6 criterii esențiale pentru a alege combina frigorifică potrivită!

Dacă i-aș fi spus bunicii acum vreo 35 de ani că locul Framului va fi luat de o combină frigorifică, ar fi ridicat din umeri și și-ar fi văzut de treabă, fără să mă bage în seamă. E incredibil cum, în câțiva ani, ”răcitoarele” au prins un avans extraordinar în ceea ce privește modernizarea funcțiilor și nu numai. Unele frigidere arată ca niște OZN-uri, iar detaliile tehnice sunt, uneori, copleșitoare. Funcțiile și detaliile tehnice sunt cele două criterii importante care dictează prețul. Framul e piesă de muzeu, acum combina frigorifică este pe val. Pe-un val înghețat, ce-i drept, căci la cât de versatilă este această componentă de bază a bucătăriei noastre, nu e de mirare că e preferată de majoritatea!

Frigider sau combină frigorifică? E vreo diferență?

Mulți se-ntreabă dacă există vreo diferență între frigider și combina frigorifică. Ei bine, diferența se află în amplasarea congelatorului. Dacă în cazul frigiderelor congelatorul este amplasat în partea de sus și are dimensiuni mai reduse, la combine acesta este situat în partea de jos fiind suficient de încăpător spre deosebire de cel al frigiderului. În plus, congelatorul combinei poate beneficia de diverse funcții (dar pe acestea le vom aminti în rândurile de mai jos).

Când e cazul să-mi iau o combină frigorifică și cum o aleg pe cea mai bună?

În principiu, atunci când te muți în casă nouă, când cea pe care o ai devine neîncăpătoare sau când este mult prea uzată si este nevoie să o schimbi.

Dacă te-ai decis deja să îți iei o combină frigorifică, în funcție de bugetul pe care ți l-ai stabilit, vei găsi modele felurite și accesibile, cu dotări mai mult sau mai puțin complexe (cele complexe vor crește, automat, prețul de achiziție) și cu un design spectaculos.

Ți-am pregătit 6 criterii esențiale care te vor ajuta să-ți alegi combina potrivită:

  1. Volumul de depozitare e important. Alege responsabil!

După cum aminteam și mai sus, în cazul unei familii numeroase este indicată achiziționarea unei combine frigorifice cu un volum net de stocare mai mare decât al unui simplu frigider. Pentru că e vorba de o combină, socotim volumul de depozitare al frigiderului și cel al congelatorului. Tu știi cel mai bine care este spațiul de depozitare de care ai nevoie. Poate că vrei să păstrezi diverse alimente în congelator (pentru perioada de iarnă, de exemplu) și ai nevoie de unul cu o capacitate mai mare de depozitare. Acesta are compartimente bine structurate, dedicate diferitelor tipuri de alimente (pentru fructe, legume, carne, pește, etc.)

  1. Consumul de energie (A, A+ , A++, A+++ ) este un criteriu esențial

De ce esențial? Pentru că-ți influențează costurile pe termen lung. Cu cât clasa de energie este mai bună, cu atât consumul este mai mic iar costurile se reduc. Așadar, verifică și acest aspect înaite să alegi o anumită combină frigorifică.

  1. Aspectul și dimensiunile exterioare

De acest criteriu trebuie să ții cont mai ales dacă nu dispui de un spațiu vast. De obicei, înățimea combinelor frigorifice variază între 160 – 180 – 210 cm iar lățimea între 55 – 60 – 70 cm sau ceva mai mult.

Există și modele mai mari, aici încadrându-se combinele Side by Side (cu două uși laterale: congelatorul în stânga și frigiderul în dreapta).

Măsoară spațiul unde va fi amplasată combina frigorifică pentru a te asigura că intră în locul respectiv.

Tips&Tricks: te poți orienta pentru un model cu uși reversibile, pentru că poți monta ușa pe dreapta sau pe stânga în funcție și de amplasarea combinei în bucătărie.

  1. Elementele pentru depozitare – un criteriu ce ține de aspectul interior

Depozitarea din interiorul frigiderului este importantă și nu ține doar de volumul de stocare ci și de materialele din care sunt realizate elementele de depozitare. Acestea pot fi din plastic sau din sticlă securizată. Cele din urmă sunt rezistente și mult mai ușor de curățat. Numeroase modele prezintă diferite elemente de depozitare și rafturi pentru compartimentare: cutii speciale pentru diverse alimente (fructe, legume, lactate), suport de ouă, de sticle, etc. Rafturile pentru compartimentare pot fi reglate pe înălțime, în funcție de nevoile fiecăruia și de dimensiunea recipienților utilzați.

  1. Tehnologiile de răcire/congelare/decongelare

Există combine care posedă două compresoare. Compresorul este cel care pompează aerul refrigerant și asigură funcționarea sistemului. Combinele care au două compresoare sunt un pic mai scumpe însă sunt mai eficiente din punctul de vedere al consumului.

Îți amintești de frigiderele vechi, clasice, care necesitau decongelare manuală? Scoteai frigiderul din priză dar și alimentele din el, așteptai ca gheața din congelator să se topească, apoi îl luai la șters și curățat temeinic. Pe la jumătatea zile reușeai să termini operațiunea de decongelare. Trebuia s-o faci și pe-asta, căci un frigider nedezghețat însemna un consum mai mare de energie.

Acum nici nu se mai pune problema de așa ceva, datorită dezghețării automate. Combinele frigorifice funcționează cu un sistem de răcire static și posedă dezghețare automată.

Fără gheață, fără umezeală. Despre asta e vorba când auzim de ”No frost” – răcirea interiorului cu ajutorul fluxului de aer rece și uscat. Există combine care au ”No frost” doar în anumite compartimente de aceea, dacă dorești acest sistem în toată combină, caută eticheta ”Full No frost”.

Știai că…

… produsele neambalate se deshidratează mai repede atunci când sunt ținute într-o combină cu funcție ”No frost”?

  1. Funcția antibacteriană – zero mirosuri neplăcute plus alimente super proaspete

De obicei, combinele frigorifice No frost/Full No frost au si această funcție antibacteriană.

Poate că interiorul antibacterial crește puțin prețul combinei tale preferate dar astfel te vei bucura mai mult timp de prospețimea și rezistența alimentelor.

Ce e bine să mai ai în vedere:

  • garanția (de preferat pentru o perioadă mai mare de timp pentru că vorbim despre un electrocasnic destul de costisitor);
  • service-ul autorizat oferit de producător (aici intervine necesitatea de a achiziționa o combină oferită de un brand cunoscut, pentru că acestea garantează și prezența unui service autorizat);

Sunt la modă dar nu ai neapărat nevoie de ele:

  • funcțiile multimedia: aici intră panoul de control sau afișajul, funcțiile video – audio, player multimedia, rama foto, TV încorporat, etc. Toate acestea te vor face să scoți ceva bănuți în plus din buzunar. Ar fi mai bine să le achiziționezi separat, nu înainte de a te întreba ”Am cu adevărat nevoie de o ramă foto digitală sau de un player multimedia?”

Știai că…

…primele frigidere din România au fost construite în 1956 și purtau denumirea de Pinguin? Acestea nu aveau termostat, funcționau pe un sistem cu absorbție și aveau o capacitate de 80 de litri. Abia în 1963 a început producerea frigiderelor Fram!

Iată și câteva recomandări pentru de combine frigorifice, care ne-au atras atenția:

1.Beko DBK 386 WDR+

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Beko-DBK-386-WDR-1.jpg

Este una dintre cele mai populare combine frigorifice, și asta datorită faptului că îmbină cu succes design-ul rafinat și specificațiile cu prețul extrem de atractiv de aproximativ 1499 lei. Este suficient de spațioasă, încât să se potrivească chiar și unei familii cu 2 copii.

 

2. Samsung RB33J3830SA/EF

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Samsung-RB33J3830SAEF.jpg

– Este o combină frigorifică ce se încadrează în clasa de eficiență energetică A+, cu o capacitate de 321l. Este Full No Frost și are dozator de apă. În partea superioară vine cu afișaj LCD, iar prețul ei este de aproximativ 1900 lei.

 

3. Hotpoint XH9 T2Z COJZH

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Hotpoint-XH9-T2Z-COJZH.jpg

Combina frigorifică de la Hotpoint vine cu un design modern, cu o capacitate de 369l și se încadrează în clasa de eficiență energetică A++. Este Full No Frost și are un consum anual de energie de 282 kWh. Prețul ei este de aproximativ 2099 lei.

 

4. Arctic AK54305+

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Arctic-AK54305.jpg

Combina frigorifică de la Arctic este una de buget,potrivită pentru cei ce nu vor să investească prea mult într-un asemenea electrocasnic. Are o capacitate de 291l și se încadrează în clasa de eficiență A+, cu un consum anual de energie de 267 kWh. Prețul eei este de aproximativ 1100 lei.

 

5. Samsung RB31FDRNDSA

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Samsung-RB31FDRNDSA.jpg

Combina este Full No Frost, are o capacitate de 310l și se încadrează în clasa A+, cu un consum anual de energie de 280 kWh. Are dispenser pentru apă, suport pentru sticle și un design foarte elegant. Prețul ei este de aproximativ 2200 lei. B

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.