Din ce în ce mai mulți români aleg să renunțe la clasicul aragaz în favoarea plitelor încorporabile, mult mai elegante, ce completează fără doar și poate aspectul rafinat al unei bucătării. Însă nu doar aspectul face diferența. Beneficiile plitelor încorporabile sunt mult mai multe, în funcție de tipul de plită pentru care se optează, iar în cele ce urmează îți voi spune ce trebuie să știi despre fiecare tip de plită, astfel încât vei face alegerea potrivită pentru bucătăria ta.
Există 3 tipuri de plite încorporabile:
1. pe gaz
2. electrice
3. mixte
1. Plita încorporabilă pe gaz asigură metoda clasică de gătire. Gătirea pe gaz este de altfel și cea mai răspândită printre români. Nu înseamnă totuși că este și cea mai eficientă. Pentru cei ce preferă gătitul la flacără, plita pe gaz ar putea fi soluția potrivită. În general au un preț destul de rezonabil și sunt disponibile în varianta cu suprafață vopsită(ex. Whirlpool AKM 528 JA), cu suprafață din inox(ex. Whirlpool AKM 226 IX) și mai nou, cu suprafață vitroceramică (ex.Hotpoint-Ariston Direct Flame PKQ644DGHK), pentru o eleganță sporită.
În cazul în care nu știai plitele încorporabile pe gaz vine echipate cu un sistem de siguranță, ce oprește în mod automat alimentarea cu gaz în momentul în care flacăra s-a stins. În felul acesta accidentele vor fi evitate.
Dezavantajul unei astfel de plite, ar fi faptul că se pierde o mare parte din coeficientul termic, scăzând în felul acesta eficiența la gătit.
2. Plitele electrice sunt la rândul lor de două tipuri: cele electrice care încălzesc vasul de gătit prin transfer de energie termică și cele electrice cu inducție, care încălzesc direct vasul de gătit.
Prima variantă are o suprafață vitroceramică și o vei recunoaște prin simplul fapt că zona de gătit se înroșește în momentul în care aceasta este pornită. Ca și avantaj al acestui gen de plită, îți pot spune că suprafața netedă este ușor de întreținut. Sunt extrem de elegantă și ușor de utilizat. Fiecare suprafață de gătit poate fi setată cu o temperatură diferită de gătit. Prețul unui astfel de model este puțin mai mare față de o plită cu alimentare pe gaz, dar pierderea de energie termică este mult mai mică. O astfel de plită poate fi soluția potrivită în cazul locuințelor ce nu dispun de alimentare pe gaz. (ex. Whirlpool ACM800/NE)
Plitele electrice cu inducție reprezintă soluția cea mai eficientă când vine vorba de gătit, iar acest aspect se datorează faptului că vasul se încălzește prin inducție magnetică. Sunt extrem de elegante și ușor de utilizat. Plita poate fi pornită doar în momentul în care vasul este poziționat pe suprafața de gătit. Evident vasele folosite pentru acest tip de plită trebuie să fie dintr-un material care se magnetizează. În general sunt ceva mai grele față de cele folosite pentru gătitul la flacără. Le recunoști cu ușurință prin inscripționările de pe spate. În cazul plitelor electrice cu inducție, pierderile termice sunt minime. Mai mult de atât timpul de fierbere scade cam la jumătate față de un sistem de alimentare pe gaz, prin urmare și timpul petrecut în bucătărie desfășurând activități culinare, va fi mult mai mic. În ceea ce privește siguranța acestui gen de plită, este bine de știut că în momentul în care ai ridicat vasul după ea, suprafața de gătit se răcește extrem de repede, putând fi curățată foarte ușor, fără să fii nevoit să aștepți prea mult.(ex. Whirlpool ACM847BA)
3. Plitele mixte reprezintă varianta potrivită pentru cei ce nu sunt hotărâți asupra unei metode de gătit sau pentru cei ce își doresc o plită pe inducție, dar instalația electrică din locuință nu le asigură suficientă putere încât să se debaraseze complet de alimentarea pe gaz. Vorbim de un tip de plită cu suprafețe de gătit pe gaz și suprafețe de gătit electrice cu inducție. Acest tip de plită oferă libertatea utilizatorului de a alege metoda de gătit dorită. Are o suprafață vitroceramică, ușor de curățat după fiecare utilizare.(ex. Electrolux EGD6576NOK)
Materialele din care sunt realizate plitele sunt de 3 tipuri:
– email vopsit
– inox
– vitroceramică
În general plitele cu alimentare pe gaz sunt disponibile în toate cele 3 variante, astfel încât gama acoperă gustul oricărui tip de utilizator, de la cei cu gusturi clasice, la cei ce preferă modelele vintage sau moderne.
Plitele electrice și cele mixte sunt realizate doar cu suprafață vitroceramică(sticlă tratată pentru a rezista la temperaturi mari). Prin urmare în cazul în care vei întâlni denumirea de plită vitroceramică atunci când se face referire la tipul de plită electric, ce încălzește vasul de gătit prin transfer de energie termică, acesta este parțial greșit.
Buna ziua , am înțeles ca la plitele pe inducție trebuie tras fir separat din panoul de curent ? Ca altfel sare siguranța ? Sau se pote conecta la prinza care este și cupotorul ? Mulțumesc o zi buna !
Fiecare aparat are Cartea tehnica, obligatoriu, in limba romana. Consultati-o si daca nu ati inteles chemati un specialist. Se pare ca aveti nevoie!