USB Type-C este noul conector standardizat, ce va înlocui în viitorul apropiat toate cablurile USB clasice și nu doar atât. Deja începe să fie prezent pe tot mai multe device-uri. Odată cu lansarea noului MacBook Pro, Apple de exemplu este primul producător ce renunță complet la USB-ul clasic și la HDMI în favoarea noului tip de USB.
Ce înseamnă USB?
Universal Serial Bus (termeni de unde a rezultat acronimul USB) reprezintă porturile prezente pe majoritatea device-urilor, începând cu calculatoarele și laptopurile și până la telefoane, tablete, camere video, aparate foto și televizoare, al căror rol este fie de a transfera date de pe un device pe altul, fie de a asigura alimentarea cu curent a bateriei.
De-a lungul timpului portul USB și-a schimbat forma, de la cele mai mari, la cele mai mici pe care azi le vedem pe telefoanele mobile de exemplu, precum și versiunile, cele mai noi, 3.1 sau USB Power Delivery.
Astfel, dat fiind că odată cu evoluția tehnologiei, cu apariția smartphone-urilor, de pildă, se simțea tot mai mult nevoia unui USB, iar cele de tip A erau mult prea mari pentru a se aplica pe aceste produse slim, a fost nevoie de o remodelare a acestuia, luând naștere astfel mai multe tipuri de USB.
USB Type-C – design reversibil și compact
USB C face referire de fapt la mufa de conectare a cablurilor USB. Dacă până acum ceva timp, majoritatea dintre noi utilizau tipul A, chiar și atunci când am evoluat de la USB 1 la USB 2 și chiar și 3, un USB destul de mărișor care te forța să conectezi cablul doar într-un anumit fel, odată cu ultimul tip de USB lucrurile se vor simplifica destul de mult. Nu va mai fi nevoie să umblăm după noi cu mai mult de un cablu de alimentare sau de descărcare a datelor. Ca și în cazul cablurilor de alimentare pentru telefoanelor mobile, se dorește o aliniere la un anumit standard, iar acesta se pare ca va fi Type C.
Astfel, fie că vei dori să conectezi un hard extern la calculator sau laptop sau pur și simplu vei dori să-ți încarci bateria telefonului la laptop, toate deviceurile vor avea aceleași ieșiri. Mai mult, USB-urile type-C vor fi prezente în ambele capete ale unui cablu, făcând conectarea super simplă. Atunci chiar nu va mai fi nevoie să păstrezi mai multe cabluri sau să umbli cu ele după tine.
Mai multe avantaje pentru folosirea unui USB Type-C
Iar avantajele nu se opresc aici. Aparent banal, acest avantaj te va scuti de mulți nervi, pentru că niciodată nu te vei mai lovi de faptul că nu poți potrivi mufa în portul USB.
USB Type C este un conector reversibil, prevăzut cu 24 de pini asamblați simetric unul față de celălalt, fapt care îți va permite să conectezi din prima device-ul la cablu.
Însă, nu neapărat la acest lucru ne refeream când am spus că avantajele nu se opresc aici, ci mai degrabă la faptul că portul USB type C poate oferi suport pentru diferite protocoale, precum HDMI, VGA, Power Delivery(care asigură alimentarea cu energie. Mufele compativile vor putea transmite energie în ambele direcții, în funcție de nevoile utilizatorului. Potrivit specificațiilor tehnice, USB C este capabil să transfere 100W de energie electrică, ceea ce îl face capabil să alimenteze chiar și laptopurile puternice.
Pe piață vei găsi destul de multe opțiuni și mai scumpe, și mai ieftine, ce permit conectarea dispozitivelor existente la conectorii Type-C. Oricum, preconizez că în maxim 2 ani, USB Type-C va deveni standardul utilizat pe toate device-urile.