Huawei P20 Pro este nu doar vârful de gamă lansat de producătorul chinez anul acesta, ci și ambiția acestuia de a aduce pe piață un adevărat concurent pentru flagshipuri ca iPhone X sau Galaxy S9 Plus. Deja nu mai vorbim doar de doi giganți care conduc piața smartphone-urilor high-end. În ultimii ani Huawei a crescut cu o rapiditate impresionantă, în 2017 reușind să atingă cifra de 154 milioane de unități vândute, de 6 ori mai mult decât vindea în urmă cu 5 ani de zile.
Eu am primit telefonul în teste prin programul Orange Smartphone Tester și timp de 3 săptămâni a fost daily driverul meu. Este sau nu telefonul cu cea mai bună cameră în momentul de față? Hai să vedem!
Design. Ce primim în cutie?
Dacă în mod normal ne-am fi așteptat ca anul acesta să asistăm la lansarea lui Huawei P11 Pro, iată că gigantul chinez face trecerea tocmai la P20, dorind să marcheze în felul acesta saltul tehnologic în ceea ce privește sistemele de camere pe care le oferă Huawei P20 Pro. Este primul smartphone cu cameră triplă. Mai mult de atât, integrează și specificații de top și are un design absolut superb. Vine în 4 nuanțe: negru, albastru, aur roz și twilight. Ultima variantă însă face senzație. Gradientul de nuanțe albastru-mov și aspectul glossy, îi conferă telefonului rafinament, reușind să capteze cu ușurință atenția oricui. Din păcate noi nu am primit la test această versiune, ci modelul pe negru. Nu este la fel de spectaculos, dar cu siguranță trece cu brio testul de eleganță.
Pe lângă telefon, primim în pachet cheița pentru tăvița SIM, cărticele, cărora nimeni nu le dă atenție și surpriză, o husă din silicon, ce nu-i știrbește frumusețea telefonului, ba chiar îi echilibrează stabilitatea atunci când este așezat cu camera pe o suprafață plană. Faptul că lentilele sunt ieșite în relief, destabilizează device-ul atunci când este așezat pe masă. În cutie mai găsim și adaptorul pentru jack-ul de 3,5 mm, cablul de date USB Type C și încărcătorul Super Charge de 5V cu 4,5A.
Acum că am rezolvat cu ce găsim în cutie, hai să-ți spun de ce este în stare flagshipul chinezilor.
În ultimele săptămâni Huawei P20 Pro m-a însoțit zi de zi, și încă reușește să mă impresioneze. Se observă cu ochiul liber o avansare față de modelul lansat anul trecut. În față avem același breton, notch, moț, ciungă-n păr, ca la iPhone X. Oricum i-ai spune, Huawei recunoaște că atunci când a ales să introducă această crestătură, a tras cu ochiul la vârful de gamă Apple. Doar că în cazul modelului de față, au ales ca tăietura să fie ceva mai mică, mai finuță. Tăietura în display chiar ajută la un ecran mai mare. Acum, difuzorul, senzorii, ledul de notificări și camera frontală sunt plasate în acest spațiu. Pentru cei ce nu agrează bretonul, există și posibilitatea ascunderii lui din setări, dar din punctul meu de vedere notch-ul ajută utilizatorul să beneficieze la maxim de suprafață telefonului când vine vorba de latura superioară.
Chiar și marginile laterale au fost micșorate, dar se pare că partea inferioară a fost uitată. Fiindcă aici avem în continuare o latură destul de groasă, cu spațiu irosit, unde se regăsește senzorul de amprentă. Dacă tot au făcut un salt atât de spectaculos, mi-ar fi plăcut să văd și un senzor de amprentă integrat în ecran și o margine subțiată la maxim, dar poate cine știe, următoarea serie Mate sau chiar cu următorul P21 Pro sau P30, în funcție de cum vor alege să-l denumească, vom vedea și această schimbare. Display-ul telefonului este un AMOLED superb, de 6,1 inch, ce oferă imagini absolut impresionante, luminozitate bună, contrast echilibrat, culori bogate și un unghi de vizibilitate excelent. Ecranul este puțin mai înalt față de concurență, cu un aspect ratio de 18,7/9.
Spatele telefonului este de o eleganță aparte. Are un aspect curat, cu elemente atent poziționate. Liniile curbate și sticla oferă o o senzație plăcută la atingere, dar în același timp, telefonul este și un aspirator de amprente. Marginea metalică contribuie și ea la construcția premium a telefonului.
Detalii tehnice
La interior, vine cu un procesor Kirin 970, dezvoltat in house, același întâlnit și pe Mate 10 Pro, cu capacități de inteligență artificială. Funcționeză în tandem cu 6GB de RAM și are o memorie internă de 128 GB, fără posibilitatea de a extinde spațiul de stocare. Bateria de 4000 mAh duce lejar 5 ore de ecran pornit.
P20 Pro rulează sistemul de operare Android 8.1, peste care este pusă interfața proprie EMUI 8.1, ce transformă meniul Android, într-unul similar cu cel de la Apple. Totuși, dacă nu te obișnuiești cu interfața Huawei, poți instala oricând un alt launcher.
Camera
Și acum să trecem și la piesa de rezistență a smartphone-ului, și anume camera. Aici avem peste 90 MP, practic cel mai mare număr de pixeli, cumulat vreodată pe un smartphone. Pe spate, telefonul integrează 3 camere, poziționate una sub cealaltă.
Unul din senzori este de dimensiuni masive, 1/1,7″, cu rezoluție de 40 MP. Datorită dimensiunii generoase a senzorului, telefonul surprinde cadre foarte bune în condiții slabe de luminozitate. Senzorul grupează practic 4 pixeli pentru a obține unul singur în imaginea finală. Se pot realiza fotografii la 40 MP, însă calitatea este inferioară, luminozitatea pare mai slabă, iar zgomotul de imagine mai pronunțat. Mai jos poți vedea câteva diferențe între fotografiile realizate la 40 MP și cele la 10 MP.
40MP vs 10MP
Condiții slabe de luminozitate
Cel de-al doilea senzor de 20MP este monocrom și ajută la surprinderea detaliilor fine, ținând zgomotul de imagine la un nivel redus, iar cel din urmă senzor, este de 8MP și oferă un zoom 3x față de celelalte două. De asemenea poți obține cadre cu un zoom 5x, denumit de Huawei, Zoom Hybrid. Pentru acesta se folosește o procesare mult mai intensă și anumite detalii se pierd, însă upscalingul este bun, iar pozele arată destul de bine.
Monocrom
Zoom Hybrid 5x
În general capturile sunt excelente, mai ales în condiții bune de luminozitate. Focusul laser, extrem de rapid. Culorile sunt bine redate, până în momentul în care funcția de inteligență artificială Master AI este activată. Detectarea scenelor este rapidă, însă optimizarea setărilor cam lasă de dorit. Sunt momente în care cerul iese mult prea albastru, față de cum este în realitate, iarba mult prea verde, iar pielea, mult prea soft. Nu excelează la capitolul video. În 4K, stabilizarea de imagine lipsește, iar acest aspect poate deveni deranjant atunci când vrei să surprinzi anumite cadre, însă în Full HD lucrurile stau mult mai bine. Stabilizarea optică pe 6 axe crează senzația că utilizatorul folosește un ghimbal.
Sample filmare Full HD
Sample filmare 4K
Ca și Galaxy S9 Plus, și Huawei P20 Pro filmează în Slow motion, la 960 fps și nu m-a mirat să văd că face o treabă foarte bună.
Sample Slow Motion
Foto cu Master AI activat vs fără Master AI
Camera frontală utilizează un senzor destul de mare, de 24MP, iar selfie-urile arată destul de bine. Cu toate acestea, se pierd anumite detalii.
Deși specialiștii de la DXOmark au poziționat P20 Pro pe locul 1 în review-urile lor foto, lăsând în urmă S9 Plus și Google Pixel 2XL, n-aș putea spune că avem de-a face cu cel mai bun telefon la capitolul foto-video.
Alte sample-uri foto:
Concluzie
Cu siguranță este un telefon de top, cu un aspect senzațional, bine construit, cu o optică excepțională, însă mai este loc de îmbunătățiri, în special când vine vorba de procesarea foto-video. Prețul telefonului este de aproximativ 4000 lei și îl găsești în oferta Orange atât la șiber, cât și la abonament. Cam scump, însă cu siguranță pentru banii aceștia primești unul dintre cele mai bune telefoane ale momentului.
Păreri Pro și Contra:
Pro:
- design elegant
- zbârnâie prin aplicații
- camera triplă
- fotografii bune în condiții de luminozitate slabe
- autonomie bună
- 3 x zoom
- senzor de amprentă rapid
Contra:
- spațiu irosit cu latura inferioară, mi-ar fi plăcut ca senzorul de amprentă să fie introdus în ecran
- culori artificiale când este activată funcția Master AI
- filmările 4K nu beneficiază de stabilizare de imagine
- prețul este destul de piperat
In afara de camera nu vad o evolutie fata de Mate 10. Cu toate astea am inteles ca obtine scoruri mai bune in Antutu. Oare de ce?
Un telefon bun. Daca Huawei o tine tot asa in cativa ani de zile va depasi Samsung si Apple.