De pe la a 5-a generație de OnePlus, mi-au trecut prin mână cam toate modelele lansate până în prezent. Acestea au fost fie împrumutate, fie achiziționate de mine, fie primite în teste. Nu puteam să-l ratez pe OnePlus 7 Pro, vârful de gamă al chinezilor, care a devenit daily driverul meu de aproximativ o lună de zile, timp suficient încât să-mi pot face o impresie despre el și să vă pot spune de ce este în stare.
OnePlus nu este încă un brand atât de popular la noi, precum sunt Samsung, Huawei sau Apple, dar ușor, ușor câștigă teren și vine puternic din urmă. Și asta datorită faptului că vin cu telefoane foarte bune, ce au un preț extrem de competitiv. E adevărat că de la o generație la alta, au mărit simțitor prețul telefoanelor, dar încă putem spune că sunt mult mai accesibile față de terminalele mobile vedetă de anul acesta. OnePlus nu inovează cum fac cei de la Xiaomi de exemplu și din punctul meu de vedere nici nu este nevoie să reinventeze roata. Ceea ce fac ei foarte bine, este să construiască telefoane puternice, cu caracteristici de top, dar care să nu facă o gaură în bugetele noastre.
Telefonul l-am achiziționat de pe Gearbest. L-am primit într-o săptămână și jumătate, prin curier, fără taxe suplimentare. Mi-am dorit versiunea de top, cu 12 GB de RAM și 256 GB memorie internă.
CE GĂSEȘTI ÎN CUTIE!
Telefonul vine în aceeași cutie albă, cu detalii roșii la interior, întocmai cum ne-a obișnuit producătorul de la bun început. La interior găsim o husă din silicon(numai bună pentru a-l proteja de eventuale accidente). Unde mai pui că telefonul vine și cu o folie deja aplicată. Mie mi-a prins bine. De regulă sunt atentă cu telefoanele pe care le testez, dar cu toate acestea am „reușit” să sparg un Huawei P30 Pro și un Razer Phone 2, primite în test… Fiind atât de alunecoase, nu este dificil deloc să-ți alunece din mână.
Ce mai găsim în cutie? Maculatură, cheița pentru sertarul SIM, un încărcător rapid, Warp Charge de 30W și un cablu USB-A la USB-C pentru încărcare.
DESIGN
Este prima dată când compania lansează și o versiune Pro a unei generații. OnePlus 7 Pro este un telefon solid, realizat pe un șasiu metalic. Greutatea lui atinge 206 g. Nu este ușor de manevrat cu o singură mână, eu una am mâinile mici și nu reușesc să fac asta. Este și foarte alunecos, așa că te încurajez să îl protejezi încă din prima clipă. Și îmi place tare mult că cei de la OnePlus păstrează tradiția de a adăuga acea husă transparentă în cutie și livrează telefoanele cu o folie calitativă, astfel încât să eviți consecințele unui posibil accident.
În partea de sus a telefonului, se poate observa o fantă pentru difuzoare, iar camera pop-up, elimină necesitatea notch-ului care ne-a tot bântuit în ultimul an. Atât sticla de pe față, cât și cea de pe spate sunt realizate din Gorilla Glass 5, cu marginile curbate.
Spatele primește un finisaj translucid, absolut spectaculos, cu niște reflexii senzaționale atunci când este ținut în lumină. Modelul testat de noi este preferatul meu. Aurora Blue este varianta propusă de OnePlus, un albastru superb în cea mai mare parte, ce se estompează într-un indigo în partea superioară. Camera triplă este dispusă vertical pe spate.
Ecranul Edge-to-Edge îi conferă un aspect curat, așa cum întâlnim la majoritatea telefoanelor de top de anul acesta. Gata cu inesteticul breton. La acest aspect contribuie și faptul că avem o cameră frontală de tip pop-up, foarte estetică din punctul meu de vedere. Din păcate acest plus, vine și cu dispariția LED-ului pentru notificări. În continuare regăsim pe laterala dreaptă butonul de trecere a telefonului în modul mut/vibrații /sunet. Tot aici avem și butonul On/Off, iar pe laterala stângă se observă butoanele de volum.
ECRAN
Ecranul este unul dintre punctele forte ale lui OnePlus 7 Pro. Aici se vede clar o îmbunătățire. Display-ul Amoled, de 6,7 inch, este absolut superb. Culori vibrante, contrast puternic, este luminos. Oferă o rezoluție QHD, 3120 x 1440 pixeli(o premieră în ceea ce privește smartphone-urile OnePlus, care până acum ofereau o rezoluție Full HD).
Cel mai important aspect, când vine vorba de display, este faptul că acesta beneficiază de un refresh rate de 90 Hz. Sună bine, nu-i așa? În special pentru cei pasionați de gaming. Fără laguri în jocuri, este probabil dorința cea mai mare a oricărui gamer. Rata de reîmprospătare este un factor critic în ceea ce privește precizia jocului. Nu atinge rata de reîmprospătare a lui Razer Phone 2(120 Hz), dar clar sesizezi diferența față de celelalte telefoane. În plus refresh rate-ul de 90 Hz, face casă bună cu sistemul de operare Oxygen OS. Practic, OnePlus 7 Pro este unul dintre cele mai rapide smartphone-uri care mi-au trecut prin mână până în prezent.
Are o înălțime de 19,5:9, iar marginile sunt telefonului sunt mai subțiri decât ale lui OnePlus 6T. Sticla curbată conferă un aspect plăcut telefonului, dar totodată vine și cu ceva nemulțumiri, distorsionează lumina la vizionarea clipurilor și uneori chiar și textele.
PERFORMANȚE
Performanțele sunt pe măsura unui smartphone de top. Procesorul Snapdragon 855 este acompaniat de 12 GB RAM, care dau foarte bine pe hârtie, însă în realitate, nu știu câți vor simți diferența între modelul cu 8 GB RAM și cel cu 12 GB. Mulți dintre noi nici pe laptop nu avem atâția RAM…Spațiul de stocare, ajunge la 256 GB, mai mult decât suficient pentru nevoile mele. Important de reținut aici, NU ARE SLOT PENTRU CARD MICROSD, așadar fiți atenți atunci când vă alegeți o anumită versiune, țineți cont de nevoile voastre.
OnePlus 7 Pro rulează Android 10, un sistem de operare curat, fără aplicații inutile preinstalate, așa cum întâlnim la telefoanele de la Samsung, de regulă. Este rapid, întocmai cum ne-am obișnuit de la modelele anterioare. Deblocarea cu amprentă se face instant.
SUNET
Sunetul stereo Dolby Atmos este asigurat de cele două difuzoare, care sună foarte bine, fără distorsiuni la volume mari. Jack-ul pentru căști este o eră apusă, chiar și pentru OnePlus. Căști nu avem în cutie, cum de altfel nici la modelele anterioare nu găseam. Atunci când vei alege căștile, fie vei opta pentru unele prin Bluetooth, fie vei achiziționa un adaptor USB Type C la Jack. Din păcate telefonul nu vine cu un astfel de adaptor.
BATERIE
Cei 4000 mAh asigură fără probleme o zi întreagă de utilizare normală, iar pentru mine asta înseamnă mailuri, rețele sociale, YouTube, browsing. Cei drept, mi-ar fi plăcut să beneficieze de o baterie mult mai mare, doar 300 mAh în plus față de bateria lui OnePlus 6T, mi se pare insuficient, în condițiile în care refresh rate-ul lui OnePlus 7 Pro este de 90 Hz. Partea bună, este că se încarcă până la 50% în doar 20 de minute. Ar fi fost și mai bine dacă venea și cu wireless charging.
CAMERA
Odată cu lansarea lui OnePlus 7 Pro, producătorul renunță la sistemul de camere dual în favoarea unui sistem triple camera, cu un senzor de 48 MP, deschidere focală f/1.6, al doilea senzor de 20 MP, cu apertură f/2.4, iar cel de-al treilea senzor este de 16 MP, cu apertura f/2.2. Ansamblul de camere se descurcă foarte bine pe parte foto, realizând capturi neașteptat de bune, chiar și în condiții slabe de luminozitate. În modul Night am realizat câteva fotografii comparative cu Note 10 Plus, iar concluzia este că în anumite cadre OnePlus 7 Pro se descurcă chiar mai bine decât flagshipul celor de la Samsung. Voi ce credeți?
Pe parte de filmare, OnePlus 7 Pro excelează, cu atât mai mult, cu cât stabilizarea optică își face bine treaba. Practic nu mai ai nevoie de un ghimbal, atunci când vrei să surprinzi ceva în mers de exemplu.
CONCLUZII; PREȚ
OnePlus 7 Pro este fără doar și poate un telefon fantastic: design spectaculos, ecran impresionant, cu rata de reîmprospătare de 90 Hz, putere, 12 GB RAM, camera principală oferă cadre ce depășesc așteptările, deblocarea cu amprenta cititorul de amprentă super rapid, iar prețul, aproximativ 3400 lei. Nu este perfect, mi-ar fi plăcut să fie mai ușor, să aibă o baterie mai mare, să beneficieze de încărcare wireless, dar raportul calitate-preț este mai mult decât satisfăcător pentru mine.
OnePlus 7 Pro poate fi găsit în oferta Gearbest, la un preț super accesibil, de aproximativ 750$(3200 lei), însă pentru variantele cu 8 GB de RAM, prețul scade undeva la 2700 lei. Folosinnd cuponul de reducere GBOP7P12256B, îl puteți achiziționa la prețul de 688$. Verifică lista de cupoane și pentru celelalte versiuni.
Păreri Pro și Contra
Pro:
- design elegant
- refresh rate de 90 Hz
- senzor de amprentă super rapid
- autonomie
- 12 GB RAM
Contra:
- cam greu
- nu are încărcare wireless
- nu are slot pentru card MicroSD
- deși este un telefon de top, nu excelează la capitolul fotografie