Despre tehnologia 5G se vorbește deja de câțiva ani buni. Pe la târgurile de tehnologie este tot mai prezentă de la un an la altul. Toți producătorii se laudă că se pregătesc intens pentru momentul acela când ea va veni. Și ce să vezi, 5G este Aici. În ce fel ne influențează viața această tehnologie și dacă folosirea ei implică vreun risc din punct de vedere al sănătății voi detalia în cele ce urmează.
5G – Ce reprezintă?
Îmbunătățirea serviciilor wireless s-a făcut treptat, de la banalul 2G, s-a trecut la deja depășitul 3G, ca în cele din urmă să ajungem la încă actualul 4G. 5G este cea de-a 5-a generație de tehnologie wireless, care în cele din urmă va înlocui tehnologia 4G. În 2020 se estimează cu 5G va revoluționa întregul standard de comunicație. Tehnologia 5G ar putea aduce beneficii în domenii precum sănătate, educație, aviație, gaming, divertisment, siguranță etc. Se estimează că va fi cu aproximativ 100 de ori mai rapidă față de 4G. La ce ajută asta? La tot. Download-uri super rapide, un timp de răspuns instant. De exemplu, un film de 1,5h, îl vei putea descărca pe telefon într-un minut și jumătate. Mașinile autonome vor putea comunica între ele instant; un meci de fotbal transmis live, va putea fi urmărit din mai multe unghiuri; operații complicate vor fi efectuate de doctori de la distanță, plus multe alte beneficii, pe care cu toții cred că ni le dorim.
Cum funcționează 5G?
Acum că am aflat ce este 5G, hai să vedem cum funcționează. Dacă dispozitivele 3G și 4G folosesc același spectru, ceea ce duce adesea la interferențe, în cazul dispozitivelor 5G se evită aglomerarea rețelei, prin folosirea frecvențelor care nu sunt aglomerate de dispozitive. Mai mult de atât, în timp ce antenele 4G trimit semnal la 360 de grade, antele 5G sunt uni-direcționale, aspect ce face ca interferența cu alte semnale să fie mai scăzută.
Avantajele 5G
1. O latență extrem de mică, de una două milisecunde sau cât ar dura o clipire. Acest aspect va aduce îmbunătățiri în toate domeniile.
2. Fără cabluri. Mâna sus cine nu urăște cablurile? Ei bine, în cazul acesta, 5G va fi cea mai bună opțiune.
3. Download și upload la o viteză extraordinar de mică
Rețele 5G!
Dacă dispozitivele 5G avem deja pe piață, ce ne mai trebuie? Exact, rețele 5G. Și deja operatorii de telefonie mobilă fac eforturi considerabile în acest sens. Orange, de exemplu, oferă în momentul de față cea mai extinsă rețea 5G în 3 mari orașe din România: București, Cluj și Iași.
În ceea ce privește smartphone-urile, sunt necesare device-uri care să ofere suport pentru rețeaua 5G. Și sunt deja câteva pe piață. Mai avem nevoie de acoperire pentru cât mai multe orașe, iar 2020 se anunță promițător din acest punct de vedere. Eu l-am primit în teste pe Samsung Galaxy S10 5G, prin programul Orange Smartphone Tester. Din păcate, faptul că deocamdată nu avem acoperire pentru orice zonă, face ca utilizarea unui telefon 5G să nu fie completă.
Pericolele 5G!
Sosirea rețelei 5G promite îmbunătățirea conectivității. Asta înseamnă în realitate, o acoperire mai largă și o lățime de bandă mai mare, pentru a permite transmiterea multitudinii de date din punctul A, în punctul B.
Din cauza faptului că undele folosite de 5G călătoresc pe distanțe scurte, este nevoie de o rețea cu o densitate mare a antenelor.
În timp ce viețile noastre pot fi schimbate prin browsing rapid, mașini autonome care comunică instant, gaming, sănătatea dusă la un alt nivel, aceste beneficii ar putea veni la pachet și cu un impact semnificativ asupra noastră, datorat cantității de radiații la care suntem expuși?
Pe scurt, deocamdată nimeni nu știe cu adevărat.
Radiațiile neionizante ne pot afecta în două moduri, potrivit prof. Kuster (fondator și director al Fundației Elvețiene ITIS și coordonatorul proiectului ARIMMORA, un studiu privind relația dintre radiațiile electromagnetice și leucemia la copii). La fel cum un cuptor cu microunde încălzește alimentele folosind radiații neionizante, uneltele de telecomunicații pot face același lucru cu corpul uman dacă sunt emise în cantitate prea mare.
Au existat afirmații că expunerea la radiații electromagnetice provoacă cancer, dureri de cap, greață sau chiar erupții.
Prof. Kuster spune că există foarte puține dovezi științifice clare care arată că radiațiile cauzează simptomele expuse asociate cu electro-hipersensibilitatea. Organizația Mondială a Sănătății a menționat că studiile efectuate nu au putut să stabilească o corelație.
Studiul Interphone realizat între anii 2000 și 2006, pe aproximativ 5000 de pacienți din 13 țări, a încercat să găsească o corelație între utilizarea telefonului mobil și cancer. Concluzia? „Nu a fost observată nicio creștere a riscului de gliom sau meningiom în urma utilizării telefoanelor mobile”.
Pe scurt 5G va favoriza accesul la o societate pe deplin mobilă și interconectată, iar în privința efectelor negative asupra sănătății, deocamdată, nu este nimic demonstrat. Cert este că 5G va schimba total lumea.