Dat fiind faptul că tehnologia ocupă un loc tot mai important și mai extins în viața noastră, este natural să acordăm la fel de mult timp alegerii ei pe cât petrecem bucurându-ne de beneficiile pe care ni le pune la dispoziție. Ce mai e la fel de esențial? Să dai dovadă de „lipsă de discriminare” și să oferi aceeași atenție alegerii tuturor componentelor gadgetului tău.
Suntem siguri că ai intuit la ce ne referim. Cel mai adesea, atunci când cumpărăm un calculator, ne interesăm în mod detaliat de caracteristicile plăcii de bază sau procesorului și, epuizați apoi după atât de mult research, cumpărăm primul monitor pe care ne pică ochii și care corespunde cerințelor noastre financiare.
Noi te sfătuim însă să renunți la această atitudine și îți recomandăm mai jos criteriile de care să ții cont atunci când achiziționezi un monitor. După ce vei parcurge lista noastră, vei putea să îți privești monitorul „în ochi” și să îi garantezi că ți-ai dat tot interesul atunci când l-ai ales.
Monitorul trebuie ales în mod inteligent și informat: de ce?
Poate că nu monitorul este primul indice al performanței calculatorului tău, dar această componentă nu trebuie nici pe departe ignorată. Ține cont de criteriile pe care ți le vom indica mai jos, ia în calcul propunerile noastre de monitoare și citește review-uri, ca să te asiguri că alegerea ta e pe deplin întemeiată.
„De ce?” poate să fie întrebarea încăpățânată care să ți se formeze în minte. În primul rând, deoarece în marea majoritate a timpului, nu vei privi nici placa video, nici procesorul, ci chiar atât de banalul monitor. Iar atunci când te uiți alături de cei dragi la serialul preferat sau la un film, e clar că monitorul va avea un cuvânt greu de spus în calitatea experienței tale.
Mai departe, un alt factor care pune accent pe necesitatea de a cumpăra un monitor performant se referă la permanența acestui gadget. Ținând cont că schimbi un monitor mult mai rar decât alte componente ale PC-ului, e clar că e musai să acorzi atenție acestui aspect.
Nu în ultimul rând, dacă pentru cumpărătorii ce folosesc monitorul doar în scop recreațional, presiunea alegerii unui dispozitiv de top nu e așa de ridicată, cu totul altfel stau lucrurile dacă folosești gadgetul la muncă. Iar în ceea ce îi privește pe cei ce se ocupă cu editarea fotografică sau video ori pe gameri, misiunea devine cu atât mai exigentă.
13 criterii la care să fii atent atunci când cumperi un monitor
Vrei un monitor nou? Iată care sunt factorii ce îți pot decide achiziția!
Utilitatea. Prima întrebare la care trebuie să răspunzi atunci când te gândești să îți alegi un monitor? La ce îl vei folosi. Dacă îl vrei just for fun, poți da dovadă de indulgență la multe dintre capitolele de mai jos. De partea cealaltă, monitoarele cumpărate pentru job sau pentru gaming au nevoie de rezoluție, contrast sau rată de refresh superioare.
Rezoluția. Dacă tot am ajuns la acest capitol, să vedem ce ne oferă piața. Exprimată în pixeli, rezoluția cea mai populară la ora actuală este cea Full HD (1920 x 1080), dar dacă tânjești după cel mai ridicat standard de excelență de pe piață, acela este 4 K sau Ultra HD 3840 x 2160 pixeli. O rezoluție ridicată se traduce într-o imagine limpede precum suprafața cristalină a unui lac, dar există și o remarcă de care trebuie să ții cont. Dacă ai achiziționat un monitor cu rezoluție mare, ai nevoie și de un hardware și de o placă video super performante.
Diagonala. Aici, nu există restricții: cu cât diagonala e mai mare, cu atât experiența ta va fi mai calitativă. Singurul semn de întrebare poate fi, din acest punct de vedere, localizarea monitorului: dacă spațiul e restrâns, e posibil să te deranjeze vizual un monitor prea mare. În rest, optează liniștit pentru diagonale pornind de la 24 de inch. Există și valori ce depășesc 27 de inch, ideale pentru gameri sau pentru cei ce doresc să se bucure de sesiuni de vizionare de filme ca la cinema.
Contrastul. Definit drept luminozitatea monitorului în condiții „extreme”- negru sau alb- contrastul este un alt criteriu care decide claritatea și profunzimea în detalii a imaginii. Valorile medii recomandate sunt o rată de contrast de 1000:1, iar un monitor de care vei fi mai mult decât mulțumit poate ajunge la 1500:1. Fii atent însă la producătorii care pot folosi drept reper conceptul de contrast dinamic (în locul celui static), ajungând la referințe de 10000:1 strict pentru rațiuni de marketing. Orientează-te întotdeauna după contrastul clasic.
Luminozitatea. Când vine vorba despre acest criteriu, e bine să fii „modest”: o valoare de 300-350 cd (candelă)/ m² e suficientă. E de asemenea recomandat să reduci luminozitatea monitorului atunci când folosești calculatorul cu lumina stinsă, pentru a nu-ți afecta ochii.
Rata de împrospătare. Acel tradițional refresh la care apelezi de câte ori o pagină nu se încarcă destul de repede (și care în mintea noastră are cel mai adesea conotații negative) se referă în cazul monitorului la capacitatea sa de a reîmprospăta imaginea, conturând acele mișcări fluide de pe ecran care sunt necesare mai ales gamerilor. Dacă dorești o calitate medie, optează pentru o rată de refresh de 60 de Hertzi. Valorile pot ajunge și până la 120 de Hz, dar în acest caz ai nevoie și de o placă video pe măsură.
Unghiul de vizibilitate. Un monitor de slabă calitate „se va întuneca la față” dacă îl privești din lateral, dar gadgeturile de calitate vor afișa imaginea perfectă din orice unghi. Valorile cele mai ridicate se apropie de unghiurile de 180 de grade.
Timpul de răspuns. Aici e musai să te raportezi după valori foarte mici mai ales dacă ești gamer sau dacă editezi conținut video. Există monitoare cu timp impresionant de răspuns de 1 ms, dar te avertizăm că aceste performanțe se pot traduce și într-o calitate slabă a imaginii. Valorile care vor fi mai mult decât mulțumitoare pentru utilizatorul obișnuit sunt cele de 8-10 ms.
Cromatica. Un monitor care îți dezvăluie culori la fel de pigmentate și de profunde ca în realitate va costa, dar va merita, mai ales dacă lucrezi în web design sau dacă tânjești după completa imersiune în universul cinematografic. Formatele cele mai renumite acum sunt sRGB (standard Red Green Blue), Adobe RBG, un spațiu color dezvoltat de Adobe sau NTSC.
Reflexia ecranului. Monitoarele glossy pot reda într-adevăr imagini vibrante, dar, dacă ai un bec puternic sau o sursă de lumină naturală în apropierea monitorului, „ferește-te” de reflexie. În acest caz, ecranele mate sau cele care au un sistem anti-reflexie (anti glare) sunt de preferat.
Conectorii monitorului. Mai ales azi, când putem conecta televizorul sau laptopul la monitor, conectorii sunt foarte importanți. Evită sistemele VGA, învechite, și alege-i pe cei digitali, tip HDMI, USB-C sau Display Port.. Poți opta și pentru formatul micro, cu atât mai mult cu cât poți găsi foarte ușor adaptoare.
Ajustabilitatea. Un factor care este adesea ignorat, ajustabilitatea monitorului trebuie luată în considerare mai ales dacă lucrezi în condiții schimbătoare sau dacă nu ai un scaun ergonomic (ori nu vrei să îți bați capul cu reglarea sa). Orientează-te în acest caz după un monitor cu stand adaptabil, care poate fi ajustat la înălțime, rotit sau înclinat în funcție de nevoile tale.
Preț. Nu am putea afirma vreodată că acest criteriu nu contează. Stabilește mai întâi un buget în care să te încadrezi, iar apoi raportează-te la factorii de mai sus. Poți găsi monitoare excelente la 2000 de lei, dar și opțiuni performante în limita a 1000 de lei.
Ghid de shopping: 5 monitoare care merită o a doua privire
Și nu numai! Noi recomandăm variantele de monitoare de mai jos, pentru toate necesitățile și toate buzunarele. Iată la ce ne referim!
Monitor Gaming LED TN Lenovo 24.5″
Considerat unul dintre cele mai calitative monitoare pentru gaming, Lenovo G25-10 are monitor Full HD de 24,5 inchi, rată de reîmprospătare de 144 Hz și un timp de răspuns de 1ms, respectiv unele dintre cele mai bune valori de pe piață. Cu tehnologie anti-glare și stand de 110 mm, ecranul este mai mult decât adaptabil nevoilor tale și vei vedea că „te va servi” cu o dedicație inimaginabilă. Destinat pentru E-Sports, cu sistem de protecție față de lumina albastră periculoasă și conectori HDMI, DisplayPort sau audio aut, iată monitorul care „le are pe toate”.
Monitor LED VA Samsung 48.9″
Cu ecran curbat Ultra Wide, corespondent a două ecrane de 27 „, monitorul LED VA Samsung 48.9″ îți pune la dispoziție o experiență completă, cu imagini impecabile, multi-tasking fără probleme și experiențe de joc care depășesc orice imaginație. Cu 2 porturi USB de tip C, poți conecta orice laptop sau dispozitiv mobil pentru a transmite date sau energie la cele mai înalte cote. Curbura ergonomică oferă cea mai bună capacitate de vizionare, iar rata de reîmprospătare de 144 Hz și difuzoarele stereo de 7W completează lista de avantaje care te pot lăsa cu gura căscată.
Monitor LED IPS Dell 24″
Vrei un monitor competitiv la un preț care să nu te lase fără micile tale plăceri pentru o lună întreagă? Iată recomandarea noastră! Diagonala de 24″ e perfectă pentru utilizatorul obișnuit, iar cadrul ultrasubțire, cu amprentă mică, va garanta confort și ușurință de manevrare. Monitorul Led IPS Dell are rezoluție Full HD, luminozitate de 250 cd/m², timp de răspuns de 5ms și rată de refresh de 60 Hz. Cu alte cuvinte, valori care îți vor aduce o experiență mai mult decât satisfăcătoare.
Monitor Gaming LED IPS LG 25″
Fie că îți dorești un monitor pentru muncă, fie că îl vrei pentru a te relaxa sau a te distra, Monitorul Gaming LED IPS LG 25″ poate oferi un răspuns pe măsură. Cu ecran 21:9 UltraWide™, perfect pentru activități multiple și pentru micile tale plăceri, monitorul garantează o grafică extraordinară, cu spațiu color sRGB și claritate a culorii. E de remarcat și că poți desfășura mai multe activități deodată grație modurilor Screen Split și PIP (picture-in-picture) și că poți personaliza ușor setările ecranului. Dar LED IPS LG este un adevărat favorit al gamerilor: funcția Black Stabilizer îți permite să detectezi detalii chiar și în colțurile cele mai întunecate, iar Dynamic Action Sync te ajută să devii unul dintre cei mai rapizi și mai incisivi jucători.
Monitor gaming curbat LED VA Samsung 27″
Încheiem cu Monitorul de gaming curbat LED VA Samsung 27″, lider pe piața ecranelor curbate. Ești tentat cu rata de refresh de 240Hz și mișcări rapide și fluide care te transformă în campion cu ochi de șoim chiar și în cele mai dificile misiuni. Adăugăm pe lista de beneficii focalizarea precisă a ecranului, care înlătură sursele de stres și de epuizare a ochiului, dar și unghiul de vizibilitate de cele mai înalte cote. Cu rată de contrast de 3000:1 care îți permite să vezi în întuneric precum o felină și claritate de invidiat, iată monitorul care îți poate asigura medalia de campion la orice joc.
Ți se mai pare că monitorul e cea mai banală componentă a calculatorului tău? Ia în calcul criteriile enumerate de noi și bucură-te de excelență când vine vorba despre achiziția oricărui gadget!