Potrivit firmei de cercetare Gartner, până în 2026 peste 1 milion de drone vor fi folosite pentru livrări de colete la nivel global. În prezent sunt utilizate aproximativ 20.000 de drone în acest scop.
Din cauza faptului că pandemia a reținut la sol mai multe avioane și elicoptere, utilizarea dronelor pentru livrarea de colete a început să fie din ce în ce mai mare.
În China de exemplu, DHL folosește drone pentru livrări pe distanțe de 8 km. Dacă în mod normal o asemenea livrare ar dura aproximativ 40 minute cu un mijloc de transport terestru, cu drona timpul este scurtat la 8 minute, iar costurile sunt reduse cu până la 80%.
UPS folosește drone capabile să livreze colete de până la 6 kg, pe distanțe de peste 100 km, în condiții meteo dificile.
Seat folosește drone în Spania pentru a transporta airbag-uri și volane de la furnizor la fabrică, scurtând timpul de livrare de la 90 minute, la doar 15.
Deja există companii care folosesc dronele chiar și pentru livrarea de provizii medicale în zone greu accesibile precum Rwanda, Chile sau Ghana.
România are o legislație ce nu permite deocamdată folosirea dronelor în acest scop. Având în vedere că este ilegal să ridici o dronă de la sol în orașe, cred că vom mai avea ceva de așteptat până când autoritățile vor înțelege beneficiile acestui mijloc de trasport.