Cu toată situația controversată din ultimul an, Huawei dă dovadă că este o adevărată forță în industrie, diversificându-și tot mai mult gama de produse. De aproximativ 2 ani de zile au început să-și concentreze atenția și pe laptopuri, ambiționându-se să lanseze modele performante, la prețuri competitive.
Huawei MateBook 13, versiunea 2020, este cel mai nou model mid-range din portofoliul chinezilor, ce a intrat de curând și pe piața românească. Este succesorul lui MateBook 13 de anul trecut, un laptop apreciat la vremea lui pentru performanțe și design minimalist. Anul acesta, Huawei nu face decât să îmbunătățească micile neajunsuri ale modelului din 2019.
Laptopul vine în 3 vesiuni:
–Matebook 13 AMD Edition, dotat cu procesor AMD 15, memorie RAM de 8 GB și stocare internă de 512 GB, la prețul de 3499 lei;
–MateBook 13 Intel Edition, dotat cu procesor Intel Core i5, tactat la 8 GB RAM, la care se adaugă 512 GB spațiu de stocare internă, disponibil la prețul de 4099 lei;
– MateBook 13 Intel Edition, echipat cu procesor Intel Core i7, memorie RAM de 16 GB și capacitate de stocare de 512 GB. Are display touch, iar placa video NVIDIA MX250 îl recomandă chiar și pentru gaming. Prețul acestuia este de 5699 lei.
Noi am primit în teste de vreo săptămână varianta de bază, AMD Edition, care zilele acestea beneficiază de o promoție interesantă. La achiziționarea lui, primești cadou un Huawei Y5p, cel mai nou telefon de buget al producătorului, care în mod normal ar costa aproximativ 400 lei.
Și-acum că am lămurit partea cu prețul, hai să-ți spun ce primești de banii aceștia.
Ce găsești în cutie
MateBook 13 vine într-o cutie albă, la fel ca și telefoanele de top de anul acesta. Dacă în mod normal în cutia unui laptop găsim device-ul, însoțit de încărcător și cablul de încărcare, ei bine în cazul de față am fost plăcut surprinsă să constat că Huawei adaugă în pachet și un adaptor multiport, ceea ce nu-mi amintesc să fi văzut pe la concurență. Ce n-am înțeles aici, este prezența portului VGA, un port cam învechit după părerea mea. Mi-ar fi plăcut ca în locul acestuia să fi găsit un port de rețea mai degrabă, dar având în vedere că accesoriul este un bonus, trecem cu vederea acest neajuns.
Încărcătorul este mic, compact, numai bun de strecurat într-un buzunar oridecâteori pleci de acasă. Depășește cu puțin dimensiunea unui încărcător de telefon, dar este mult mai mic decât încărcătorul de la MacBook-ul meu. Cablul de încărcare USB-C la USB-C este potrivit nu doar pentru a alimenta laptopul, ci și telefonul, căștile sau alte device-uri cu port USB-C. Practic, când pleci în concediu, îți poți lua doar încărcătorul laptopului cu cablul de alimentare pentru toate device-urile cu port USB-C.
Design
Din prima clipă am recunoscut design-ul emblematic al seriei MateBook. Elegant, cu finisaje premium din aluminiu, laptopul vine în două nunațe: Mystic Silver și Space Grey. Noi am primit în teste varianta a doua, care este și preferata mea de altfel. Se simte bine la atingere, nu reține amprentele, este o construcție solidă, ce cântărește 1,3 kg, fiind chiar o idee mai ușor decât MateBook D14, testat în urmă cu câteva luni. Fiind vorba de un laptop compact și atât de ușor, acesta ar putea deveni unealta potrivită pentru cei ce au nevoie de portabilitate. De exemplu pentru vloggeri, pentru bloggeri de travel, pentru jurnaliști, studenți etc.
Tastatura de tip chiclet este ergonomică și destul de silențioasă. Mai mult de atât, este și iluminată, astfel încât să poată fi folosită chiar și în condiții slabe de luminozitate. În colțul suferior din dreapta, avem butonul On/Off, care integrează și cititorul de amprentă. Trackpad-ul este suficient de generos încât să-ți faci treaba. Latura dreaptă găzduiește un port USB-C, iar latura stângă, pe cel de-al doilea, jack-ul de 3,5 mm și microfonul. Având în vedere că folosesc foarte mult cardurile de memorie(fotografiez, filmez, editez)mi-ar fi plăcut să găsesc și un cititor de carduri, dacă nu pe lateralele laptopului, măcar pe adaptorul multiplu să-l fi inclus. E adevărat, fiind un laptop micuț nu este cea mai potrivită alegere pentru editare video , dar tot ai putea edita o fotografie descărcată de pe card…
Display
Display-ul de 13 inch este un IPS cu rezoluție 2K și un format 3:2, numai bun pentru citit, dar și pentru scris. Pe lateral, ecranul este înconjurat de margini subțiri. Mai puțin pe latura inferioară, unde se observă o margine destul de groasă. Marginea superioară găzduiește camera de 1 MP. Mi -ar fi plăcut mai mult varianta pentru care s-a optat la MateBook D14, cu ascunderea camerei sub una din taste. Ecranul lucios nu este prea luminos sau cel puțin nu atât cât mi-aș fi dorit.
Performanțe
Așa cum spuneam mai devreme, modelul testat de mine este cel standard, cu procesor AMD Ryzen 5 3500U, din generația Wiskey Lake. Funcționează cu 8 GB RAM DDR4 și are SSD de 512 GB, ce face ca sistemul de operare Windows 10 să se încarce în mai puțin de 10 secunde, ceea ce adaugă încă o bilă albă la experiența de utilizare. Placa video integrată este un AMD Radeon Vega, potrivită în special pentru activitățile de birou, multimedia, dar și pentru YouTube, filme și poate chiar și un gaming ocazional. Aș putea spune că nu doar configurația recomandă laptopul pentru productivitate, ci așa cum spuneam mai devreme și formatul de 3:2.
De încălzit, nu mi se pare că se încălzește exagerat, așa cum știu că se întâmpla cu versiunea de anul trecut. Nici măcar atunci când este conectat la o sursă de alimentare.
Huawei Share
Ca și în cazul celorlalte laptopuri din portofoliul Huawei, se observă în colțul din dreapta, jos, prezența unui stiker pe care scrie Huawei Share. Ei bine, așa este denumit sistemul de transfer rapid de la Huawei, folosit pentru a conecta cu ușurință device-urile din propriul ecosistem. Conectarea este posibilă prin tag-ul NFC de sub sticker. Cu Huawei Share Multi-Screen Collaboration poți conecta telefonul la orice laptop din seria MateBook D sau generația MateBook 13. Tot ce trebuie să faci, este să așezi telefonul deschis pe sticker, după care va apărea un mesaj de conectare pe telefon și ulterior unul pe laptop. Telefonul se conectează la laptop cu o simplă atingere, ecranul acestuia fiind partajat pe cel al notebook-ului în câteva momente. Odată conectate cele două device-uri, utem copia rapid cu drag and drop: poze, notițe etc. Putem vizualiza mesajele, putem utiliza aplicațiile și datele din telefon, pentru o eficiență mai mare în viața de zi cu zi. Mai mult, îți poți desfășura activitatea pe ambele device-uri, folosind doar tastatura laptopului și mouse-ul. Mi se pare utilă funcția, mai ales pentru cei care își încep o activitate pe telefon de exemplu, și vor să o continue pe laptop. Practic multitasking-ul devine mai ușor ca oricând.
Sunet
Nu este cea mai bună sonorizare de pe un laptop. Se aude puțin spart, bass-ul cam lipsește, odată cu creșterea volumului se pierde și din claritate, dar nici nu este cazul să vin cu pretenții exagerate având în vedere că discutăm despre un portabil din zona mid-range.
Poziționarea difuzoarele stereo Dolby Atmos nu este cea mai fericită. Mă gândesc că era mai ok dacă ar fi ales să le pună undeva în jurul tastaturii. Fiind găzduite dedesubt, sub carcasă, este ușor să acoperi parțial grilele atunci când ții laptopul pe picioare de exemplu.
Baterie
Dacă pentru versiunea MateBook 13 de anul trecut, autonomia scăzută a atras cele mai multe critici, pentru varianta actuală, Huawei pare să fi rezolvat această problemă. Cel puțin pe hârtie, producătorul promite o autonomie de 10 h. Totuși pentru o utilizare uzuală, adică activități de birou, ascultat muzică, urmărit ceva clipuri pe YouTube, am ajuns cam la o autonomie de 8h. Mă gândesc că dacă aș fi stat și în conferințe video, rezultatele ar fi fost mai mici. Totuși este bine de știut că se încarcă rapid cu ajutorul încărcătorului de 65W. Într-o jumătate de oră, se încarcă 50%.
Concluzie
În concluzie, Huawei MateBook 13 este companionul portabil potrivit pentru utilizatorii în mișcare. Cei ce au și un telefon Huawei, vor beneficia de o experiență completă, bucurându-se de toate atuurile acestui laptop. Frumușelul acesta este compact, elegant, gândit să ofere putere și o experiență de utilizare plăcută tânărului profesionist. Este departe de a fi perfect, dar pentru cei 3500 lei, Huawei dovedește că poate fi competitiv pe piața laptopurilor.
Nu uita de promoția acestei luni.
Păreri pro și contra
Pro:
- design rafinat
- încărcător de 65W
- SSD de 512 GB
- autonomie bunicică
- preț atractiv
- adaptor multiport
Contra:
- cititorul de carduri lipsește
- autonomia ar mai merge îmbunătățită
În multe locuri Huawei D13 este prezentat cu ecran touch-screen însă în magazine nu îl găsesc cu ecran touch-screen ci ecran obișnuit, ce se întâmplă, unde putem găsi varianta cu touch-screen?