Fără doar și poate, Xiaomi se numără printre cei mai apreciați producători care ne pun la dispoziție cu generozitate gadgeturi peste medie la prețuri incredibil de atrăgătoare. Aceeași filozofie a brandului este vizibilă și în cazul gamei de brățări smart de fitness Mi Band, care au făcut istorie grație funcțiilor avansate și a prețurilor ce spulberă concurența.
Lansată în 2019, brățara Mi Band 4 a fost considerată la vremea sa cel mai bun gadget de buget de pe piață. În iulie 2020, Xiaomi și-a completat linia Mi Band cu cea mai nouă nestemată din colecție, Mi Band 5, iar în acel moment prețul la varianta 4 s-a redus dramatic.
Acest concurs de împrejurări peste măsură de favorabil face ca micuța brățară ce arată ora, pulsul, ritmul cardiac, numără pașii, monitorizează activitatea sportivă sau afișează notificări de pe telefon să reprezinte alegerea smart a momentului.
Mi Band 4 a fost întrecută. Sau nu?
Mi Band 4 a fost, „la vreme sa”, o stea pe piața brățărilor de fitness de buget, fiind o alegere mai mult decât potrivită pentru cei care își cumpăraseră primul smartwatch sau care desfășurau o activitate sportivă ușoară. Odată cu lansarea Mi Band 5, în loc să devină desuetă, Mi Band 4 a scăzut însă prețul cu peste 30% față de valoarea inițială și s-a transformat, după multe opinii, într-o alegere chiar mai Smart. Iată cum se situează aceasta față de urmașa sa!
Design
În ceea ce privește designul, Mi Band 5 nu a zguduit lumea deja impresionată de predecesorul său. Dat fiind faptul că dispozitivul lansat în 2019 revoluționa deja linia Mi Band datorită ecranului color, acum singurele modificări țin de dimensiunea, rezoluția și luminozitatea display-ului. Ca date, Mi Band 4 se laudă cu un ecran luminos, de 400 de niți, un display touchscreen AMOLED de 0,95 de inci și rezoluție de 120 x 240 de pixeli. De partea cealaltă, Mi Band 5 vine cu ecran de 1,1 inci, rezoluție de 126 x 294 și luminozitate de 450 de niți.
În ceea ce privește materialele din care este concepută brățara, avem același tracker din policarbonat și curea din silicon. Referitor la culorile curelelor, Mi Band 4 apărea pe piață în tonuri de negru, portocaliu, albastru, nuanța vinului și roz. De partea cealaltă, Mi Band 5 este disponibil în 8 nuanțe, adăugând și o serie delicată de pasteluri după care clientele Xiaomi se vor da în vânt.
La ce inovează însă în chip fericit Mi Band 5? La capitolul încărcare! Unul dintre neajunsurile contestate de către utilizatori în cadrul variantei 4 era legat de necesitatea de a încărca dispozitivul prin detașarea corpului tracker-ului din brățară și conectarea sa la cradle. Dat fiind riscul de a deteriora astfel gadgetul, Xiaomi a modificat sistemul de încărcare, astfel că Mi Band 5 nu mai trebuie scos din curea.
În ceea ce privește rezistența la apă, nimic nou pe front. Atât Mi Band 4, cât și modelul 5 sunt waterproof până la o adâncime de 50 de metri, așa că te pot acompania ambele atât la duș, dar și atunci când înoți în piscină sau în mare.
Meniu și navigare
Nici din acest punct de vedere Mi Band 5 nu aduce mari noutăţi. Ecranul e puțin mai mare, dar meniul intuitiv și ușor de accesat are un format asemănător cu varianta 4. Brățările se conectează prin bluetooth la telefon și trebuie să reții că numai astfel poți monitoriza rutele de jogging sau de mers pe jos, deoarece gadgetul în sine nu are GPS, ci depinde de cel de pe smartphone.
Navigarea se va realiza prin scroll vertical, astfel având acces la secțiunile de Puls, Workout, Vreme, Notificări și altele.
Ai și posibilitatea de a schimba watch face-ul brățării cu figuri celebre din filmele cu supereroi, din desene animate sau din cultura pop. Și aici, diferențele dintre cele două variante sunt destul de reduse: Mi Band 4 avea o galerie de 77 de teme disponibile, în timp ce Mi Band 5 îți pune la dispoziție peste 100 de astfel de variante.
Funcții
Din nou, Mi Band 4 concurează cu succes cu urmașul său la categoria funcții. Ambele excelează la categoria senzori, monitorizând mișcarea și numărul de pași grație accelerometrului și a giroscopului pe 3 axe. În plus, Mi Band 5 aduce și un barometru care este util atunci când urci.
Ambele brățări afișează și câteva notificări de pe telefon, pe care le poți personaliza. Poți vizualiza și respinge apeluri, poți vedea mesajele de tip SMS, dar și de pe WhatsApp și Messenger, precum și notificările de pe Facebook sau Instagram. De asemenea, poți controla muzica ascultată de pe telefon având acces mai ușor la butoanele de play, stop sau skip track.
Starea vremii e și ea prezentă, precum și funcția de monitorizare a pulsului. Aceasta se remarcă prin precizie atât la variantele 4, cât și 5, senzorul fiind prezent pe spatele dispozitivului. Fii însă atent, dacă păstrezi alerta de puls activată, este posibil ca brățara smart să se descarce mai repede.
Ai și posibilitatea de a măsura ritmul cardiac și funcție de avertizare dacă acesta depășește anumite valori. Aceeași grijă este manifestată și în controlul sedentarismului: în cazul în care ai stat prea mult timp fără să te miști, Mi Band 4 și 5 te avertizează că îți pui sănătatea în pericol.
Monitorizarea somnului este la rândul său una dintre funcțiile pentru care mulți cumpărători au ales Xiaomi. Mi Band 4 are o întreagă secțiune dedicată odihnei tale, calculând nu numai orele, dar și calitatea somnului, comparații în procentaje cu alți utilizatori, distincții somn ușor și somn greu, dar și numeroase grafice și sfaturi. Mi Band 5 aduce în plus departajarea REM, faza somnului în care creierul este cel mai activ și în care are loc restaurarea minții și procesarea amintirilor.
Nu puteam uita însă de motivul existenței brățărilor fitness, și anume monitorizarea activității sportive. Mi Band 4 este configurată pentru următoarele tipuri de sport: alergat pe bandă sau în exterior, ciclism, mers, înot în piscină sau antrenamente generale, în timp ce Mi Band 5 ajunge la 11 forme de mișcare, incluzând și atât de populara yoga printre ele.
Aplicația Mi Fit
Unul dintre atuurile Mi Band este aplicația Mi Fit, pe care o vei descărca pe telefon, iar de aici îți poți cuantifica performanțele ca atare. Aplicația te ajută să urmărești istoricul activității sportive și al calității somnului sau să setezi alarmele de puls și ritm cardiac. De asemenea, tot de aici poți personaliza ce notificări de pe telefon vrei să accesezi și de pe brățară.
Mi Fit e disponibilă atât pe Android, dar și pe IOS, un mare plus pentru Xiaomi. De asemenea, poți conecta la aplicație și alte dispozitive ale brandului, cum este cântarul Xiaomi de unde îți poți înregistra greutatea.
Baterie
Aici, veștile sunt mai mult decât bune pentru varianta Mi Band 4: o baterie de 110mAh cu o autonomie extraordinară de 20 de zile. Deși crește performanțele la 125mAh, varianta 5 promite aceleași 20 de zile de utilizare continuă.
Atenție, dacă folosești alertele pentru puls sau ritm cardiac, e posibil ca rezistența bateriei să scadă. Chiar și așa, tot vei avea două săptămâni de folosire continuă.
Concluzie?
Date fiind performanțele similare ale modelelor 4 și 5, Mi Band 4 este o alegere smart în principal grație reducerii prețului la jumătate. Pentru autonomia bună, ecranul luminos și meniul intuitiv, senzorii de calitate și aplicația Mi Fit, brățara merită achiziționată în ambele variante. Mi Band 4 are acum un preț de aproximativ 115 lei, în timp ce Mi Band 5 poate fi achiziționat la un preț de aproximativ 190 lei. Nu uita că ai și posibilitatea de a personaliza brățările gadgetului, așa că plictiseala iese cu siguranță din discuție când vorbim despre acest dispozitiv.