Pe piața din România, telefoanele de la Huawei sunt de ani buni campioane la vânzări, iar motivele nu lipsesc. La prețuri atrăgătoare și cu facilități mai mult decât ispititoare, device-urile producătorului chinez se bucură de o popularitate extraordinară. Ce aduce Huawei P40 Lite, versiunea lansată la începutul acestui an? Vei afla în cele ce urmează. Și spun versiunea lansată la începutul acestui an fiindcă Huawei tocmai a lansat și Huawei P40 Lite 5G, un telefon pe care producătorul a adus îmbunătățiri atât pe parte de design, cât și în ceea ce privește specificațiile sale. Dar despre varianta aceasta vom discuta mai multe cu altă ocazie. Deocamdată revenim la modelul inițial al gamei și-ți voi spune tot ce trebuie să știi despre el.
Unboxing
Încă de când deschizi ambalajul terminalului, Huawei ne oferă o surpriză de proporții: un telefon midrange care vine acompaniat de un încărcător de 40W! Da, încărcător de 40W pentru un telefon din gama de mijloc…Mi-ar fi plăcut să găsesc încărcarea la 40W și pe Huawei P40, dar din păcate acolo ne mulțumim cu încărcare la 22,5W Restul de accesorii: căști, cablul de încărcare USB-C, manual de instrucțiuni și cheița pentru cele două sloturi, unul Nano SIM și un slot de memorie hibrid Nano SIM și Nano Memory. Telefonul vine cu folie protectoare aplicată pe ecran. P40 Lite este disponibil în nuanțe de negru (Midnight Black), verde smarald (Crush Green), roz (Sakura Pink) sau gri (Skyline Gray).
Design
Dat fiind faptul că discutăm despre un model midrange, era de așteptat ca Huawei P40 Lite să economisească la capitolul materiale din care este confecționat și să aleagă plastic în locul sticlei. Chiar și așa, terminalul are un aspect plăcut, cu margini curbate și muchii înguste, cu o ramă metalică ce conferă rezistență și o cameră de selfie integrată chiar grațios în ecran. Varianta în tonuri de negru atrage amprentele foarte tare, dar nuanțele de verde și de roz trec cu brio acest test și arată chiar fenomenal.
Ce mai e de adăugat? Telefonul, cu dimensiuni de 76.3 x 159.2 x 8.7 mm și cântărește 183 de grame, e ușor de manevrat, iar look-ul său sofisticat și cool e pe măsura așteptărilor.
Pe spate te așteaptă una dintre surprizele plăcute, camera quad cu patru lentile dispusă într-un pătrat cu margini rotunjite. Camera frontală pentru selfie nu perturbă prea tare ecranul, iar în partea de jos ai la dispoziție portul USB-C, jack-ul de 3.5 mm și un difuzor, iar pe laterale butoanele de volum și cel de Power, care are integrat și senzorul de amprentă. Și dacă tot suntem la acest capitol, îți pot spune că senzorul își face treaba exemplar, putând da lecții de performanță unor modele mult mai bine cotate.
Display
La capitolul display, din păcate, Huawei P40 Lite începe să facă primele sacrificii, deși experiența este, per ansamblu, satisfăcătoare. La ce ne referim? Terminalul folosește un ecran IPS LCD cu rezoluție de 2310 x 1080 pixeli și cu o dimensiune de 6,4 inch. Cu alte cuvinte, producătorul chinez tot nu apelează la tehnologia OLED, riscând la nuanțele de negru, ce nu sunt atât de profunde, și conturând în schimb anumite tonuri albicioase neplăcute. De partea cealaltă, ecranul e însă luminos, are o rată de contrast bună, nuanțele sunt bogate și naturale, și, așa cum am spus, interferența camerei de selfie e minimă. Vizibilitatea e bună și în soare, aducându-i încă o serie de bile albe lui Huawei P40 Lite.
Cameră
Iată-ne ajunși și la cameră, motivul de mândrie al lui Huawei P40 Lite. Producătorul nu ezită să spună să terminalul se comportă precum un studio profesional ce lucrează la tine în buzunar. Sunt chiar și voci care afirmă că, la capitolul camere, telefonul e cel mai bun pe nișa de mid-range din 2020. Sunt de acord cu aceste afirmații când vine vorba despre camera principală, de 48 MP, ce este dotată și cu funcție de AI Ultra Clarity. Chiar și atunci când nu activezi aceste facilități și obții imagini de doar 12 MP, nivelul de detalii este lăudabil, imaginile sunt clare și bogate, iar culorile naturale și pigmentate.
Nici selfie-urile nu stau mai prejos, astfel că Huawei P40 Lite devine una dintre opțiunile de top pentru cei care își doresc telefoane doar ca să facă poze bune cu ele. De partea cealaltă, camera ultra-wide de 8 MP redă fotografii mai sărace în detalii. Obiectivul Macro de 2 MP îți oferă însă posibilitatea de a-ți scoate la iveală latura de artist cu instantanee bine focusate, iar funcția Bokeh de 2MP reușește să atenueze fundalul în mod satisfăcător și să scoată în evidență exact detaliile pe care le dorești reliefate.
Sunet
Nici la capitolul sunet telefonul nu dezamăgește. Cu un singur difuzor, telefonul face tot ce te aștepți să facă un telefon din categoria mid-range. Înaltele se aud bine, basul este prezent și el, iar volumul e lăudabil mai ales atunci când te joci.
Specificații tehnice
De un lucru sunt sigură: Huawei P40 Lite te lasă să te joci, îți permite să jonglezi cu sarcini de multitasking, să te uiți la filme sau să te delectezi cu un strop de social media, fără să încetinească prea tare. Procesorul Kirin 810 e super performant, mai ales raportat la nișa de preț a telefonului.
Tot aici intervine însă și marele punct slab al Huawei P40 Lite. Cu sistem de operare Android 10 cu EMUI 10, telefonul nu are acces la serviciile Google, ceea ce suntem siguri că știai deja dacă ai mai cochetat cu producătorul chinez. Cu toate acestea, brandul depune eforturi colosale pentru a se pune la punct cu ceea ce poate, pentru a „petici” acolo unde nu poate și pentru a supraviețui pe o piață în care Google face încă legea. Vestea bună e că poți descărca majoritatea aplicațiilor dorite din AppGallery, care se îmbogățește constant, din MoreApps sau din ApkPure. Vestea și mai bună e că descoperi multe servicii 100% românești, cum sunt cele de banking sau canalele de știri. Nu ai încă Google Maps sau Uber, dar Huawei promite că lucrează și la acest aspect.
Nici din punct de vedere al memoriei Huawei P40 Lite nu lasă ștacheta jos. Are 6 GB de RAM și spațiu de stocare de 128 de GB, cărora li se adaugă și slotul nano, poate singurul punct la care ne simțim ușor dezamăgiți, ținând cont că producătorul revendică propria tehnologie și nu acceptă un microSD.
Baterie
Dacă este un capitol la care acest telefon midrange cu pretenții de flagship depășește victorios concurența, acela este al acumulatorului grozav, de 4200 mAh. Autonomia poate ajunge până la două zile, pentru utilizare cotidiană, dar ceea ce impresionează este încărcarea la 40W. Dacă ți-aș spune că într-o oră ajungi la capacitate completă și că în jumătate de oră telefonul se încarcă până la 70%? Sună bine, nu-i așa?
Concluzii
Huawei P40 Lite e, cu siguranță, un telefon reușit. Mai este loc de îmbunătățiri, dar după ce am văzut noul model al gamei, versiunea 5G despre care vorbeam la începutul acestui clip, îmi dau seama că toate compromisurile realizate de producătorul chinez, au dus la un preț atât de atractiv pentru acest telefon, aproximativ 1100 lei.
Păreri Pro și Contra
Pro
- procesor puternic;
- design elegant;
- senzor de amprentă bun;
- cameră principală performantă;
- autonomie extraordinară;
- display luminos;
- preț bun.
Contra:
- nu are servicii Google;
- camera ultra-wide e săracă în detalii;
- nu filmează în 4K;
- varianta neagră se murdărește ușor.
Un comentariu
Pingback: Cine s-ar fi așteptat? Peste 1 milion de telefoane vândute în 2020 de Huawei, pe piața locală! - Gadget-Review.ro