Dăm startul review-urilor pe anul acesta cu cel mai nou robot de aspirare de la Roborock. Este vorba despre S7, device-ul ce se laudă cu specificații și performanțe de invidiat. Sau mai bine zis avem pe masa de testare poate cel mai performant robot de aspirare din piață. Cel puțin asta se dorește a fi, căci vine cu câteva specificații interesante, menite să îl poziționeze în fruntea clasamentelor.
Un S5 Max reinventat?
Deși, ierarhic am putea spune că Roborock S7 este succesorul lui Roborock S6 MaxV, ei bine în realitate lucrurile stau puțin diferit, căci Roborock S7 este de fapt un S5 Max cu un mop mai eficient și mai inteligent, dar și cu o putere de spălare mai mare. Să fie oare diferențele între cei doi roboți de aspirare atât de mari? Merită să scoți din buzunar 2500 lei, când Roborock S5 Max îl găsești undeva la 1700 lei. Și mai mult de atât, merită să faci upgrade-ul de la Roborock S5 Max la noul Roborock S7? Acestea sunt doar trei dintre întrebările la care răspundem în materialul de astăzi.
Unboxing
Și-ncepem cu un scurt unboxing. Cred că este cutia cea mai grea a unui robot de aspirare testat de mine până acum. La interior găsim manualul de utilizare împreună cu garanția, mopul, care de data aceasta arată total diferit de ce am văzut până acum. Avem o cârpă plușată, ce pare mult mai eficientă pentru șters podeaua. Sistemul de prindere mai bine pus la punct, iar partea aceasta din centru este ușor mobilă, dar la ce ajută vă voi povesti puțin mai târziu. Tot în cutie mai găsim și un cablu de alimentare, cu stația de încărcare, care include două mici perii ce ajută la curățarea pinilor metalici de praf aspect ce contribuie la procesul de mentenanță. În plus pe spatele stației de încărcare ai și o bucată de bandă adezivă, pentru a o fixa pe pardoseală. La interior găsim bineînțeles și robotul de aspirare, care este neașteptat de greu, 4,7 kg comparativ cu 3,5 kg, cât cântărește Roborock S5 Max.
Rezervorul de apă, destul de generos, de 300 ml, precum și recipientul de colectare de 470 ml împreună cu filtrul HEPA sunt deja așezate pe poziții. Peria principală suferă și ea modificări, căci de această dată vedem o perie din ABS, ce servește la o durabilitate mai mare și totodată și la o eficiență mai bună. Odată cu schimbarea aceasta dispare din peisaj și accesoriul de curățare, căci părul nu se mai încâlcește în perie, așa cum se întâmpla la modelele anterioare. Prin urmare curățarea periei principale este mult mai ușoară comparativ cu modelele anterioare. Peria laterală este și ea la locul ei. Ce mi-ar fi plăcut să mai găsesc în cutie este un filtru HEPA de rezervă și o rezervă pentru mop.
Cu ce se diferențiază Roborock S7 de S5 Max?
La prima vedere n-ai spune că sunt mari schimbări față de Roborock S5 Max. De multe ori am susținut că acest roboțel se află în topul clasamentului roboților de aspirare testați de mine. Este un model bine construit, cu un mop super eficient, care face o treabă excelentă când vine vorba de întreținerea curățeniei dintr-o locuință. Cu toate astea nu este perfect. Minusul lui ar fi acela că mopul lasă o dâră pe parchet, în urma lui și că trebuie setate zone no go acolo unde ai covoare, căci în caz contrar, robotul de aspirare plimbă mopul pe ele ca și pe parchet.
Ei bine, dacă în cazul lui S5 Max și a majorității roboților de aspirare cu mop vedem cam același rezultat, Roborock S7 promite să rezolve aceste neajunsuri, aspiratorul integrează un senzor ultrasonic care detectează automat covoarele, moment în care ridică mopul, 5mm pentru ca acesta să nu treacă peste ele. Funcția este eficientă însă pentru covoarele cu o înălțime mică, ușor spre medie, căci dacă ai prin casă covoare înalte sau covoare cu firul lung, atunci funcția devine inutilă, rezultatul fiind același ca și la Roborock S5 Max. Roborock este primul producător ce aduce această tehnologie pe un robot de aspirare, iar asta este de aplaudat.
Partea și mai frumoasă este că nu s-a rezumat doar la această inovație pentru S7, ci a mers mai departe, introducând în scenă o altă tehnologie, ce poartă numele de Sonic Mopping. Ce face aceasta? Așa cum probabil ți-ai dat seama, are legătură tot cu mopul. Mai exact îl face să vibreze cu până la 3000 rpm și să curețe pardoseala în profunzime cu o putere de 2 ori mai mare decât S5 Max. Tehnologia aceasta este mult mai eficientă pentru curățarea petelor uscate, fără a mai lăsa dâre în urma lui pe parchet. Cele două noi funcții, fac din Roborock S7 cel mai eficient robot de aspirare în momentul de față.
Tot la capitolul noutăți, avem și funcția Child Lock, cea care blochează butoanele fizice ale aspiratorului, astfel încât dacă ai copii sau animale de companie, să nu mai poată întrerupe programul de funcționare al robotului de aspirare.
În plus, pentru Roborock S7 poți achiziționa separat și stația de golire a recipientului de colectare, ce a fost lansată spre finalul anului trecut. Roborock S7 a fost gândit din start pentru a fi compatibil cu această stație, prin urmare acum poți face și acest upgrade dacă ți-l dorești.
În ceea ce privește puterea de aspirare, Roborock S7 păstrează aceeași putere de aspirare ca S6 Max, adică 2500 Pa și se descurcă să aspire fără probleme de la praf și scame, până la bombonele, semințe, părul animalelor și alte chestii mărunte, ce pot apărea pe podeaua unei locuințe.
Nu este foarte zgomotos. În modul silent ar putea funcționa și când sunt orele de liniște, dar în modul de aspirare Max își face simțită prezența. Pe parte de autonomie, ajunge până la 3h, cu o jumătate de oră mai mult decât S5 Max, deși au un acumulator cu aceeași capacitate.
Funcțiile lui Roborock S7
Roborock S7 este foarte ușor de instalat. Îl poți folosi cu aplicația Roborock, unde primești periodic update-uri. Îl poți folosi atât cu Google Home, cât și cu Alexa.
Se conectează cablul de încărcare la docul de încărcare, aici mi-ar fi plăcut să ofere posibilitatea ca utilizatorul să ascundă surplusul de cablu în interior, pentru un aspect mai plăcut. Roboțelul se poziționează astfel încât pinii metalici de pe dock să se conecteze cu pinii de pe roboțel. După ce îl pornești, pentru a te bucura de toată partea Smart a micului gospodin, descarci pe telefon aplicația Roborock, care îți oferă o mulțime de opțiuni:
1. Ca la majoritatea device-urilor de genul acesta ai posibilitatea să controlezi roboțelul din orice colț te-ai afla și ai o conexiune bună la internet
2. Oferă două moduri de funționare: cea în care doar aspiră și cea în care aspiră și șterge pe jos.
3. Schimbarea setărilor de aspirare – aici ai de ales din 4 opțiuni cu intensitate diferită + 4 opțiuni pentru umezirea mopului + două opțiuni pentru traseul mopului, să fie standard sau intensiv. Totodată ai și posibilitatea de a personaliza curățarea camerelor, de exemplu pentru baie și bucătărie poate îți dorești să insiste la spălarea pardoselilor.
4. Acum nu mai trebuie să setezi no go zone pentru covoarele din casă, căci așa cum îți spuneam mai devreme Roborock S7 știe să le recunoască, și își ridică singur mopul pentru a nu trece cu cârpa peste el, ci doar îl aspiră.
5. Programarea robotului de aspirare pentru a-și face treaba într-un anumit interval orar
6. Setarea de pereți virtuali sau no go zone .
7. Managementul hărților – aplicația îți oferă posibilitatea de a salva mai multe hărți. Dacă ai o locuință cu etaj îți permite să salvezi hărțile pentru fiecare etaj în parte.
8. Oferă posibilitatea de a selecta ordinea în care dorești ca roboțelul să aspire camerele.
9. Raportul de curățare este mult mai complex de această dată și mai ușor de urmărit
10. Control manual cu telefonul
Ca și modelele anterioare, robotul este dotat cu o mulțime de senzori pentru o aspirare cât mai eficientă și mai precisă, indiferent de tipul de suprafață. Se strecoară pe sub piesele de mobilier pentru a aspira, însă atenție, este destul de înăltuț, 96,5 mm, așa că nu va reuși să intre chiar peste tot.
Roțile acoperite cu un strat gros de cauciuc sunt motorizate. Ele sunt construite astfel încât să poată escalada praguri de 2 cm fără probleme. Bumper-ul de absorbție a șocurilor este și el prezent și își face treaba bine, căci senzorul de coliziune ar mai trebui îmbunătățit din punctul meu de vedere. După ce am văzul la Dreame L10 cât de fin poate un roboțel să ocolească obstacolele, îmi doresc să văd același lucru și aici. Și dacă ar fi să mă iau după testul cu obstacole la care am supus roboțelul, aș adăuga pe lista de îmbunătățiri și senzorul de proximitate căci iată ce a ieșit în urma testului nostru.
Practic, Roborock S7 nu a recunoscut niciunul dintre elementele din calea lui. A trecut peste toate, ca și cum nici nu ar fi fost acolo. Cablurile l-au încurcat teribil. Ba chiar am oprit testul la un moment dat pentru că cel negru îl blocase și evident dacă nu l-a detectat pe acesta, pe cel alb nici atât. Așadar rezultatul testului a fost un fail total.
Însă Roborock S7 nu pentru astfel de teste a fost gândit. Producătorul ar fi putut să îi pună senzori mai preciși, cameră… doar ne-a demonstrat că deține aceste tehnologii introducându-le pe Roborock S6 MaxV, un roboțel care nu s-a bucurat neapărat de popularitate. Se pare că utilizatorul de rând nu asta caută cu adevărat. Ci își dorește eficiență când vine vorba de aspirarea și ștergerea pardoselilor. Ori la acest capitol Roborock S7 aduce îmbunătățiri considerabile. Și o să vă las câteva teste pentru a vedea mai exact cum se descurcă atât pe parchet, cât și pe gresie și mochetă. Din start vreau să menționez faptul că aceste teste sunt puțin duse la extrem, dar am făcut asta pentru a vă arăta de ce este capabil acest roboțel.
Pentru testul de aspirare parchet+gresie, am folosit 50g de alimente, pe care roboțelul a reușit să le aspire aproape integral după o dublă aspirare. Eu zic că nu este rău ținând cont că în cadru avem și un element de îmbinare al gresiei cu parchetul, care cumva împiedică colectarea resturilor.
În ceea ce privește testul de ștergere cu mopul, aici am folosit cafea, pe care am lăsat-o să se usuce bine. Rezultatul? După prima spălare, au rămas câteva pete în urma robotului, însă după cea de-a doua spălare, atât parchetul cât și gresia sunt impecabile. Mai mult de atât, robotul nu a lăsat nicio dâră în urma lui, ceea ce mi se pare wow. La testul pe mochetă am împrăștiat 20 g de fulgi de porumb și bombonele, resturi pe care Roborock S7 reușește să le aspire aproape integral după o dublă aspirare. În ceea ce privește testul cu păr, aici mai ratează câteva fire, lăsându-le în urmă.
Preț și disponibilitate
Roborock S7 poate fi găsit în oferta magazinelor:
– eMAG – 2499 lei
– evoMAG – 2799 lei
Concluzie
Per total, eu zic că rezultatele sunt foarte bune, având în vedere dificultatea testelor la care a fost supus. Da, nu știe să se descurce cu obstacolele la fel de bine ca Roborock S6 MaxV sau Dreame L10 Pro, dar știe să se urce pe covoare și să le aspire, fără a șterge mopul pe ele, știe să șteargă cu putere pe jos, astfel încât să fie lună în urma lui, fără dâre și pete.Părerea mea este că vorbim de un roboțel extrem de performant și eficient pentru ceea ce trebuie să facă un astfel de device, să aspire și să șteargă pe jos. Cu siguranță Roborock ar fi putut să lucreze mai mult la partea de senzori, dar și prețul ar fi fost unul pe măsură. Eu una zic că au făcut o treabă bună cu acest S7 și cred că dacă ești în căutarea primului robot de aspirare, merită să îți îndrepți atenția către acest model, însă dacă ai un Roborock S5 Max acasă și te întrebi dacă să faci un upgrade, eu aș spune că nu este cazul. Diferențele între cele două modele nu sunt atât de mari încât să scoți din buzunar 2500 lei pentru o nouă achiziție când tu ai acasă deja un robot care și în prezent este destul de lăudat. Și ca să vă faceți o idee mai bună legat de diferența dintre cei doi roboți de aspirare, revin în curând cu un material comparativ între Roborock S5 Max și Roborock S7.
Păreri Pro și Contra
Pro
- design
- tehnologia Sonic Mopping
- tehnologia Intelligent Mop Lifting pentru aspirarea covoarelor
- mop mai eficient ca oricând
- aplicație bine pusă la punct
- compatibil și cu stația de golire a recipientului de colectare
Contra
- preț piperat
- mai are nevoie de senzori și camere pentru a putea evita obstacolele