HUAWEI Nova 9 SE – senzor de 108 MP, încărcare la 66W și un super preț!!!

De mai bine de o săptămână a venit la test și HUAWEI Nova 9 SE, cel mai recent smartphone lansat de producătorul chinez pe piața din România. Telefonul face parte din categoria mid-range și la prima vedere se aseamănă cu fratele mai mare HUAWEI Nova 9, telefonul care în toamna anului trecut cucerea publicul cu camera, ce reușea niște cadre fantastice, cu specificațiile lui de top și cu prețul mai mult decât atractiv. Ei bine HUAWEI Nova 9 SE este un smartphone mai accesibil față de Nova 9 ce pariază pe fotografie, funcție pe care producătorul chinez o stăpânește foarte bine, doar a demonstrat asta de-a lungul timpului cu atâtea telefoane. Cât este de competitiv noul telefon pentru segmentul de preț în care se încadrează, aflăm în cele ce urmează.

Unboxing

Și-ncepem cu un scurt unboxing. Telefonul vine într-o cutie albă, însoțit de cheița pentru sertarul SIM, un quick start guide, garanția, un cablu de alimentare USB-A la USB-C, un fast charger de 66W și o husă transparentă din silicon(așa cum am văzut cred la toate telefoanele HUAWEI în ultimii ani). Inițial, fiind vorba de o husă finuță, m-am gândit că rolului ei este de a proteja telefonul mai mult de zgârieturi, însă am rămas plăcut surprinsă de faptul că smartphone-ul a scăpat complet nevătămat dintr-un accident banal(o căzătură de la 80 cm înălțime). Și asta doar pentru faptul că husa a fost suficient de rezistentă încât să absoarbă șocul impactului.

Design

Cu un design atrăgător, HUAWEI Nova 9 SE cucerește din prima clipă. Este finuț, elegant și se așează bine în mână. Marginile ușor curbate pe spate îi conferă un grip bun, totodată făcându-l să pară și ceva mai subțirel. Este ușurel, cântărește 191g și măsoară 7,9 mm în grosime. Spatele este realizat dintr-un plastic calitativ și atrage prin-un joc de nuanțe albastru, galben și mov. Fiind lucios, este și un mic aspirator de amprente. Eu am primit nuanța Crystal Blue, însă mai vine și în varianta Midnight Black și Pearl White. Amprenta camerei este aceeași ca și pe Nova 9, doar că de această dată avem un senzor de 108 MP.

Pe laterala dreaptă se regăsesc butoanele pentru volum și butonul power, pe laterala stângă nimic, pe latura superioară sertarul pentru SIM, un microfon, pe laterala inferioară avem al doilea microfon, portul usb-c și difuzorul. Ecranul este plat, un plus pentru pasionații de gaming. Îmi place că vine cu o folie aplicată, astfel încât să protejezi telefonul încă de când îl scoți din cutie. Fiind vorba de o diagonală destul de generoasă, telefonul necesită ambele mâini pentru a-l folosi, cel puțin în cazul meu, dar probabil cei cu degetele mai lungi se vor descurca să îl manevreze și cu o singură mână.

Pe față, în partea superioară a ecranului, camera secundară este poziționată pe centru, iar senzorul de amprente este găzduit de butonul power pe lateral. Deblocarea se face rapid, de fiecare dată, fără întârzieri enervante.

Display

Ecranul de 6,78 inch este un IPS LCD de 6,78 inch, cu rezoluție 1080 x 2388 pixeli. E adevărat, nu este un OLED, așa cum are Nova 9, dar având în vedere că discutăm de un smartphone al cărui preț este sub 1500 lei, nu pot spune că mă surprinde acest compromis, care până la urmă nu este unul ce va fi sesizat de orice utilizator, căci ecranul lui Nova 9 SE este unul luminos, care nu întâmpină probleme de lizibilitate în bătaia soarelui, cu un contrast bun, culori vibrante, a cărui experiență de utilizare este întregită de refresh rate-ul de 90 Hz. E adevărat nu este cel mai “înalt“ refresh rate de pe un telefon, însă în general, pe un mid-range phone nu e cazul de asemenea pretenții.

Performanțe, sistem de operare și App Gallery

Nova 9 SE este antrenat la interior de un procesor Snapdragon 680, un procesor din categoria mid-range, dotat de HUAWEI cu un sistem de răcire eficient, astfel încât să permită utilizatorului și task-uri ceva mai “solicitante”, fără ca telefonul să se încingă. Procesorul funcționează în tandem cu 8 GB de RAM și 128/256 GB memorie internă, oferind posibilitatea extinderii printr-un card microSDXC. Telefonul se descurcă binișor cu jocurile în general. Atâta timp cât nu ai pretenții exagerate de la el, te vei bucura o experiență mai mult decât decentă.

Nu are 5G, însă momentan nu vei simți lipsa aceasta ca pe un minus. Și asta pentru că în România încă nu avem o infrastructură bine pusă la punct. Eu sper totuși ca până se va rezolva acest aspect și vom avea rețele 5G în majoritatea zonelor din țară, să se mai restrângă din restricțiile impuse producătorului chinez și să se ajungă cumva la o concurență mai loială, bazată pe priceperea brandurilor în dezvoltarea tehnologiilor, nu pe interdicții și piedici.

Nova 9 SE rulează sistemul de operare Android 11, cu interfață EMUI 12. Dacă încă îți vine în minte întrebarea referitoare la serviciile Google, ei bine, nu s-a schimbat nimic în acest sens și nu cred că după „divorțul răsunător” de acum 2 ani, se va mai lega ceva intre Google și Huawei. Prin urmare serviciile Google lipsesc în continuare, AppGallery rămânând ecosistemul de aplicații folosit de utilizatorii telefoanelor HUAWEI. Partea bună este că magazinul se îmbogățește constant și cu o rapiditate destul de mare, astfel că mulți utilizatori regăsesc acum aplicațiile pe care obișnuiau să le descarce din Google Play și în ecosistemul HUAWEI. Pentru restul de aplicații care încă nu se găsesc în AppGallery, în mare parte se găsesc corespondenți. De exemplu în loc de Google Maps, poți folosi Petal Maps pentru a ajunge în diferite locații. Pentru căutări pe internet poți folosi Petal Search.

În zona financiară, AppGallery oferă două noi aplicații populare. este vorba de Revolut și Curve. Ba mai mult, Curve permite chiar și plata cu telefonul prin NFC.

Pentru transferul de date din vechiul telefon pe noul Huawei Nova 9 SE, poți folosi Phone Clone. Noile telefoane Huawei vin cu aplicația preinstalată. Tot ce mai ai de făcut este să instalezi aplicația și pe telefonul de pe care vrei să transferi datele și să urmezi câțiva pași simpli pentru a realiza transferul datelor dorite.

Așadar, cu puțină răbdare reușești practic să te integrezi în ecosistemul HUAWEI și să se adaptezi astfel încât să nu duci lipsa vreunei aplicații de pe telefoanele cu Google Play.

Sunet

Aici telefonul include un singur difuzor, destul de puternic. Are ceva bas, dar la volum maxim se mai pierde din claritate. Partea bună ar fi că difuzorul este bine poziționat, asfel că nu îl acoperi în timpul jocurilor sau atunci când urmărești podcasturi sau filme.

Camera

Și-am ajuns și la partea care ne interesează cel mai tare, camera. Ei bine avem aici un ansamblu quad camera, compus dintr-un: senzor wide de 108 MP, cu f/1.9, unul ultrawide de de 8 MP, cu f/2.2, unul pentru efectul de bokeh de 2 MP, cu f/2.4 și unul macro de 2 MP, cu f/2.4 pentru fotografii detaliate. Nova 9 SE a fost o surpriză chiar plăcută la acest capitol. Un senzor atât de generos pe un telefon entry-level? Inițial am zis că e mai mult marketing, căci știm bine că nu doar numărul de MP contează, ci și felul în care se face procesarea de imagine. Ei bine în cazul de față, telefonul nu își propune să impresioneze doar pe hârtie cu cifre pompoase, ci și cu rezultate concrete. Experiența HUAWEI pe parte de fotografie își spune cuvântul. Deși avem de-a face cu un telefon accesibil, iată că nu dezamăgește la acest capitol, căci reușește fotografii pline de culoare, cu destul de multe detalii.

Contrastul este bun, în condiții de luminozitate optimă nu prea ai ce să îi reproșezi. Adevărul e, că în condiții bune de luminozitate, majoritatea telefoanelor se descurcă ok, însă în condiții de luminozitate scăzută, puține sunt telefoanele care trec acest test. Ei bine HUAWEI Nova 9 SE este unul dintre puținele telefoane din acest segment de piață care reușește să impresioneze pe parte de fotografie în condiții slabe de luminozitate. Mai ales dacă folosești și modul Night. Cu ajutorul lui, telefonul reușește să surprindă extrem de multe detalii. Detalii ce nu pot fi observate nici cu ochiul liber. Iată câteva exemple realizate atât cu Modul Standard, cât și cu Modul Night.

Dacă ești pasionat de fotografia macro, Nova 9 SE reușește fotografii bunicele, cu suficient de multe detalii, în condiții optime de luminozitate.

În ceea ce privește portretele, fotografiile sunt ok. Mi-ar fi plăcut doar ca efectul de bockeh să fi fost puțin mai pronunțat, asfel încât delimitarea între subiect și restul elementelor din cadru să fie mai evidentă.
De filmat, telefonul filmează la 1080p, cu 30 de cadre pe secundă. Nimic special aici. Atâta timp cât nu ai pretenții exagerate și conștientizezi că totuși ai în mână un telefon al cărui preț este de 1500 lei, e ok.

 

Autonomie

Bateria lui Nova 9 SE este destul de generoasă. 4000 mAh duc lejer o zi destul de solicitantă aș zice eu, căci părerea mea este că folosesc telefonul mai mult decât un utilizator obișnuit. Ba chiar mai aveam vreo 20 de procente la finalul zilei. În plus, se încarcă super rapid, la 66W, iar partea bună este că găsești și fast chargerul în cutie. Sunt telefoane de top pe piață care nu au o încărcare atât de rapidă. Așadar, HUAWEI Nova 9 SE primește încă o bilă albă la acest capitol. Cât despre. În 46 de minute telefonul se încarcă de la 0 la 100%, iar în caz că te grăbești, doar câteva minute în care pui telefonul la încărcat, îți vor asigura suficient juice pentru câteva ore. Mi-ar fi plăcut să fi avut și wireless charging, dar sunt conștientă că nu le poți avea pe toate în categoria aceasta de preț.

Preț și disponibilitate

HUAWEI Nova 9 SE poate fi găsit în oferta magazinelor, de la prețul de 1499 lei.

Concluzii

HUAWEI Nova 9 SE este fără doar și poate un telefon frumușel, ce se adresează publicului tânăr. Design plăcut, cameră peste așteptări. Mi-ar fi plăcut să fie rezistent la apă și la praf, dar compensează acest neajuns cu multe alte calități, precum refresh rate-ul de 90 Hz, viteza de încărcare la 66W, cameră și designul modern.

Păreri Pro și Contra

    • design fin
    • refresh rate de 90Hz
    • viteză de încărcare 66W
    • cameră peste așteptări
    • preț accesibil

Contra

    • nu este rezistent la apă și la praf
    • nu vine cu serviciile Google

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.