După ce achiziționase 9,1% din acțiunile Twitter, în urmă cu nici o lună de zile, iată că Elon Musk reușește preluarea integrală a rețelei de socializare, contra sumei de 44 miliarde de dolari.
Dorința lui Elon Musk pentru rețeaua de socializare, este de a susține libertatea de exprimare, chiar prin relaxarea anumitor politici de moderare a conținutului.
„Libertatea de exprimare este piatra de temelie a unei democrații funcționale, iar Twitter este piața digitală a orașului în care sunt dezbătute chestiuni vitale pentru viitorul umanității”, a spus Musk.
Din declarații, s-ar părea că miliardarul privește acest aspect destul de subiectiv, dacă ne amintim că în urmă cu puțin timp acuza nemulțumiri la adresa Twitter legat de postările sale și îngrădirea libertății de exprimare. Cu toate acestea Musk pare să uite că o groază de utilizatori nu știu care este limita dintre libertatea de exprimare și abuz și că de multe ori se încearcă tot felul de escrocherii.
Pentru combaterea acestor capcane, există și o legislație care susține interesele mai multor guverne privind combaterea dezinformărilor. Un exemplu în acest sens ar fi Digital Services Act, ce obligă atât Twitter cât și alte companii ce își desfășoară activitatea pe internet să lupte pentru combaterea dezinformărilor propagate de platformă și să ofere statistici cu privire la rezultatele obținute în acest sens. Și nu doar atât. Sunt și interdicții cu privire la practici potențial abuzive, precum reclamele ce vizează copii, grupuri cu opțiuni politice, religioase, minoritățile etnice etc. Pentru companiile care nu se supun legislației, amenzile sunt în valoare de 6% din veniturile realizate la nivel global.
Așadar se pare că libertatea de exprimare nu este chiar atât de ușor de susținut, în condițiile în care unora le-ar fi foarte ușor să abuzeze de ea. Rămâne de văzut cum va proceda Elon Musk pentru a oferi mai multă libertate de exprimare utilizatorilor, dar în același timp să ocolească posibilele sancțiuni.