Huawei P60 Pro – un cameraphone imbatabil!

Iată că a venit și rândul celor de la Huawei să lanseze mult așteptatul P60 Pro, flagship-ul ce promite să zguduie serios topul celor de la DxOmark. Știm bine că în ultimii ani producătorul chinez și-a concentrat atenția pe camerele telefoanelor sale, în special pe cele două flagship-uri, cel din seria P și Mate, iar așteptările evident sunt din ce în ce mai mari. Chiar în momentul publicării acestui material, P60 Pro este anunțat oficial în Munchen. Noi am avut ocazia să testăm telefonul înainte de lansare, ba chiar s-a potrivit perioada de testare cu un scurt concediu în Egipt, așa că am îmbinat utilul cu plăcutul. Ce aduce nou, unde excelează și unde ar mai fi de loc de îmbunătățiri pentru noul Huawei P60 Pro, discutăm pe îndelete în cele ce urmează.

Unboxing

Și-ncepem cu un scurt unboxing, căci spre deosebire de concurență, aici mai primim în cutie și altceva în afară de smartphone și cablul de încărcare. P60 Pro vine însoțit de o husă din silicon transparent, are și folie aplicată pe ecran, deci îl poți folosi fără emoții din prima clipă. Tot în cutie mai primim și un cablul USB-A la USB-C și încărcătorul care este atipic față de ce am mai întâlnit până acum. De ce spun asta. După cum vezi are două porturi, unul USB-A și unul USB-C, astfel încât utilizatorul să îl poată folosi cu ce cablu are la îndemână . De menționat aici este faptul că nu poți alimenta două device-uri simultan. Și-ți dai seama de asta după cum sunt poziționate porturile, căci ele nu-ți permit folosirea a două cabluri în același timp. O altă noutate în cazul încărcătorului, atenție, este de 88W. Chiar mai puternic și mai mic decât al unui MacBook Pro din 2017. Așadar, în cazul lui P60 Pro, nu doar că avem brick în cutie, ci avem unul super rapid, de mici dimensiuni cu care putem alimenta, nu doar telefonul, ci și laptopul. Cât de tare e treaba asta pentru momentele în care pleci în vacanță sau pentru cei ce au nevoie de portabilitate?

Design

În ceea ce privește design-ul vedem ceva diferențe față de generația anterioară. Dacă anul trecut P50 Pro era un telefon gold, care ieșea în evidență prin strălucire, ei bine anul acesta avem parte de rafinament și mult bun gust. Huawei P60 Pro vine în 4 nuanțe: Black, Green, Violet și cea mai spectaculoasă variantă, Rococo Pearl, cea pe care o am și eu la test. Am văzut și varianta pe negru, mi-a plăcut că spatele mat nu reține amprentele, însă versiunea Rococo Pearl are ceva special: redă textura perlelor, căci este singurul telefon care se pare că ar fi realizat din pudră de perle, iar procesul de fabricare este imposibil de replicat. Așadar fiecare unitate pe această nuanță este unică în lume.

Dimensiunile sale sunt o idee mai mari față de cele de anul trecut, motiv pentru care este și cu 5g mai greu, smartphone-ul cântărind 200g vs 195g cât avea generația precedentă. Spatele este realizat din sticlă, și găzduiește ansamblul de camere, unde se remarcă senzorul principal de dimensiuni fabuloase, ce are o deschidere variabilă a camerei.

Telefonul este ușor curbat pe margini, atât pe față, cât și pe spate, făcându-l să pară mai subțirel în talie și să aibă un grip mai bun. Rama este din aluminiu, cu aceeași poziționare a butoanelor ca și anul trecut. Se păstrează și pe această generație infraroșu, detaliu care nu prea se mai regăsește pe multe telefoane în prezent. Așadar poți folosi telefonul și pe post de telecomandă pentru TV de exemplu.

La fel și certificarea IP68 de rezistență la praf și la apă până la o adâncime de 1,5m se păstrează și ea.

Display

Ecranul de 6,67 inch este protejat cu sticlă Kunlun, care potrivit producătorului i-ar îmbunătăți rezistența la șocuri cu până la de 10 ori.

Display-ul este un LTPO OLED superb, HDR 10+, cu o rezoluție de 1220 x 2700 pixeli, ce se întinde până aproape de marginile telefonului pe toate laturile. Nu este o latură mai groasă și una mai subțire, ci avem o simetrie aici. Față de P50 Pro, de data aceasta ecranul este mai puțin curbat pe margini. Vine cu o rată de refresh adaptabilă, de 120 Hz, așa cum găsim la mai toate vârfurile de gamă din piață. Ecranul este super luminos, 1750 nits, l-am putut folosi fără probleme la exterior. Chiar și în lumina soarelui, conținutul este lizibil.

Putere și sistem de operare

Și la interior avem un upgrade, căci P60 Pro vine echipat cu potentul procesor Snapdragon 8+ Gen 1, pe 4 nm, ce funcționează în tandem cu 8 sau 12 GB de RAM și 256 sau 512 GB de memorie internă. În cazul în care memoria internă nu este suficientă, poți suplimenta cu un card nano memory de până la 256 GB. Procesorul nu este 5G, în cazul în care te întrebai dacă și aici au apărut modificări. Se pare că deocamdată rămâne la 4G, pentru că, știți voi, interdicții…Probabil acesta e și motivul pentru care telefonul nu primește cel mai nou chipset, Snapdragon 8+ Gen 2, dat fiind că nu există o versiunea 5G a acestuia…Deocamdată nu vei simți acest aspect ca pe un minus sau mai bine zis puține sunt situațiile în care vei simți că îți lipsește 5G. Mai durează ceva până când vom avea o infrastructură bine pusă la punct, care să ne permită să folosim 5G fără probleme. Deși telefonul nu vine echipat cu cel mai nou și mai puternic procesor din piață, Huawei P60 Pro se descurcă grozav cu gaming-ul sau când îl pui serios la treabă. Nu se încinge, nu agață, nu am observat laguri enervante.

Ca și în cazul lui P50 Pro, sistemul de operare HarmonyOS este păstrat doar pentru China, iar versiunea pentru Europa rulează un sistem de operare bazat pe Android, cu interfață EMUI 13.1.  În meniul telefonului nu găsești nicăieri termenul Android, prin urmare, cam greu să-ți dai seama despre ce Android e vorba. Din câte am înțeles din research-ul făcut, ar fi vorba de Android 12.

AppGallery

Faptul că vine cu Android la bord, nu înseamnă însă că telefonul dispune și de serviciile Google. Nicidecum. În continuare situația este neschimbată, AppGallery rămânând magazinul de aplicații folosit de utilizatorii telefoanelor HUAWEI. E adevărat, în prezent magazinul de aplicații s-a îmbogățit extrem de mult, căci au făcut eforturi colosale pentru a aduce în platformă cele mai populare aplicații, astfel încât utilizatorul să aibă la îndemână tot ce are nevoie și să nu mai resimtă atât de mult lipsa serviciilor Google. E adevărat în AppGallery nu vei găsi toate aplicațiile din Google Play, însă pentru o bună parte din ele vei găsi corespondenți. De exemplu pentru Google Maps, poți folosi Petal Maps. În caz că nu te mulțumește soluția aceasta, ai la dispoziție și Petal Search, un motor de căutare ce vine în completarea AppGallery, listând aplicații din surse multiple, verificate și precizând de fiecare dată originea sursei respective. Așadar, situația nu se mai prezintă astăzi ca acum 4 ani. Soluții există. Condiția este ca utilizatorul să fie ceva mai flexibil.

Autonomie

Anul acesta P60 Pro primește o baterie mai generoasă față de generația predecesoare, 4815 mAh, față de 4360 cât avea P50 Pro, care duce fără emoții peste o zi de utilizare intensă. În plus încărcarea pe fir este super rapidă, 88W, adică în 10 minute se încarcă de la 0 la 50%. Practic îl pui la încărcat cât timp te pregătești de plecare și îți asiguri baterie pentru întreaga zi. Încărcarea wireless la 50W este și ea prezentă, precum și încărcarea reversibilă.

Camera

Și-am ajuns și la partea cea mai interesantă a acestui smartphone, camera, și de data aceasta începem cu camera de selfie, unde avem același senzor ultrawide de 13 MP, cu f/2.4 de pe Mate 50 Pro, care se descurcă bine cu selfie-urile. Sunt bine detaliate, luminoase, captează bine firele de păr răzlețe. Îmi place cum redă culoarea tenului și efectul de bokeh este bun. Mai sunt mici scăpări pe margini în anumite situații, dar posibil să mai fi îmbunătățite pe parcurs prin update-uri de software.

Am rămas surprinsă de calitatea selfie-urilor în condiții slabe de luminozitate. A reușit să surprindă extrem de multe detalii aici după cum se poate vedea. Pentru selfie-uri atât de reușite ai nevoie să folosești și blitzul sau mai bine zis setează-l pe blitz automat și telefonul va ști când este cazul să îl activeze. Camera frontală filmează 4K la 60 fps și-mi place că poți schimba unghiul în timpul filmărilor. Ce mi-ar mai fi plăcut să văd aici era și un mod portret de filmare.

Și trecem și la camera principală, care la prima strigare ai spune că este mai slabă decât cea de pe generația anterioară, căci numărul de MP este mai mic. Ba mai mult dispare senzorul monocrome. Cu toate acestea lucrurile nu stau chiar așa. Mai exact avem un ansamblu ce integrează 3 senzori: unul ultrawide de 13 MP și un câmp de vizualizare de 120 grade, identic cu cel de pe Mate 50 Pro; unul telephoto de 48 MP, cu f/2.1, cu zoom optic 3,5 x și unul wide de 48MP, cu stabilizare optică, focalizare automată cu laser și aceeași apertură adaptivă pe care am văzut-o și pe Mate 50 Pro: f/1.4 – f/4.0, ce-ți permite să guști și mai mult din fotografia realizată cu un echipament profesionist.

Camera este echipată cu Huawei XD Fusion Pro, tehnologie ce se folosește de AI pentru a reproduce cu precizie detaliile obiectelor.

Fotografiile în condiții optime de luminozitate sunt pur și simplu grozave. Culorile sunt realiste, nu se exagerează cu ele, cerul este redat așa cum trebuie. Avem un balans de alb corect, contrastul este bun, luminozitatea este ok. Sunt uimită de nivelul de detalii redate la care s-a ajuns pentru fotografia cu telefonul. Ba chiar și pe Zoom fotografiile sunt bune, după cum poți vedea și aici. Cam până pe la 7-8X ai o groază de detalii. Deja la 10x se vede cum încep să se mai piardă din texturi.

Zoom 100x nu știu câți îl vor folosi căci aici deja claritatea este redusă destul de mult. E adevărat, ajungi acolo unde cu ochiul liber nu reușești, dar se pierd multe detalii, după cum poți vedea aici. Cel mai probabil modul va fi folosit mai mult pentru fotografiile acelea instagramabile cu luna, așa cum am făcut-o și eu, dar pentru a obține rezultatele acestea va trebui să activezi modul Master Ai, ce înțelege că îți dorești să fotografiezi luna și te ajută să obții cele mai bune rezultate.

Fotografiile sunt expresive, surprind esența mișcării. Așa cum am mai spus-o și în alte materiale, copiii sunt cel mai greu de fotografiat, căci sunt tot timpul în mișcare, iar aici poți vedea cât de bine a reușit P60 Pro să se descurce. E adevărat uneori a fost nevoie de 2-3 încercări pentru a obține rezultatul optim, dar având în vedere că poți realiza aceste cadre reușite fără să te mai enervezi că nu are stare o secundă, eu zic că e ceva.

În modul Aperture te poți juca pentru a regla estomparea fundalului. Este un fel de mod Portret la nivel Pro, în care tu reglezi cât de mult îți dorești ca fundalul să fie blurat. Ai și 3 moduri de zoom: 1x, 2x și 5x, iar deschiderea focală este între f/1.4 și f/4 pe apertura fizică și f/0.95 cu f/16 pe apertura virtuală, deci este loc de testare dacă te pasionează acest domeniu. Ai și un Xmage style ce îți permite să alegi din 3 moduri de fotografiere: original, vivid sau bright. Modul Story Creator pentru creatorii de conținut este în continuare prezent și vine cu câteva opțiuni interesante, ba chiar îți permite să creezi și altele.

Noul senzor principal este mult mai luminos și asta se vede în special la fotografia în condiții slabe de luminozitate, acolo unde se dă testul suprem pentru smarphone-uri. După cum poți vedea reușește să capteze detalii și texturi pe care cu ochiul liber eu nu am reușit să le văd. Uite-te la frunzele palmierilor cât de bine sunt redate, iar aici pliurile cearșafului de la baldachin sunt foarte clare, stuful de deasupra are neașteptat de multe detalii. Aici de exemplu eram într-un submarin, la 25 m sub apă. Uite cât de bine este surprins bancul de pești și scafandrul. Și pentru că am mai multe cadre care mi-au plăcut, mai las câteva aici cu care să te delectezi.

La partea de filmare video, telefonul filmează 4K la 60 fps. Producătorul nu face pasul spre 8K, dar eu una nu prea văd încă sensul. 4K la 60 fps arată foarte bine, stabilizarea este ok, și pe zoom 3,5x se descurcă bine, focalizarea este rapidă. Așadar strategia a fost probabil mai degrabă un senzor 4K, din care se obține maxim, decât un senzor mic 8K, care să dea bine în specificații.

Preț și disponibilitate

Și-acum să vorbim și despre aspectul care ne interesează pe toți, și-anume prețul. Huawei P60 Pro are un preț de plecare de pe la 5700 lei, iar la precomandă îl vei găsi la niște promoții interesante.

La precomandă primești cadou un smartwatch Huawei Watch GT3 Active. Huawei P60 Pro poate fi găsit în oferta magazinelor:

Huawei5799 lei

eMAG5799 lei

Flanco5799 lei

Păreri Pro și Contra:

Pro

  • display luminos, cu refresh rate de 120 Hz
  • design superb
  • procesor puternic
  • autonomie bună
  • nu se încinge
  • camera reușește fotografii super detaliate
  • se descurcă grozav în condiții slabe de luminozitate

Contra

  • 5G lipsește
  • lipsa serviciilor Google

Cu un design emblematic, un ecran super luminos, un procesor puternic și o cameră atât de ofertantă, Huawei P60 Pro are mari șanse să devină un bestseller. Desigur pentru cei care au puțină răbdare cu instalarea aplicațiilor și sunt ceva mai flexibili și pentru cei care însă nu au pretențiile unui chipset 5G pentru un terminal mobil. Și cam atât despre noul Huawei P60 Pro. Sper că v-a fost util review-ul lui. Revin și cu alte materiale despre el, căci ar mai fi multe de spus despre camera lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.