Apariția în masa a PC-urilor ne-a revoluționat stilul de viață. Dacă în ani 90 erau foarte puțini români care se puteau mândri cu un PC de lucru sau gaming, în prezent laptopul este o variantă mult mai modernă și mai friendly a vechiului desktop și este prezent în tot mai multe locuințe.
Absența cablurilor răspândite prin casă, camera web și boxele încorporate, tastatura ce oferă un răspuns fidel comenzilor, precum și posibilitatea de a-l purta cu tine oriunde sunt doar câteva din motivele pentru care laptopul a câștigat teren, în fața PC-urilor.
Mai mult, dacă facem trimitere la modele precum ASUS X550VX-XX015D, atunci motivul pentru care ai alege un astfel de instrument devine și mai evident. Este foarte slim, cu 5% mai subțire decât modelul de dinaintea lui, cu un design minimalist și finisaj impecabil, discret și elegant. În plus, dacă facem trimitere și la raportul calitate-preț, în cazul de față vorbind de un preț de aproximativ 3099 lei(verifică preț actualizat) pentru performanțe mult peste medie, atunci clar avem în față un produs ce merită toată atenția.
Notebook-ul impresionează în mod plăcut și prin designul său elegant. Are o carcasă din plastic, fin texturată, iar tastatura completă, este de tip chiclet și asigură un confort sporit chiar și pentru o utilizare îndelungată. Pentru mai multă rapiditate, cei mai mulți utilizatori preferă să atașeze un mouse laptopului, dar în cazul de față, touchpad-ul de dimensiuni mari, cu tehnologia Smart Gesture este atât de intuitiv și de sigur în timpul folosirii încât te poți lipsi fără nici o problemă de clasicul mouse.
Poze cu ASUS X550VX-XX015D
Mai multe poze și specificații
Specificații tehnice
Vorbim de un laptop potrivit atât pentru activități solicitante, cât și pentru distracție, iar acest aspect se datorează configurației sale puternice. Modelul taiwanezilor vine echipat cu un procesor Intel Core i5-6300HQ, un model Skylake, ce face parte din cea mai recentă generație de procesoare lansate de Intel. Procesorul este construit pe arhitectura de 14 nm și funcționează la o frecvență de 2.3 GHz, fiind capabil de a rula cu lejeritate cam orice aplicație.
Din punctul meu de vedere memoria RAM de doar 4 GB este insuficientă dacă ne raportăm la configurația laptopului. Totuși, cei 4GB sunt integrați pe placa de bază, iar slotul liber îți oferă posibilitatea de a mai adăuga destul de ușor încă 4 GB de memorie RAM la nevoie. Capacitatea de stocare este de 1 TB și are o viteză de rotație de 7200 rpm, suficient încât să poți stoca nenumărate amintiri din vacanță, dar și filme sau videoclipuri. Cu toate acestea mi-ar fi plăcut să aibă și un SSD, măcar pentru o încărcare mai rapidă a sistemului de operare.
Placa video este un chipset nVIDIA GeForce GTX 950M de 2 GB și recomandă utilizarea laptopului atât pentru activitățile de zi cu zi, office, multimedia, cât și pentru un gaming decent. Nici la capitolul editare foto-video nu dezamăgește, astfel că, pentru un preț de 3100 lei îți vei putea testa și aceste abilități. Totuși, pentru cei ce își doresc un laptop de gaming sau pentru fotografi/videografi, recomandarea mea ar fi să se orienteze către un notebook cu specificații mult mai puternice. De ex. pentru gaming, ASUS ROG GL752VW-T4015D ar putea fi o soluție excelentă, iar pentru editare foto-video și modelare 3D, ai putea încerca HP Zbook 17 G3.
Ecranul LCD LED de 15,6 inch, cu o rezoluție de 1366×768 px oferă imagini HD, de o claritate impecabilă. Vorbim de un ecran Glare (lucios), capabil să redea culori vibrante, dar totodată face ca laptopul să fie imposibil de utilizat în exterior. Lumina puternică se reflectă în display, împiedicând practic vizibilitatea.
În ceea ce privește conectivitatea, laptopul Asus este echipat cu o gamă variată de porturi: 2 porturi USB 3.0(pentru un transfer de date de până la de 10 ori mai rapid), un port USB 2.0, VGA(util în cazul în care vrei să conectezi un monitor, pentru o productivitate mai bună), un port HDMI(poți lega laptopul la TV), bluetooth, DVD RW, o cameră WEB(pentru conversații mai plăcute pe Skype) și un cititor de carduri SD.
Sonorizarea este susținută de tehnologia SonicMaster. Oferind un sunet incredibil de clar și precis, chiar și atunci când volumul atinge cote maxime. În general, laptopurile Asus, din seria X permit utilizatorului să se bucure de un sunet omnidirecțional și foarte nuanțat.
Păreri pro şi contra
Pro:
- design extrem de elegant,
- procesor Intel Core i7, Skylake,
- sonorizare puternică SonicMaster,
- USB-C,
- placă video dedicată nVIDIA GTX 950M
Contra:
- nu are SSD