Asus Zenbook S UX393 – ce înseamnă un ultrabook Intel Evo?

De vreo 10 ani încoace discutăm despre un segment de laptopuri numit ultrabook, denumire dată de Intel pentru device-urile ultrasubțiri și ultraportabile, ce bifau un standard impus de cel mai mare producător de componente hardware. De-a lungul timpului acest standard a suferit modificări. Dacă la început pe lângă dimensiunile incredibil de mici, se impunea ca Ultrabook-urile să dețină procesoare Intel din seria Sundy Bridge, Ultra Low Voltage, să asigure o autonomie de minim 5 ore, să revină din sleep mode în modul active în mai puțin de 7 secunde plus anumite specificații de soft, în prezent, lucrurile stau cu totul diferit. Cerințele pentru ca producători precum Asus, Del, Lenovo, Acer,HP și alții să-și poată încadra device-urile în categoria ultrabook, au crescut considerabil.

Ce presupune certificarea Intel Evo pentru ultrabook-uri?

Acum device-urile trebuie să fie dezvoltate pe cerințele platformei Intel Evo, certificare dată de Intel, iar pentru a deveni eligibile, iată ce criterii trebuie să bifeze!

În primul rând procesoarele laptopurilor trebuie să facă parte din generația Tiger Lake, Core i5 sau Core i7, apoi placa video integrată să fie Intel Iris XE. Pornirea să fie practic instantanee, în mai puțin de o secundă să treacă din modul Sleep în active mod. Durata de viață a bateriei să fie de minim 9 ore în cazul laptopurilor cu ecran Full HD. Încărcare rapidă – 30 de minute de încărcare să asigure cel puțin 4 ore de autonomie. Pe parte de conectivitate să dispună de Wi-Fi 6 și Thunderbolt 4 care permite utilizarea unui singur cablu pentru conectarea laptopului la alimentare și accesorii. Și partea audio trebuie să fie de top. Difuzoare și microfoane care să asigure o experiență de utilizare plăcută.

Device-urile care au certificare Intel Evo pot fi recunoscute cu ușurință datorită siglei Intel Evo ce se regăsește pe carcasă.

Ultrabook-urile Intel Evo Ready sunt concepute pentru cei ce au nevoie de un device care să îmbine perfect performanțele cu mobilitatea. Indiferent de locul în care s-ar afla, că e mașină, că e restaurant, că este într-o întâlnire de business, să poată folosi laptopul fără probleme. Mai exact este vorba de performanță on the go.

Asus Zenbook S UX393 – un ultrabook Intel Evo!

Asus Zenbook S UX393 este unul dintre ultrabook-urile concepute pentru a întruni parametrii Intel Evo. Îl testez și eu de o săptămână deja, iar astăzi vă voi spune de ce este în stare.

Laptopul vine într-o cutie minimalistă, însoțit de un încărcător de 65W, un adaptor USB-C la jack-ul de 3,5 mm, o husă de protecție dintr-un material textil și cam atât.

Design

La prima vedere laptopul se remarcă printr-un design elegant, inedit. Vine într-o nuanță de negru carbon, cu accente de arămiu, care îi pun în valoare frumusețea. Capacul metalic mat dispune de un finisaj concentric, pe a cărui suprafață se remarcă logo-ul producătorului. Partea deranjantă ar fi faptul că este un aspirator de amprente și va trebui să ții o microfibră prin apropiere, căci necesită să îl ștergi destul de des.

În rest îți voi spune că ultrabook-ul arată și se simte premium, totul se îmbină perfect, atenția la detalii este la ea acasă. Este ușurel, cântărește 1,35 kg și măsoară 15,7 mm în grosime. Dimensiunile sale sunt cam cele ale unei coli A4. Pe laterala stângă sunt găzduite două porturi usb-c cu tehnologia Thunderbolt 4, împreună cu portul HDMI. Tot aici mai găsim și două leduri: unul indică faptul că laptopul este la încărcat, iar celălalt se aprinde atunci când laptopul este utilizat. Pe laterala dreaptă se regăsește un cititor de carduri Micro SD perfect să descarci repede fotografiile și filmarile din GoPro sau dronă și un port USB-A. Pentru jack-ul de 3,5 mm, așa cum îți spuneam mai devreme, găsești un adaptor în cutie.

De cum deschizi laptopul te întâmpină în partea stângă un stiker Intel Evo, care indică faptul că laptopul a primit această certificare, iar în partea dreaptă avem un stiker cu câteva informații importante ale device-ului: rezoluție, autonomie, aspect ratio 3:2. Tot aici vedem că acest Asus Zenbook S beneficiază și de certificare militară pentru rezistență. Această certificare se acordă în urma unor teste de anduranță extreme: rezistență la cădere de la 100 mm, utilizare la temperaturi ridicate – între 30 – 63 grade celsius, rezistență la temperaturi scăzute – -25 – -33 grade Celsius și rezistență la altitudine.

Balamaua Ergo Lift

Balamaua Ergo Lift este proiectată pentru a înclina automat tastatura în cea mai confortabilă poziție de scriere. Totodată această înclinare a laptopului permite și o răcire mai eficientă a lui dar contribuie și la un sunet mai bun, căci difuzoarele se regăsesc pe spatele ultrabook-ului. Unghiul de deschidere la 141 grade permite utilizatorului să își aleagă cel mai potrivit unghi de folosire.

Tastatura

Tastatura de tip chiclet este silențioasă, are o cursă a tastelor de 1,35 mm și asigură confortul necesar pentru sesiunile lungi de tastare. În plus este iluminată, un detaliu util pentru cei ce obișnuiesc să lucreze seara. Touchpad-ul se descurcă grozav și include opțiunea numberpad, care se activează și se dezactivează din colțul drept de sus, iar intensitatea luminii o activezi din colțul stâng de sus. Funcția este super confortabilă și ușor de utilizat, dar mai ales utilă pentru cei ce calculează mult și totodată au nevoie de portabilitate.

Display

Display-ul de 13,9 inch este un IPS LED cu rezoluție 3300 x 2200 pixeli. Avem de-a face cu un ecran tactil, certificat Pantone pentru acuratețea culorilor, dar și TUV Rheinland pentru protecția ochilor.

Ecranul glossy este luminos, urcă până la 500 nits, contrastul este bun, unghiuri largi de vizualizare, ce îți permit să vezi corect informația chiar și atunci când te uiți din laterale, de sus sau de jos.

Putere

La interior Asus ZenBook S vine cu un procesor rapid și fiabil, un Quad Core Intel Core i7-1165G7, din generația Tiger Lake, tactat la 2,8 GHz, ce urcă până la 4,7 GHz cu Turbo Boost. Procesorul lucrează în tandem cu 16 GB de RAM LPDDR4X, iar pe parte de stocare internă , producătorul este generos, căci laptopul dispune de un SSD de 1 TB.

Așa cum impune standardul Intel EVO, placa video integrată, este un Intel Iris Xe Graphics, ce oferă creatorilor posibilitatea de a proiecta și de a construi fișiere complexe și detaliate. Nu este o placă video de gaming, dar este o soluție potrivită pentru cei ce își doresc rapiditate, putere și un consum redus de energie. Se descurcă grozav cu activități de tip office și multimedia, Youtube, Netflix, merge și ceva editarea foto-video, nu ca și activitate dedicată, mai poți încerca și ceva gaming cu o grafică mai puțin solicitantă, în rezoluție Full HD.

Camera HD se regăsește în partea superioară a ecranului. Nu e cea mai cea, dar pentru meetinguri este ok. Iată și un test video pentru a vă face o idee cât mai exactă.

I-am dat să ruleze și câteva bechmark-uri. Vă las aici rezultatele.

Cu tehnologia Intel Wi-Fi 6 integrată, utilizatorii se bucură de viteze foarte bune și conexiuni fiabile. Laptopul rulează sistemul de operare Windows 10 Pro și poți face trecerea la Windows 11 fără emoții. Pornirea nu durează mai mult de 10 secunde, iar Ieșirea din modul sleep se face instant.

Sonorizare

Sonorizarea este întreținută de difuzoarele Harman Kardon de pe spatele ultrabook-ului. Sunetul este puternic, clar. Bass-ul este și el prezent. O adevărată plăcere ținând cont că vorbim de un ultrabook. Totuși, având în vedere că difuzoarele sunt situate pe spatele laptopului, în cazul în care vrei să asculți muzică sau să te uiți la un film, iar laptopul este așezat pe canapea sau pe picioare, sunetul are de suferit.

Autonomie

În ceea ce privește bateria, Zenbook S se laudă că duce până la 12 ore de autonomie, dar asta probabil să se întâmple într-un scenariu super optimist, căci în realitate, lucrurile stau puțin diferit în funcție de luminozitatea setată și tipul de activitate desfășurat. Pentru o utilizare normală, adică redactat articole, mail, ceva YouTube, rețele de socializare și un film pe Netflix, cu luminozitate 60%, am atins o autonomie undeva la 8 ore de utilizare, ceea ce nu e rău deloc. De încărcat, se încarcă rapid. 30 de minute la priză îi asigură cam 4 ore de utilizare.

Preț și disponibilitate

Prețul? Este destul de piperat, vorbim de un ultrabook care pe lângă faptul că este un device fin realizat din materiale premium, acesta îmbină specificații de ultimă generație cu portabilitatea.

Asus Zenbook S UX393 poate fi găsit în oferta magazinelor:

– eMAG – 5899 lei

– Altex – 7249 lei

Concluzii

Așadar cam asta înseamnă un ultrabook cu certificare Intel Evo. Design premium, portabilitate, performanțe de top și un preț pe măsură.

Păreri Pro și Contra:

Pro:

  • design premium
  • portabilitate
  • procesor de top
  • autonomie bună
  • încărcare rapidă
  • 16 GB RAM
  • SSD de 1TB

Contra:

  • un aspirator de amprente
  • poziția difuzoarelor nu este cea mai potrivită

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 9.3
Conectivitate - 10
Performanțe - 9.6

9.6

Putere și portabilitate

Asus Zenbook S UX393 este un ultrabook cu certificare Intel Evo, ce vine pregătit pentru a însoți utilizatorul oriunde și a-l ajuta să-și desfășoare activitatea cu ușurință.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 4.46 ( 1 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.