Este dificil să facem față caniculei mai ales când zile în șir temperaturile depășesc 40 de grade. Și cum prețul sistemelor de climatizare a scăzut considerabil, tot mai mulți apelăm la această soluție pentru a ne crea confortul necesar, atât acasă, cât și la birou.
Dar ce te faci în situația în care temperatura depășește 40 de grade și nu ai electricitate? Te descurca să supraviețuiești? Desigur, lipsa electricității ar veni cu destul de multe neplăceri, dar nu despre asta discutăm acum. Ideea este că localnicii din Bangladesh ne demonstrează că este posibil să beneficiezi de un sistem de răcire și fără electricitate.
Iar în Bangladesh verile nu se aseamănă nicidecum cu ale noastre. Sunt mult mai toride și mai greu de suportat. Aproximativ 70% din populație trăiește în locuințe improvizate, deoarece inundațiile sunt frecvente în această zonă. Evident că aceste locuințe nu sunt conectate la electricitate, iar asta face ca traiul lor să fie din ce în ce mai greu pe timpul verii.
Pentru a beneficia de condiții ceva mai umane, o companie locală le-a propus localnicilor o soluție pe cât de ingenioasă, pe atât de eficientă, astfel încât să se bucure într-o oarecare măsură de efectele unui aparat de aer condiționat. Vorbim de un sistem format din peturi, capabil să reducă temperatura din locuințe cu aproximativ 5 grade.
Sistemul este ușor de realizat. Se taie fundul peturilor , iar acestea se introduc în câteva orificii dintr-un panou. Acesta se fixează în cadrul unei ferestre din locuință și orice adiere de vânt, face ca aerul ce pătrunde prin acest sistem să se simtă mult mai rece. Acest lucru este posibil printr-o explicație simplă. Când aerul trece de la o presiune mare(partea largă a petului), la una mică(gâtul petului) extrem de repede, nu mai are loc schimbul de căldură.
Mai jos poți vedea cum funcționează de fapt acest sistem ieftin, ce îi ajută pe locuitorii din Bangladesh să suporte căldura ceva mai bine.