Ce purificator de aer să cumpăr?!? Sfaturi și recomandări

Atunci când ne gândim la poluare, imaginea recreată automat în minte este aceea a unui oraș cu cer cenușiu și plin de smog. Dar medicii lansează un avertisment: nivelul de poluare din interiorul casei noastre, acel spațiu safe pe care îl considerăm intangibil, poate fi la fel de periculos  precum cel de afară.

Intră în ecuația complicată de mai sus purificatoarele de aer, iar variabilele se schimbă. Punem sănătatea pe prim plan, acolo unde ar trebui să se regăsească mereu, și îți spunem tot ce trebuie să știi pentru a alege purificatorul de aer ideal pentru casa ta.

Cum funcționează un purificator de aer?

Poluanți, gaze, acarieni, microorganisme periculoase, polen, praf, fum de țigară sau particule din blana animalelor: iată ce circulă în voie, nedetectat de ochiul uman, prin aerul pe care îl inspiri cu seninătate în piept. Mai grav, multe dintre aceste substanțe pot altera starea de sănătate în scenarii care și-ar găsi mai degrabă locul în filmele horror decât în casa noastră cea dragă.

Din fericire, soluții există, iar avansul tehnologic le-a adus în propriul cămin la prețuri care nu strigă „rate la bancă pe 30 de ani”. Cum funcționează ele? În cazul purificatorului de aer, denumirea spune tot. Aparatul curăță aerul prin filtrarea și recircularea sa în stare purificată în interiorul încăperii. Scapi de impurități, te bucuri de aer sănătos și, pe cale de consecință, de viață mai lungă și mai armonioasă.

De ce să alegi un purificator de aer?

Trăim într-o lume în care informația e la un click distanță, iar tentația pretutindeni. Nu negăm că strategiile de marketing pot crea necesități false, dar nu este cazul purificatorului de aer. Aruncă o privire asupra lumii din jur, în care poluarea abundă și plămânii strigă „ajutor” și vei regăsi cele mai întemeiate motive pentru a achiziționa un purificator de aer.

Există câteva situații în care acest gadget e pur și simplu vital unei existențe de calitate:

  • dacă membrii din familia ta (cu precădere copiii) suferă de astm sau de alergii;
  • dacă fumezi în casă;
  • dacă locuința ți-a fost invadată de igrasie sau mucegai;
  • dacă răcești des.

Desigur că un purificator de aer nu trebuie să se circumscrie doar acestor cazuri. În acest sens, iată care sunt calitățile de căpătâi ale acestui aparat!

Îți protejează sănătatea. Vopselurile, adezivii sau placajele cu care este realizată mobila emană Formaldehidă, despre care specialiștii consideră că poate cauza inflamații și iritații ale gâtului, ochilor sau nasului, dar și dureri de cap, greață, boli ale ficatului, rinichilor și sistemului nervos. Radonul, un gaz radioactiv, la rândul său prezent chiar și în cele mai îngrijite interioare, poate provoca inclusiv cancer la plămâni sau moarte prematură. Noxele din atmosferă pătrund în casă atunci când aerisești, produsele de curățenie abundă în substanțe periculoase, chiar cu potențial cancerigen, și ce să mai spunem despre fumul de țigară?

Purificatorul de aer prezervă starea ta de sănătate cu o grijă la care nu te-ai fi așteptat, eliminând o mare parte din aceste surse de îngrijorare.

Reduce manifestarea alergiilor. Cum vine primăvara, o ții tot într-un strănut, și toamna o iei de la început? Purificatorul de aer combate alergiile atrăgând și filtrând polenul, particulele de prag, acarienii sau microorganismele din blana pisicii tale.

Te ajută să dormi mai bine. Știai că în unele cazuri, insomniile pot fi provocate de inhalarea poluanților sau a noxelor? Dacă mai adaugi și o alergie, iată cum sună rețeta unei nopți albe. Purificatorul de aer reduce probabilitatea acestui scenariu, așa că nu te sfii să îi zâmbești dimineața, mulțumindu-i după un somn odihnitor.

Previne igrasia. Combinație dintre aer umed și bacterii, igrasia și mucegaiul stau la baza multor afecțiuni. Duoul „de foc”, dezumidificatorul de aer și purificatorul, pot contracara cu succes acest fenomen.

Elimină mirosurile neplăcute. Fie că fumezi în casă sau ai o bucătărie de tip open space, permite-i purificatorului să absoarbă orice aromă neplăcută și să curețe aerul pe care îl respiri, clipă de clipă.

Criterii de care să ții cont atunci când achiziționezi un purificator de aer

Dacă lisa de beneficii și punctele ridicate mai sus te-au convins că pe lista ta de cumpărături trebuie să se situeze și un purificator de aer, iată cum să alegi cel mai bun aparat!

Ia în calcul…

…spațiul casei tale.

Măsurat în metri cubi pe oră, debitul de aer al unui purificator redă cantitatea de aer pe care aparatul tău o filtrează. Evident, valorile trebuie adaptate întotdeauna dimensiunilor încăperii tale. Astfel, pentru o garsonieră este recomandat să optezi pentru un purificator cu debit cuprins între 30 și 80 de metri pe oră, capacitatea urmând să crească în funcție de dimensiunile spațiului tău.

…zona în care trăiești.

E evident că un apartament situat într-un oraș poluat va revendica o tehnologie mai avansată decât cabana cocoțată într-un vârf de munte. Dacă nivelul de noxe din localitatea ta este mult peste cel normal, experții recomandă purificatoarele cu cărbune activ, ce absorb gazele dăunătoare.

…estetica.

Un criteriu la rândul său greu de ignorat, stilul casei poate prima în alegerea purificatorului de aer. Pe piață sunt disponibile designuri diverse, nu îți mai rămâne decât să îl alegi pe cel care se simte la tine „ca la el acasă”.

…sensibilitatea la zgomot.

Nu suporți ca somnul de noapte să îți fie întrerupt nici măcar de elogiile unui greier? Atunci alege purificatoare de aer cu trepte de reglare a nivelului de zgomot. Menționăm, pentru referință, că valoarea de 50 de decibeli este aproximativ egală cu zgomotul unui frigider.

…afecțiunile tale sau ale membrilor familiei.

Suferi, tu sau copiii tăi, de alergii? Un purificator de aer cu funcție de sterilizare poate fi exact gadgetul care să îți garanteze fericirea. Ai astm? Caută un gadget dotat și cu dezumidificator. Dacă răcești frecvent sau ai nasul mai tot timpul uscat, purificatorul asociat cu umidificatorul îți sare în ajutor.

…prețul.

Până la urmă, purificatorul perfect este cel care se pretează la bugetul tău. Ia în considerare și consumul acestui aparat, pentru că și factura energetică se va adăuga cheltuielilor tale, dar și costul de înlocuire a filtrelor.

…inteligența.

Tot ce cumperi trebuie să fie însoțit de apelativul „smart”? Alege și purificatoare cu funcții multiple, corespunzând nevoilor tale. De exemplu, gadgeturile cu funcție de programare pot fi setate să se pună pe treabă înainte de de întoarcerea ta acasă, pentru o gură de aer proaspăt de cum intri în teritoriul sfânt al propriei case.

Top 5 purificatoare de aer care pot face diferența în casa ta

Am tot discutat despre purificatoare de aer, dar ce excelează pe piața din România? Iată care sunt gadgeturile „cu lipici” la clienți!

Xiaomi Mi Air Purifier 2H „strălucește” printre purificatoarele de aer grație tehnologiei avansate și prețului prietenos. Are filtru HEPA și curăță aerul cu un debit de  260 m3, fiind recomandat pentru încăperile de până la 31 m2. Producătorul a perfecționat și un sistem smart, gadgetul putând fi pornit și oprit de pe telefon și „înțelegându-se” de minune cu  Mi Home, Google Assistant și Alexa. E puternic și totodată tăcut, emanând zgomote cuprinse între  33 și 66db.

Mai costisitor, Sharp UA-HD50E-L aduce cele mai înalte tehnologii de filtrare a aerului chiar la tine acasă. Aparatul deține 4 niveluri de filtrare și are tot atâția senzori de praf, garantând adaptarea inteligentă a nivelului de suflare. Remarcabilă este și tehnologia  Ion Plasmacluster, care te ajută să spui „adio” bacteriilor, alergenilor, virusurilor, mucegaiului și mirosurilor neplăcute grație ionilor negativi și pozitivi. Dispozitivul e dotat și cu filtru de miros și umidificator prin evaporare, pentru acea locuință pe care ești mândru să o numești „acasă”.

AlecoAir P40 SMART e recomandat pentru încăperi de până la 40m2 și are un nivel de zgomot de 39,5 până la 64 de decibeli, iar privind lista sa de revendicări, chiar nu știm ce ți-ai mai putea dori. Cu un sistem de filtre complex, ce include atât dispozitivele clasice de tip HEPA, dar și filtru de carbon activ pentru gaze toxice și mirosuri neplăcute și funcție de ionizare pentru a împrospăta aerul de praf și poluanți, AlecoAir P40 SMART e practic touch-ul de desăvârșire al casei tale. Are indicator LED ce redă în timp real calitatea aerului din locuință, te anunță când trebuie să înlocuiești filtrul și îți stă la dispoziție cu o multitudine de funcții care vor face comunicarea dintre voi mai mult decât facilă.

Ce atrage la prima vedere când zărești Purificatorul de aer Duux negru este designul său super tech savy. Cu filtru HEPA detașabil și difuzor de aromă, gadgetul conturează acel spațiu pur pe care nu mai vrei să îl părăsești. E minunat pentru camera copilului, având un sistem de iluminare de noapte care alungă coșmarurile și poate fi folosit alături de uleiuri esențiale, o caracteristică inedit de cuceritoare. Recomandat pentru încăperi de până la 8-10 m2, cu un consum redus de energie și un nivel scăzut de zgomot, reprezintă unul dintre cele mai prietenoase și mai accesibile purificatoare de aer de pe piață.

Ne întoarcem cu drag la Xiaomi pentru a-ți face cunoștință cu Mi Air Purifier 3H. Cu o rată de purificare a aerului superioară primului nostru model, de 380 m3/oră și dedicat camerelor de până la 45m², purificatorul de aer are mod silențios și consum economic de energie. Dotat cu filtre HEPA ce elimină chiar și impuritățile mai mici de 0.3 microni, Xiaomi Mi 3H completează lista de beneficii cu capacitate de control inteligent, design de mici dimensiuni și ecran LED.

Purificatorul de aer nu e nici pe departe un moft într-o lume complicată precum cea în care trăim. Dacă nu poți face nimic în cazul nivelului îngrijorător de poluare de afară, îl poți controla pe cel din intimitatea casei tale, iar achiziția unui astfel de gadget este o măsură de prezervare a sănătății cu o eficiență mai mult decât considerabilă. De acum încolo, aerul pur și curat nu te mai așteaptă doar la munte, îți poate spune bun-venit chiar de la tine de acasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.