Să poți să îți verifici notificările de pe Facebook în toiul unei ședințe plictisitoare, fără grijă că șeful poate observa că „stai pe telefon”. Să arunci o privire inofensivă email-urilor de la muncă la un date romantic, cât timp îți ții respectuos smartphone-ul pe masă. Să calculezi ritmul cardiac și performanțele obținute pe plan sportiv la o sesiune de jogging, fără să te mai tulburi cu întrebarea: „și unde țin telefonul cât alerg?”.
Acestea sunt numai câteva dintre beneficiile pe care le poate oferi un ceas inteligent, sau, mai pe limba vieții noastre de acum, un smartwatch. Află de mai jos de ce să cumperi acest gadget și cum să faci cea mai bună alegere, așa cum numai la Gadget Review te sfătuim!
De ce un smartwatch? Oare nu-mi ajunge telefonul?
Firește că răspunsul la întrebarea de mai sus va varia în funcție de personalitatea ta. Adepții pasionali ai tehnologiei sunt fără urmă de îndoială fascinați de varietatea funcțiilor și aplicațiilor, dar și de confortul oferit de un smartwatch, dar chiar și cei care strâmbă din nas la ultimele apariții de pe piața gadgeturilor ultra performante se pot regăsi fără voia lor încântați de performanțele ceasului inteligent.
În primul rând, smartwatch-ul îți va pune la dispoziție o gamă largă de funcționalități pe care până acum le accesai doar pe telefon sau pe tabletă, dar într-un format mult mai practic. Fie că îți este interzis accesul la smartphone la muncă sau pur și simplu intenționezi să te deplasezi simplu și lejer, smartwatch-ul e incredibil de eficient și de confortabil.
Gadgetul se adresează și celor care înțeleg că, folosită așa cum trebuie, tehnologia ne ajută să ne organizăm mai ușor, să câștigăm timp sau să avem o viață mai frumoasă. Verifici GPS-ul în călătorii, răspunzi la apeluri la încheietura ta sau plătești la cumpărături cu o simplă fluturare de mână: când ți-a fost existența mai simplă de atât?
Nu în ultimul rând, smartwatch-ul te ține în pas cu lumea, cu evoluția tehnologiei, racordat în permanență la noile apariții de pe piață. Varietatea de designuri se potrivește cu generozitate fiecărui look, fie că ești o femeie pasionată de modă sau un om de afaceri la patru ace. La fel de evoluat precum un minicomputer, dar deținând acea amprentă de luxury pe care o au modelele sofisticate de ceasuri, smartwatch-ul se regăsește în avanpostul noilor invenții tech.
De ce să ții cont când îți cumperi smartwatch-ul
Că ceasul inteligent e o achiziție de top azi, nici nu mai negăm. Dar, precum în cazul oricărei investiții, alegerea trebuie să fie perfect motivată, bazată pe criterii obiective și abia apoi condimentată de preferințele personale.
Iată care sunt criteriile de care să ții cont când mergi să îți alegi smartwatch-ul!
Sistemul de operare al telefonului tău. Aici intervine vechea și atât de relevanta întrebare, iOS sau Android, cu toate că nu atât de vehementă ca în cazul achiziției unui telefon. Cum smartwatch-ul trebuie să fie neapărat compatibil cu smartphone-ul, decizia îți este în mare predestinată. Desigur că sunt ceasuri inteligente care funcționează cu mai multe tipuri de sisteme de operare, dar chiar și acestea favorizează unul. Excepție: dacă visezi la un Apple Watch, ține cont că nu funcționează decât cu dispozitivele iOS. În rest, informează-te neapărat cu privire la compatibilitate.
Relația ta cu notificările. Ești genul de persoană care preferă să citească toate notificările în bulk, o dată la câteva ore, sau consideri că e vital să fii la curent cu orice comentariu de pe Twitter sau like de pe Facebook? Fă un research amănunțit cu privire la formatul în care ceasul tău inteligent îți anunță notificările. Dacă ești permanent conectat la rețelele sociale, alege un gadget care să dețină și opțiunea de afișare a notificărilor de pe Instagram, WhatsApp, Messenger, șamd. În cazul în care vizezi o gestionare mai bună a timpului, orientează-te către gadgeturile care permit o filtrare predefinită a notificărilor.
Varietatea aplicațiilor. E evident că, cu cât un smartwatch oferă mai multe aplicații, cu atât e mai tentant. Din acest punct de vedere, Apple și-a asigurat „domnia”, oferind peste 20000 de aplicații. Cu toate acestea, ține cont că, cu cât un smartwatch îți oferă acces la mai mult funcții, cu atât se poate descărca mai repede și poate rezista mai puțin.
Principalele funcții pe care orice smartwatch „decent” ar trebui să le includă sunt:
- gestionarea apelurilor telefonice;
- aplicații cu profil fitness (monitorizarea ritmului cardiac sau a numărului de pași);
- GPS;
- Sistem de plată.
De aici, universul posibilităților tale se extinde în milioane de culori. Există smartwatch-uri cu cameră foto, care îți permit să vizualizezi imagini sau de pe care cei mici se pot distra cu jocuri inteligente.
Rezistența bateriei. Dacă ești genul de persoană care pur și simplu urăște ca gadgetul să i se descarce când îi e lumea mai dragă, atunci achiziționează un model avansat, cu autonomie prelungită. Sunt smartwatch-uri care trebuie încărcate zilnic, dar și dispozitive ce îți stau aproape chiar și pentru câteva zile (sau săptămâni), depinde cât de des le folosești. Informează-te și cu privire la modalitatea de încărcare, care poate fi prin USB sau wireless.
Tipul ecranului versus degetele tale. Degetele grațioase ale unei domnișoare se descurcă de minune cu un smartwatch cu touchscreen, dar dacă nu bifezi aceste dimensiuni fizice delicate, este posibil ca ecranul mic al dispozitivului tău să se dovedească inoperabil. Cu gândul la aceste diferențe injuste, marii producători au asociat controlul tactil cu cel digital, combinând touchscreen-ul cu butoane.
De partea cealaltă, dacă majoritatea smartwatch-urilor au ecran LCD, pe piață au apărut și variantele cu OLED, cu calitate superioară a imaginii și AMOLED (o varietate de OLED), cu ajutorul cărora poți vizualiza pe ceas diverse tipuri de conținut.
Design și relația cu look-ul tău. Mai masiv decât un ceas clasic, smartwatch-ul are în linie generală un aspect high tech sau futurist, de dispozitiv inteligent de ultimă generație. Ceea ce poate presupune la un moment dat un punct negativ pentru adepții stilului clasic sau retro-nonconformist. Din fericire, brandurile au intuit și această problemă, astfel că marile firme producătoare de ceasuri s-au asociat cu nume mari precum Apple sau Google, lansând modele cu look tradițional și funcții de smartwatch. Desigur, și prețurile sunt pe măsură.
Capacitatea de personalizare a designului unui smartwatch este însă ridicată chiar și atunci când nu apelezi la colaborări celebre și bănoase. Poți schimba cureaua, poți modifica materialul sau culoarea, te poți juca cu finisarea, cu dimensiunile sau cu formatul cadranului. De asemenea, poți jongla cu diverse wallpaper-uri, astfel ca dispozitivul tău să îți reflecte personalitatea.
Sănătate și siguranță. Ceasul tău inteligent e cel mai aproape de tine, închegând o relație mai strânsă chiar și decât cu smartphone-ul. Dacă ești interesat de prezervarea unei stări de sănătate excelentă, dispozitivul te poate încuraja să persiști pe drumul cel bun. Aplicații precum monitorizarea ritmului cardiac, numărul de pași cuantificat de pedometrul propriu sau chiar funcții de alertă pentru sedentarism te vor provoca să te ridici de pe canapea.
De partea cealaltă, GPS-ul integrat este minunat pentru amatorii de drumeții, pentru cei care adoră să rătăcească prin orașe străine, dar și în condiții sensibile, ce îți amenință siguranța (de exemplu, pierderea telefonului într-un loc necunoscut). Fiind practic mai dificil de sustras de către infractori, ceasul inteligent poate reprezenta salvarea ta.
Bugetul. Modelele de smartwatch pot varia de la 100 de lei la prețuri ce depășesc pragul de 5000 de lei, așa că raportarea la buget e de bun-simț. Studiază galeria funcționalității unui smartwatch, trece-o prin filtrul necesităților tale și raportează-te mereu la buget. Nu te îndatora doar pentru că un anumit model este preferatul influencerilor sau recomandat cu căldură de reviews.
Top 5 smartwatch-uri. Recomandările noastre
Îți spunem ce ne-a plăcut nouă, dar decizia e a ta!
Garmin Fenix 6X Pro
Se spune despre Garmin Fenix 6X Pro că îmbină în chip genial pretențiile estetice cu necesitățile atletice; într-adevăr, este alegerea ideală dacă ești sportiv și mare drumeț. Ceasul inteligent e dotat cu tehnologia Elevate™ de măsurare a pulsului la încheietură, include widget pentru performanță, care îți monitorizează progresul de la antrenamente și te ține aproape de comunitatea sportivă de pe Garmin Connect™: să îți depășești limitele nu a fost niciodată mai ușor. Dar smartwatch-ul impresionează și datorită integrării ansamblului de hărți recreaționale complet color din Europa, astfel ca tu să te simți peste tot ca la tine acasă. Nu în ultimul rând, dispozitivul are senzori de exterior, altimetru barometric, busolă și poate rezista până la 21 zile în modul de ceas inteligent.
Suunto Spartan Trainer Wrist HR Sandstone
Dacă ești în cruciada de a-ți îmbunătăți în ciuda oricăror prognoze starea de sănătate în 2020, atunci Suunto Spartan Trainer Wrist HR Sandstone îți va servi drept aliat fidel. Smartwatch-ul e ideal pentru sportivi, prefigurat pentru a-ți monitoriza progresul atât la antrenamentele indoor, dar și outdoor. Măsoară ritmul cardiac, e rezistent la apă până la 50 de m adâncime, contabilizează numărul de pași și caloriile arse, e dotat cu GPS și rezistent în chip extraordinar la uzura zilnică. Poți să îți urmărești și calitatea odihnei, cu raportare la nivelul de stres sau la antrenamente și ai și posibilitatea de a personaliza aspectul. Cu alte cuvinte, excelență la încheietura mâinii.
AMAZFIT Stratos / Pace 2 Smartwatch
De pe piața asiatică în continuă expansiune te salută AMAZFIT Stratos / Pace 2 Smartwatch, ce îmbină fiabilitatea cu flexibilitatea, performanțele de ultimă generație și eficacitatea. Smartwatch-ul poate rezista până la 5 zile și este programat să consume puțin, include 512 MB de RAM și 4GB de ROM, fiind compatibile cu sistemele de operare începând de la iOS 9.0 și Android 4.4. Monitorizarea somnului și a ritmului cardiac sunt funcții care vor asigura o stare de sănătate optimă. Lui Amazfit Stratos i-am realizat și noi un review detaliat pe care îl poți vedea pe canalul nostru de Youtube.
Apple Watch 5
Cum să lipsească de pe lista noastră? „Un ceas cum nu s-a mai văzut”, așa cum îi place producătorului să afirme, Apple Watch 5 are mereu afișajul aprins și până și contestatarii săi recunosc că impresionează cu un look modern și cool care depășește competiția. Poți verifica ritmul cardiac, smartwatch-ul fiind programat să te avertizeze când depășești valorile normale, ai antrenamente recomandate în funcție de nivelul tău și indicatori de performanță, acces la muzica preferată și la podcasturile favorite, busolă, GPS, sistem de apel S.O.S. Urgențe și funcții care te încurajează să te miști cu o putere de persuasiune la care nu te-ai fi așteptat. Cu alte cuvinte, „un ceas cum nu s-a mai văzut”.
Huawei Watch GT 2e
Încheiem lista de smartwatch-uri de pus la mână acum cu Huawei Watch GT 2e, care îmbie în chip excelent cele mai avansate funcții tehnologice cu aplicabilitatea extraordinară pentru sportivi. Formulează o dorință și Huawei se va da peste cap ca să ți-o îndeplinească: Watch GT 2e are funcții integrate precum apeluri Bluetooth, redare de muzică, monitorizarea somnului, a activității fizice sau a ritmului cardiac. Monitorizezi precis 100 de moduri sport și te bucuri în același timp de o utilizare a bateriei de aproape două săptămâni. Cu un design la modă și un preț prietenos, Huawei Watch GT 2e merită măcar o privire.
Dacă te întrebi și tu cum ți-a fost viața înainte de revoluția smartwatch și nu poți găsi un răspuns, sperăm ca indicațiile noastre să îți fi fost de folos.