Se pare că 2017 este anul în care televizoarele OLED vor ocupa tot mai mult teren pe rafturile magazinelor. Deja la CES 2017, târgul de tehnologie din Las Vegas, marii jucători se întrec în a ne prezenta modele cât mai elegante, cât mai subțiri, cât mai futuriste.
LG uimește din nou. În ultimii ani și-a făcut un obicei din asta, iar 2017 nu putea fi altfel. Așadar anul acesta au lansat primul TV 4K OLED ce are grosimea a 3 monede. Cu o grosime de 2,6 mm, televizorul montat pe perete arată precum un tablou modern. Este cel mai subțire televizor de până acum. Și nu, nu încorporează porturile. Evident nu ar avea unde. Televizorul vine la pachet cu un soundbar, ce găzduiește toată partea de conectică. Prețul? Bineînțeles, va fi unul pe măsură. Dacă seria lansată anul trecut avea ca preț de pornire 4.999 $, mă aștept ca noul model al coreenilor să coste mult mai mult.
Nu doar coreeni de la LG se laudă cu televizoare OLED. Iată că anul acesta vine și Sony din urmă și ne prezintă primul TV Sony Bravia OLED. În sfârșit au înțeles că acesta este viitorul în materie de TV-uri. Modelul va fi disponibil începând cu luna martie, iar seria va include 3 dimensiuni, de 55 inch, 65 inch și 77 inch. Ciudat este că ecranele televizoarelor nu sunt produse de Sony, ci de LG. Noua generație de televizoare Sony Bravia beneficiază de suport pentru Dolby Vision HDR și include sistemul de sunet în ecran. Rezultatul? O experiență de vizionare incredibil de plăcută.
Panasonic ne prezintă primul lor TV 4K OLED, cu compatibilitate HDR. Este vorba de Panasonic EX1000. Deși producătorul îl prezintă ca fiind primul TV 4K OLED HDR din lume, lucrurile nu stau chiar așa. Chiar noi am avut în teste cu puțin timp în urmă modelul LG OLED55B6J, ce beneficia de aceste tehnologii. Totuși, TV-ul prezentat de Panasonic la CES 2017 se pare că ar beneficia de o tehnologie OLED îmbunătățită. Producătorul se laudă că televizorul poate reda luminozitatea maximă cam de două ori mai bine comparativ cu un panou OLED convențional. În plus tonul magenta, ce ar afecta celelalte ecrane OLED în camere luminoase este complet eliminat. De asemenea, susțin că au implementat și un filtru Absolute Black, ce absoarbe lumina ambientală și reflexiile, făcând ca negrul să fie negru cu adevărat. Din punctul meu de vedere, după ce am testat OLED-ul celor de la LG, aș spune că vorbim mai degrabă de specificații de marketing. Desigur, îl așteptăm în teste și atunci vă vom spune dacă într-adevăr este vizibilă această diferență.
Pentru 2017 un lucru este cert. Vom avea mult mai multe TV-uri cu rezoluție Ultra HD, ce beneficiază de tehnologia OLED, iar asta nu poate decât să ne bucure.