CES 2022 –  inovațiile Samsung pentru un stil de viață conectat și viziunea brandului pentru un viitor sustenabil

După 2 ani de pandemie, în sfârșit lucrurile par să reintre cât de cât pe un făgaș normal.  Cu măsurile de precauție impuse s-au reluat și târgurile de tehnologie importante, iar CES Las Vegas este primul eveniment de acest gen, care își redeschide porțile pentru publicul larg. La târg au fost prezenți majoritatea producătorilor ce își doresc să fie relevanți pe parte de tehnologie.

Samsung este unul dintre brandurile care s-a pregătit intens pentru acest început de an. Drept dovadă stau lansările de la CES 2022, gândite pentru a face din “acasă” o locuință inteligentă, unde nevoile utilizatorului sunt înțelese și i se oferă cele mai bune soluții pentru eficientizarea sarcinilor gospodărești.

Samsung Home Hub –  ce este și la ce ajută?

Samsung Home Hub este noua modalitate prin care electrocasnicele pot fi gestionate de pe un singur dispozitiv, de tip tabletă, ce oferă acces instantaneu la servicii pentru locuință, personalizate și conectate. Tableta se folosește de AI și SmartThings pentru a ajuta utilizatorul să controleze device-urile smart din locuință într-un mod mai ușor și mai eficient.

Samsung Home Hub cu ecran tactil de 8,4 inch vine cu asistentul Bixby la bord pentru o interacțiune cât mai rapidă. Tableta este echipată cu două microfoane și două difuzoare pentru ca utilizatorul să poată auzi cu ușurință notificările și totodată să poată gestiona sarcinile prin comenzi vocale chiar și de la distanță. Dispozitivul Samsung are și stație de încărcare putând fi folosit atât când este la încărcat, cât și din orice colț al locuinței.

Este pentru prima dată când o gamă largă de servicii SmartThings personalizate, bazate pe AI, sunt puse într-un singur loc, putând fi controlate de pe un dispozitiv dedicat prin intermediul Samsung Home Hub. Serviciile SmartThings care se încadrează aici fac parte din categoriile: Cooking, Clothing Care, Pet, Air, Energy și Home Care Wizard. Așadar vei putea conecta la Samsung Home Hub toate dispozitivele din ecosistemul SmartThings, astfel încât să poți optimiza cât mai mult acțiuni dintr-o locuință. De exemplu pentru spălare rufelor, SmartThing Clothing Care se va conecta la electrocasnice ca mașina de spălat, uscătorul de rufe, AirDresser, oferind utilizatorului opțiuni de îngrijire personalizate ținând cont de aspecte precum: material, frecvență de utilizare, sezon.

Mai mult Samsung promite utilizatorilor că în curând își vor putea controla din Smart Hub chiar și sistemul de închidere a ușii sau sistemul de iluminat din locuință.

Așa cum vă spuneam într-un material anterior ambiția producătorului sud-coreean de a inova pe parte de tehnologie este mare. Drept dovadă, Samsung Home Hub primește premiul CES Innovation Award pentru inovație.

Începând cu luna martie, Samsung Home Hub urmează să fie disponibil în Coreea, iar ulterior la nivel global. Prin vară probabil va fi disponibilă și la noi.

SmartThings pe mai multe device-uri Samsung, dar și pe device-urile altror branduri

Tot la CES, Samsung a anunțat și faptul că va integra tehnologia SmartThings în tot mai multe dispozitive anul acesta. De la televizoare și monitoare inteligente, roboți de aspirare, purificatoare și până la frigiderele Family Hub. Acest aspect va aduce conectivitate și control fără întreruperi, poziționând produsele Samsung în centrul de comandă al locuinței moderne.

Integrarea SmartThings Hub le permite utilizatorilor să profite la maximum de dispozitivele lor Samsung utilizând diverse protocoale de comunicare pentru o casă inteligentă. Pe lângă Matter, software-ul încorporat va suporta conexiunea prin Wi-Fi sau Ethernet, ceea ce va permite comunicarea între o gamă largă de dispozitive inteligente. Conectivitatea suplimentară la dispozitivele Zigbee va fi posibilă și printr-un accesoriu USB opțional.

„Misiunea SmartThings a fost întotdeauna aceea de a crea experiențe care pot îmbunătăți viața oamenilor. Pentru a aduce această misiune la viață, ne-am concentrat asupra îmbunătățirii tehnologiei SmartThings – acesta este următorul pas în viziunea Samsung, acela de a transforma toate casele în unele conectate. Prin amploarea portofoliului Samsung și prin intermediul platformei deschise, versatile și flexibile oferită de SmartThings, suntem puși în poziția de a răspunde cererii tot mai mari de dispozitive conectate pentru casă, încă de la începutul pandemiei”, a declarat Jaeyeon Jung, Vice President at Samsung Electronics and Head of SmartThings.

SmartThings este principala tehnologie care duce către un viitor Internet of Things. Și partea cea mai tare este că Samsung nu s-a limitat cu această tehnologie doar pentru device-urile proprii. Mai exact urmează să colaboreze cu producători de top din zona locuințelor smart, cu scopul de a mări compatibilitatea între branduri a device-urilor inteligente, respectând cerințele de securitate a datelor și de siguranță a consumatorului.

Producătorii cu care Samsung va colabora în perioada următoare sunt: Arçelik A.Ş.(grupul care produce Arctic, Beko, Grundig), The Electrolux Group, Haier, GE Appliances și Trane Technologies(companie preocupată de sustenabilitate). Aceștia au pus bazele alianței Home Connectivity Alliance(HCA).

Practic vestea vine în sprijinul utilizatorului. Vom putea conecta dispozitive vechi și noi, dezvoltate de Samsung și brandurile mai sus menționate, pentru o utilizare cât mai ușoară și mai eficientă a acestora. Accesarea produselor smart se va face fie prin intermediul platformei SmartThings, fie prin intermediul aplicațiilor dezvoltate de ceilalți membri HCA. 

„Pe măsură ce tehnologia digitală devine mai integrată în viața de zi cu zi, noi, cei de la Samsung, credem că este esențial să aducem mai multă deschidere ecosistemului nostru de casă inteligentă și să le oferim consumatorilor mai multe opțiuni pentru a crea experiențe cu adevărat personalizate pentru acasă. Suntem încântați să lucrăm cu alți membri ai HCA, colaborând pentru a transforma stilul de viață într-unul mai ușor și mai inteligent, cu inovații semnificative pentru aparatele inteligente și conectivitate”, a declarat Chanwoo Park, Executive Vice President and Head of IoT Business group de la Samsung Electronics.

Faptul că Samsung nu se limitează la propriul ecosistem(așa cum vedem că fac majoritatea companiilor din piață) și oferă o perspectivă mult mai largă de folosire a tehnologiei dezvoltată de ei, face ca viitorul caselor smart să arate din ce în ce mai bine. Se pare că suntem tot mai aproape de posibilitatea de a ne transforma locuința într-una inteligentă, cu dispozitive ce asigură un stil de viață conectat, menit să ne simplifice existența.

Viziunea Samsung pentru un viitor sustenabil – Together for tomorrow”

Viziunea Samsung pentru viitor este grandioasă și asta pentru că depășește   obiectivul de a inova constant și de a oferi experiențe personalizate consumatorilor săi. Gigantul sud-coreean pune totodată accent și pe sustenabilitate. Cum? Venind cu inițiative care minimizează impactul asupra mediului și care răspund totodată unui stil de viață contemporan, modern.

Inițiativa “Împreună pentru mâine” evidențiază eforturile companiei de a produce în rândul consumatorilor schimbări mici, cu efecte mari pe termen lung.

Ideea de sustenabilitate se regăsește în viziunea Samsung deja de ceva vreme, compania adoptând noi practici de fabricare a produselor cu impact redus, ambalaje care reduc amprenta asupra mediului și încurajând eliminarea responsabilă a produselor la sfârșitul ciclului de viață.

Eforturile companiei de a reduce emisiile de carbon pe tot parcursul ciclului de producție au fost aplaudate și de Carbon Trust, principala autoritate mondială în ceea ce privește amprenta de carbon. În 2021, cipurile de memorie certificate Carbon Trust, au contribuit la reducerea emisiilor de carbon cu aproape 700.000 tone. Dar asta nu e tot. Anul acesta compania intenționează să folosească de 30 de ori mai mult plastic reciclat decât a folosit în 2021.

Anul trecut toate cutiile televizoarelor Samsung au fost realizate din materiale reciclabile. Pentru anul acesta, compania plănuiește folosirea materialelor reciclabile și pentru ambalajele din interiorul cutiilor.  De asemenea programul ce transformă cutiile de carton în căsuțe pentru pisici sau piese de mobilier va continua și anul acesta. Ba chiar se va extinde, căci va include acum și ambalajele pentru electrocasnice.

Tot pe parte de sustenabilitate telecomanda SolarCell realizată din materiale reciclate, care până acum se încărca atât de la lumina artificială, cât și de la cea naturală, primește îmbunătățiri, căci mai nou se va putea încărca de la frecvențele radio ale dispozitivelor Wi-Fi.

„În plus, vor fi incluse în mai multe produse Samsung – cum ar fi noile televizoare și electrocasnice Samsung – cu scopul de a elimina peste 200 de milioane de baterii din gropile de gunoi. Puse cap la cap, putem compara cu distanța dintre Las Vegas și Coreea”, a spus Jong-Hee (JH) Han, Vice Chairman, CEO și Head of DX (Device eXperience) Division la Samsung.

Dând dovadă de un real interes față de mediu,  Samsung anunță că tehnologii ecologice precum SolarCell Remote, vor deveni open source pentru a putea fi utilizate și de alți producători pentru dispozitivele lor. Colaborarea cu Patagonia, anunțată de Samsung la CES, demonstrează ce rezultate fantastice pot reieși chiar și atunci când două companii din industrii total diferite își dau mâna pentru a combate poluarea. Soluția inovatoare găsită de cele două companii va ajuta la diminuarea cantității de plastic din ape. Cum se va întâmpla acest lucru? Ei bine se pare că în timpul spălării rufelor, din haine s-ar elibera niște particule de microplastic, care evident ajung în râuri. Soluția celor două companii este de a reduce la minimum aceste particule de microplastic, cu ajutorul mașinilor de spălat Samsung, ce vin la bord cu tehnologii noi, mult mai prietenoase cu mediul.

Samsung anunță că va continua cu acest tip de parteneriate, ce au ca scop protejarea planetei și soluționarea provocărilor cu care ne confruntăm atunci când vine vorba de poluare.

Pe lângă promovarea ideii de sustenabilitate, Samsung înțelege nevoile utilizatorului și faptul că fiecare consumator este unic, cu un stil de viață diferit. Tocmai de aceea încearcă să găsească în mod constant soluții de personalizare a device-urilor Samsung(ex. electrocasnicele  Bespoke). Prin proiectul #YouMake, consumatorul este încurajat să-și aleagă și să-și personalizeze produsele în funcție de propriile gusturi, astfel încât achiziția unui produs să se transforme mai degrabă într-o experiență. Și pentru ca utilizatorul să-și poată personaliza fiecare cameră a locuinței, Samsung își va extinde gama de produse personalizabile, adăugând aspiratoarele Bespoke Jet, Mașini de spălat, Uscătoare.

Proiectul sună bine, dar nu ar fi complet fără ca această experiență să fie adusă la viață pe smartphone-uri sau alte dispozitive cu ecran mare, iar Samsung demonstrează încă odată că știe cum să facă asta.

Din ceea ce văd se anunță un an promițător pentru Samsung. Vom vedea device-uri tot mai tehnologizate, vom avea posibilitatea să le conectăm cu altele mai vechi, iar cu ajutorul platformei SmartThing vom putea crea scenarii care să optimizeze sarcinile gospodărești. Partea si mai frumoasă este că evoluția vine la pachet cu ceva mai multă grijă față de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.