Condensul – poate fi soluționat!!! Umiditatea optimă din cameră!

condensare

A venit frigul și odată cu el și condensul în unele locuințe. Așa cum bine știm neplăcutul fenomen este specific perioadelor reci din an, dar și unei atmosferi umede. Nu sunt puțini cei ce se confruntă cu acest fenomen, însă această problemă poate fi soluționată ușor sau poate fi evitată de la bun început. Dar să o luăm cu începutul.

Ce este condensul?

Condensul este de fapt fenomenul de lichefiere a vaporilor pe suprafețe cu temperaturi ceva mai scăzute decât a aerului cu care ajunge în contact. De cele mai multe ori în cazul în care problema nu este rezolvată, apar și ciupercile sau mai popular, mucegaiul. Una dintre zonele în care condensul își face apariția cel mai des este suprafața geamului de termopan.

Unde apare condensul pe termopane?

– fenomenul cel mai des întâlnit este pe suprafața interioară a geamului, atunci când temperatura acestuia este prea mică față de temperatura din cameră,

– fenomenul se formează între foile geamului, atunci există o problemă de etanșare și ar fi bine să iei legătura cu firma care ți-a montat geamurile pentru soluționarea acestui aspect,

– fenomenul apare pe suprafața exterioară a geamului în rare ocazii, datorită faptului că marginile geamului exterior se încălzesc în dreptul punții termice

De ce se formează condensul pe suprafața interioară a geamului?

  • datorită umidității aerului,
  • datorită diferenței de temperatură de la interior la exterior

Umiditatea medie într-o cameră ar trebui să fie cuprinsă între 40% și 60%.

Factorii care duc la umiditatea excesivă într-o încăpere:

  • dacă locuința este nouă, există și umezeală în pereți(materialele absorb o cantitate de apă extrem de mare în timpul construcției și o cantitate importantă se risipește în atmosfera din interiorul camerei în perioada de uscare)
  • plantele în cameră,
  • dacă ai culmea de rufe în cameră,
  • gătitul(poate produce aproximativ 1 l de umezeală/oră
  • dușurile
  • numărul de persoane dintr-o încăpere(o persoană produce aproximativ 400 ml de umezeală în 8 ore de somn)

Cum putem evita condensul?

Cu siguranță acest fenomen se poate evita prin controlarea umidității aerului, dar și a temperaturii interioare.condensul

1. În primul rând nu fă rabat la calitatea geamului termopat! Mai târziu s-ar putea să-ți pară rău. O calitate îndoielnică a geamului, ce nu conține gaz inert(izolează termic) între foile de sticlă, va face ca partea interioară să se mențină rece în perioada frigului, aspect ce favorizează apariția condensului. Prin urmare nu te bucura prea tare în cazul în care găsești un magazin ce vinde termopane la un preț mult sub media pieței, fiindcă s-ar putea să nu fie tocmai ceea ce îți dorești pe o perioadă lungă de timp.

2. Este important ca spațiul dintre foile de geam să fie mai lat, pentru a asigura o protecție termică mai bună. În felul acesta te asiguri că foaia din interiorul camerei are o temperatură ridicată. Folosește profile de PVC cu 3-5 camere, pentru o izolare mai eficientă.

3. Mai nou au apărut termopane prevăzute cu grile de ventilație în partea superioară a ferestrei. Acestea au rolul de a realiza schimbul de aer, fără a fi nevoie să mai deschizi fereastra, iar în momentul în care viscolul sau un vânt puternic vuiește amenințător, grilele de ventilație se închid automat. Avantajul ar fi faptul că nu se pierde căldura, că aerisirea se face treptat și silențios. Dacă ai termopanele deja montate, este bine de știut că aceste grile nu presupun schimbarea geamurilor, ci pur și simplu pot fi montate ulterior pe ferestrele tale.

4. De cele mai multe ori este destul de dificil să deții controlul asupra umidității aerului, însă un dezumidificator poate face minuni în aceste situații, atâta timp cât ții cont de o regulă simplă: Umiditatea aerului trebuie menținută la o limită de peste 40% pentru a nu fi afectată sănătatea locuitorului.

dezumidificator

5. Nu uita să aerisești zilnic camera, dacă se poate și de 2-3 ori pe zi, pentru a se face transferul de aer cu exteriorul. Aerisirea de aproximativ 30 de minute se va dovedi extrem de eficientă, așa că nu ezita să recurgi la această acțiune nici măcar în zilele cele mai friguroase.

6. Băile sunt expuse unei umezeli ridicate, datorită vaporilor din apa fierbinte, așa că după fiecare duș, indicat este să țineți ușa închisă și geamul deschis, asfel încât umezeala să nu ajungă în celelalte camere. Dacă baia nu este prevăzută cu geam, ar fi recomandată instalarea unui ventilator.

7. De câte ori gătești ai grijă să pui hota în funcțiune și eventual să deschizi și geamul sau măcar să-l rabatezi. Așa cum spuneam mai sus gătitul reprezintă una dintre situațiile ce favorizează apariția umezelii în exces.

Respectând câteva reguli simple, vei putea dormi liniștit, fără stresul apariției mucegaiului sau mai rău, a problemelor de sănătate. Nu uita, o umiditate prea mare în cameră îți poate afecta sănătatea!

Dezumidificatoare recomandate!

Am alcătuit mai jos o listă cu 5 dezumidificatoare eficiente, ținând cont de raportul calitate-preț:

1.

Dezumidificator cu tehnologie Peltier Trotec TTP5E – 0,3l / 24h, Pentru incaperi de 6 mp, Lampa de control, Consum redus – este redus de la 399 lei, la 250 lei.

 

 

 

2.

Dezumidificator Trotec TTK26E – 10l/zi, debit aer 80mc/h, Util pana la 15mp, Auto restart – este redus de la 899 lei, la 469 lei.

 

 

 

3.

Trotec TTK28E, 10l/zi, Debit 100mc/h, Pentru spatii de pana la 15mp, Higrostat reglabil, Functie auto-restart – este redus de la 959 lei, la 489 lei.

 

 

 

4.

AlecoAir D12 ECO,12 l /24h, Uscare Rufe, Ionizare, Display digital, Higrostat, Timer, Debit 120 mc/h – este redus de la 999 lei, la 599 lei.

 

 

 

5.

Trotec TTK40E, 14 litri/zi, 100mc/ora, Display si Control Digital, Timer, Auto Restart, Indicator umiditate – este redus de la 1099 lei, la 699 lei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.