Dependent de gustul unei cafele excelente? 4 sfaturi ca să-ți alegi un espressor super bun!
Cafeaua te trezește și tot ea te menține pe linia de plutire de-a lungul întregii zile. E bună și la ibric, dar parcă altfel îi sunt gustul și tăria când vine de la espressor! Da, despre cafea e vorba, licoarea magică a dimineților, lichidul fierbinte care limpezește minți, leagă prietenii și favorizează comunicarea.
Trei din patru români consumă cafea, fie că e vorba de cafeaua turcească preparată la ibric, de cea făcută la filtru sau la și mai modernul espressor. Pe acesta din urmă l-am adus în discuție cu un scop precis: este modern, foarte căutat în rândul iubitorilor de cafea și favorizează obținerea unei cafele delicioase chiar la tine acasă, nefiind nevoie să mergi zilnic în cafeneau preferată pentru a te bucura de gustul ei.
Dacă ți-ai pus în gând să achiziționezi un espressor, trebuie să știi că sunt mai multe criterii care stau la baza luării celei mai bune decizii. Trebuie să te hotărăști ce tip de espressor vrei – cu aburi, cu piston, cu pompă electrică (semiautomat, automat sau super-automat), ce dotări să aibă (vaporizator, boiler, alimenarea cu apă și cu cafea), cam la ce preț să fie (în funcție de bugetul pe care ți-l fixezi din start și de marca ce ți-a atras atenția), care-s elementele ”în plus” de care mai ai nevoie pentru a savura în propriul cămin cafeaua preferată (râșnița, presa, sita).
”Cafeaua ideală e neagră ca diavolul, fierbinte ca iadul, pură ca un înger, dulce ca dragostea.” (Talleyrand)
Ca să faci o alegere cât mai potrivită pentru tine, îți oferim 4 sfaturi care te vor aduce direct în fața cafeluței mult așteptate. Și nu, nu trebuie să o savurezi la cafeneaua selectă din centrul orașului, ci în confortul casei tale, alături de cei dragi.
- Între ibric și cafetieră: espressorul sau vasul Moka.
Iată cea mai simplă și mai ieftină soluție pentru a obține o cafea aromată și cremoasă. Cel mai simplu dintre espessoare utilizează apă fierbinte sub presiune pentru a extrage esența din cafea. Dacă dispui de un buget modest (între 80 – 200 lei) atunci vasul Moka poate fi al tău. Tot ce ai de făcut este să alegi modelul potrivit și în funcție de capacitatea dorită (una, două sau trei cești de cafea).
- Vrei o variantă mai bună și nu foarte scumpă a cafelei la ibric? Ai nevoie de un espressor electric cu abur.
Diferențele majore dintre acest espressor și vasul Moka sunt carcasa interesantă de care dispune și sistemul de încălzire. Designul modern și o capacitate de până la patru cești de cafea nu-i modifică prea mult prețul, dacă ar fi să-l comparăm cu unul Moka. Astfel, cu 150 – 200 de lei, îți poți lua un espressor electric cu abur care să-și facă destul de bine treaba pentru care a fost creat. Dacă ești pasionat de prepararea și mai apoi de savurarea unei cafele excepționale, trebuie să treci la nivelul (punctul) următor.
”E increbibil cum lumea începe să se schimbe prin ochii unei cești de cafea.” (Donna A. Favors)
- Pasionații de cafea le recomandă consumatorilor casnici: espressoarele semiautomate și automate.
Butoane, meniuri, setări, iată cu ce vin în plus espressoarele semiautomate și automate. În cazul celui semiautomat acționat cu pompă electrică, tot ce ai de făcut este să-ți presezi cafeaua măcinată sau padul de cafea, să pornești manual espressorul și să-l oprești când dorești. Presiunea și temperatura și le reglează el, espressorul, fără ca tu să intervii câtuși de puțin.
În funcție de ce știe să facă, de ce setări sau programe are (sistem de spumare a laptelui, de exemplu), de marcă, un espressor semiautomat poate costa 400 de lei sau peste 2000 de lei, în vreme ce unul automat cu sistem ce permite prepararea a doua cafele simultan, cu râșniță încorporată (cu cuțite ceramice sau de oțel), sistem de spumare, etc. ajunge și la 3800 de lei.
- Pentru nivelul bussiness – espressorul super automat .
Dacă ai o firmă și vrei să le faci o surpriză frumoasă și savuroasă angajaților (cu alte cuvinte să-i ajuți să dea randament și să-ți crească businessul!) un espressor super automat reprezintă alegerea potrivită. De ce? Realizează mai multe cafele în același timp, posedă funcții avansate, controlează cantitatea de apă, macină cafeaua la granulația dorită de consumator, iar produsul finit este pe măsura așteptărilor. Ca preț, un astfel de espressor poate pleca de la circa 3000 de lei, urcând vertiginos până înspre 7000.
Iată că nu trebuie să fii proprietar de cafenea ca să-ți iei un espressor menit să te răsfețe în fiecare dimineață cu cafeaua preferată. Variantele ”casnice” ale espressoarelor super profi îți stau la dispoziție în magazinele online unde, de cele mai multe ori, le găsești la oferte de nerefuzat. Tot ce ai de făcut este să te decizi asupra modelului dorit!
Top 5 cele mai bune espressoare:
1. Philips EP3550/00
– Este un espressor super-automat compact, ce are un aspect modern și rafinat. Este ideal pentru a prepara espresso, cappuccino, latte macchiato, dar și pentru a încălzi apă pentru ceai de exemplu. Vine cu o râșniță ceramică încorporată, ce permite utilizatorului să stabilească tăria cafelei. Prețul lui este de aproximativ 2700 lei.
2. De'Longhi Magnifica ESAM3000B
– Este un espressor automat, foarte popular în rândul pasionaților de cafea. Are o putere de 1450W, presiune de 15 bar și prepară: espresso, cappuccino, dar și latte macchiato. Funcționează atât cu cafea măcinată, cât și cu cafea boabe, pentru un gust mult mai aromat. Prețul espressorului este de aproximativ 1500 lei.
3. Philips HD8652/59
– Vorbim de un espressor automat pe care l-am testat și noi, iar review-ul lui îl găsești aici. Este un espressor ce poate fi folosit într-o locuință fără nicio problemă. Își face treaba destul de bine și reușește să prepare un capuccino delicios. Asta nu înseamnă că dacă ești fan espresso sau latte macchiato, nu îți va prepare delicioasele băuturi. Ba din contră se desurcurcă foarte bine și la acest capitol. Prețul său este de aproximativ 1400 lei.
4. Philips EP3510/00
– Espressorul automat este foarte arătos și poate prepara până la 5000 de cești de cafea fără a avea nevoie de detartrare. Vine cu râșniță ceramică încorporată, ce permite setarea granulației, astfel încât să putem obține tăria dorită. Ocupă puțin spațiu și este ușor de întreținut. Prețul său este de aproximativ 1900 lei.
5. De'Longhi Magnifica S ECAM 22.110B
– Un espressor automat ce-și face bine treaba. Poate prepara atât espresso, cât și cappuccino sau cafeaua simplă. Are râșniță ceramică încorporată, dar funcționează și cu cafea măcinată. Odată descoperită rețeta cafelei dorite, espressorul oferă posibilitatea memorării acesteia. Prețul espressorului este de aproximativ 1550 lei.