Cum alegi cel mai bun cuptor electric – 8 tipsuri!

Cauți un cuptor electric? Află cum să-l alegi pe cel mai bun pentru tine! 

cuptoare incorporabile

Un cuptor electric este simbolul gospodăriilor moderne însă a fost nevoie de-un drum destul de lung ca să ajungă aici. Primele cuptoare ”in-door” au existat încă de prin anii 3200 î.de Chr. Inițial recunoscut pentru coacerea pâinii, odată cu trecerea anilor, cuptorul a primit numeroase întrebuințări culinare, ajungând azi ajutorul de neprețuit al oricărui om pasionat de bunăstarea… stomacului său. Căci nicio mâncare nu se compară cu cea preparată în armonia propriului cămin, savurată în compania persoanelor dragi. Dar până la a savura delicioasele preparate  (care acum ți-au invadat gândurile), trebuie să-ți alegi cel mai bun ”ajutor de master chef”: cuptorul electric. Cum faci asta? Ți-am pregătit o listă cu sfaturi de care e bine să ții cont atunci când începi căutările prin magazine:

1. Când te hotărăști să-ți schimbi cuptorul cel vechi cu unul nou?

Momentele cheie când vine vorba de astfel de decizii sunt cele în care fie te muți în casă nouă, cuptorul vechi nu mai merge sau nu mai ești mulțumit de el (îți arde mâncarea, pâinea nu crește, pizza nu se coace, friptura nu se rumenește cum ai vrea, etc.) . Astfel începi căutările și, dacă tot te-ai decis să faci o schimbare, trebuie să fie una modernă și performantă.

2. Mărimea contează!

Contează și este influențată de spațiul de care dispui. Dacă locuiești într-o garsonieră care dispune de o bucătărie minusculă automat trebuie să te orientezi către un model cu o lățime îngustă. În rest, dacă dispui de spațiu și de-un buget satisfăcător, poți alege un model mai mare.

Dacă ai deja mobilă de bucătărie, dimensiunea cuptorului trebuie să se potrivească cu cea a mobilierului. Aici intervine dilema de la punctul următor:

3. Un model incorporabil sau unul independent?

După cum spuneam: dacă ai mobilier în bucătărie, noul cuptor ar trebui să poată fi încorporat sub blatul mobilierului. Nu are rost să încarci spațiul din bucătărie cu un model independent (neincorporabil) pe care ar trebui să-l montezi separat, ocupând astfel un spațiu suplimentar, în care ai putea să pui altceva (o combină frigorifică, de exemplu).

Mai întâi măsoară spațiul de care dispui și abia apoi apucă-te să cauți un model potrivit.

4. Ce sistem de încălzire preferi: static sau cu convecție?

Modelele statice sunt mai ieftine, este adevărat. Acestea sunt prevăzute cu o zonă activă termic cu rol în iradierea căldurii în spațiul intern. Performanța în acest caz nu e nicidecum una ”wow”. În schimb, dacă vrei performanță și eficiență, aici își intră în rol modelul cu convecție care beneficiază de un ventilator intern care circulă aerul cald din interior și uniformizează temperaturile. Cu alte cuvinte, interiorul cuptorului este încălzit în mod egal iar procesul de gătire – coacere este uniform și rapid. Astfel vei avea posibilitatea să încerci rețete noi, pe care nu le-ai fi putut prepara cu succes la un cuptor static.

5. Tablă cu înveliș emailat, inox sau sticlă vitro?

Luând în calcul durabilitatea în timp, rezistența și eficiența energetică, se pare că cele mai recomandate cuptoare electrice sunt cele din inox. Dacă ar fi să-ți alegi cuptorul pe considerente care țin mai mult de latura estetică, atunci sticla/vitro pare o alegere potrivită: este mai elegantă, se curăță ușor, însă este mai vulnerabilă la șocurile mecanice, deci grijă mare cum manevrezi un astfel de cuptor! Cât privește modelele din tablă emailată vopsită (alb, negru, crem), acestea sunt menite să se asorteze cu mobila de bucătărie sau cu nuanța pereților. Sunt ușor de întreținut și au o durabilitate similară cu a celor din inox.

6. Fii cu ochii pe funcțiile oferite!

Alege un model care să dețină cât mai multe funcții. Vei vrea să le încerci pe toate, garantat! Cele mai populare funcții sunt cele care-ți oferă posibilitatea să gătești la abur sau la rotisor/grill, funcția de programare a începerii și finalizării coacerii, diferite funcții pentru prepararea produselor de patiserie, etc.

Printre alte funcții se regăsesc cele de decongelare rapidă a alimentelor și de curățare automată.

7. Cu autocurățare sau fără?

Oricât de mult ne-ar plăcea să gătim, nu știu câți vor spune că sunt încântați să și curețe murdăria din interiorul cuptorului. Ei bine, pentru cei ce preferă să simplifice această activitate, cuptoarele pot veni în mod opțional și cu funcția de autocurățare, care poate fi de 4 tipuri: catalitică, cu piroliză, Aqua Clean și Eco Clean.

Catalitică – cuptoarele sunt prevăzute cu panouri catalitice, ce acționează ca un absorbant pentru grăsime și murdărie. Este cel mai răspândit tip de autocurățare.

Piroliza – este un procedeu prin care murdăria se transformă și ulterior se descompune cu ajutorul temperaturilor înalte

Aqua Clean – este un sistem de autocurățare extrem de eficient, ce presupune curățarea cuptorului cu abur.

Eco Clean – pereții cuptorului sunt căptușiți cu un strat special, compus din particule nanoceramice, ce preiau toată murdăria și ulterior o descompun.

8. E bine să faci puțină economie în ziua de azi. Alege un model cu un consum redus de energie.

Nu ocoli acest aspect și orientează-te către un model cu un consum redus de energie, din categoriile A sau A+ de eficiență energetică. Acest lucru se va reflecta în factura ta lunară, așa că alege cu înțelepciune.

Cuptoare electrice recomandate

Am alcătuit o listă cu câteva dintre cele mai bune cuptoare în funcție de raportul calitate-preț. Așadar, iată care sunt recomandările noastre:

Hansa BOEI68162Hansa BOEI68162 este unul dintre cele mai populare cuptoare încorporabile. Este un model cu convecție, ce are o capacitate de 65 l, face parte din clasa de eficiență A  și are un preț de aproximativ 665 lei. Găsești un review detaliat aici.

 

 

Vezi în magazin

 

Arctic AROIM24500BCArctic AROIM24500BC este un cuptor electric cu un preț accesibil, de aproximativ 779 lei. Vine cu funcția de autocurățare catalitică, se încadrează în clasa de eficiență A+ și are o capacitate de 71 l.

 

 

Vezi în magazin

Bosch HBN539S5Bosch HBN539S5 este un cuptor electric cu convecție, ce se înscrie în clasa de eficență A. Are o capacitate de 67 l, nenumărate funcții dedicate pentru a găti cât mai multe preparate și vine dotat cu funcția de autocurățare catalitică. Are un preț de aproximativ 1400 lei.

 

Vezi în magazin

Whirlpool AKZ 6220 IXWhirlpool AKZ 6220 IX este un model cu o capacitate de 65 l, cu un design modern, curățare Self Clean ce se încadrează în clasa de eficiență energetică A+. Cuptorul este dotat cu tehnologia al 6-lea simț, ce poate determina temperatura și timpul de preparare necesare. Prețul? Aproximativ 2179 lei.

 

Vezi în magazin

Hansa BOEW68120090Hansa BOEW68120090 este un model potrivit pentru bucătăriile cu un design vintage. Are o capacitate de 66 l, 10 funcții de gătire și un preț de aproximativ 910 lei.

 

 

Vezi în magazin

Whirlpool AKP135IX/05Whirlpool AKP135IX/05 este un model din Inox, ce se încadrează în clasa de eficiență energetică A, cu o capacitate de 56 l. Este un cuptor ușor de folosit, ce are un preț de aproximativ 1060 lei.

 

Vezi în magazin

Beko BIM25300XMBeko BIM25300XM este un coptor electric cu o capacitate de 71 l, ce se încadrează în clasa de eficiență A. Construcția solidă, beneficiază de autocurățare catalitică și vine la un preț de aproximativ 1543 lei.

 

Vezi în magazin

Bine de știut!

Vrei să-ți iasă pâinea la fel de bună ca a bunicii? Bunica o pregătea cu migală pe vatră. Tu o poți face la cuptorul multifuncțional care îți oferă posibilitatea de a găti și static. Pâinea pufoasă și cozonacul aromat se gătesc prin acest procedeu, la fel și friptura care se perpelește domol, rămânând suculentă și gustoasă. Surprinde-ți familia cu feluri de mâncare delicioase gătite cu ajutorul celei mai noi achiziții din bucătărie: cuptorul electric!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.