Aparent o misiune banală, mai ales pentru cunoscători, alegerea unui router poate da mari bătăi de cap unui amator. Chiar dacă suntem familiarizați cu calculatoarele, cu programele ce pot rula pe acestea, asta nu ne face experți în alegerea dispozitivului ce ne permite să fim conectați la informația din lumea întreagă, mai exact în alegerea unui router.
Astfel, fie că ai ceva noțiuni în domeniu, fie că ele îți lipsesc cu desăvârșire, ne-am propus să îți prezentăm un scurt ghid care să te ajute atunci când trebuie să alegi un router.
Și pentru că trăim în era digitală unde totul pare să fie conectat la internet, începând cu calculatoarele/laptopurile și telefoanele și până la mașinile de spălat rufe, televizoarele, centralele termice, dispozitivele de îngrijire a plantelor și multe alte gadgeturi, este de la sine înțeles că vom discuta despre routerele wireless. În absența acestora și în prezența unui singur dispozitiv ce trebuie conectat la internet poți recurge și la un router cu conexiune prin fir de tip LAN.
Însă, pentru că ne este imposibil să credem că nu deții măcar un telefon inteligent pe care să dorești să-l conectezi Wi-Fi la rețeaua din casă, revenim la faptul că cea mai înțeleaptă decizie ar fi să alegi un router wireless. Mai mult, acesta devine imperios necesar dacă vorbim de mai mulți utilizatori prezenți într-o gospodărie sau de o mini companie.
Presupunând că am stabilit acestă primă alegere, următorul aspect vine oarecum firesc, bugetul pe care intenționezi să-l aloci pentru un router. Ori, aici plaja este extrem de extinsă, de la câteva sute de lei, până la un cost de peste o mie sau poate chiar mai mult. Totul depinde însă de performanțele pe care le aștepți de la un astfel de produs, de spațiul unde intenționezi să-l folosești și numărul de utilizatori și dispozitive ce vor urma să utilizeze internetul.
Numărul de benzi ale unui router
Astfel, poți merge pe varianta cu o singură bandă, a cărei viteză este de 2,4 GHz. Acest lucru înseamnă că routerul tău îți va permite să conectezi un număr limitat de device-uri (tablete, calculatoare, laptopuri). Lățimea de bandă trebuind să ofere acces proporțional fiecăreia dintre ele. Acest lucru făcând uneori navigarea pe internet dificilă. Avantajul acestui tip de router este însă că-l poți plasa la o distanță mult mai mare față de un calculator, de exemplu.
Dacă însă deții mai multe aparate pe care intenționezi să le legi la internet atunci recomandat este să optezi pentru un router Dual band care funcționează atât pe frecvența de 2,4 GHz, cât și pe cea de 5 GHz. Acesta pe lângă faptul că îți va lăsa posibilitatea să folosești orice device inteligent cu opțiune Wi-Fi îți poate oferi și varianta de a selecta modul de funcționate, simultan sau selectiv.
Routerele cu funcția simultan permit tuturor device-urilor din locuință să beneficieze de lățimea de bandă oferită de ambele frecvențe, în timp ce modelele selective îți permit să selectezi frecvența pe care vrei să conectezi o parte din dispozitive, de 2,4 GHz, respectiv 5 GHz.
Dezavantajul acestor routere Dual Band, care folosesc frecvența de 5 GHz este că acestea, spre deosebire de cele care folosesc doar frecvența de 2,4 GHz, nu pot fi montate foarte departe de device-uri. Cu cât distanța dintre router și device este mai mare, având în cale și diverse obstacole, precum pereții locuinței, cu atât mai slabă va fi recepția semnalului de internet.
Ce înseamnă 802.11 și literele ce precedă numărul?
Nu în ultimul rând și de fapt primul lucru cu care ar fi trebuit să începem atunci când vine vorba despre cum să alegi un router este numărul 802.11, prezent pe toate ambalajele de routere. 802.11 reprezintă standardul wi-fi, mai exact un protocol agreat de companiile producătoare astfel încât, orice router să nu aibă probleme de compatibilitate cu dispozitivele dintr-un spațiu. Pe înțelesul tuturor, acest 802.11 este asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în cazul telefoanelor, toate putând fi conectate la o sursă de curent prin intermediul aceluiași tip de cablu. Diferența în cazul routerului fiind faptul că acest număr este precedat de o literă, precum a, b, g, n sau ac. Aceste litere au fost asociate numărului 802.11 de-a lungului timpului de fiecare dată când acesta a trecut printr-un proces de upgrade. Astfel, cele până la litera g, inclusiv, fiind oarecum depășite și mai încete în viteză când vine vorba de asocierea lor unui instrument modern, N (care permite conectarea până la 30 de utilizatori simultani) și AC (100 utilizatori simultani), fiind versiunile cele mai noi de routere compatibile cu orice device.
Clasa routerelor
Însă, pe lângă aceste coduri mai este importantă și clasa routerelor, o nouă serie formată din litere și cifre atașate specificației mai sus amintite. Clasa routerelor, de genul AC750, îți spune care este viteza maximă de transfer pe care routerul o poate gestiona. Așa cum era și de așteptat cu cât cifra din spatele literelor este mai mare, cu atât mai mare este viteza de transfer a pachetelor de date. Cu toate acestea, viteza practică pe care un router o oferă, în ciuda celei maxime specificate pe ambalaj, este undeva la jumătate, lucru de care chiar ar trebui să ții cont.
Totodată, atunci când vine vorba de alegerea unui router este important ca dispozitivele să fie compatibile cu acesta, ceea ce înseamnă că trebuie să te asiguri că ele fac parte din aceeași clasă. Acest lucru va influența semnificativ felul în care device-ul va răspunde la comenzi în momentul în care vei deschide un browser.
De asemenea, ar mai fi de menționat faptul că este recomandat ca routerul să-ți ofere posibilitatea să-i schimbi antena, precum și că în funcție de modelul ales și dorit ai posibilitatea să restricționezi pur și simplu accesul anumitor utilizatori sau poți să setezi diferite parole pentru diverși utilizatori.
Sugestii de routere interesante:
1.
Asus RT-N18U
- 2.4GHz
- 600 Mbps
- USB 3.0
2.
TP-LINK TL-WR1043ND
- 2.4 GHz
- 450 Mbps
- USB 2.0
3.
- 2.4 GHz
- 300 Mbps
- fără port USB
4.
D-Link DIR-600
- 2.4 GHz
- 150 Mbps
- fără port USB
5.
- dual band
- 2,4 – 5 GHz
- 433 + 300 Mbps
- USB 2.0
6.
ASUS RT-AC88U
- dual band
- 2,4 – 5 GHz
- 1000 + 2167 Mbps
- Usb 3.0 + USB 2.0