Bateriile laptopurilor sunt precum anvelopele unei mașini. La un moment dat va trebui să le schimbi, însă felul în care conduci mașina poate grăbi sau nu momentul respectiv.
În prezent autonomia scăzută a bateriilor reprezintă principala nemulțumire a utilizatorilor de laptopuri. De regulă un asemenea device nu rezistă mai mult de 12 ore fără a fi alimentat de la priză și asta doar în cazul fericit al modelelor portabile, ce au o autonomie de excepție.
Problema și durerea cea mare apare odată cu trecerea timpului, când observi că ești nevoit să conectezi laptopul la priză din ce în ce mai des, datorită faptului că acumulatorul își pierde din capacitatea de a stoca energia electrică. Vestea bună în cazul acesta este că durata de viață a bateriei laptopului tău poate fi influențată de felul în care ai grijă de ea.
Laptopurile sunt alimentate de baterii Li-Ion și asta datorită faptului că acestea asigură cel mai bun compromis între dimensiune, greutate și performanță. Bateriile laptopurilor sunt construite cu un anumit număr de celule. Adică în componența acumulatorului se află mai multe baterii de dimensiuni reduse. Cu cât vei observa mai multe celule în componența unui acumulator, cu atât mai mare va fi autonomia device-ului respectiv.
În momentul actual majoritatea cercetărilor în ceea ce privește domeniul acumulatorilor se concentrează pe tehnologia bateriilor cu litiu, aceasta fiind îmbunătățită periodic. Cu toate acestea, încă nu putem discuta despre atingerea unui unui punct satisfăcător pe partea de autonomie a laptopurilor.
Totuși, putem discuta despre modalitatea în care poți avea grijă de bateria laptopului(în funcție de felul în care îl utilizezi), astfel încât și după o bună perioadă de timp să te poți bucura aproape de aceeași autonomie de care beneficiai în momentul achiziției. Ce trebuie să faci? Respectă câteva reguli esențiale, ușor aplicabile, iar diferența se va vedea în timp.
Dar înainte de a-ți detalia aceste reguli, este bine să înțelegi cum funcționează bateriile Li-Ion.
Bateriile laptopurilor au un ciclu limitat de viață
Producătorii estimează durata de viață a unei asemenea baterii între 300 și 500 de cicluri complete de descărcare/încărcare. Doar Apple se laudă cu o performanță de 1000 de cicluri de descărcare/încărcare, iar asta este valabil în cazul modelelor noi. Pe tot parcursul vieții, autonomia bateriei scade în mod constant, până la mai puțin de 50% din capacitatea originală a bateriei, după care deja putem considera că bateria a ajuns la finele ciclului de viață util.
Pentru a menține capacitatea de stocare a unei baterii la un nivel optim, pentru cât mai multe cicluri, specialiștii recomandă încărcarea acumulatorului până la 80% și descărcarea ei până la 10% – 20%. Explicația pare destul de simplă și plauzibilă. Datorită faptului că electrozii unei baterii Li-Ion sunt realizați din grafit, ajung să fie supuși unui stres suplimentar în momentul în care sunt împinși către extremele unui ciclu de încărcare full, respectiv descărcare până la limita extremă, astfel cele două situații duc la o degradare mult mai rapidă a bateriei.
Bateriile Li-Ion nu au ”memorie”, așa cum se întâlnea la bateriile mai vechi, ceea ce înseamnă că nu avem de ce să ne temem că vom degrada autonomia laptopului în cazul în care îl reîncărcăm mai des. Totuși, poate apărea un singur efect secundar, și anume dereglarea indicatorului de încărcare al bateriei, eroare ce duce la oprirea prematură a device-ului. Însă acest aspect poate fi soluționat cu ușurință prin recalibrarea bateriei. Un singur ciclu de descărcare/încărcare complet, realizat o dată pe lună reușește să remedieze această situație.
Cum să prelungești durata de viață a bateriei, în funcție de felul în care utilizezi laptopul
1. Dacă utilizezi laptop-ul în scop portabil este indicat să :
Descarci bateria până la 10 – 20% și să o încarci până la 80%. Amintește-ți de ceea ce îți spuneam mai sus despre bateriile Li-Ion și efectul stresului suplimentar.
Cu siguranță nu este chiar ușor să respecți acest principiu de fiecare dată, mai ales dacă te afli destul de mult în deplasare, însă fă tot posibilul să ții cont de el de câte ori ai ocazia!
2. Dacă utilizezi laptopul la birou apar două situații:
A. Laptopul este conectat în permanență la priză, iar în cazul acesta ține cont de:
Faptul că temperatura la care acumulatorul funcționează poate fi un factor determinant în procesul de îmbătrânire al bateriei. În cazul în care folosești laptopul la birou și este alimentat cam tot timpul direct de la priză, bateria rămâne mereu încărcată complet și suportă temperaturi foarte ridicate, ceea ce duce la degradarea ei de la un an la altul. De aceea este indicat să scoți bateria din laptop(când acesta este oprit), cu aproximativ 50% autonomie și să o depozitezi într-un loc răcoros și uscat.
Producătorii recomandă o temperatură de exploatare și depozitare care să nu depășească niciodată temperatura de 25°C. În caz contrar longevitatea unei baterii poate ajunge chiar și la o perioadă de doar câteva luni de viață. Conform tabelului de mai jos, gradul de uzură al bateriei este direct proporțional cu temperatura la care aceasta este folosită.
Sfat! În cazul în care alegi să ai grijă de acumulator, respectând această regulă, este bine de știut că ea vine și cu un minus. La o pană de curent, riști să pierzi ceea ce tocmai lucrai, și asta datorită faptului că sursa alternativă de energie nu este introdusă în laptop, asta daca nu cumva ești dotat si cu un UPS.
B. Laptop-ul are bateria încorporată!
În cazul acesta este bine de știut că mai toate brandurile producătoare de laptopuri au aplicații dedicate pentru a seta încărcarea maximă la 80%. Programele folosite sunt: Sony Battery Care pentru laptopurile Sony, Toshiba Eco Utility pentru laptopurile Toshiba, Lenovo Energy Management pentru laptopurile Lenovo sau Battery Life Extender pentru laptopurile Samsung. În cazul în laptopul nu vine deja cu aplicația preinstalată, este indicat să o instalezi chiar tu.
Concluzia
Micile detalii fac diferența! Felul în care utilizezi bateria laptopului astăzi, se va vedea în rapiditatea cu care vei fi nevoit să alergi după o priză în perioada următoare.
Majoritatea MAREEE a fabricantilor folosesc circuite de ” PROTECTIE ” care au grija ca bateria ta sa fie cica optim incarcata.De fapt dupa un anumit timp + cicluri de incarcare comunica catre biosul desteptului ca mai are X% viata asta fara a avea nici o legatura cu viata celulelor . Daca bateria e declarata degradata in proportie de 65% de exemplu poti sa o incarci cat vrea mischiul tau cu orice algoritm si program vrei ca nu mai obtii nimic in plus .Mai mult poti inlocui elementii cu altele din o baterie noua cu capacitate de 100% ca tot aia e ca sa- ti iei una noua.In schimb daca un destept cu scule si soft spune electronicii ca bateria e noua invie si se poate utiliza pana la epiuzarea fizica a celulelor.Pe vremuri – amu 5-8 ani HP avea in BIOS optiunea de calibrare a bateriei care ecectiv rescria capacitatea efectiva gasita disponibila dupa ciclul de calibrare .La o astfel de laptop am inlocuit 3 din 10 celule deteriorate cu alte 3 sh. da bune si dupa 18 ore de in arcat ,descarcat, descantat sau ce o inginerit BIOSUL am obtinut o baterie full functionala la 106% din valoarea declarata si care tinea cu vreo 4 ore mai mult decat inainte de interventie.Deci totul e ca la cartusele de cerneala CUMPARE NOI SI ORIGINALE ca asa vrea muschiul nostru .