Cum să-ți alegi televizorul? 6 sfaturi de luat în calcul

cum să-ți alegi televizorul

Când vine vorba să-ți schimbi televizorul, mai că-ți vine să te iei cu mâinile de cap și nu, nu pentru că nu ai avea de unde alege ba din contră: oferta este atât de vastă încât îți vine greu să te orientezi asupra unui model. Însă ești nevoit să o faci așa că trebuie să stabilești câteva criterii de selecție.

Reține că piața televizoarelor este într-o continuă evoluție și este în regulă să stai cu ochii pe site-urile de profil pentru a vedea ce a mai apărut nou și ți-ar putea satisface pretențiile!

Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când vrei să-ți iei un TV:

1. Ia în calcul bugetul de care dispui. E foarte important!

Este logic că trebuie să știi, înainte de a-ți alege TV-ul preferat, pe ce bani te bazezi. Prețul unui televizor începe de la 400 lei și poate ajunge la câteva zeci de mii de lei (modelele noi, cu funcții Smart și tehnologii de ultimă generație).

2. Dimensiunea ecranului – ținând cont și de locul/încăperea în care îl amplasezi.

Când te gândești că vei avea un televizor foarte mare în living, te și vezi ca-ntr-o mini-sală de cinema. Dar ce te faci dacă livingul tău este mică spre foarte mică? Un TV cu o diagonală foarte mare nu se pretează spațiilor mici.

Un televizor cu o diagonală de 55 – 60 cm se potrivește într-o cameră de dimensiuni reduse, de exemplu bucătăria, unde poți privi la TV de la o distanță de până la 180 cm. Următoarele pe listă, pentru un living sau un dormitor ceva mai mari, sunt televizoarele cu diagonale de 80 – 81 cm (printre cele mai vândute modele), 82 – 110 cm. Urmează modelele de 117 – 119 – 140 – 152 cm care se pretează spațiilor generoase.

Știi cum să calculezi diagonala care-ți trebuie? O regulă des aplicată, de bun simț mai bine zis, este aceea că distanța dintre ochi și ecran trebuie să fie de 3 ori mai mare decât diagonala ecranului. Ține cont că un ecran foarte mic te va împiedica să vizionezi cum se cuvine conținutul difuzat, iar un ecran mult prea mare poate fi incomod.

3. Calitatea imaginii, una dintre cele mai importante caracteristici tehnice.

Alături de dimensiunea ecranului, calitatea imaginii este printre primele lucruri care ne vin în minte atunci când ne propunem să alegem un televizor. Însă, pe cât e de importantă, pe atât de dificil e de evaluat. De aceea trebuie să dăm atenție, în primul rând, specificațiilor tehnice impuse de producători.

Rezoluția, contrastul, rata de refresh, toate sunt importante. În momentul de față, pe piață există televizoare HD Ready (rezoluție 1280 x 720), Full HD (rezoluție 1920 x 1080), Ultra HD 4K (rezoluție 3840 x 2160).

În momentul de față televizoarele 4K au înlocuit modelele Full HD în topul preferințelor utilizatorilor și asta datorită faptului că prețurile lor sunt tot mai accesibile. Așadar raportul calitate-preț este incredibil de bun. 

Cele mai spectaculoase imagini sunt cele redate pe ecranele mari ale televizoarelor 4K. Deocamdată conținut 4K găsim tot mai des pe YouTube, Netflix sau putem opta pentru un Blu-Ray 4K. În felul acesta am putea profita de un TV 4K la adevărata lui valoare.

Un prim avantaj al televizorului Ultra HD: numărul de pixeli afișat de acesta este de patru ori mai mare decât al televizorului Full HD.

4. LED sau OLED… ce alegi?

Iată-ne ajunși la tehnologia de construcție a ecranului, un aspect care are și el un cuvânt de spus în alegerea noastră. Nu cred că are rost să discutăm despre tehnologii demult apuse. Așadar tehnologiile de actualitate sunt LED sau OLED:

Ecranele LED – au un unghi bun de vizibilitate, au durată de viață destul de mare și consum decent.

Ecranele OLED – nu sunt foarte multe modele încă pe piață, dar cu siguranță vorbim de o tehnologie către care ne îndreptăm cu pași mărunți și siguri, iar asta datorită avantajelor oferite. Panouri OLED înseamnă un consum mai mic de energie, o luminozitate mai bună, un unghi de vizualizare mai bun și un panou incredibil de subțire. Singurul lor dezavantaj constă în prețul destul de piperat.

5. Cât de SMART vrei să fie televizorul tău?

Într-o lume în care ”conectivitate” este cuvântul de ordine, e normal să-ți dorești un Smart TV cu multiple funcții care să-ți faciliteze conexiunea la internet, redarea de conținut online, descărcarea aplicațiilor sau jocurilor, accesarea site-urilor de socializare, etc. Odată cu apariția sistemelor de operare pentru televizoare (Android, Firefox, WebOS, Tizen), funcțiile smart s-au dezvoltat și au devenit un ”must have” al modelelor de top. Însă e bine să știi că unele diferă de la un producător la altul.

6. Conectivitatea

Trebuie să urmărești dacă TV-ul dorit are următoarele mufe: HDMI (ca să poți conecta mai multe device-uri la el), USB (ca să poți reda conținut de pe suporturi externe), RJ45 – în cazul SMART TV, ca să-ți fie de folos pentru conexiunea la internet. Ar mai fi de luat în calcul mufele pentru ieșirile audio-video, pentru boxe sau căști, etc.

Când îți alegi televizorul gândește în viitor, pe termen lung și optează pentru tehnologii noi, care sigur vor fi de actualitate și peste 2-3 ani.

Televizoare recomandate

Am alcătuit o listă cu câteva dintre cele mai populare TV-uri de pe piață, ce oferă un raport calitate-preț excelent:

Sub 1500 lei

Star-Light 40DM5500 – este un televizor pentru un buget mic. Are o diagonală de 100 cm, rezoluție Full HD și poate fi achiziționat la 700 lei. 

 

 

 

Vezi în magazin

Samsung 43TU7092 – este un Smart TV cu o diagonală de 108 cm și rezoluție 4K. Îl poți găsi la un preț de aproximativ 1399 lei

 

 

 

Vezi în magazin

LG 55UN71003LB – Smart TV, 4K, 139 cm . Poate fi găsit la prețul de 1399 lei, iar review-ul complet pentru acest model, îl găsești aici.

 

 

Vezi în magazin

LG 32LH6047LG 32LH6047 – este un Smart TV cu rezoluție Full HD, de 1920 x 1080. Are o diagonală de 80 cm, ceea ce îl face potrivit pentru un dormitor sau pentru un living foarte micuț. Prețul? Doar 1299 lei.

 

 

Vezi în magazin

 

Între 1500 lei și 3500 lei

Samsung 65TU7172 – este un Smart TV cu rezoluție o diagonală de 163 cm, numai bun pentru a-și găsi locul într-un living imens, pregătit pentru a deveni principalul punct de atracție. Are o rezoluție 4K și poate fi găsit la prețul de aproximativ 2999 lei.

 

Vezi în magazin

Philips 49XD7005Philips 49XD7005 – este un Smart TV cu o diagonală de 123 cm, rezoluție Ultra HD, ce face parte din generația lansată de producător în 2016. Are un preț de aproximativ 3130 lei.

 

 

Vezi în magazin

Samsung 49KU6172Samsung 49KU6172 este un Smart Tv cu ecran curbat, ce face parte din generația lansată de producător în 2016. Are o diagonală de 123 cm și o rezoluție 4K. Prețul? Doar 2699 lei.

 

 

Vezi în magazin

Philips 43PUS6501/12Philips 43PUS6501/12 este un Smart TV, cu o diagonală de 108 cm, ce are o rezoluție 4K. Modelul vine echipat cu tehnologia Ambilight, ce face ca acțiunea să depășească barierele ecranului. Prețul modelului este de aproximativ 2500 lei.

 

 

Vezi în magazin

Peste 3500 lei

LG OLED55BX3LB este un Smart TV OLED, cu diagonala de 139 cm, ce are o rezoluție 4K. Designul său este unul extrem de elegant, cu detalii atent lucrate ce se va încadra perfect într-un living cu dimensiuni generoase. Prețul? 5500 lei.

 

Vezi în magazin

Sony 65A8 – este unul dintre modelele OLED, cu o diagonală de 163,9 cm. Este un model 4K, ce oferă o experiență de vizionare greu de egalat. Poate fi găsit la prețul de aproximativ 11999 lei.

 

Vezi în magazin

43KS7500Samsung 43KS7500 este un Smart TV cu o diagonală de 108 cm, rezoluție 4K, ce oferă o experiență de vizionare imersivă, iar asta se datorează ecranului curbat. Poate fi achiziționat la un preț de aproximativ 3999 lei.

 

 

Vezi în magazin

LG 60UH615VLG 60UH615V – este un Smart TV cu o diagonală de 152 cm, cu rezoluție 4K, cu un preț extrem de accesibil, doar 3860 lei. Este un TV elegant, potrivit pentru spații generoase.

 

 

 

Vezi în magazin

Oferta completă de televizoare o poți găsi aici.

 

 

Un comentariu

  1. Ok articolul insa destul de subtire in sfaturi. Multi se uita doar la rezolutie si se mira de ce un FHD e mai scump ca un 4K…ei bine…vorbim de calitatea panel-urilor…panel-urile in 10bit sunt recomandate pentru HDR fata de cele care sunt pe 8bit (asa cum sunt majoritatea)….mai exista apoi cele full led si cele edge led (desigur full led mai scumpe insa calitatea imaginii mai buna) si nu in ultimul rand, posibilitatea de calibrare a panel-ului….profile ISF in meniu, gamma in mai mult de 2 puncte…etc….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.