”Tehnologia este arta de a transforma știința în ceva practic.” (Marcio Barrios). Cam așa stă treaba și cu 5G, ultima găselniță a tehnologiei în ceea ce privește sistemul de comunicații mobile și wireless de generație nouă. Aceasta promite să revoluționeze accesarea internetului, fără a se rezuma doar la dispozitivele mobile: telefoane, laptopuri conectate la modemuri, antrenând în acest proces evoluționist și diverse device-uri sau mașini.
2G – 3G – 4G – 5G
În ultimii ani, generațiile de servicii wireless s-au îmbunătățit treptat, sărind de la banalul 2G, la deja obositorul 3G și ajungând la actualul 4G. Până în 2020 când se estimează că 5G va revoluționa întregul standard de comunicație. Nu ne rămâne decât să-l descoperim din specificațiile celor care se ocupă de aducerea sa pe scena internațională.
Ce trebuie să reținem este că, atât timp cât în lume încă mai sunt utilizate rețele de tipul 2G sau 3G. Nici nu mai vorbim de 4G care este cea mai răspândită, 5G va fi utilizată în paralel cu acestea. E adevărat că, la un moment dat, va deține monopolul, însă va mai trece vreme bună până atunci.
5G reprezintă a cincea generație de tehnologie wireless, superioară celei 4G, aflată acum pe val, în cele mai multe părți ale lumii.
5G are potențialul de a schimba lumea. Viteza transferului de date va crește surprinzător, timpul de răspuns va fi îmbunătățit, va permite conectarea a miliarde de dispozitive – Internet of Things, va atribui banda în funcție de necesitățile aplicației și a utilizatorului.
5G sau ”nimic nu va mai fi la fel”!
Potrivit lui Stephen Mollenkpf, CEO-ul Qualcomm, noul tip de rețea 5G va fi compatibil cu o mulțime de dispozitive. Va avea un impact similar cu cel avut de introducerea electricității, influențând mediul economic dar și pe cel social.
La fel ca în cazul generațiilor anterioare de rețele mobile, 5G se concentrează pe îmbunătățirea vitezei și latenței. Toate acestea în ideea de a oferi o experiență de utilizare mai bună și de a-i ajuta pe operatori să genereze mai multe venituri. Însă este evident, după cum menționam și la începutul acestui articol, că 5G va fi mai mult decât o rețea de telefonie mobilă pentru a putea permite volumul și diversitatea dispozitivelor și aplicațiilor avute în vedere.
Cât de rapid va fi 5G? Atât de rapid încât un film 4K va putea fi descărcat în circa 18 secunde, latența fiind de numai 1 ms!
Pe scurt: ce va permite 5G?
5G va favoriza accesul la o societate pe deplin mobilă și interconectată. În calitate de utilizatori finali avem tendința să ne preocupăm ca transferul de date să fie cât mai rapid, iar latența cât mai scăzută totul fiind raportat la propriile utilizări: descărcarea rapidă a unui film oriunde și în orice moment, static sau în mișcare, cu decalaj redus sau chiar absent.
În mod cert 5G este despre asta și mult mai mult. Pe latura de divertisment, latența mică va stimula experiența jocurilor „multiplayer”, realitatea virtuală și realitatea augmentată oferind jocurilor dar și filmelor o experiență captivantă. Grație 5G, cel care vizionează un meci de fotbal transmis live, va putea vedea imaginile surprinse din unghiuri alternative, în același timp cu ceea ce se întâmplă pe teren.
Iată ce spunea în 2015 (în cadrul IMWorld) Ralph Simon – CEO al Mobilium Global: ”5G înseamnă a posta un selfie la meci cu golul în fundal înainte ca mingea să intre în poartă”.
Lăsând gluma la o parte, trebuie să subliniem că noul standard 5G va reduce la minimum latența din timpul transmiterii informațiilor. În felul acesta utilizatorii nu vor avea de-a face cu blocaje neașteptate. Acest lucru va permite mașinilor autonome, de exemplu, să se folosească de conexiuni celulare pentru a transmite date importante. Deja se lucrează la crearea unui sistem prin care camerele video ale mașinilor vor putea realiza hărți pe care să le împărtășească și cu celelalte automobile, bineînțeles, în timp real, mulțumită tehnologiei 5G.
”Odată cu amploarea pe care o capătă Internet of Things, conținutul video live pe mobil, aplicațiile de realitate augmentată și realitate virtuală dar și experiențele inovatoare pentru utilizatorii individuali și cei de business, 5G va avea o relevanță din ce în ce mai mare și nu doar pentru mobilitate, ci și în ansamblu.” (Doug Webster, vice președintele Service Provider Marketing.)
Știai că…
… Internet of Things (sau IoT) se referă la interacțiunile dintre dispozitive inteligente unice interconectate prin infrastructura de internet actuală?
Când va apărea tehnologia 5G?
Se pare că prima rețea comercială va fi pusă în funcțiune în anul 2020. Însă o experiență 5G notabilă ar putea fi bifată anul viitor, în 2018, cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang (Coreea de Sud).
Revoluția 5G, susținută de modemurile X50
Compania americană Qualcomm a specificat că rețelele 5G pot fi susținute de modemurile din familia X50. Vestea bună este că producătorul a creat aceste modemuri astfel încât să fie compatibile și cu rețelele inferioare. Acestea se vor putea conecta simultan atât la o rețea 5G, cât și la una 4G, 3G sau 2G.
Ce este Qualcomm Snapdragon X50:
– primul modem 5G cu suport pentru banda de 28 GHz și de 8 ori lățimea de bandă a unui modem X16 LTE;
– un nou dispozitiv potrivit pentru conexiuni cu rază scurtă de acoperire ce permite transferuri de date de până la 5Gbps.
Ce spun statisticile cu privire la traficul de date mobile
Potrivit Cisco, până în anul 2021, creșterea numărului de utilizatori mobili, smartphone-uri, conexiuni IoT, îmbunătățirea vitezei în rețea (4G, urmată de 5G) și consumul de conținut video mobil vor duce la creșterea traficului de date mobile de până la șapte ori! Iată câteva dintre datele care se regăsesc în cel de-al 11-lea raport anual Cisco VNI:
– vitezele de conexiune în rețeaua mobilă vor crește până la 20,4 Mbps în 2021;
– Conexiunile M2M (Machine-to-Machine) vor reprezenta 29% – adică 3,3 miliarde din totalul conexiunilor mobile. M2M fiind tipul de conexiune mobilă cu cea mai rapidă creștere, pe măsură ce aplicațiile IoT sporesc în mediile business și-n segmentul consumatorilor uzuali;
– 4G va susține 58% din totalul conexiunilor mobile, fiind urmată, începând din 2020, de 5G. Traficul în rețelele 5G va reprezenta 1,5% din traficul total de date mobile până în 2021. Acesta va genera de 4,7 ori mai mult trafic decât o conexiune medie 4G și de 10,7 ori mai mult decât o conexiune medie 3G.
– Până în 2021, conținutul video pe mobil va reprezenta 78% din traficul mobil total;
– Numărul de dispozitive purtabile va ajunge la 929 milioane (la nivel global);
– Numărul de dispozitive purtabile cu conexiuni celulare integrate va ajunge la 69 de milioane;