Ne aflăm într-o perioadă în care vrem să imortalizăm tot mai multe momente ale vieții, cu familia, cu prietenii, în vacanță, la pescuit, la o aniversare sau pur și simplu o zi obișnuită, pe care vrem cumva să o strecurăm în sertarul cu amintiri.
Nu de puține ori mi s-a întâmplat să dau peste fotografii sau filmulețe realizate cu mulți ani în urmă și să reînvii niște momente pe care le credeam de mult uitate. În plus fotografiile sunt dovada transformărilor și a evoluției fiecăruia dintre noi. Nu știu dacă voi sta vreodată să reiau miile de fotografii realizate de-a lungul vieții, ce știu însă este că tare drag îmi e să navighez prin amintirile pe care google photos mi le servește zilnic legat de ceea ce se întâmpla în urmă cu un an, doi, trei, șase.
Bun și dacă tot ne plac fotografiile atât de mult, ce alegem pentru a ne satisface nevoile? Părerea mea este că cel mai la îndemână device este telefonul. Oricum ne însoțește pretutindeni, iar în ultimii ani producătorii și-au concentrat atenția asupra camerei, astfel că în prezent reușim să surprindem cadre detaliate, pline de culoare. Bine, bine dar nu toți ne permitem să scoatem peste 1000 euro din buzunar pentru flagshipuri cu sute MP, vor spune unii. Perfect adevărat. Nici nu e nevoie după părerea mea și asta pentru că în ultimii ani nu doar telefoanele de top au primit îmbunătățiri pe parte de cameră, ci și telefoanele mult mai accesibile. Iar unul dintre acestea este Galaxy A53. Dacă mai respecți și câteva reguli de bază și presari și puțină creativitate, ai toate șansele să realizezi cadre instagramabile și o să înțelegi în cele ce urmează de ce spun asta, căci astăzi discutăm despre cât de bine se descurcă acest mid-range la capitolul foto-video și dacă poate fi un companion bun în vacanță.
Intro
Seria A este cunoscută ca fiind una dintre cele mai populare game pentru bugetul mediu, iar mijlociul seriei cam în fiecare an s-a poziționat acolo în vârf. Și motivul este unul simplu. Primești un telefon arătos(deja de anul trecut îmi plăcea schimbarea pe parte de design), cu specificații destul de bune, o cameră ce reușește să livreze rezultate peste așteptări în cele mai multe situații și o baterie generoasă care să ducă peste o zi de utilizare, iar prețul lui este unul corect aș spune eu, căci îl găsești acum la mai toate magazinele undeva la 1400 – 1450 lei.
Design
Vine în 4 variante de culoare: black, white, blue, peach. Eu am primit la test varianta black, dar mult mai arătoasă mi se pare nuanța de piersică și cea albastră. Și din ce am observat nuanțele deschise nu rețin amprentele, așa cum se întâmplă cu versiunea pe negru. Galaxy A53 este un telefon elegant, finuț, care se așează bine în mână. Deși are spatele acoperit cu un policarbonat, nu este un telefon alunecos și se simte bine la atingere.
Ansamblul principal de camere iese discret în evidență. A53 este cu un fir de păr mai subțire față de generația anterioară și cântărește 189 g. Și pe margini s-a schimbat câte ceva față de anul trecut. Dacă pe laterala dreaptă butonul power și cele de volum își păstrează poziția, ei bine pe marginea de jos se observă de această dată absența jack-ului de 3,5 mm și mutarea sertarului pentru sim pe marginea inferioară. Telefonul vine cu certificare IP 67, de rezistență la praf și la apă până la o adâncime de 1 m.
Display
Ecranul de 6,5 inch, este un AMOLED superb, cu rezoluție 1080 x 2400 pixeli, protejat cu Corning Gorilla Glass 5. Noutatea de anul acesta, este că producătorul introduce un refresh rate de 120 Hz pe un mid-range phone, un detaliu ce va fi apreciat în special de pasionații de jocuri zic eu. Ecranul este super luminos, măsoară 800 nits, contrastul este bun, culorile bogate. Chiar nu prea ai ce comenta aici. Cititorul de amprentă rămâne și el pe poziții. Nu este neapărat cel mai rapid, dar cu siguranță se descurcă mai bine decât am văzut pe multe telefoane mai scumpe, cum ar fi Google Pixel 6 Pro.
La interior…
La interior telefonul este antrenat de un procesor Exynos 1280 pe 5 nm și este disponibil în variante cu 4, 6 și 8 GB de memorie RAM, și 128 sau 256 GB de memorie internă, astfel încât să acopere nevoile cât mai multor utilizatori. Și dacă ai senzația la un moment dat că memoria RAM devine insuficientă, poți oricând suplimenta cu până la 8 GB virtuali, căci Samsung vine cu acest beneficiu și pentru seria A. Practic producătorul îți permite să folosești o parte din memoria internă pentru a extinde memoria RAM. Iar pentru memoria internă, dacă la un moment dat simți nevoia de un upgrade, e bine de știut că telefonul vine și cu slot pentru card MicroSD. Procesorul bine optimizat se descurcă binișor și când vine vorba de gaming ocazional. Față de anul trecut nu mai există versiune cu 4G, acum avem o singură variantă și ea are 5G. Telefonul rulează Android 12, cu interfață One UI 4.1 și se descurcă grozav în aplicații.
Baterie
Bateria asigură cu generozitate cam o zi și jumătate de autonomie. Cei 5000 mAh au fost suficienți pentru a încheia fiecare zi de utilizare cu aproximativ 20-30% autonomie, iar eu consider că utilizez telefonul ceva mai intens față de un utilizator obișnuit. Încărcarea se face tot la 25W ca și anul trecut și se încarcă complet cam într-o oră și jumătate.
Cameră
Și-am ajuns și la cameră, partea care ne interesează cel mai mult în acest material. Avem un ansamblu principal format din 4 senzori: unul wide de 64 MP, unul ultrawide de 12 MP, unul macro de 5 MP și unul pentru adâncime de 5 MP. Practic nu sunt schimbări pe parte de cifre față de anul trecut, dar nu asta e ideea.
Este un companion bun pentru vacanță?
Ce vreau să-ți spun este că telefonul m-a însoțit într-o scurtă vacanță prin Malta, unde l-am pus serios la treabă, căci mi-am dorit să văd de ce este în stare și dacă se califică pentru a fi un partener bun pentru înmagazinat amintiri. Și-ți voi lăsa aici câteva cadre interesante realizate în diferite condiții de luminozitate. Nu vom face o analiză pe fotografie, căci nu ăsta este scopul clipului. Până la urmă discutăm de un mid-range phone, iar așteptările trebuie să fie realiste. Acolo unde sunt pretenții exagerate, cu siguranță intuiești că ele merg mână în mână cu un buget pe măsură. Ce vreau eu să demonstrez în acest material, este faptul că dacă ții cont de încadrare, de unghi-ul din care surprinzi un detaliu, de lumină și nu duci lipsă de creativitate, vei descoperi că Galaxy A53, nu se descurcă rău deloc pe parte foto-video. Ba din contră, fotografiile sau clipurile realizate pot transmite frumusețea unui loc, un mesaj sau o emoție.
Iată despre ce vorbesc.
După cum ai observat fotografiile sunt pline de culoare, contrast. Senzorul wide nu distorsionează fotografiile la colțuri și te ajută să cuprinzi un cadru cât mai larg din imaginea care îți răsfață privirea. Chiar și în condiții slabe de luminozitate, telefonul se descurcă onorabil.
Dacă nu reușești să ții linia orizontului dreaptă sau pur și simplu uiți de această regulă, activează gridul, te va ajuta să nu mai realizezi fotografii strâmbe sau dacă ai uitat de acest detaliu, din editare poți remedia acest aspect, doar că vei pierde o parte din margini.
Când vine vorba de selfie-uri, fii atent la background-ul ales. Anumite detalii pot strica o fotografie. Dacă totuși nu ai băgat de seamă că ai surprins un obiect sau o persoană în cadru, poți încerca să remediezi fotografia cu ajutorul opțiunii magic eraser din editare.
Fie că vrei să surprinzi un portret în aer liber sau îți dorești să surprinzi frumusețea unui peisaj, lumina naturală te poate ajuta extrem de mult în acest sens. Evită lumina directă a soarelui, cea de la mijlocul zilei, produce umbre puternice, care pot strica portretele sau selfie-urile. Dacă nu poți aștepta până la amiază când soarele produce o lumină mai caldă, atunci caută o zonă umbrită. Eventual te poți folosi de umbra unui copac care poate difuza lumina intensă, producând rezultate mai plăcute, mai calde.
Fii atent la încadrare! Încadrarea este tehnica de a atrage atenția asupra subiectului din fotografie, prin blocarea altor părți ale imaginii cu ceva în scenă. De exemplu, încadrarea unei scene cu o arcadă poate spune ceva despre locul în care te afli, despre arhitectură sau te poți folosi de verdeață pentru a transmite ideea de natură.
Cât despre partea de video, aici îți recomand să scoți la înaintare creativitatea și vei reuși să realizezi câteva materiale numai bune de postat pe rețelele de socializare. Iată un exemplu. Plecând de la un mesaj bun, eu zic că am reușit să scot în evidență o parte din frumusețea locației în care mi-am petrecut vacanța.
Așadar, după cum ai văzut în materialele de mai devreme, nu doar numărul de pixeli contează pentru a obține fotografii reușite și filmări interesante. Ține cont de micile sfaturi din acest material și cu siguranță vei descoperi că și cu un telefon din categoria mid-range precum Galaxy A53 poți obține rezultate interesante.
Preț și disponibilitate
Samsung Galaxy A53 are un preț de aproximativ 1500 lei și poate fi găsit în oferta magazinelor: