Galaxy S9 și S9 Plus – primele impresii!

Gata cu așteptarea! Samsung Galaxy S9 și S9 Plus au fost lansate oficial de compania sud-coreeană, în data de 25 februarie, în cadrul unui eveniment susținut înainte de începerea celui mai mare târg de tehnologie din lume, MWC 2018, din Barcelona, de unde aducem la cald, primele impresii.
S9 și S9 plus

Flagship-urile sunt deja disponibile la precomandă în oferta Orange, Galaxy S9 la prețul de 849,01 euro la liber și 449 euro la abonament, iar Galaxy S9 Plus la prețul de 949 euro la liber și 548,99 euro la abonament. Mai mult de atât, oferta Orange exclusiv online include și un voucher în valoare de 50 euro pentru achiziționarea de accesorii Samsung. Telefoanele urmează să fie livrate începând cu vineri, 9 martie.

Ce noutăți aduc Galaxy S9 și S9 Plus:

  • pe parte de design, sud-coreeni au mutat senzorul de amprentă sub camera foto,
  • schimbări mai mari vin pe partea hardware(procesor Snapdragon 845 pentru U.S. și Exynos 9810 pentru Europa)
  • camera foto cu apertură variabilă
  • filmează la 960fps
  • Android 8.0
  • bluetooth 5.0
  • difuzoare stereo AKG, cu tehnologia Dolby Atmos
  • bixby primește și el câteva îmbunătățiri, despre care îți voi spune mai multe în cele ce urmează.

Design

La prima vedere, noile generații nu vin cu mari îmbunătățiri față de S8 și S8 Plus. În ceea ce privește designul, nu vei observa mari modificări, avem de-a face cu aceleași telefoane elegante, cu finisaje bine definite. Vin cu același ecran Edge to Edge, Super Amoled, cu rezoluție WQHD+, Galaxy S9 cu o diagonală de 5,8 inch și S9 Plus cu o diagonală de 6,2 inch, ambele cu aspect ratio de 18,5 pe 9.

Rămân în continuare un aspirator de amprente și sunt protejate cu aceeași sticlă Gorilla Glass 5 și pe față și pe spate. Samsung își păstrează statutul de lider atunci când vine vorba de display-urile celor două telefoane. În prezent S9 și S9 Plus au cel mai bun display de pe piață, extrem de luminos, cu un contrast puternic, culori vii, întocmai cum ne-a obișnuit gigantul coreean de câțiva ani buni încoace. Smartphone-urile vin în 4 variante de culori: Midnight Black, Coral Blue, Titanium Grey și Lilac Purple.

Realizezi că ai de-a face cu noi generații de Galaxy S în momentul în care le privești din spate și observi că cititorul de amprentă este poziționat corect de această dată, chiar sub camera foto, astfel încât să fie ușor de accesat. Se pare că Samsung a înțeles mesajul utilizatorilor nemulțumiți de faptul că pe S8 și S8 Plus, reușeau cu greu să acceseze senzorul de amprentă, ba mai mult, în încercarea lor, ajungeau să-și murdărească de cele mai multe ori camera foto.

galaxy s9 si s9 plus

Mă bucur să văd că nu au renunțat la jack-ul de 3,5 mm. Big like Samsung! În rest, butoanele de volum sunt tot la fel poziționate, butonul pentru asistentul Bixby este tot la locul lui, iar portul de încărcare USB Type-C și difuzorul rămân pe aceleași poziții. Cam astea sunt modificările pe care Samsung le aduce la capitolul design, dar nu pot spune că simțeam nevoia de alte schimbări. Galaxy S8 și S8 Plus oricum erau niște telefoane care arătau foarte bine.

Performanțe

În ceea ce privește partea hardware, cele două terminale mobile sunt fabricate în două versiuni: pentru Europa cu procesor Exynos, Octa Core 9810, un chipset ce promite performanțe mai bune și un consum de energie mai mic, și pentru SUA, respectiv China cu noul Snapdragon 845.

Nu s-au atins de memoria RAM, avem tot 4 GB pe Galaxy S9 și 6 GB pe Galaxy S9 Plus. În condițiile în care deja sunt pe piață de anul trecut telefoane cu 8 GB de RAM, mă așteptam ca noile device-uri să beneficieze fiecare de o suplimentare cu cel puțin 2 GB, însă atâta timp cât se mișcă bine cu cei din dotare, acest aspect nu cred că va deranja prea tare. Capacitatea de stocare pornește de la 64 GB memorie internă și ajunge până la 250 GB în cazul modelelor de top, cu posibilitatea unui upgrade de până la 400 GB printr-un card Micro SD.

Sonorizarea ar fi mai bună față de cea oferită de S8. Galaxy S9 și S9 Plus sunt primele smartphone-uri din această serie care primesc difuzoare stereo AKG, calibrate cu tehnologia audio Dolby Atmos, cu sonorizare 3D pentru un efect surround.

Telefoanele rulează noul sistem de operare Android 8.0 și vin cu bluetooth 5.0, wifi, GPS, NFC, dar și cu un modem intern, ce în teorie permite un download de până la 1200 mbps.

Camera

Dacă până acum nu am văzut mari diferențe față de generațiile anterioare, cu siguranță camera este elementul pe care s-a pus accentul anul acesta.

Galaxy S9 primește o cameră de 12 MP, denumită Super Speed Dual Pixel. Noutatea camerei, este apertura variabilă: f/1.5 deschidere minimă, ce se descurcă excelent în condiții slabe de luminozitate, (mult mai bine decât iPhone X și chiar lăudatul Google Pixel 2) și f/2.4 pentru condițiile normale de luminozitate. Setările pot fi făcute manual sau poți lăsa camera în modul auto și smartphoneul se ocupă de acest aspect. Până acum nu a existat posibilitatea ca utilizatorul să se joace fizic cu apertura unei camere atât de mici. Din câte știu, în momentul de față, tehnologia folosită este unică pentru camera unui telefon. Față de S9, Galaxy S9 Plus vine cu încă o cameră de 12 MP, cu zoom optic 2X, ce filmează la 2160p cu 60 fps și la 1080p cu 240 fps.S9 și S9 Plus

O altă noutate la capitolul foto-video este posibilitatea de a filma la 960 fps, 0,2 secunde sunt transformate în 6 secunde de material video. Prevăd că în perioada următoare se vor umple rețelele de socializare de slow motion-uri cu pisici și alte animăluțe simpatice.

La nivel de soft, Bixby primește îmbunătățiri de realitate augmentată. Se folosește de cameră pentru a traduce în timp real textele din imagine, funcție utilă mai ales pentru cei ce obișnuiesc să călătorească.

Samsung lansează și un concurent pentru Animoji de la Apple. I-au spus AR Emoji. Ce face acesta? Transformă utilizatorul într-un avatar animat, ce poate fi customizat, hainele îi pot fi schimbate, poate primi diferite accesorii, cum ar fi ochelari sau îi poți schimba culoarea părului. Transformă chiar și personajele Disney în Ar Emoji.

Autonomie

Telefoanele vin cu aceleași baterii, de 3000 mAh pentru S9 și 3500 mAh pentru Galaxy S9 Plus, dar se pare totuși că procesorul ar optimiza consumul de energie, urmând a se simți o creștere a autonomiei.

Concluzii

Este puțin cam prematur pentru a trage concluzii, însă la prima vedere, mă așteptam la mai multe noutăți, ținând cont de prețul de lansare. Totuși, așteptăm să îl testăm și noi pentru a ne pronunța dacă merită sau nu să facem un upgrade de la S8, respectiv S8 Plus.

Păreri pro și contra:

Pro:

  • camera cu apertură duală
  • filmari la 960 fps
  • sonorizare calibrată cu Dolby Atmos
  • senzorul de amprentă este poziționat corect
  • bluetooth 5.0

Contra:

  • prețul mult prea piperat
  • memoria RAM rămâne neschimbată, puteau suplimenta cu 2 GB fiecare device în parte, dacă tot au dat un preț atât de mare telefoanelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.