Salut și bine te-am regăsit. Samsung tocmai a anunțat în cadrul evenimentului Unpacked cele mai așteptate telefoane ale momentului, este vorba de cele mai noi pliabile: Galaxy Z Fold 4 și Galaxy Z Flip 4, iar noi am reușit să punem mâna pe ele și vă prezentăm la cald primele impresii despre cele două device-uri. Să-ncepem!
La prima vedere se observă că cele două telefoane păstrează în mare parte din design-ul modelelor anterioare, doar că de data aceasta mi s-au părut a fi ceva mai finuțe. Și-o să discutăm pe rând despre fiecare model în parte, să vedem ce este diferit anul acesta la ele.
Samsung Galaxy Flip 4
Și-ncepem cu mezinul acestei serii, Galaxy Z Flip 4, modelul pliabil preferat de partea feminină datorită dimensiunilor reduse ale acestuia atunci când este pliat, dar și datorită gamei de culori atât de caldă și de versatilă. Anul acesta telefonul vine în 4 nuanțe: Bora Purple, Graphite, Pink Gold și Blue. Preferatele mele au fost ultimele două nuanțe, dar și acel crem aș spune că sugerează eleganță și rafinament. Cântărește 187 g. Este puțin mai înalt și o idee mai îngust, față de generația anterioară. Mi se pare că se așează mai bine în mână. Amplasarea butoanelor rămâne aceeași ca anul trecut.
Spatele mat se simte bine la atingere și este acoperit cu sticlă Gorilla Glass Victus. Ansamblul dual camera nu suferă modificări în ceea ce privește poziționarea, doar display-ul secundar, protejat cu Corning Gorilla Glass Victus, are aceleași dimensiuni, 1,9 inch, cu rezoluție 290 x 512 pixeli..
Ecranul principal de 6,7 inch este soft, astfel încât să se poată plia. Avem de-a face cu un Dynamic Amoled 2X așa cum ne-a obișnuit Samsung de-a lungul timpului, culori bogate, luminozitate bună – 1200 nits, contrast. Vine și cu suport HDR 10+, iar refresh rate-ul de 120 Hz face ca experiența de utilizare să fie plăcută. Cuta de la mijloc, acolo unde telefonul se pliază este fină, deloc deranjantă atunci când treci cu degetul peste ea.
Certificarea IPX8 , de rezistență la apă este și ea prezentă. Atenție, rezistență la apă, nu la praf și cu atât mai puțin la nisip. Nici nu vreau să îmi imaginez ce s-ar întâmpla dacă un fir de nisip s-ar strecura în balamaua telefonului.
Balamaua este o idee mai subțire, dar la fel de rezistentă ca și pe generația anterioară, permițând deschiderea lină a telefonului în diferite unghiuri, fix ca ecranul unui laptop. Ca și în cazul lui Galaxy Z Flip 3, plierea telefonului este gândită să protejeze ecranul, adică în momentul în care pliem telefonul, să nu se atingă o parte a ecranului de cealaltă, păstrându-se o mică distanță între laturi.
La interior Galaxy Z Flip 3 primește potentul procesor Snapdragon 8+, Gen. 1, însoțit de 8 GB de RAM și 128/256 GB de memorie internă. Mai nou vine și în configurația de 512 GB stocare internă. Sunt curioasă cum se descurcă cu sarcinile mai solicitante, dacă se încinge, dacă se mai blochează, dar asta vom vedea atunci când va veni la test.
Atât camera principală, cât și cea secundară nu doar că își păstrează poziția, dar și aceeași senzori pe care i-am văzut anul trecut. Avem o cameră principală duală, cu un senzor wide de 12 MP, f 1/8 și unul ultrawide de 12 MP, cu f 2/2. Știe și filmare 4k la 60 fps. Nimic nou sub soare aici.
Rulează sistemul de operare Android 12, cu interfață One UI 4.1.
Vine cu un upgrade la baterie. De la 3300 mAh, noul Z Flip 3 primește o baterie de 3700 mAh, iar viteza de încărcare se aliniază cu ce vedem la celelalte serii de la Samsung, adică 25W. În rest viteza de încărcare wireless rămâne tot la 10W, iar cea pentru încărcare reversibilă, la 4,5W.
Așadar la prima vedere, avem de-a face cu un telefon compact, ceva mai finuț față de generația anterioară, dar la fel de stylish, cu o baterie mai generoasă, echipat cu cel mai puternic procesor din piață. Prețul lui Galaxy Z Flip pornește de la 5400 lei, în funcție de configurația aleasă.