Lansat de curând, Nexus 5X este varianta cea mai compactă și mai accesibilă din noua linie de telefoane Nexus. Acesta este succesorul modelului Nexus 5. Este mai mic, cu specificații updatate, cu un design mai plăcut, mult mai soft la atingere, cu noul sistem de operare Android 6.0 Marshmallow, dar și cu o viteză mai bună.
Noi am avut ocazia să ne jucăm puțin cu telefonul, ce de luni, 9 noiembrie își va găsi locul pe rafturile magazinelor Orange și Telekom. Deja modelul este disponibil la precomandă în magazinul eMag, urmând ca de săptămâna viitoare să fie livrat. Și iată ce impresii ne-a lăsat:
Începem cu un scurt unboxing
Design
Din punct de vedere al designului îți pot spune că Nexus 5X seamănă uimitor de mult cu varianta anterioară, și anume Nexus 5. Este confortabil și plăcut de ținut în mână. Spatele este acoperit de o carcasă dintr-un policarbonat soft, care mie personal îmi place destul de mult, asta în ciuda faptului că flagship-urile brandurilor de top vin anul acesta cu carcase metalice sau din sticlă. Pe spate telefonul are un senzor de amprentă(imediat sub camera foto), ce îți permite să accesezi telefonul printr-o simplă atingere a sa cu degetul. Nu contează dacă nu este acoperit în întregime cu degetul, cititorul de amprente reușește de fiecare dată să răspundă cu promptitudine. Bineînțeles nu este neapărat necesară folosirea sa, poți utiliza chiar și un sistem de blocare a telefonului ce funcționează pe baza unui cod.
Diagonala de 5,2 inch este una optimă pentru a-l putea mânui relativ ușor chiar și cu o singură mână. Ca să îți faci o idee, Nexus 5X este cam cât un Galaxy S6, depăsind cu puțin dimensiunile acestuia. Dar cu toate acestea este ceva mai ușor, cântărește numai 136g.
Rama metalică ce încadrează ecranul, este vopită și extrem de îngustă. Pe partea dreaptă se evidențiază butonul de volum și cel de pornire. Cu siguranță aici se putea lucra ceva mai mult, ca ele să nu pară atât de plăsticoase. Are un port USB de tip C, care îți va asigura un transfer de date mult mai rapid, dar și o viteză de încărcare mai mare.
Terminalul mobil este disponibil iarăși în 3 nuanțe de culoare: Carbon Black, Quartz White și Ice Blue. Este bine de știut că toate cele 3 variante vin cu un front negru, ce ascunde în partea de jos un senzor de puls, în mijlocul speakerului.
Display
Display-ul de 5,2 inch are o rezoluție Full HD, de 1080 x 1920, cu o densitate de 424 ppi. Densitatea pixelilor este puțin mai mică față de Nexus 5, dar cu siguranță va fi insesizabil pentru ochiul utilizatorului. Surprinzător este faptul că display-ul are o sticlă Gorilla Glass 3, când flagshipurile anului 2015 au ecran cu Gorilla Glass 4.
Sistem de operare
Unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește Nexus 5X este sistemul de operare utilizat. Vorbim de Android 6.0 Marshmallow, ce face ca telefonul să se miște foarte bine.
Ca și noutate, Nexus 5X vine cu funcția Google Now on Top. Aceasta este o scurtătură, folosită ca meniu contextual ascuns față de ecranul normal. Ce face de fapt Google Now on Top? Ca să îți faci o idee, o să îți dau un exemplu. Se întâmplă să citești o pagină despre o știre și vrei să afli mai multe detalii legate de asta. Apeși pe butonul de home și îți vor apărea mai multe informații referitoare la știrea respectivă. Interesant nu-i așa?
Performanțe
Device-ul vine dotat cu un procesor hexa-core Qualcomm Snapdragon 808, Adreno 418 GPU, tactat la 1,8 GHz. Are 2 GB memorie RAM. Ar fi fost ideal sa fi avut 3 GB RAM, dar asta vei primi pe Nexus 6P.
Smartphone-ul este disponibil în două variante, cu 16 GB și 32 GB memorie internă și nu oferă posibilitatea unui upgrade din punct de vedere al spațiului de stocare. Telefonul oferă performanțe destul de bune, fluiditate prin aplicații, dar și un gaming de excepție.
Camera Foto
Nexus 5X are o cameră principală de 12,3 MP, cu f 2.0 și o cameră secundară de 5 MP, cu f 2.2, potrivită pentru selfie-uri. Impresionant! Google a întrecut așteptările la acest capitol, implementând cea mai bună cameră văzută până acum pe un Nexus. Ceea ce pare puțin ciudat, ar fi lipsa stabilizatorului de imagine, ce ajută la îmbunătățirea capturilor. Totuși este bine de știut că telefonul realizează fotografii foarte bune, în condiții slabe de iluminare. Și asta datorită faptului că lipsa stabilizatorului de imagine ar fi compensată printr-un senzor de imagine mai mare.
Google s-a folosit de regula potrivit căreia folosirea pixelilor mai mari înseamnă o creștere a calității imaginilor și totodată o scădere a zgomotului de imagine în condiții de lumină mai slabă. Camerele HTC folosesc același principiu sub denumirea Ultra Pixel. Pe modul automat, camera este super rapidă, și asta mulțumită autofocusului laser. În modul HDR+ viteza scade, apărând un ușor delay între momentul în care declanșezi și cel în care se realizează captura. Nexus 5X realizează filmări 4K cu 30 fps.
Iată câteva poze realizate cu Nexus 5X:
Autonomie
Terminalul mobil are o baterie de 2700 mAh, ce nu poate fi schimbată. Dar acest aspect nu mă surprinde, ținând cont că flagsh-ipurile de anul acesta vin cu carcase unibody. Este bine de știut totuși că pentru o utilizare moderată, vei beneficia de o autonomie de aproximativ o zi – o zi și jumătate!
Mulțumită noului Android Marshmallow, ce aduce funcția Doze, autonomia crește cu 10%. Doze face ca aplicațiile deschise să intre în modul Sleep, atunci când telefonul rămâne fără baterie.
Prețul
Nexus 5X cu 16 GB poate fi găsit în magazine la prețul de aproximativ 2299 lei, iar varianta cu 32 GB la prețul de aproximativ 2599 lei. Cele două versiuni pot fi găsite și în oferta magazinului Altex și Quickmobile. În concluzie te vei alege cu un telefon destul de bun, cu un preț care cel mai probabil va mai scădea peste câteva luni.