Huawei Mate 30 Pro – cel mai controversat telefon!

De departe, Mate 30 Pro este cel mai așteptat, dar și cel mai controversat telefon lansat vreodată și asta din cauza faptului că avem de-a face cu primul device Huawei care vine fără serviciile Google… Acest rezultat produs pe fondul conflictului dintre Huawei și SUA, nu a făcut altceva decât să ridice un zid digital între compania chineză și restul lumii, izolând teoretic mai mult de o cincime din utilizatorii de Internet. Și spun teoretic, pentru că din momentul deciziei devastatoare a lui Trump, Huawei și-a turat motoarele și a început să investească puternic în dezvoltarea propriului ecosistem de aplicații, App Gallery. Deja găsim câteva aplicații de banking importante, jocuri, reviste digitale etc. E adevărat, încă lipsesc aplicațiile cele mai importante, cum ar fi Waze, Whatsapp, Facebook sau Youtube, dar pentru cei care nu pot trăi fără serviciile Google(eu sunt una dintre aceștia) există rezolvare. Găsim deja destule metode prin care să putem instala aceste servicii. E adevărat, Google ne anunță că nici una dintre acestea nu este o metodă sigură, că fiecare prezintă un risc de securitate crescut, însă din punctul meu de vedere, dacă te documentezi bine și alegi metoda potrivită, n-ar trebui să fie o problemă.

Bun, acum că am lămurit aspectul cel mai dureros al acestui telefon, hai să discutăm puțin despre „frumușelul” acesta care a poposit în biroul nostru de aproximativ două săptămâni.

Cu ce vine în cutie?

Pe lângă cheița pentru sertarul SIM și cărticele, primim și o husă transparentă de protecție, care nu-i știrbește din frumusețe, însă recomandarea mea ar fi să îi aplicați o folie de protecție din prima clipă în care îl scoateți din cutie. Telefonul este extrem de alunecos, iar în cazul unui accident, husa nu îi conferă protecție și ecranului. În cutie mai găsim și o pereche de căști in-ear pe USB-C(evident nu are jack de 3,5 mm); cablul de încărcare USB-C la USB-A și un încărcător Super Charge de 40W.

Design

Telefonul este fără doar și poate unul dintre cele mai frumoase modele pe care am pus mâna până acum. Simplitatea și eleganța definesc acest device, realizat din sticlă și metal, cu margini foarte curbate, ce induce senzația unei dimensiuni mai mici decât în realitate. Varianta testată de noi este cel mai des întâlnită, Space Silver, cu reflexii de violet, ce atrag din prima clipă. Telefonul mai este disponibil și pe nuanțe de negru, verde, mov sau chiar cu spate din piele.

Mate 30 Pro este un aspirator de amprente, dificil de folosit cu o singură mână. Fiind atât de alunecos, nu-mi conferă încredere să îl folosesc fără husă, cu o singură mână.

Prin fiecare detaliu, realizezi că ai de-a face cu un telefon premium, exact așa cum ne-a obișnuit Huawei de câțiva ani încoace.
Spatele protejat cu sticlă Gorilla Glass 6, găzduiește camera cvadruplă, încadrată într-un cerc negru, ușor ieșit în relief. Mi îmi place alegerea celor de la Huawei, însă am auzit și păreri mai puțin aprobatoare.
Bretonul, puțin cam mare din punctul meu de vedere nu se aliniază noilor tendințe, dar este bine de știut că poate fi ascuns, în cazul în care nu te obișnuiești cu el. Ce este important de reținut aici, include o serie de senzori importanți: camera frontală, senzorul 3D pentru deblocarea facială, și senzorul pentru navigarea cu ajutorul gesturilor. Senzorul de amprentă integrat în ecran este și el prezent în partea inferioară a ecranului, asigurând o deblocare super rapidă a telefonului. Mate 30 Pro vine cu certificare IP67, fiind rezistent atât la apă, cât și la praf.

Telefonul poate fi găsit la prețul de aproximativ 3799 lei.

 

Display

Ecranul ultra curbat împinge marginile telefonului mai mult ca oricând, extinzând orizontul pentru o experiență de vizualizare imersivă. Rama din aluminiu este subțiată la maxim, singurul buton fizic rămâne butonul Power pe partea dreapta, care acum este poziționat înspre spatele telefonului. Butoanele de volum sunt înlocuite cu unele tactile. Se activează prin dublu tap și le poți folosi pe ambele laterale ale telefonului. Idee interesantă, însă din punctul meu de vedere puțin cam incomodă în anumite situații. De exemplu pe TikTok, dacă vrei să umbli la volum în timp ce urmărești un clip, sunt mai mari șansele să dai inimioare până să activezi butoanele tactile.

Ecranul OLED de 6,53 inch este protejat cu sticlă Gorilla Glass 6 și are o înălțime de 18,5:9. Pe lângă faptul că ai un ecran care se întinde bine pe marginile telefonului, display-ul redă culorile nemaipomenit, are detalii și unghiuri de vizualizare la cel mai înalt nivel, rezoluție Full HD+, suportă HRD10, este absolut spectaculos. În cazul în care îți dorești ca anumite aplicații să nu ruleze și pe marginile display-ului, ai posibilitatea din setări sa optezi pentru ajustarea ecranului.

Specificații

La capitolul specificații, doar de bine: cel mai bun procesor al companiei, Kirin 990, 8 GB RAM, 256 GB memorie internă, dar există și varianta cu 128 GB, cu bluetooth 5.1. Rulează sistemul de operare Android 10, cu interfață EMUI 10 bine optimizată, zbârnâie prin aplicații, jocurile nu-l pun în dficultate, totul funcționează așa cum trebuie.

Camera

Și acum să trecem la piesa de rezistență a telefonului, ansamblul foto principal, unde clar Mate 30 Pro excelează. Mate 30 Pro integrează 4 senzori: unul wide, de 40MP, f/1.6, unul telephoto, de 8MP; f/2.4 cu 3X zoom optic; unul ultrawide de 40 MP, f/1.8 și senzorul de adâncime TOF 3D pentru profunzime.
Poziționat în locurile fruntașe ale celor de la DxOmark, Mate 30 Pro este un adevărat camera phone, dar acest aspect nu ne surprinde când vine vorba de Huawei. Producătorul chinez ne-a obișnuit în ultimii ani cu telefoane excepționale din punct de vedere al camerei.

Telefonul se descurcă extraordinar, stabilizarea este bună, focalizarea rapidă, atât în condiții bune de luminozitate, cât și când vine vorba de portrete, cu zoom sau chiar și cu soarele în față reușește niște fotografii bune, dar în condiții slabe de luminozitate, aici pur și simplu, telefonul face magie.

Pe partea de video, odată cu Mate 30 Pro, Huawei introduce în scenă filmarea 4K la 60 fps. Telefonul filmează în Slow motion până la 7680 fps. Eu am realizat un slow motion la 960 fps și pot spune că face o treabă tare bună. Mi se pare de-a dreptul spectaculos felul în care se vede focul arzând în slow-motion.

Camera frontală de 32 MP este însoțită de un senzor TOF 3D, combinație ce asigură niște selfie-uri reușite. Senzorul Time of Flight este folosit și pentru identificarea facială.

Sunetul

Bass-ul puternic, se aude fără distorsiuni cu volumul la maxim, impresionant pentru un telefon cu un singur difuzor. Însă cu toate acestea nu neg că mi-ar fi plăcut să vină cu două difuzoare stereo. Având doar unul poziționat pe latura inferioară, este foarte ușor să-l astupi atunci când folosești telefonul în mod landscape.

Autonomia

Un alt capitol la care Mate 30 Pro excelează. Bateria de 4500 mAh duce fără probleme o zi de utilizare intensă, în timp ce o utilizare decentă ajunge lejer și pentru 2 zile. Viteza de încărcare este de-a dreptul amețitoare. Vine la pachet cu un încărcător de 40W, ce încarcă bateria full în mai puțin de o oră. Încărcarea reversibilă este și ea prezentă. Așadar, numai de bine aici.

Concluzie

Mate 30 Pro este un telefon excepțional. Se vede că Huawei face o treabă bună. Mai mult de atât, apreciez eforturile colosale de a dezvolta App Gallery, propriul ecosistem de aplicații. Se vede că au turat motoarele pentru a aduce aici toate aplicațiile de care avem nevoie în viata de zi cu zi. Deja au apărut anumite aplicații bancare, aplicații ale magazinelor online și multe altele, dar adevărul este că aplicațiile cele mai folosite, cum ar fi Waze, Whatsapp, Facebook, YouTube, încă nu sunt disponibile. Și este de înțeles. Este imposibil să reușească să facă totul atât de repede. Speranța mea sinceră este ca acest conflict dintre SUA si Huawei să se încheie și compania chineză să reia colaborarea cu Google, dar deocamdată omenirea se confruntă cu o problemă mult mai importantă și mai urgentă…

Păreri Pro și Contra

Pro:

    • design rafinat
    • încărcare pe fir la 40W
    • autonomie bună
    • reverse charging
    • procesor potent
    • bluetooth 5.1
    • încărcare wireless la 27W
    • filmare 4K la 60fps

Contra:

  • lipsa serviciilor Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.