Huawei MateBook D14 – un super ultrabook portabil de buget

Când spui Huawei, spui clar telefoane mobile, însă câți știu oare că de vreo 2 ani, compania chineză produce și laptopuri? Și se pare că face o treabă bunicică și în această direcție. Tocmai ce au mai adăugat două noi modele în portofoliul lor de produse, care de curând au ajuns și în România. Este vorba despre MateBook D14 și MateBook D15.

De câteva zile am primit în teste modelul MateBook D14 și m-a surprins plăcut cu anumite elemente. În primul rând este un laptop de 3000 lei, care zilele acestea beneficiază de o promoție interesantă. La achiziționarea lui, primești cadou un smartwatch Huawei Watch GT, care în mod individual ar costa 699 lei.

Și dacă tot am lămurit partea cea mai importantă, și-anume prețul, hai să îți spun ce primești în schimb.

Design

De cum l-am scos din cutie, frumușelul acesta mi-a atras atenția. Cârcotașii ar putea spune că seamănă cu un MacBook sau Asus. Eu aș putea spune că mă duce cu gândul chiar și  la laptopurile Xiaomi, dar în fond și la urma urmei, nici nu cred că este relevant acest aspect atâta timp cât avem de-a face cu un ultrabook care se simte și arată premium, la un preț atât de bun.

MateBook D14 este foarte ușor. Cântărind doar 1,38 kg, devine un companion excelent pentru călătorii, pentru jurnaliști, pentru studenți, pentru bloggeri, pentru cei ce au nevoie de portabilitate. Vorbim de o construcție solidă, cu un corp metalic, ce se menține rece chiar și după ore bune de utilizare.

Tastatura de tip chiclet are cursa scurtă și este destul de silențioasă. Este confortabilă și asigură rapiditate în scrierea textelor. În colțul drept al tastaturii, partea superioară, se remarcă butonul Power, ce vine cu cititorul de amprentă integrat. Trackpad-ul este generos și permite scroll-ul cu două degete. Pe laterala dreaptă avem un port USB-A 2.0, jack-ul de 3,5mm, iar pe laterala stângă un port USB-A 3.1, un port USB-C și portul HDMI. Aici mi-ar fi plăcut să găsesc și un un cititor de carduri. Eu una folosesc destul de des cardurile de memorie, iar lipsa unui cititor de carduri mă forțează să îmi achiziționez un adaptor.

 

Display

Display-ul de 14 inch este un IPS LCD, cu o rezoluție Full HD. Ecranul este încadrat de o ramă extrem de subțire, de doar 4,8 mm. Este mat, însă chiar și așa nu vei observa foarte multe detalii atunci când îl folosești în lumina soarelui. Nu este cel mai luminos ecran pe care l-am văzut, dar are culori bogate, contrastul așa cum trebuie și unghiuri bune de vizualizare.

Performanțe

La interior este antrenat de un procesor potent, un AMD Ryzen 5 3500U, un procesor cu 8 nuclee, ce funcționează în tandem cu 8 GB RAM DDR4. Surprinde plăcut prin prezența unui SSD de 512 GB, ceea ce eu consider că este un must have în prezent pe un PC. Avem nevoie de rapiditate, iar MateBook D14 asigură un demaraj bun, pornește și încarcă sistemul de operare în mai puțin de 12 secunde, site-urile se încarcă aproape instant, contribuind în felul acesta la o experiență de utilizare plăcută. Rulează sistemul de operare Windows 10 și are o placă video integrată, un AMD RADEON Vega 8 de 1 GB, ce recomandă laptopul pentru activitățile Office, multimedia, pentru YouTube, filme și mai puțin pentru gaming.

Sunetul

Mi-a depășit așteptările. Este puternic, echilibrat. La volum maxim își pierde puțin din claritate. Mi-ar fi plăcut să se simtă un bass puternic, însă îmi dau seama că nu pot venii cu pretenții exagerate de la un laptop de 3000 lei.

Difuzoarele stereo sunt poziționate dedesubt, aspect ce nu afectează sunetul atâta timp cât laptopul se află pe birou, mai ales că are și cele 3 înălțătoare, însă în momentul în care îl ținem pe picioare, o mare parte din grile vor fi acoperite. De aceea cred că așezarea difuzoarelor undeva pe lângă tastatură ar fi fost o alegere mai fericită.

Huawei Share

Este sistemul de transfer rapid folosit de Huawei. Pe restpad, în partea dreaptă se poate observa un sticker pe care scrie Huawei Share. Dedesubt avem, un tag NFC, prin care conectăm telefonul la laptop. Mai exact așezăm telefonul deschis pe sticker, apare un mesaj  de conectare întâi pe telefon, apoi pe laptop. După ce dăm accept, putem vedea ecranul telefonului pe laptop, Cu drag and drop putem copia cu ușurințe poze, notițe, fișiere. În felul acesta poți jongla cu ușurință între activitatea de pe telefon și cea de pe laptop, folosind acceași tastatură. Este un cross device pe care sper să îl împrumute tot mai mulți producători. Eu am folosit funcția cu un Huawei Mate 30 Pro și mi s-a părut interesant să îmi încep activitatea pe telefon și să o continui pe laptop cu ușurință.

Camera

Nu mai este inclusă în partea de sus a ecranului, ci este ascunsă sub una dintre taste. Ea devine vizibilă în momentul în care apăsăm pe tasta respectivă și la fel o și ascundem. Așadar, pentru cei care se tem de spionaj și în mod normal își lipesc bandă adezivă pe cameră, ideea aceasta ar putea fi o soluție inspirată.

Camera de 1MP la 720p fiind poziționată în tastatură, va filma întotdeauna de jos, deci n-aș spune că filmează din unghiul cel mai avantajos. Dacă ai gușă, se va vedea foarte bine…

Autonomie

Bateria de 56 Wh asigură cam 9 ore de utilizare normală, adică: browsing, activități office, YouTube, mail, filme, rețele sociale. Pe mine m-a ținut o zi întreagă la birou. Se încarcă rapid cu ajutorul încărcătorului de 65W, cam 50% în doar o jumătate de oră. Încărcătorul laptopului mă duce mai degrabă cu gândul la un încărcător de telefon, decât la unul pentru laptop. Este mic, chiar mai mic decât încărcătorul de la MacBook-ul meu. Vine cu cablu de încărcare USB-C la USB-C și permite nu doar încărcarea laptopului, ci și telefonul și alte device-uri cu port USB-C. Asta înseamnă că în momentul în care pleci în vacanță  îți poți lua un singur încărcător, un singur cablu de încărcare pentru toate device-urile. Mai mult de atât, laptopul se alimentează și de la un încărcător de telefon, care este mult mai slab. Așadar se va încărca mai greu, dar eu zic ca până la urmă este bine de știut că dacă rămâi fără baterie la laptop, poți împrumuta un încărcător, cu un cablu de alimentare USB-C și ai rezolvat situația.

Concluzie

Huawei MateBook D14 este cu siguranță un laptop care mi-a întrecut așteptările: design premium, portabil, SSD de 512 GB, camera ascunsă sub tastatură, autonomie bună, încărcător ușor, se alimentează prin USB-C, funcția Huawei Share. La un preț de aproximativ 3000 lei, eu zic că Huawei oferă un laptop foarte atractiv. Și dacă te gândești că luna aceasta primești la achiziția lui și un Huawei Watch GT, eu zic că oferta devine și mai atractivă. Vorbim de un ultrabook pentru activitățile office, multimedia, pentru filme. Dacă ții neapărat poți încerca și jocuri, doar că experiența nu se compară cu cea oferită de un laptop de gaming.

Laptopul îl poți găsi aici. Până la finalul lunii beneficiază de super promotia cu Huawei Watch GT.

Păreri pro și contra

Pro:

  • design premium
  • SSD de 512 GB
  • cameră ascunsă sub tastatură
  • încărcător de 65W
  • preț accesibil
  • autonomie bună

Contra:

  • nu are cititor de carduri
  • camera nu filmează din unghiul cel mai avantajos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.