Huawei MatePad Paper – este sau nu un Remarkable killer?

Păi dacă tot a început școala și se apropie și începerea anului universitar, am zis că ar fi potrivit să discutăm despre un device util pentru elevi și studenți. Și unul dintre cele mai interesante testate de mine în ultima perioadă, mi s-a părut a fi Huawei MatePad Paper, o tabletă deloc obișnuită, lansată în februarie, la târgul de tehnologie din Barcelona.

De ce spun că nu este o tabletă ca oricare alta?

Dacă până acum Huawei a lansat tablete cu ecran OLED și IPS, iată că de această dată producătorul vine pe piață cu prima tabletă cu ecran E-Ink potrivită pentru citit cărți, pentru email, pentru luat notițe sau pentru a desena, căci vine și cu M-Pencil, și acces la o mulțime de aplicații din AppGallery sau aplicații terțe. Așadar, la prima strigare MatePad Paper este mai mult decât un Amazon Kindle sau chiar și decât un Remarkable. Și-n cele ce urmează o să înțelegi de ce spun asta.

Unboxing

Tableta vine ambalată frumos într-o cutie cu care eram oarecum familiarizată de la tabletele testate din seria MatePad. În pachet găsim de fapt două cutii, una cu tableta, un M-Pencil din generația a doua, două capete pentru M-Pen, cablul de încărcare, chargerul de 22,5 W și instrucțiunile de utilizare. În cea de-a doua cutie vei găsi un cover pentru tabletă, din piele sintetică, ce face ca device-ul să arate mai degrabă a agendă.

Însă agenda aceasta este cât se poate de finuță și vine cu o mulțime de întrebuințări. Husa se atașează magnetic de tabletă, este ca o copertă ce protejează și ecranul și are închidere magnetică. Îmi place că are o prindere super rapidă. Mi-ar fi plăcut să se desprindă ceva mai greu, căci din neatenție era să o scap de vreo două ori pe jos, dar îmi dau seama că e cam greu să împaci și capra și varza.

Design

Huawei MatePad Paper este un device ușurel, în ciuda faptului că vine cu un ecran generos de 10,3 inch. Cântărește 360 g și are dimensiunile unei agende. MatePad Paper arată și se simte premium. Este o tabletă finuță, subțirică, pe care o strecori cu ușurință în geantă sau ghiozdan. Spatele pare a fi dintr-o piele fin texturată, dar în realitate avem de-a face cu un plastic foarte calitativ. Oferă un grip bun și se întinde și pe latura stângă până pe față, în vecinătatea ecranului, astfel încât să-ți dea senzația că ții o carte în mână.

Celelalte 3 laturi ale tabletei sunt realizate tot din plastic, dar aici avem un plastic mat. Pe marginea dreaptă se regăsesc butoanele pentru volum. Tot aici sunt și 3 magneți micuți, pentru a menține M-Pencil-ul lipit de tabletă. Pe latura superioară butonul power cu senzor de amprentă integrat, 4 microfoane, un difuzor cu sunet, pe latura inferioară întâlnim al doilea difuzor și portul de încărcare USB-C 2.0. Ce trebuie să mai reținem aici este faptul că tableta nu beneficiază de nicio certificare IP, așadar , oricât ne-ar plăcea să citim la plajă, nu te încurajez să o iei, dacă nu ești sigur că o poți feri de nisip și apă.

Display

Ecranul de 10,3 inch este E-Ink ce face ca device-ul să devină unul din cele mai mari E-book readere din piață. Are o rezoluție de 1862 x 1404 pixeli. Redă destul de bine cerneala de pe hârtie și senzația că răsfoiești un ziar, o carte. O adevărată plăcere în special pentru cei ce preferă hârtia tipărită. Problema în cazul de față este rata de reîmprospătare destul de mică, care în anumite situații poate deveni frustrantă, dar în cazul device-urilor cu ecran E-Ink acest aspect este normal. Ca idee tableta vine cu 3 moduri de reîmprospătare: Refresh mode, Normal Mode și Smart Ai. Este o mică diferență între ele, însă nu îți închipui că se apropie de experiența unui device cu o rată de refresh standard. Ecranul este suficient de luminos, încât să folosești tabletă și la exterior, chiar și atunci când ai parte de prea multă lumină.

Ce calități are Huawei MatePad Paper?

MatePad Paper vine cu Harmony OS 2.1 la bord. Mi se pare impresionant să găsești la un ebook reader un sistem de operare ce are la bază Android. Asta înseamnă că poți instala o mulțime de aplicații, pe care le poți descărca din AppGallery, iar pe cele pe care nu le găsești aici, ai aplicații terțe la dispoziție pentru a face asta. Totuși să nu uităm că avem de-a face cu un ebook reader cu ecran E-Ink. Tehnologia ecranului este mult diferită de cea a unei tablete. Vorbim de un device concentrat pe productivitate: citit și scris, ceea ce înseamnă că și dacă vei instala anumite aplicații, nu te vei putea bucura cu adevărat de ele, căci nu toate vor funcționa corespunzător. Ecranul face ca tableta să fie excelentă pentru anumite activități, dar inutilă pentru altele, cum ar fi de ex: vizionarea unui film.

Pentru cei pasionați de citit, Huawei pune la dispoziția utilizatorului o galerie impresionantă de cărți gratuite, dar și plătite, iar dacă totuși simți că nu sunt de ajuns titlurile găsite, mai poți instala și alte aplicații, cum ar fi Amazon Kindle App. Și uite așa s-a deschis poarta către cea mai mare bibliotecă de e-book-uri din lume. Doar cheful de citit să te apuce, că de restul se ocupă Huawei Matepad Paper. Și dacă audiobook-urile îți sunt mai mult pe plac, ei bine, găsești aici peste 2 milioane de titluri din care să alegi.

Tableta este un excelent device pentru notițe, cursuri, planificări, scris articole, iar aici intră în schemă M-Pencil-ul, creionul cu care vei scrijeli de câte ori ai nevoie. Aplicația de notițe îți dă o utilitate extinsă prin cele 9 tipuri de foi, diferite moduri de a scrie, adăugarea notelor audio și posibilitatea de a organiza notițele. Pentru un student cred că ar fi device-ul ideal, mai ales că îți permite să descarci chiar și manualele necesare, dacă ele se găsesc în format digital. Practic ai în permanență toate cursurile la tine, în caz că e nevoie să cauți vreo informație, poți să înregistrezi cursul, și asta fără să îți rupi spatele cu vreun ghiozdan. Ba din contră. Tot cu M-Pencil-ul, dacă tragi din colțul drept de sus, ți se deschide un mic panou de control, ce îți permite să evidențiezi paragrafele, să împarți ecranul în două, astfel încât să îți poți lua notițe cu ușurință atunci când de exemplu citești sau la cursuri când vrei să ai suportul digital în față. Mai mult de atât textul scris cu M-Pen-ul îl poți transforma în text digital cu ușurință, căci tableta oferă această opțiune. Tot din colțul drept, dacă tragi în jos cu degetul se deschide un panou de control, de unde poți ajusta luminozitatea, poți alege din trei opțiuni pentru modul de reîmprospătare, te poți conecta la o rețea wi-fi, poți activa opțiunea Huawei Share, cea care îți permite să te conectezi cu ușurință la alte device-uri Huawei pentru a transfera cu ușurință activitatea de pe un device pe altul).

Baterie

Bateria tabletei de 3625 mAh, nu pare a fi la fel de generoasă precum cea a unei tablete obișnuite, însă ecranul ei este total diferit. Eu am folosit-o aproximativ două săptămâni fără să duc grija încărcării ei. În plus vine cu un fast charger de 22,5W care încarcă tableta de la 0 la 100% în aproximativ o oră și 40 de minute.

Preț și disponibilitate

Poate fi găsită în oferta magazinelor:

Concluzii

Nu este un preț mic, dar în momentul de față, MatePad Paper nu are competitor în piață. Clar e mai mult decât un eBook Reader, și știe mai multe decât un Remarkable. Mi se pare un accesoriu perfect atât pentru cursuri, cât și pentru întâlnirile de business. Da, timpul de răspuns nu este ideal, dar pentru ce a fost concepută această tabletă, eu zic că avem de-a face cu un produs premium, cu adevărat inovativ.

Păreri Pro și Contra

Pro:

– design premium

– poți lua notițe

– vine cu M-Pencil

– poți descărca peste 2 milioane de audiobook-uri

– oferă o bibliotecă generoasă de cărți

– poți instala o mulțime de aplicații din AppStore

Contra:

– latența destul de mare

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 10
Display - 8.4
Funcții - 8.9
Baterie - 8.8

9

O alegere premium

Huawei MatePad Paper este un excelent device pentru notițe, cursuri, planificări, scris articole, iar aici intră în schemă M-Pencil-ul, creionul cu care vei scrijeli notițe, idei, creații.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 3.36 ( 6 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.