Până de curând, era tabletelor părea a se apropia de final, însă odată cu pandemia, putem spune că tabletele au primit resuscitarea de care aveau nevoie, pentru a intra din nou în atenția noastră.
Huawei este unul dintre producătorii care a pariat de-a lungul timpului pe această nișă, adunând în portofoliul de produse câteva modele din categoriile entry-level și mid-level. Odată cu noul MatePad Pro, producătorul atinge o altă țintă, cea a tabletelor premium. Doar că în cazul de față, avem de-a face cu un device ce nu te forțează să bagi mâna adânc în buzunar. Vorbim de o tabletă al cărei preț este de 2500 lei.
Practic MatePad Pro, reprezintă cireașa de pe tort, “la crème de la crème”, din portofoliul producătorului. Aceasta aduce o serie de funcții și accesorii interesante, despre care vom discuta în cele ce urmează. Mai mult de atât, tableta se pliază pentru nevoi diferite: poate fi un instrument util atât pentru un adult, ce are nevoie de portabilitate pentru a-și desfășura activitatea zilnică, dar totodată, tableta poate fi o opțiune potrivită și pentru a încuraja educația și creativitatea copiilor. Dar hai să vedem câteva detalii despre ea, înainte de a-ți spune ce știe să facă.
Design și ce primești în cutie
Tableta vine într-o cutie albă, elegantă, în care găsim încărcătorul Quick Charge, de 20W, cheița pentru SIM, un cablu de date USB-A la USB-C, dar și un adaptor pentru jack-ul de 3,5 mm.
De cum am scos tableta din cutie, mi-a atras atenția. Este o construcție solidă, care se simte și arată premium. Spate și ramă metalică, este ușurică(cântărește doar 460g), cu o grosime de 7,2 mm.
Are o diagonală de 10,8 inch, marginile ecranului subțirele, muchii rotunjite, se așează bine în mână, este ușor alunecoasă, așa că te încurajez să o protejezi cu husă din prima clipă, cu atât mai mult dacă ai de gând să i-o dai și celui mic.
Vine într-o gamă variată de culori: Forest Green și Orange(sunt acoperite în piele sintetică, conferind un aspect și mai rafinat tabletei), Pearl White și Midnight Grey, versiunea pe care o avem și noi la test.
În colțul superior drept, este găzduită camera frontală, pe latura dreaptă avem butoanele de volum + 4 microfoane(un detaliu pe care eu nu l-am mai întâlnit pe o altă tabletă); pe latura stângă, sertarul pentru SIM, pe latura superioară, două difuzoare și butonul Power, iar pe latura inferioară alte două difuzoare și portul USB-C. Pe spate camera principală, ușor ieșită în relief, este poziționată în colțul strâng de sus, împreună cu cel de-al 5-lea microfon.
Display
Tableta vine cu un ecran QHD+, 2560 x 1600 pixeli și un format 3:2, potrivit atât pentru activitățile zilnice, cât și pentru distracție și relaxare. Display-ul este un IPS LCD, nu un OLED, așa cum întâlnim pe tabletele premium, însă acesta nu este un detaliu evident, de care să își dea seama un utilizator obișnuit. Ecranul este luminos, culori vii, contrast puternic, unghiuri largi de vizualizare, potrivit atât pentru gaming, filme, cât și pentru productivitate.
Performanțe
La interior, doar de bine. MatePad Pro este echipat cu un procesor octa-core, Kirin 990 pe o arhitectură de 7nm, ce funcționează în tandem cu 8 GB de RAM și un spațiu de stocare intern de 128 GB(atât are varianta primită în teste), 256 GB și 512 GB, pentru cei mai pretențioși.
Rulează sistemul de operare Android 10, cu interfață EMUI 10. Zbârnâie prin aplicații, jocurile sunt o adevărată plăcere, totul merge excelent, fără încetiniri enervante.
Minusul cel mai mare probabil când vine vorba de această tabletă, este același ca și în cazul celorlalte device-uri Huawei, lipsa serviciilor Google. Totuși, cu ajutorul aplicației Phone Clone, poți porta toate aplicațiile + informațiile de pe telefon în doar câteva minute. Majoritatea aplicațiilor populare funcționează, iar pentru celelalte, încerc să găsesc soluții și să revin într-un material viitor cu ele.
Tableta dispune și de funcția Huawei Share, ce îți permite să-ți legi telefonul Huawei la ea pentru un transfer rapid de fișiere sau pentru a urmări notificările în timp real, chiar după device-ul de pe care îți desfășori activitatea.
Autonomie
Un alt capitol la care excelează Huawei MatePad Pro, este autonomia. Bateria de 7250 mAh asigură o autonomie de până la 2 zile, în cazul unei utilizări decente. Deși în cutie primești un încărcător Quick Charge de 20W, tableta suportă încărcarea rapidă de până la 40W. Totodată vine și cu suport pentru încărcare reversibilă la 7,5W, o premieră pentru tablete, care este binevenită atunci când rămâi fără „juice” pe telefon, de exemplu. În același timp te poți folosi de această funcție și pentru a încărca Pen-ul, căștile și orice alt device suportă încărcare wireless.
Sunet
Sonorizarea Harman Kardon mi-a ridicat mult așteptările, însă deși difuzoarele sunt puternice, sunetul își pierde din claritate, în special la un volum mai mare. Tableta vine cu 4 difuzoare, dispuse pe marginea superioară și pe cea inferioară. Din păcate în timpul gaming-ului sau al unui film, atunci când tableta este folosită în modul landscape, poți acoperi cu ușurință difuzoarele. Din fericire, este cam imposibil să le acoperi pe toate 4.
Interesant de punctat la acest capitol: cele 5 microfoane fac ca tableta să fie potrivită pentru cei ce folosesc aplicația Zoom de exemplu, asigurând astfel o voce clară și puternică a utilizatorului.
Camera
Camera principală de 13 MP cu apertură f/1.8 este decentă pentru fotografii, în cazul în care nu ai la îndemână un telefon care să te ajute. Eu una recunosc, nu prea îi înțeleg pe cei care fac fotografii cu tableta. Pe lângă faptul că mi se pare incomod, consider că cei care au o tabletă de 2500 lei, clar au și un telefon bunicel, care cred că se descurcă bine pe parte foto.
Camera secundară de 8MP are o apertură f/2.0 și filmează la 1080p, cu 30 fps.
AppGallery și Phone Clone
App Gallery este ecosistemul de aplicații dezvoltat de Huawei, ce se dorește a înlocui în totalitate Google Play. Ambiția producătorului este de a aduce cele mai populare aplicații în AppGallery, însă vorbim totuși de o muncă titanică, ce presupune investiții colosale, dar și timp.
Deși mai au de lucru până vor reuși să aducă toate aplicațiile dorite, este bine de știut că în prezent, AppGallery conține peste 500 de aplicații românești și zeci de mii de aplicații internaționale. De exemplu pentru activitățile de birou, găsim pachetul Microsoft Office; pentru banking rapid, ai BT, BCR, Pago, Orange Money, BRD, 24 Pay și promisiunea că în curând vom avea și aplicația ING, iar pentru cumpărături online, găsim: LaJumate.ro, Olx.ro, elefant.ro, Dedeman.ro etc.
MatePad Pro vine cu AppGallery preinstalat, dar este bine de știut că ai posibilitatea să o customizezi mai ușor cu ajutorul aplicației Phone Clone. În câteva minute îți poți transfera fotografiile, datele importante și aplicațiile de pe vechea tabletă pe noul MatePad Pro, indiferent de sistemul de operare folosit pe vechiul dispozitiv. Aplicația Phone Clone trebuie descărcată pe ambele dispoziitive, după care selectezi ce informați îți dorești să transferi de pe un dispozitiv pe altul. Și asta-i tot.
Accesorii
MatePad Pro dispune și de o gamă de accesorii interesante. Și voi începe cu M-Pen-ul, un stylus ergonomic, ușurel și confortabil de ținut în mână, care se conectează instant în momentul în care este lipit pe marginea tabletei. Este elegant, nu are butoane și se potrivește pentru cei ce vor să-și exerseze talentele artistice, dar și pentru cei ce încă simt plăcere mai degrabă să scrie cu creionul decât să tasteze. M-Pen recunoaște până la 4096 niveluri de presiune, pentru o precizie cât mai bună. În pachet vei găsi și câteva vârfuri de rezervă. M-Pen-ul se achiziționează separat și are un preț de 350 lei.
Tastatura Smart Keyboard este genială. Are o prindere magnetică intuitivă, ce permite reglarea poziției tabletei în două trepte, astfel încât să urmărești conținutul dorit din diferite unghiuri.Este fină la atingere, dar în același timp pare a fi o construcție solidă. Nu îngreunează prea tare tableta. Cursa tastelor este joasă, iar tastarea este destul de silențioasă. Cu această tastatură, practic poți transforma tableta într-un ultrabook și îți poți desfășura activitatea din orice colț al lumii. Tastatura este un accesoriu pe care îl poți achiziționa pentru suma de 550 lei.
Concluzii
În concluzie, Huawei MatePad Pro este o tabletă ce poate rivaliza cu nume sonore ale industriei. Și dacă te gândești că lipsa serviciilor Google ar putea fi un impediment în achiziționarea ei, eu una după ce am trecut pe Huawei P40 Pro în urmă cu mai bine de o lună, pot spune că soluții există și pentru acest inconvenient. Despre una dintre ele am vorbit chiar mai sus. Și dacă mai adaug aici și faptul că producătorul face eforturi uriașe pentru a dezvolta AppGalllery, magazinul propriu de aplicații, atunci lucrurile devin mult mai clare. MatePad Pro este o tabletă care pentru 2500 lei, oferă mai mult decât te-ai fi așteptat: design premium, specificații de top, grafică bună și încurajează latura artistică. Într-adevăr m-aș fi bucurat ca și accesoriile să fie incluse în pachet, dar cu siguranță, tableta nu ar mai fi avut un preț atât de bun.
Păreri Pro și Contra:
Pro:
- design premium
- preț
- autonomie
- ecosistem friendly
Contra:
- lipsa serviciilor Google
- sunetul mi-ar fi plăcut să fie mai clar, cu un bass mai puternic
Verdict Gadget-Review.ro
Design - 9.2
Display - 8.6
Hardware - 8.6
Baterie - 8.9
8.8
O tabletă performantă
Huawei MatePad Pro este o tabletă ce încurajează productivitatea, dar și creativitatea, pentru un preț rezonabil, dacă ar fi să o comparăm cu ce vedem la concurență.
Un comentariu
Pingback: Huawei MatePad(2021) - tableta cu un design fin, preț atractiv și WiFi 6! - Gadget-Review.ro