Huawei Nova 10 Pro și Nova 10 – cum îi ajută cele două telefoane pe creatorii de conținut???

De curând Huawei și-a îmbogățit portofoliul de telefoane mid-range cu două noi exemplare: Huawei Nova 10 Pro și Huawei Nova 10. Le-am primit și noi la test și de câteva zile le tot butonăm, iar astăzi a venit momentul adevărului. Vă voi spune ce aduce noua generație Nova, cu ce diferențiază un model față de celălalt, ce mi-a plăcut la ele și dacă cele două telefoane își merită prețul. 

Există viață după Google?

Cu Google sau fără Google, viața merge mai departe, iar Huawei dă dovadă de un spirit de competiție dezvoltat, încercând constant să găsescă soluții pentru nevoile utilizatorilor. Și iată că la 3 ani de la răsunătorul divorț, AppGallery, magazinul de aplicații proprietar se poziționează pe locul 3 în topul magazinelor de aplicații, cu aproape 190.000 de aplicații la nivel global, peste 3000 de aplicații locale și 580 milioane de utilizatori activi lunar. Cu toate acestea încă sunt mulți utilizatori care se feresc de telefoanele Huawei pe motiv că fără Play Store nu există viață. Well, hai să vedem. E adevărat în AppGallery nu vei găsi toate aplicațiile din Google Play, însă pentru o bună parte din ele vei găsi corespondenți. De exemplu pentru Google Maps, poți folosi Petal Maps. În caz că nu te mulțumește soluția aceasta, ai la dispoziție și Petal Search, un motor de căutare ce vine în completarea AppGallery, listând aplicații din surse multiple, verificate și precizând de fiecare dată originea sursei respective. Iar pentru cei care nu pot fără aplicațiile Google, a apărut Gspace, un mediu virtual din care poți accesa Google Play și îți poți descărca aplicațiile dorite. Am și făcut un material dedicat pe care te invit să îl urmărești. Link-ul îl găsești în comentarii.

Unboxing

Cât despre cele două telefoane, îți voi spune că vin în cutii însoțite fiecare de câte un case transparent din silicon, un cablu de alimentare USB-A la USB-C și de câte un Fast Charger. În cazul lui Nova 10 avem unul de 66W, iar în cazul lui Nova 10 Pro avem o premieră pentru telefoanele Huawei, un încărcător de 100W. Așadar, spre deosebire de trendul flagshipurilor în care cutiile telefoanelor se micșorează considerabil, iar accesoriile dispar rând pe rând, în cazul de față nu doar că brick-urile se păstrează, dar iată că vin cu o viteză de încărcare din ce în ce mai mare. Și să nu uităm un aspect important, vorbim de gama mid-range.

Design

La prima vedere cele două telefoane seamănă ca două picături de apă, două siluete ce-ți vor atrage atenția din prima clipă cu a lor cameră evidențiată de acest inel auriu care o cuprinde. Și dacă unii vor considera că este prea mult, ei bine am auzit destul de multe aprecieri pentru design-ul inovativ. Cu siguranță nu ai cum să le confunzi, căci ies din tiparele clasice. Mie îmi place cum arată cu acest spate mat, ușor texturat, care nu atrage amprentele, iar în lumină afișează un sidef fin. Mi se pare că au vrut să vină cu un element care să întoarcă privirile, dar în același timp să păstreze bunul gust. Și cred că le-a ieșit. Telefoanele nu le-am simțit alunecoase, dar pentru siguranță am preferat să le atașez husele de protecție, care nu le știrbesc câtuși de puțin din frumusețe. Modelele pe care eu le-am primit în teste sunt variantele pe argintiu, dar ele sunt disponibile și pe negru, verde sau violet. Din ce am văzut în magazinele din țară se găsesc doar versiunile pe negru și argintiu.

Și dacă din spate mai greu îți dai seama că ai de-a face cu două telefoane diferite, din față se observă crestătura din ecran, care în cazul lui Nova 10 este micuță și ascunde un singur senzor pe mijlocul ecranului, în partea superioară, iar în cazul lui Nova 10 Pro, arată ca o pilulă, căci avem 2 senzori în colțul din stânga de sus, al ecranului. Recunosc că atunci când am văzut detaliul acesta m-a dus cu gândul la P40 Pro.

Ca și în cazul modelului predecesor, și aici avem muchii curbate și pe față și pe spate. Nova 10 Pro cântărește 191g, iar fratele mai mic este mai ușor cu puțin peste 20g, iar asta cred că se datorează faptului că Nova 10 Pro este o idee mai înalt decât Nova 10 și cu un ac mai gros și mai lat.

Rama din plastic găzduiește butoanele de volum și butonul power pe latura dreaptă, nimic pe cea stângă, un microfon și un difuzor pe latura superioară, iar pe latura inferioară, cel de-al doilea difuzor, portul de încărcare usb-c 2.0, al doilea microfon și sertarul pentru sim.

Ambele telefoane vin cu cititor de amprente integrat în ecran, poziționat o idee cam jos pentru gustul meu, dar partea bună este ca deblocarea se face rapid. Au și recunoaștere facială, dând posibilitatea utilizatorului să-și aleagă metoda de deblocare cu care rezonează cel mai bine. Nici pe această generație nu avem certificare IP pentru rezistență la apă din păcate.

Display

Noile Nova vin cu un ecran OLED superb, ce se întinde până aproape de marginile telefoanelor. 

Nova 10 Pro are o diagonală de 6,78 inch, cu o rezoluție de 1200 x 2652 pixeli, densitate 429 ppi, în timp ce mezinul vine cu o diagonală de 6,67 inch, cu rezoluție 1080 x 2400 pixeli.  Refresh rate-ul de 120 Hz este și el prezent în ambele situații, contribuind la o experiență de utilizare comparabilă cu ceea ce primim pe un telefon de top. Desigur, în cazul în care îți dorești mai degrabă o autonomie mai mare, poți seta refresh rate-ul și în modul standard de 60Hz. Suport-ul HDR10 este și el prezent. Contrastul este bun, display-ul luminos, conținutul este lizibil în bătaia soarelui. 

La interior

Ca și generația anterioară, și de data aceasta, telefoanele primesc același procesor Snapdragon 778G+, pe 6 nm. Telefoanele vin în două configurații: cu 8GB RAM și 128 GB memorie internă sau cu 8 GB RAM și 256 GB memorie internă. Când vine vorba de jocuri, telefoanele se descurcă bine. Nu am observat laguri enervante sau să se încălzească.

În continuare conectivitatea 5G lipsește, dar mă așteptam la acesta. Partea bună este că nu ne afectează prea tare acest aspect momentan, având în vedere că infrastructura 5G nu este prea dezvoltată la noi în țară. Mai este mult de lucru aici până când vom putea spune că 5G este chiar necesar pe un telefon. Până atunci nu-l vei percepe ca pe un minus. Cine știe poate până când se va dezvolta infrastructura 5G în țară, se va găsi o soluție pentru ca telefoanele HUAWEI să poată fi echipate cu procesoare 5G.

Tot pe cele două telefoane, primim și Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS și NFC. Rulează sistemul de operare HarmonyOS 2.0, cu interfață EMUI 12. Mi-ar fi plăcut să vină cu ceva mai puține aplicații preinstalate, dar partea bună este că le poți șterge pe cele care nu îți folosesc, păstrând doar ceea ce te interesează.

Camera

Și-am ajuns și la punctul cel mai fierbinte al noilor telefoane Nova 10, și-anume camera, căci vorbim de două telefoane destinate creatorilor de conținut, vloggerilor, celor care vor să devină influenceri și au nevoie de un instrument cu care să înceapă să își pună ideile în aplicare sau de ce nu celor care își doresc un telefon nu foarte scump, dar cu ajutorul căruia să obțină cadre cât mai bune. 

Așadar ansamblu principal de camere al celor două telefoane cuprinde 3 senzori: unul wide de 50 MP, cu focalizare f/1.8 pentru Nova 10 Pro și f/1.9 pentru Nova 10, mai avem un senzor ultrawide de 8 MP, f/2.2 și unul de adâncime pentru efectul de bokeh de 2 MP, cu f/2.4. Diferența cea mai mare între cele două telefoane, o face camera secundară, unde Nova 10 Pro vine cu o cameră duală: ce include un senzor de 8MP, f/2.2 pentru portrete și un senzor ultrawide f/2.4, cu autofocus și Quad Face Detection și. Are un unghi larg ce-ți permite să ai cadre mai ample, prin urmare să cuprinzi mai multe persoane în fotografii. În plus camera secundară are zoom până la 5x. Fratele mai mic, Nova 10 păstrează doar senzorul de 60 MP, cu un unghi nu chiar la fel de wide cum are vârful de gamă. Ce m-a uimit pe mine a fost calitatea cadrelor. Experiența producătorului la acest capitol își spune cuvântul.

Fotografiile sunt neașteptat de bune, în special cele realizate cu senzorul de 50MP. Cadrele sunt luminoase, culorile vibrante, ai detalii, se descurcă bine chiar și cu soarele în față. Și dacă în condiții bune de luminozitate nu ai ce să îi reproșezi, ei bine telefoanele se descurcă destul de binișor chiar și în condiții de luminozitate scăzută. E adevărat fotografiile sunt procesate și îți dai seama de asta în timp real atunci când aștepți ca fotografia să fie procesată. Mi se pare ok. Același lucru se întâmplă și la telefoanele de top. 

Telefoanele filmează 4K, au stabilizare electronică de imagine. Ai și un mod Vlog, cu tot felul de efecte și moduri de filmare interactivă, astfel încât să îți fie cât mai ușor să filmezi diferite scene. De exemplu poți filma atât cu camera frontală, cât și cu cea secundară simultan, în cazul în care vrei să arăți ceva anume și în același timp să îți surprinzi și reacția. Plus multe alte moduri utile pentru a aduce un plus de originalitate conținutului tău.

Vă las în continuare câteva seturi de fotografii comparative între Nova 10 Pro și Nova 10 ca să vă faceți o idee legat de diferențele între cele două telefoane. 

Sunet

În ceea ce privește sonorizarea, aici se vede un upgrade față de generația Nova 9. De data aceasta telefoanele beneficiază de difuzoare stereo responsabile pentru un sunet bun. Înaltele sunt ok, nu mi se pare că sunt distorsionări la volum mai mare. Mergea ceva mai mult bass pentru gustul meu, dar per total experiența este mai mult decât ok pentru două telefoane din gama mid-range.

Baterie

Așa cum am văzut mai devreme că cele două telefoane vin cu încărcătoare diferite în cutie, și bateriile lor diferă: Nova 10 beneficiază de o baterie de 4000 mAh, în timp ce Nova 10 Pro are una de 4500 mAh. Partea faină în cazul acestor telefoane este că dacă cumva ai uitat să le încarci peste noapte, dimineata, până te îmbraci, ai toate șansele să pleci cu ea încărcată 100%. Mi-ar fi plăcut să vină și cu încărcare wireless, dar ne mulțumim cu  funcția de încărcare inversă, ce-ți permite să-și alimentezi accesoriile smart sau un alt telefon la nevoie. 

Preț și disponibilitate

În momentul de față cele două telefoane vin la o super promoție. Atât la achiziționarea unui Nova 10 cât și a unui Nova 10 Pro, primești cadou o pereche de căști FreeBuds Pro 2, intri în tragerea la sorți pentru un HUAWEI FreeBuds Lipstick pe zi. Primii 100 de clienți primesc și un voucher în valoare de 300 lei pentru achiziționarea unui laptop MateBook D15 + un voucher de 50 lei pentru un Huawei Watch Fit, iar dacă te abonezi la newsletter-ul magazinului primești un voucher de 200 lei pentru achiziția unui telefon.

HUAWEI Nova 10 este disponibil la prețul de 2490 lei, în magazinele:

Huawei Store 

eMAG

Flanco

Huawei Nova 10 Pro este disponibil la prețul de 2990 lei, în magazinele:

Huawei Store

eMAG

Flanco

Aș spune că sunt niște prețuri bune, ținând cont că discutăm despre două telefoane ce se adresează în special creatorilor de conținut, vloggerilor.

Păreri Pro și Contra

Pro:

  • design
  • încărcare la 66W(Nova 10), respectiv 100W(Nova 10 Pro)
  • bun pentru foto/video
  • ecran OLED
  • filmează 4K

Contra:

  • nu au încărcare wireless
  • nu au certificare IP de rezistență la apă
  • lipsește 5G

Verdict Gadget-Review.ro

Design
Display
Hardware
Camera
Autonomie

O alegere eficientă

Din ce în ce mai mulți tineri se visează vloggeri, iar cel mai bun instrument cu care pot începe să își pună în aplicare ideile, este telefonul, iar pe segmentul acesta de piață, Huawei are multe de oferit. De la camerele duale frontale pe Nova 10 Pro, cu senzorul de 60 MP ce se regăsește pe ambele telefoane ale seriei, filmare 4K, încărcare super rapidă, 100W pe modelul Pro și 66W pe cel standard, ecran OLED, plus un design stylish.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 4.36 ( 1 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.