HUAWEI Pura 70 Ultra – noul rege al fotografiei!

Unul din cele mai așteptate telefoane ale primăverii vine de la Huawei și face parte din seria P, care de-a lungul timpului a scris istorie pe parte de fotografie. Ei bine în 2024, seria P se transformă în Pura și aduce pe piață trei telefoane, Pura 70, Pura 70 Pro și vârful de gamă al acestei serii, Pura 70 Ultra, care vine echipat cu tot ce a avut mai bun de oferit producătorul: prima cameră cu senzor de 1 inch de pe un telefon Huawei, senzor retractabil, este frumușel, rezistent, cu un ecran OLED super luminos, echipat cu noul procesor proprietar Kirin 9010 și nu în ultimul rând ocupant al primei poziții din clasamentul specialiștilor de la DxOmark în ceea ce privește camera. Acesta este telefonul pe care l-am tot testat și noi în ultima săptămână, l-am întors pe toate părțile și am vrut să aflăm tot ce are de oferit, care sunt capitolele la care excelează, unde mai este de lucru și dacă ne convinge să scoatem din buzunar nici mai mult nici mai puțin de 7500 lei.

Unboxing

Spre deosebire de trendul cutiilor minimaliste, fără accesorii care să însoțească telefonul, în cazul de față avem de-a face cu o cutie generoasă, care găzduiește la interior, telefonul, un cablu de alimentare USB-C la USB-C, un încărcător fast charge, de 100W, care îți permite să îl folosești atât cu un cablu USB-C, cât și cu unul USB-A, însă nu simultan, porturile fiind foarte apropiate. Iată că dacă majoritatea producătorilor au renunțat să mai adauge încărcătorul în cutie, pe motive de sustenabilitate, aici nu doar că avem un încărcător prezent în cutie, ci unul cu o viteză de încărcare impresionantă. Totodată în cutie mai găsim și o husă premium, minimalistă, cu un design în același ton cu telefonul. Aș fi preferat ca aceasta să îmbrace toate marginile terminalului mobil, însă probabil s-au bazat pe faptul că avem de-a face cu un telefon rezistent la șocuri și nu are rost să vină cu o husă de dimensiuni prea mari, care i-ar știrbi din frumusețe. Telefonul vine chiar și cu folie pe ecran, deși oricum are un ecran protejat cu sticlă Crystal Armor Kunlun cunoscută pentru rezistența la șocuri și zgârieturi.

@gadgetreviewro

Huawei Pura 70 Ultra – noul rege al fotografiei??? #huawei #huaweipura #huaweipura70ultra #pura70 #tech #technology #techgirl #cameraphone #smartphone #smartphonephotography #phonephotography

♬ Trap music(814196) – Pavel

Design

În ceea ce privește design-ul telefonului, ei bine aici avem de-a face cu un telefon foarte diferit de seria P. Huawei demonstrează încă o dată că nu duce lipsă de creativitate, lansând o serie de telefoane pe care este imposibil să o confunzi cu concurența. Pura 70 Ultra este un telefon superb, elegant, o construcție solidă, un smartphone bine închegat, cu finisaje impecabile, ce strigă premium din orice unghi l-ai privi. Este ușor curbat pe margini, cu un ecran suficient de generos chiar și pentru cei mai pretențioși. Spatele realizat din piele ecologică se simte bine la atingere.

Nu e deloc alunecos, ba chiar are o aderență foarte bună, iar această textură din piele îmi place foarte tare, duce cu gândul la gențile brandurilor cunoscute. Scăpăm și de amprentele inestetice, dat fiind că nu mai avem sticlă. Bine, nu și pe modulul de camere care este destul de generos și bine ieșit în relief, iar spre deosebire de frații mai mici ai telefonului, în partea de jos este completat de această nișă metalică cu logo-ul XMAGE. Rama este realizată din aluminiu și are o grosime de 8,4 mm. Este cu doar un fir de păr mai gros decât al meu P60 Pro, însă fiind un telefon robust, este ceva mai greu, 226g vs 200g . Certificarea IP 68 de rezistență la apă și la praf este și ea prezentă așa cum am menționat și mai devreme. Telefonul vine în 3 variante de culoare: pe acest verde care îmi place foarte tare, pe negru pentru clasici și pe maro pentru cei ce vor să încerce o nouă nuanță, pe care eu una nu am mai văzut-o pe telefoane.

Display

Display-ul este un LTPO OLED superb, HDR 10+, de 6,8 inch, ce are o rezoluție de 1260 x 2844 pixeli și o luminozitate de până la până la 2500 nits. Telefonul l-am folosit și la exterior, când soarele strălucea cel mai tare pe cer și n-am avut probleme de lizibilitate. Ecranul este super luminos. Cu un refresh rate variabil de la 1 la 120 Hz, oferă o experiență de utilizare grozavă.

Fiind protejat cu sticla Armor Kunlun, Pura 70 Ultra ar trebui să fie super rezistent în cazul unui accident. Am văzut niște testări destul de dure pe internet și telefonul s-a comportat extrem de bine. Mă gândesc să încerc și eu un drop test pentru materialul video. Nu de alta, dar chiar au început să-mi placă testele acestea…

Kirin 9010 – cât de potente sunt noile procesoare Huawei?

Odată cu seria Pura, procesoarele Huawei revin în forță pe telefoanele din Europa. Procesoarele Kirin, căci despre ele este vorba, sunt procesoare realizate in-house de Huawei, iar pentru noul vârf de gamă, producătorul folosește procesorul Kirin 9010, cu 12 nuclee. Este un procesor construit pe 7 nm, o tehnologie ceva mai veche, care îl poziționează puțin în urma concurenței. Procesorul funcționează în tandem cu 16 GB de RAM și 1 TB spațiu de stocare internă. Nici pe laptop eu nu am cifrele astea…

Deși nu avem de-a face cu cel mai potent procesor din piață, Pura 70 Ultra se descurcă bine chiar și când vine vorba de gaming. Eu am testat Subway Surfers și totul a fost ok.  Aplicațiile se deschid instant, totul funcționează impecabil în utilizarea lui, așa cum te-ai aștepta de la un telefon de top. Am rulat și ceva teste de performanță și spre surprinderea mea, deși nu obține rezultate de invidiat, telefonul nu se încinge, abia dacă s-a încălzit ușor, iar aici se vede experiența Huawei în ceea ce privește integrarea hardware și software.

Google Apps nativ pe telefoanele Huawei?

Aplicațiile Google nu mai sunt o problemă acum pe telefoanele Huawei. Știm cu toții că din 2019, de când serviciile Google au fost blocate pe aceste device-uri, au apărut o mulțime de metode prin care utilizatorul să se poată bucura iarăși de ele. Chiar recent am prezentat și noi cea mai nouă metodă prin care te poți bucura de aplicațiile Google nativ pe telefoanele Huawei. Important de reținut, această metodă este cea mai sigură și mai apropiată de experiența redată de un telefon care vine cu serviciile Google la bord. Această metodă funcționează începând cu seria de telefoane Nova 12, așa că o putem folosi și pe telefoanele din seria Pura 70 și cât de curând și pe telefoane mai vechi, cel mai probabil când vor primi update la EMUI 14.2.

Metoda este extrem de ușor de implementat. Tot ce trebuie să faci este ca atunci când ai început configurarea telefonului, să descarci prima dată din AppGallery una din cele 30 de aplicații trigger: YouTube, Waze, WhatsApp, Drive, tu alegi.

În momentul în care descarci prima aplicație se instalează în mod automat Micro G. Vei vedea un mesaj prin care ești informat de acest aspect. Ce este acest Micro G? Este o implementare gratuită de aplicații și servicii, ce-și propune să elibereze dispozitivele cu Android de sub dominația Google. Odată ce te-ai logat în contul Google, toate celelalte aplicații se vor sincroniza, iar tu vei avea acces la Google Drive, Gmail, Google Sheets, Google Photos etc. Dacă vei descărca cele 30 de aplicații despre care ți-am vorbit mai devreme, ele vor apărea nativ pe telefonul tău. Practic, vei observa că iconițele aplicațiilor apar pe home screen ca pe orice alt Android cu servicii Google, nu cum le vedeam la Gbox.

Da, nu vei avea chiar toate, toate aplicațiile nativ, însă pentru celelalte, păstrăm Gbox, care ne permite să accesăm Google Play și de aici să descărcăm celelalte aplicații pe care ni le dorim. Ba chiar și din Gbox vom avea aplicații care vor apărea nativ pe telefon. Cum este Fashion Days de exemplu. Avantajul acestor aplicații native, este faptul că vor primi notificări real time. Mai nou funcționează și plata cu telefonul pentru cardurile Pluxee Pay sau Ing Pay. Google Wallet nu este încă disponibil, însă acesta nu mai este un impediment pentru a face plata cu telefonul. Bt Pay funcționează de ceva timp, iar aplicațiile de banking care nu funcționează direct, le poți folosi cu Curve. Am testat WhatsApp, Waze, Disney+, YouTube, aplicații de editat precum CapCut, InShot și toate au funcționat ok. Dacă vrei să te joci cu inteligența artificială, cu ChatGPT 4 mai exact, o poți face gratuit, instalând aplicația Copilot de la Microsoft. Aplicația ChatGPT nu funcționează. Despre Android Auto știu că se lucrează pentru a fi adus pe telefoanele Huawei cât mai repede cu putință, așa că e posibil să apară la următorul update. Vom vedea.

5G la bord?

Cât despre conectivitatea 5G, seria Pura 70 nu vine în Europa cu ea la bord, deși în China telefoanele acestea sunt echipate cu 5G, deci teoretic s-ar putea, dar practic, în zona asta a lumii nu beneficiem deocamdată de ea. Bine, nu că am avea noi în România, în momentul de față o infrastructură 5G de invidiat și percepem acest lips ca pe un mare minus… Ce înțeleg eu din toată situația aceasta, este faptul că brandul are soluția, mai trebuie doar implementată world wide.

Camera

Și am ajuns și la cea mai importantă caracteristică a lui Huawei Pura 70 Ultra, și-anume, camera. Știm bine că seria P a avut mereu un cuvânt de spus pe parte de fotografie. Ei bine noul Pura 70 Ultra nu se putea dezice de la această tradiție. Și cum acesta este telefonul care a obținut cel mai mare scor în topul DxOmark, am vrut să ne convingem și noi de ce este în stare.

Și-ncepem cu câteva cifre. Avem de-a face cu un ansamblu de 3 senzori pe spate: unul principal, wide de 1 inch, apropo este prima cameră de 1 inch de pe telefoanele Huawei. Senzorul beneficiază de o apertură variabilă, f/1.6-f/4.0, cu stabilizare optică, ce-ți permite să guști din fotografia realizată cu un echipament profesional. Mai mult lentila senzorului principal este retractabilă, iar acest gimmick a fost folosit pentru ca telefonul să nu devină prea gros în zona camerei. Potrivit brandului acest aspect nu compromite rezistența la apă a telefonului și totodată garantează cel puțin 300000 de activări a camerei, ba chiar susține că senzorul rezistă și la închideri forțate repetate. Acționarea camerei se face prompt, fără întârzieri enervante. Pe lângă senzorul retractabil, mai avem unul ultrawide de 40 MP și unul telephoto de 50 MP cu stabilizare optică și zoom optic 3,5x.

Meniul este la fel de ofertant, cum mi-l amintesc de pe seria P, și-ți permite să te joci foarte fain cu fotografia. Ai chiar și un mod Pro dacă vrei să vezi ce înseamnă fotografia la un alt nivel. În plus ai și o mulțime de filtre care să te ajute să scoți ce e mai bun dintr-un cadru.
Fotografiile în condiții optime de luminozitate sunt bune, chiar foarte bune. Culorile sunt corect calibrate, realiste, nu se exagerează cu ele, cerul este redat așa cum trebuie. Contrastul este bun, luminozitatea ok, iar nivelul de detalii este impresionant. E adevărat și post procesarea cu AI își face treaba ulterior și corectează anumite imperfecțiuni. Aici mi s-ar fi părut mai corect să îți ofere posibilitatea de a salva fotografia ca atare, adică exact ce ai văzut atunci când ai apăsat pe shutter sau să salvezi fotografia post procesată.

Chiar și pe Zoom fotografiile sunt bune. E adevărat, de pe la 9-10x în sus încep să se piardă din detalii. Zoom 100x nu știu câți îl vor folosi căci aici deja claritatea este redusă destul de mult, însă de apreciat este faptul că ajungi acolo unde cu ochiul liber nu reușești. Ba chiar la un zoom 50, am putut vedea numărul autoturismului, ceea ce zic eu nu e rău deloc.

Las aici și un set de fotografii realizate cu senzorul wide, 1x, 3,5x, 10x și 100x. ca să vă faceți o idee despre senzori.

Cu Huawei Pura 70 Ultra reușești să surprinzi și elementele în mișcare. Eu mi-am încercat norocul și am încercat câteva fotografii la un meci de fotbal și ca să fie situația mai complexă, meciul a fost pe înserate. Având în vedere că vorbim de o situație excepțională, cu mai multe elemente în mișcare, cred ca ar fi o provocare pentru camera oricărui telefon, dar cu toate acestea, în câteva cadre Pura 70 Ultra se descurcă și reușește să prindă destul de multe detalii.

Aici am avut o altă situație dificilă, în care am folosit zoom-ul pentru a surprinde un iepure în parc. Și ce crezi, mi-a ieșit. Se vede foarte bine silueta micului poznaș. Se vede blana lui maronie, urechile pictate cu negru pe vârfuri, picioarele strânse într-un salt sprinten. 

Portretele sunt bune. Efectul de bockeh este plăcut și îmi place că se face bine delimitarea între subiect și background. Chiar și firele de păr răzlețe sunt surprinse bine.

Și dacă în condiții optime de luminozitate majoritatea telefoanelor se descurcă bine, adevărata provocare se dă în lumina slabă, acolo unde este mai greu pentru un senzor să surprindă claritatea elementelor. În cazul lui Huawei Pura 70 Ultra situația se prezintă în felul acesta. În fotografia de mai jos se poate vedea chiar și pământul scuturat pe lângă ghiveci, chiar și sârma cu care este închegată trăsura decorativă.

Mai las aici câteva exemple, ca să-ți poți face o părere despre calitățile acestui telefon pe parte de fotografie în condiții de luminozitate scăzută.

În modul Aperture te poți juca pentru a regla estomparea fundalului. Este un fel de mod Portret la nivel Pro, în care poți regla cât de mult îți dorești ca fundalul să fie blurat. Ai o deschidere focală între f/1.4 și f/4 pe apertura fizică și f/0.95 cu f/16 pe apertura virtuală, deci este loc de testare dacă te pasionează acest domeniu.

Și-am ajuns și la fotografia macro, care de cele mai multe ori este un fail în cazul smartphone-urilor. Ei bine în cazul de față situația stă puțin diferit. A fost o adevărată plăcere să realizez aceste cadre. Sunt uimită de atâtea detalii.

Pentru camera de selfie avem același senzor ultrawide de 13 MP prezent și pe Huawei P60 Pro, care se descurcă grozav cu selfie-urile. Sunt bine detaliate, uneori chiar enervant de detaliate(prinde chiar și mici imperfecțiuni pe care ai vrea să le ascunzi). Chiar și firele de păr răzlețe sunt surprinse bine. Uneori mai sunt mici scăpări pe margini, dar în cele mai multe situații rezultate sunt ce trebuie. Efectul de bockeh este plăcut și îmi place că se face bine delimitarea între subiect și background.

Din punctul meu de vedere este impresionant ce fotografii poți face cu un telefon. Nivelul la care am ajuns, de a scoate telefonul din buzunar și de a surprinde emoții, detalii, la care acum câțiva ani nu m-aș fi gândit că este posibil. Nu spun că un telefon înlocuiește un echipament foto-video profesional, nicidecum și nici nu cred că se va putea asta vreodată, însă pentru un utilizator de rând, acesta este deja un adevărat instrument. De exemplu pentru brandurile prezente online, este cel mai ușor mod prin care pot realiza rapid conținut pentru rețelele de socializare, pentru influenceri, pentru cei dornici să realizeze fotografii bune rapid, fără bătăi de cap.

Cât despre partea video, telefonul filmează 4K la 60 fps. Stabilizarea este bună. Aici de exemplu mergeam într-un ritm alert, mi-ar fi plăcut să fie ceva mai fluidă, să absoarbă mișcările bruște într-un mod mai natural. Focalizarea este rapidă. Nu avem filmare 8K nici pe această serie, însă părerea mea este că decât un senzor mic 8K, care doar să dea bine în specificații, mai bine un senzor 4K din care stoarce potențialul maxim.

Autonomie

Telefonul vine cu o baterie generoasă, de 5200 mAh, care îi asigură puțin peste o zi de utilizare. Cel puțin eu atât am reușit în perioada de testare, dar l-am și folosit destul de mult, aș spune că mai mult decât un utilizator obișnuit. M-am jucat, am instalat o mulțime de aplicații, am rulat conținut pe YouTube, teste de performanță. Nici procesorul nu este cel mai eficient din punct de vedere al consumului de energie, dar chiar și în condițiile acestea, faptul că telefonul vine cu un încărcător de 100W, face ca alimentarea lui să fie super rapidă. Doar 1 minut la încărcat și s-au adăugat 5 procente la baterie. Nu durează mai mult de o jumătate de oră alimentarea completă a telefonului. Wireless se încarcă cu 80W cu încărcătoare mai potente, iar încărcarea reversibilă se face la 20W. Ca idee un S24 Ultra are încărcare pe fir la 45W, se încarcă wireless la 15W, iar încărcarea reversibilă se face la 4,5W.

@gadgetreviewro

#huawei #huaweipura70ultra #huaweipura #pura70 #tech #technology #techgirl #fastcharge #fastcharger

♬ My Flight – Megan Yagami

Preț și disponibilitate

Telefonul este acum disponibil și în România, la prețul de 7499 lei, iar între 22 mai și 30 iunie beneficiază de o ofertă interesantă. La achiziția lui, utilizatorul primește cadou: o pereche de căsti audio FreeBuds 5i, o husă, garanție extinsă extra 12 luni și un voucher în valoare de 500 lei pentru achiziția unui smartwatch Huawei Watch GT 3.

Concluzii

Huawei Pura 70 Ultra este cu siguranță unul din cele mai frumoase telefoane de anul acesta. Îmi place că are un touch aparte, care îl deosebește de concurență, iar aici mă refer nu doar la design, ci și la camera retractabilă. Pe parte de fotografie, Huawei confirmă încă o dată faptul că are un cuvânt important de spus. Nu afirm că e un telefon perfect, nicidecum, mai sunt aspecte la care mai au de lucrat, anumite aplicații care încă nu funcționează, procesor mai puternic, însă pentru un brand care a dus atât de multe dueluri, mi se pare interesant faptul că reușesc să se reinventeze, să găsescă soluții pentru a merge mai departe și a lansa produse atât de competitive.

Ca și o concluzie, Huawei Pura 70 Ultra este un telefon de top, scump nimic de zis, dar care se dorește a fi un adevărat instrument pe parte de fotografie. Și-i iese treaba asta. Nu e pentru oricine… Aș spune că e potrivit pentru pasionații de fotografie cu dare de mână, care au puțină răbdare cu configurarea inițială a telefonului și sunt ceva mai flexibili.

Păreri Pro și Contra

Pro

  • design fin
  • solid
  • încărcător de 100W
  • husă
  • rezistent la șocuri
  • ecranul protejat cu sticlă Kunlun
  • senzor de 1 inch,
  • senzorul retractabil rezistent la șocuri
  • autonomie bunicică
  • nu se încinge
  • camera reușește fotografii grozave

Contra

  • procesorul este realizat pe 7 nm
  • în Europa nu vine cu 5G

Verdict Gadget-Review.ro

O alegere premium

Huawei Pura 70 Ultra este un smartphone pe care nu ai cum să îl ignori. Vine cu câteva calități interesante, însă camera este punctul lui forte.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 4.56 ( 1 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.