Huawei Watch 4 Pro – cu eSIM și funcții care ți-ar putea salva viața!

În urmă cu o lună odată cu lansarea lui Huawei P60 Pro , a fost anunțat și noul Huawei Watch 4 Pro, ce a ajuns de curând și în România. Recunosc, am fost nerăbdătoare să îl testez, mai ales că s-a tot vehiculat faptul că vine cu funcție de monitorizare a glicemiei. Ei bine, momentan opțiunea aceasta se testează încă pe ceasurile din China și sper ca ea să devină disponibilă și pe modelele europene cât de curând printr-un update. Sunt convinsă că ar fi de mare ajutor pentru bolnavii de diabet sau pentru cei cu predispoziție către această afecțiune. Până ună alta vă voi spune că Watch 4 Pro vine totuși cu niște funcții extrem de utile, ce ne-ar putea ajuta să evităm anumite probleme de sănătate destul de grave și o să înțelegi în cele ce urmează despre ce este vorba.

Smartwatch-ul vine în 2 variante: Watch 4 și Watch 4 Pro, ce prezintă mici diferențe între ele. Din punctul meu de vedere, varianta Watch 4 Pro este masculină, dar hei fetelor nu părăsiți acest material, căci Watch 4 aș spune că este un model unisex, ce poate fi purtat și de doamnele și domnișoarele cărora le plac ceasurile oversize. Este mai ușor, mai mic, are cureaua din polimer și prețul lui este evident mai mic. În rest pe parte de funcționalitate ai parte cam de aceleași opțiuni.

Pentru Huawei Watch 4 Pro ai disponibile două variante: Titanium și Dark Brown. Eu am la test versiunea din titaniu, însă varianta Dark Brown este identică cu aceasta, doar că în loc de cureaua din titaniu, primești o curea din piele maro. Apropo de titaniu, Huawei folosește în cazul de față un aliaj de titaniu TC4, care se folosește și pe navele spațiale, având o rezistență de 3 ori mai mare.

Unboxing

Ceasul vine într-o cutie familiară, însoțit de garanție, un quick start guide, 6 zale pentru cei cu încheietura mai mare și același încărcător magnetic pe care îl găsim în prezent cred că pe toate ceasurile Huawei. Partea faină este că ceasul se încarcă și wireless și fiind compatibil cu încărcătoarele ce au standard Qi vei găsi cu ușurință o modalitate de a-l încărca chiar și atunci când nu ai charger-ul lui la îndemână. Eu l-am alimentat chiar și cu ajutorul telefoanelor ce aveau funcția reverse wireless charging.

Ce trebuie să știi aici este că dacă ai varianta cu brățară din titaniu va trebui să îi dai brățara jos pentru a-l putea alimenta. Ceasul are o formă arcuită, iar brățara îl ține cumva la distanță de dispozitivul cu care ai vrea să îl alimentezi. Și în cazul în care te gândești că ar fi bătaie de cap să faci asta, te anunț de la bun început că mecanismul gândit de Huawei pentru brățară este unul cât se poate de facil. Trebuie doar să tragi de cleme și asta e tot. Nu ai nevoie de alte accesorii suplimentare pentru a face asta. La fel de ușor este să adaugi sau să scoți zalele, un detaliu care mi se pare extrem de util. Nu-ți bați capul cu alte accesorii și nici nu-ți rupi unghiile încercând să faci asta.

Design

Dacă varianta predecesoare arăta foarte bine, noul smartwatch este mai fin, mai elegant, iar curburile și îmbinările sunt mult mai atent realizate. Finisajele sunt de exceptie, materiale premium. Cu o siluetă realizată din titan aerospațial, despre care se spune că ar fi de 3 ori mai rezistent decât titaniul standard și un ecran sferic din safir, zgârieturile inestetice ar trebui să stea la distanță de această bijuterie. Chiar l-am atins de perete din greșeală și din fericire m-am liniștit când am observat că nu a pățit nimic. Pe curea am observat totuși că au apărut câteva zgârieturi fine, însă din câte știu aceasta este realizată din titan standard.

Huawei Watch 4 Pro este un accesoriu versatil ce îmbină cu succes eleganța și finețea unui ceas clasic cu partea Smart, atât de utilă pentru monitorizarea anumitor parametri.

Poziția butoanelor se menține de la vechea generație, doar că acum rotița este ceva mai estetică cu această linie roșie, iar marginea ecranului este mai îngustă. Rotița își păstrează aceleași funcții: scroll la rotire, zoom prin aplicații, și accesarea meniului la apăsare. Pe lângă o precizie bună, aceasta oferă și un feedback haptic la rotire atunci când accesezi meniul, conferind o senzație similară cu cea a unui ceas mecanic. Difuzorul este prezent pe margine, la îmbinarea spatelui cu rama, iar pe partea opusă avem microfonul. Așadar poți purta conversațiile telefonice direct de pe ceas.

Display

Dimensiunea cadranului este generoasă, 47,6 mm și are o grosime de 12,9 mm, o idee mai subțire decât modelul predecesor. Cu toate că cifrele nu sunt atât de diferite între cele două generații, Watch 4 Pro este mai greu față de generația anterioară, 60g vs 45 g. Ceasul este foarte confortabil de purtat. Atât ziua, cât și noaptea. Ce trebuie să știi la varianta din titaniu este că noaptea dacă obișnuiești să ții brătara mai lejeră, nu-ți va putea monitoriza cu acuratețe somnul.

Ecranul de 1,5 inch este un AMOLED LTPO superb realizat din safir, unul din materialele cu cea mai bună rezistență la zgârieturi și uzură. Watch 4 Pro are un ecran tactil super luminos, ceea ce îți va permite să vezi informațiile redate cu ușurință, chiar și în lumina puternică a soarelui.

Funcții și utilitatea lor

Meniul smartwatch-ului este intuitiv și ușor de parcurs. Este identic cu cel al generației anterioare. La o glisare de sus în jos, este afișat un meniu scurt. Poți alege dintr-o listă de 14 opțiuni ce te interesează să găsești aici. Și ai posibilitatea să-ți afișeze Setările, Modul de prelungire al autonomiei, Modul Avion, Scurgeți, WiFi, Lanternă, Alarmă etc. Certificarea 5 ATM este prezentă și pe noul smartwatch. Așadar dacă vor fi situații în care vei intra cu ceasul în apă nu ai de ce să-ți faci griji. Ba chiar poți folosi și funcția Scurgeți pentru a scoate apa din difuzorul ceasului. La o glisare de jos în sus îți apar notificările pentru care ți-ai dat acordul să le primești pe ceas. În stânga ai Vremea, iar în dreapta găsesti ceva mai multe informații:de la ritmul cardiac, numărul de ore în care ai stat în picioare(da, știe și asta), saturația de oxigen, nivelul de stres, antrenament, somn, informații despre lună – este în creștere/descreștere, maps etc. Ai widgeturi cu informații grupate, în așa fel încât să-ți fie ușor de urmărit ceea ce te interesează.

Fețele ceasului sunt mai bogate de anul acesta, căci noua generație îți permite să alegi ca și față una dintre planete sau luna. Ba chiar poți vedea aici cum răsare și cum apune soarele peste fiecare colț al lumii, totul în timp real. Pe lângă acestea ai o mulțime de alte opțiuni cu care să jonglezi astfel încât să dai o nouă imagine ceasului tău de câte ori ai chef.

Prin apăsarea butonului din laterala dreaptă se deschide o mică fereastră către aplicații, iar cu ajutorul rotiței poți jongla printre ele.

Tot de la rotița din lateral poți accesa prin apăsare meniul de aplicații al ceasului, unde le poți vedea cu ușurință pe toate. Și ai cu siguranță o mulțime de opțiuni interesante, care-ți vor fi de ajutor pentru măsurarea activității fizice, pentru evaluarea anumitor parametri de sănătate, pentru monitorizarea somnului, măsurarea nivelului de stres, a temperaturii pielii, presiunea atmosferică, cronometru etc.

Noutatea de data aceasta este că ai și magazinul de aplicații AppGallery prezent aici, de unde îți poți descărca aplicațiile dorite.

Mai mult, noul Huawei Watch 4 Pro aduce o opțiune tare interesantă și utilă. Are o funcție ce măsoară 7 indicatori de sănătate într-un minut, iar rezultatele pot fi partajate, eventual către un medic, astfel încât să te sfătuiască ce poți face mai departe. Monitorizează nivelul de oxigen din sânge, respirația, nivelul de stres, dar și mai important, realizează EKG și măsoară rigiditatea arterelor. Dacă EKG întâlnim în prezent pe alte câteva modele din piață, ei bine măsurarea rigidității arteriale nu este o funcție pe care eu am întâlnit-o pe alte smartwatch-uri. Auzisem că ar fi trebuit să apară și pe Watch GT 3 Pro, însă eu nu am descoperit până acum de unde o pot activa. Dar ce face această funcție, mai exact? Pe scurt grăsimile rele din alimente se depun pe pereții vaselor de sânge, ducând la îngroșarea acestora și în timp la calcifierea sau rigidizarea lor. La ce pot duce aceste depuneri? La accidente cerebrale, la infarcturi miocardice, practic la bolile coronariene. Și când spun asta e ca și cum aș deschide cutia Pandorii… Well, ceasul acesta e capabil să identifice dacă ai o problemă cu colesterol din sânge și ar fi bine să faci mai multe investigații în acest sens. Am fost curioasă de acuratețea acestei funcții și pentru că în primăvară îmi făcusem analizele, iar colesterolul era aproape de limită, am vrut să văd ce rezultat îmi oferă ceasul. Nu mică mi-a fost mirarea să constat că ceasul a identificat faptul că aș avea o problemă în acest sens. În cadrul testului de măsurare a celor 7 parametri, funcția de măsurare a rigidității arteriale funcționează fără probleme, însă nu și separat sau mai bine zis eu nu am reușit să o folosesc. Cu siguranță această situație se va rezolva printr-un update ulterior.

Ca și la generația anterioară, și în cazul de față ai posibilitatea să măsori cam orice tip de sport astfel încât să devii cea mai bună variantă a ta. De la alergat, ciclism, înot și până la drumeție, ski, snowboarding sau triatlon. Ai peste 100 de sporturi, ba chiar îți poți personaliza antrenamentele, pentru a măsura cu o acuratețe cât mai bună rezultatele. Recunosc brățara din titan nu mi se pare o alegere potrivită pentru sport. Și asta pentru că ceasul nu stă fixat pe încheietură, atunci când faci sport îți transpiră mână, iar în cazul anumitor exerciții te poate încurca. Așa că îți recomand să optezi și pentru o curea din silicon pe care să o folosești atunci când faci mișcare, astfel încât să te poți folosi cu adevărat de funcționalitatea ceasului.

Ceasul vine cu o mulțime de senzori la bord, pentru o acuratețe cât mai mare a datelor. Și avem așa: senzor optic de ritm cardiac, senzor de lumină ambientală, Barometru, senzor de temperatură, senzor EKG, senzor de adâncime, busorlă, giroscop și accelerometru.

HarmonyOS și Huawei Health

Device-ul poate funcționa atât cu un iPhone, cât și cu un telefon cu Android și evident cu smartphone-urile care au HarmonyOS. Se instalează aplicația Huawei Health, prin intermediul căreia personalizezi ceasul așa cum îți dorești, după care începi să îți monitorizezi starea de sănătate și activitatea fizică. Totul este gândit să fie cât mai facil pentru utilizator, să nu aibă nevoie de aplicație. Cam tot ceea ce îți trebuie se întâmplă independent pe ceas, prin urmare nu ai nevoie de telefon.

Totul se întâmplă rapid și fluid, fără întârzieri deranjante. Cât despre posibilitatea de a răspunde mesajelor de pe whatsapp, ei bine deocamdată poți trimite doar mesaje predefinite.

Poți accesa fără probleme radio direct de pe ceas. La fel de bine poți asculta podcasturi. Pur și simplu pleci la alergat sau la sală cu o pereche de căști cu bluetooth și ceasul pe care ai activat funcția eSIM. Fără să mai iei și telefonul după tine. Simplu și confortabil. Sunetul în apeluri este bun. Poți purta fără probleme o conversație ok. Așadar dacă vrei să îmbini utilul cu plăcutul și să nu mai depinzi atâta de telefon, acum ai o soluție.

Autonomie

În ceea ce privește autonomia, Huawei se poziționează foarte bine. Întotdeauna dispozitivele lor au excelat la acest capitol, iar Watch 4 Pro confirmă acest aspect. Spre deosebire de concurență, unde smartwatch-urile epuizează bateria în 1-2 zile, aici te bucuri de până la 5 zile de autonomie în modul Smart sau până la 21 de zile în modul Ultra-Long Battery. Partea faină e că îl poți alimenta rapid cu ajutorul încărcătorului wireless. Durează cam 90 minute o încărcare completă sau 15 minute îți asigură autonomia pentru o zi de utilizare.

Preț și disponibilitate

Huawei Watch 4 Pro are un preț ce pornește de la 2499 lei și ajunge până la 2999 lei în funcție de versiunea aleasă.
Smartwatch-ul poate fi găsit în oferta magazinelor:

Huawei Watch 4 Pro Titanium Gray:

Huawei Watch 4 Pro Brown:

Huawei Watch 4 Pro Black

Păreri Pro și Contra

Pro

  • design premium
  • EKG
  • măsoară rigiditatea arterială
  • măsoară peste 100 de sporturi
  • vine echipat cu 9 senzori pentru o acuratețe a datelor mai bună
  • cureaua este ușor de schimbat
  • ecran din safir și carcasă din titaniu
  • vine cu esim
  • ai Petal Maps pentru navigare

Contra

  • nu poți încărca hărți pe el

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 9.8
Display - 10
Funcții - 9.3
Autonomie - 8.8

9.5

O alegere premium

Huawei Watch 4 Pro este un smartwatch extrem de reușit. Cu un design elegant, materiale premium, o serie de funcții noi pentru monitorizarea sănătății, smartwatch-ul este un companion potrivit pentru ținutele smart-casual în varianta cu curea din titaniu, însă poate fi adaptat pentru orice ținută în cazul în care îi schimbi cureaua.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 4.36 ( 1 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.