Finalul de an se dovedește a fi unul destul de aglomerat pentru cei de la HUAWEI, căci portofoliul lor de produse s-a îmbogățit nu doar cu telefoane și laptopuri, ci și cu accesorii smart, căștile HUAWEI FreeBuds Lipstick, pe care le testăm și noi(review-ul lor vine cât de curând) și ceasul HUAWEI Watch GT 3, companionul meu de mai bine de o săptămână încoace.
HUAWEI Watch GT 3 – un smartwatch fin
Eu am primit varianta Watch GT 3 Gold Elegant, cea cu curea milaneză, dar domnilor nu părăsiți acest articol căci smartwatch-ul vine și în versiune masculină, cu aceleași funcții și experiențe pe care le voi detalia în cele ce urmează.
Ca să vă faceți o idee mai exactă, Huawei aduce în colecția aceasta câte 3 versiuni pentru pentru domni și 3 versiuni pentru partea feminină, astfel încât să satisfacă gusturile unui segment cât mai variat de utilizatori. Și avem așa:
Pentru Ea:
– Ediția Elegant cu curea milaneză(din oțel inoxidabil)
– Ediția Elegant cu curea din piele
– Ediția Active cu curea din silicon
Pentru El:
– Ediția Classic cu curea din piele
– Ediția Active cu curea din silicon
– Ediția Elite cu curea din oțel inoxidabil
Design
Așadar ceasul vine în mai multe variante, astfel încât să poată fi purtat la orice ținută. Tot ce ai de făcut este să înlocuiești cureaua, și ceasul te poate însoți oriunde. De exemplu brățara din silicon eu o văd potrivită pentru sport, brățara metalică o văd la o rochie, în cazul bărbaților, la o ținută smart casual, iar brățara din piele eu zic că s-ar potrivi la ținutele elegante.
Ceasul iese în evidență prin simplitate și rafinament. Materialele premium și finisajele de excepție fac din acest Watch GT3 o alegere atractivă pentru cei ce sunt în căutarea unui accesoriu de genul acesta. Este o construcție solidă și rezistentă, cu un corp din oțel inoxidabil și ecran din safir, ce pune în valoare încheietura mâinii. La prima vedere duce cu gândul la modelele clasice, fără multe elemente care să îți atragă atenția. Pe laterala dreaptă avem un buton fizic în partea de jos care poate fi customizat după bunul plac, dar și o rotiță cu multiple funcții, în partea de sus. Zoom prin aplicații și scroll la rotire, dar și accesarea meniului la apăsare. Tot pe margine, undeva la îmbinarea dintre spatele din plastic și rama de oțel este prezent și difuzorul, iar pe partea opusă și un microfon.
HUAWEI Watch GT3, versiunea de damă, are 42 mm, suficient aș spune eu, pentru a pune în valoare încheietura unei mâini fine, iar varianta bărbătească este de 46 mm, o dimensiune generoasă pentru a sublinia masculinitatea utilizatorului. Grosimea modelului testat de mine este de 13 mm, iar greutatea de 35g fără curea, în timp ce modelul bărbătesc măsoară 14 mm în grosime și 42,6 g fără curea. Sunt mai ușoare decât smartwatch-urile din seria Watch 3. Eu având modelul cu brățară din oțel, în primele zile de purtare i-am simțit puțin greutatea, însă m-am obișnuit rapid și am ajuns să dorm cu el la mână fără niciun stres, nici măcar că l-aș putea lovi în somn.
Brățara din oțel inoxidabil este magnetică și se poate ajusta cu ușurință pe dimensiunea dorită de utilizator. Adică, o poți purta mai largă, așa cum se obișnuiește la ceasurile cu acest gen de brățară sau o poți purta mai strâns pe încheietură, astfel încât să nu te deranjeze atunci când dormi. În cazul meu, îți voi spune că este primul ceas cu brățară metalică pe care l-am putut ține la mână pe durata somnului, fără să mă deranjeze. Watch GT 3 este realizat din oțel inoxidabil și plastic pe spate. De aici și greutatea ceva mai redusă față de gama Watch 3. Ce nu mi-a plăcut la această brățară, a fost faptul că ocazional se întâmpla să îmi mai agăț câte un fir de păr în ea.
Ce găsești în cutie
Ceasul vine într-o cutie elegantă, însoțit de garanție, un quick start guide și de un încărcător magnetic, fără brick. Nu mă surprinde acest aspect. Mai toți producătorii merg pe această variantă. Raționamentul este simplu: sigur mai ai prin casă unul de la un alt device.
Display și meniu
Display-ul de 1,32 inch, respectiv 1,43 inch pentru modelul bărbătesc este un AMOLED superb, cu o rezoluție de 466 x 466 pixeli. Ecranul tactil este luminos, lizibil, informațiile afișate sunt ușor de parcurs.
Meniul este foarte intuitiv, se mișcă bine, nu am ce să îi reproșez. La o glisare de sus în jos se dezvăluie un meniu cu câteva butoane: Setări, Scurgeți. Pentru că ceasul are și o certificare 5ATM, pot fi situații în care vei intra cu el în apă, iar ca difuzorul să nu rămână plin de apă, cu această setare Scurgeți, ceasul eminte niște sunete la anumite frecvențe astfel încât apa să iasă afară din orificiile difuzorului. Ce mai avem în acest meniu? Găsire telefon, Nu deranjați, Alarma și Ecran aprins.
La o glisare de jos în sus vei găsi acele notificări din telefon pentru care ți-ai dat ok-ul să le primești pe ceas. În partea stângă: Vremea, iar în partea dreapta mai multe informații despre sănătate( bătăi pe minut ale inimii, saturația de oxigen din sânge – o funcție utilă mai ales în contextul actual), informații legate de lună – este în creștere/descreștere, precum și câte ore de somn ai avut în noaptea anterioară.
Butonul de jos acționează standard zone de activități sportive, dar se poate remapa din setări cu ușurință. La apăsarea rotiței se deschide meniul cu toate aplicațiile și intrăm în zona cea mai interesantă pentru că de aici se pot face foarte multe chestii. Aici o parte din aplicații vor fi preinstalate, cum ar fi aplicațiile cu care îți poți măsura saturația de oxigen, pulsul, nivelul de stres, activitățile sportive, somnul, temperatura pielii, o chestie pe care am întâlnit-o prima dată pe Huawei Watch 3, și lista poate continua cu aplicații de apelare, ascultare muzică, presiune atmosferică, cronometru, sau alarmă. Ce nu-mi place aici este faptul că uneori am impresia că mă pierd prin iconițele aplicațiilor, căci nu le recunosc chiar pe toate și mi se întâmplă să mai bâjbâi printre ele până îmi dau seama care este care.
Aplicație
Uite că am vorbit atât de mult despre ceas și nu am zis nimic despre aplicația de telefon și despre compatibilitate. Ei bine, ceasul poate funcționa și cu un telefon cu Android și cu un iPhone, dar și cu un telefon cu Harmony OS, evident. Există aplicația Huawei Health care se poate instala pe orice telefon și prin intermediul căreia poți face personalizările ceasului, dar și monitorizarea activităților sportive sau de somn. Totul a fost gândit încât să nu ai mare nevoie de aplicație. După setarea inițială, cam tot ce vrei, se întâmplă independent pe ceas.
În ceea ce privește monitorizarea activității sportive, aici ceasul excelează, este un tracker excelent pentru mai bine de 100 de activități sportive. Pentru fiecare sport practicat, oferă informații detaliate. În plus, aplicația îți permite să îți personalizezi antrenamentele. De la alergare, ciclism, sărituri cu coarda și până la Yoga, Ski, Triatlon, Înot, găsești tot ce ai nevoie. Nu cred că este vreun sport care să nu se regăsească în listă pentru a-ți urmări evoluția. Aș spune că HUAWEI Watch GT 3 este un smartwatch destinat pasionaților de sport sau poate că mai corect ar fi să spunem că încurajează sportul și un stil de viață sănătos. Cei 4 GB de memorie internă îți asigură un playlist de melodii suficient de generos sau podcasturi, cu care să te delectezi fără a mai avea nevoie de telefon. Doar conectezi o pereche de căști și îți poți vedea liniștit de antrenamente.
Autonomie
Aici HUAWEI Watch GT3 promite utilizatorilor 7 zile de utilizare. Eu am atins cam 6 zile de utilizare. E adevărat, aici contează mult și intensitatea utilizării lui. Dacă îl folosești doar ca și accesoriu, să mai vezi câteva informații de bază, ai șanse să atingi o săptămână de utilizare. Dacă ești tipul de utilizator sportiv, care își monitorizează constant activitatea fizică și folosești aplicații de muzică, va trebui să te mulțumești cu 4-5 zile de utilizare. Încărcarea se face wireless. Încărcătorul magnetic din cutie se lipește pe spatele ceasului pentru a evita întreruperile de încărcare, dar e bine de știut că ceasul se poate încărca cu orice charger compatibil Qi.
Preț
Prețul lui HUAWEI Watch GT 3 se situează între 1199 lei și 1499 lei, în funcție de modelul ales. Ceasul poate fi găsit în oferta magazinelor:
Concluzii
Concluzia mea? Un ceas bine executat, rafinat, cu o groază de funcții ce susțin în special partea de sport și sănătate. Autonomia nu este una chiar de invidiat, cel puțin pe versiunea de damă, căci modelul bărbătesc promite o autonomie de până la 14 zile. Mi-ar fi plăcut să ofere și posibilitatea de a răspunde la mesajele de whatsapp cu mesaje audio și totodată să pot efectua plăți cu ceasul, dar cu siguranță cerințele mele ar presupune un cost mult mai mare.