Odată cu HUAWEI Nova 9 SE, am primit la test și HUAWEI Watch GT Runner, cel mai nou smartwatch al producătorului chinez, ce promite să fie un companion de alergare potrivit pentru ca utilizatorul să-și monitorizeze cât mai bine antrenamentele, dar și să le îmbunătățească. Avusesem ocazia să pun mâna pe el la lansare și prima impresie, mi s-a părut incredibil de ușor. Mi-am dorit să văd de ce este în stare, așa că am avut ocazia să îl testez și iată ce părere mi-a lăsat, după ce m-a însoțit mai bine de 2 săptămâni, zi de zi.
Ce găsești în cutie?
Smartwatch-ul vine într-o cutie finuță, elegantă, însoțit de manualul de utilizare cu manualul și garanție, de o curea din silicon neagră și de încărcătorul magnetic, pe care l-am tot văzut la smartwatch-urile HUAWEI, la Watch GT 3 sau Watch 3 Pro de exemplu.
Design
HUAWEI GT Runner arată bine, chiar foarte bine. Cu o tentă masculină, eu aș îndrăzni să spun că poate fi purtat și de utilizatoarele de sex feminin, pasionate de ceasurile oversize. GT Runner este disponibil într-o singură versiune, de 46 mm, dimensiune a cadranului pe care o întâlnim de obicei la ceasurile masculine. Pe mine nu mă deranjează dimensiune, dar cred că ar fi avut șanse să câștige un public mai larg dacă ar fi venit și într-o variantă ceva mai mică, pentru mâinile mai subțirele. Este un accesoriu potrivit pentru ținutele sport sau casual. Avem de-a face cu o construcție solidă și rezistentă, ce are o carcasă realizată din fibră polimerică, cu finisaj ceramic și o coroană din aliaj de titan. Vine în două variante de culoare, negru și gri. Noi am primit la test modelul pe negru.
Este foarte confortabil de purtat, lasă pielea să respire astfel încât în timpul antrenamentelor să nu simți că te incomodează în vreun fel, iar pielea să nu se irite. Este un ceas bine construit, cu scobituri în părțile unde întâlnește cureaua, astfel încât să nu lase pielea să transpire. Atenția la detalii este la ea acasă, căci brățara realizată dintr-un silicon ușor texturat, este moale, flexibilă, cu găuri pe toată suprafața ei, utile nu doar pentru ajustare în funcție de încheietura mâinii, ci și pentru a ca pielea să respire. Mi-ar fi plăcut să fi avut în cutie și o brățară ceva mai finuță, care să se fi potrivit mai bine încheieturii unei femei, dar nu este un detaliu de care să mă împiedic prea tare. Pe laterala dreaptă avem un buton fizic în partea de jos, de unde poți face personalizări după bunul plac, dar și o rotiță în partea de sus pentru accesarea meniului la apăsare, cu scroll prin aplicații la rotire. Tot pe latura dreaptă, între cele două butoane este prezent și difuzorul, iar pe partea opusă microfonul.
Măsoară doar 11 mm în grosime și este extrem de ușor, ceasul cântărește 38,5g, fără curea, astfel că îl vei putea purta nu doar pe durata zilei, ci și în timpul somnului, fără a simți că incomodează în vreun fel. Smartwatch-ul este poate cel mai ușor accesoriu de genul acesta pe care l-am testat până acum.
Display și meniu
Display-ul de 1,43 inch este un AMOLED superb cu o rezoluție de 466 x 466 HD. Ecranul tactil este luminos, lizibil chiar și în bătaia soarelui puternic, informațiile afișate fiind ușor de parcurs.
Meniul este foarte intuitiv, se mișcă foarte bine, chiar nu aș avea ce să îi reproșez. La o glisare de sus în jos, apare un meniu cu câteva opțiuni: Setări, Scurgeți, Găsește-mi telefonul, Nu deranjați, Alarmă, Ecran Aprins. Opțiunea Scurgeți am mai întâlnit-o și la alte smartwatch-uri Huawei, precum Watch GT 3 și Watch GT 2 Pro. Având în vedere că ceasul are și certificare 5ATM, vei putea intra cu el în apă, iar ca difuzorul să nu rămână plin de apă, funcția Scurgeți, face ca ceasul să emită niște sunete la anumite frecvențe astfel încât apa să iasă din orificiile difuzorului.
La o glisare de jos în sus, te întâmpină notificările pentru care ți-ai dat ok-ul să le primești pe ceas. În partea stângă ai vremea și muzică(în caz că vrei să asculți în timpul antrenamentelor, e suficient să conectezi o pereche de căști), iar în partea dreaptă mai multe informații: Timp de recuperare după un antrenament, Informații legate de un antrenament, o evidență legată de frecvența antrenamentelor din ultimele 7 zile. Tot în dreapta ai la dispoziție și planuri de antrenament pentru fiecare zi a săptămânii, un indice al capacității de alergare pe care îl poți îmbunătății prin perseverență. Mai găsești și ritmul cardiac și informații legate de vreme.
Așa cum spuneam mai devreme, GT Runner este un ceas focusat pe alergare, activitatea sportivă unde vine cu cele mai multe informații pentru ca orice alergător să-și atingă potențialul maxim. Este ca si cum ai avea un antrenor de alergare la mână, pentru că ceasul acesta este suficient de Smart încât să îți alcătuiască un plan de antrenament în funcție de sex, înălțime, greutate, ritm cardiac. Îți stabilește distanța și frecvența alergărilor, îți împarte perioadele de pregătire în 4 etape, pentru a putea urmări o evoluție clară a antrenamentelor.
Activitatea săptămânală a utilizatorului este analizată, iar în funcție de rezultate, este ajustat programul de alergare pentru săptămâna următoare, astfel încât să apară progresul constant. Ceea ce mi se pare interesant este faptul că planul de alergare din aplicație se sincronizează cu ceasul, iar atunci când mergi să alergi funcția Real-Time Voice Trainer te ține informat cu privire la obiectivele tale de antrenament, astfel încât să te simți motivat pe traseu.
Cu toate acestea, ceasul poate fi folosit nu doar de alergători, ci și de cei pasionați de mișcare în general, căci este capabil să măsoare mai multe tipuri de activități sportive, iar măsurarea se face cu o acuratețe destul de mare, 96% susține producătorul. Și asta datorită faptului că vine cu o mulțime de senzori la bord: giroscop, accelerometru, senzor geomagnetic, senzor optic de ritm cardiac și senzor de presiune a aerului.
Prin apăsarea rotiței, accesezi meniul cu toate aplicațiile și funcțiile ceasului, iar prin rotirea ei dai scroll prin meniu. Aici vei găsi o mulțime de aplicații preinstalate. În primul rând cele de monitorizare a antrenamentelor, cu ajutorul cărora vei putea urmări o groază de indicatori de performanță, precum și îmbunătățirea lor. Tot aici am văzut pentru prima dată pe un ceas HUAWEI, posibilitatea de a măsura pragul lactat, un indicator important pentru sportivii de anduranță, căci oferă informații precise cu privire la rezistența la efort și instalarea oboselii. Analiza lactatului informează utilizatorul cu privire la pragul când în musculatură începe să se acumuleze acid lactic. Pragul lactat definește limita superioară a efortului fizic ce poate fi susținut în timpul unei activități sportive de durată. În funcție de această informație se pot realiza programe personalizate de antrenamente pentru îmbunătățirea performanțelor.
Tot din meniu, îți poți măsura și pulsul, saturația de oxigen din sânge, poți vedea în orice clipă cum stai cu nivelul de stres. Ca și în cazul celorlalte device-uri wearable ale producătorului, și aici poți vedea cum stai cu somnul, cât este de odihnitor și ce poți face pentru ca noaptea să te refaci cât mai bine. Ai și o funcție pentru exerciții de respirație, de ajutor mai ales după un antrenament intens. Tot aici mai găsim și busola, baromentru, cronometru, tempoziator, alarmă, lanternă, funcția Găsește-mi telefonul, agenda telefonică, notificări, informații despre starea vremii, sfaturi despre cum poți avea o viață cât mai sănătoasă sau hărțile Petal. Practic, ceasul vine cu un meniu bogat în funcții și aplicații, astfel încât utilizatorul să aibă la încheietura mâinii cele mai importante informații posibile. Îmi place că meniul este aerisit și ușor de folosit. Navigarea este rapidă. Aplicațiile se deschid instant, totul pare să funcționeze așa cum trebuie.
Butonul de jos acționează standard zone de activități sportive, putând fi personalizat cu ușurință.
Aplicație
Și iată că am ajuns și la aplicație și la partea de compatibilitate. Ce trebuie să știi aici este că ceasul poate funcționa și cu device-uri cu Harmony OS evident, cu Android(condiția este să vină cu minim Android 6.0 la bord), dar și cu device-uri cu iOS 9.0 sau o versiune mai recentă. Împerecherea ceasului cu telefonul sau tableta se face prin bluetooth și este super rapidă. Descarci din AppGallery aplicația Huawei Health, de unde îți poți personaliza ceasul și totodată poți monitoriza activitățile sportive și de somn. După setarea inițială, cam tot ce îți dorești, se întâmplă independent pe ceas. Dacă pentru alergare ai o mulțime de informații, ei bine HUAWEI Watch GT Runner poate fi folosit și pentru alte activități sportive, așa cum spuneam și mai devreme: Ski, Yoga, Spinnig, Ciclism, sărituri cu coarta, iar lista poate continua mult și bine, căci avem o listă extrem de generoasă de sporturi ce pot fi monitorizate cu ajutorul acestui ceas. Nu cred că este vreun sport pe care să nu îl fi găsit în listă. Se vede că HUAWEI încurajează mișcarea și se specializează tot mai mult în direcția aceasta cu fiecare smartwatch lansat. Cei 4 GB de memorie internă îți asigură un playlist de melodii sau de podcasturi suficient de generos, cu care să te delectezi, fără a mai avea nevoie de telefon. O pereche de căști pe care să o conectezi și îți poți vedea liniștit de antrenamente.
Autonomie
Aici HUAWEI Watch GT Runner pur și simplu excelează. Smartwatch-ul promite o autonomie de invidiat, până la 2 săptămâni de utilizare, în funcție de intensitatea utilizării lui. Dacă îl folosești doar ca accesoriu, pentru informații de bază, sunt șanse mari să te apropii de cele 14 zile de autonomie, însă dacă îl folosești pentru ceea ce a fost gândit, adică un antrenor pentru alergare și alte sporturi, iar în timpul antrenamentelor mai asculți și muzică, atunci probabil vei atinge o autonomie de 9-10 zile. Ca idee eu am plecat în vacanță cu el, cu autonomie 70%, iar după o săptămână, încă mai aveam 30% baterie. E adevărat, n-am alergat, dar am ascultat câteva podcasturi.
Încărcarea se face wireless cu ajutorul încărcătorului magnetic, care se lipește de spatele ceasului pentru a evita întreruperile de încărcare. Ce trebuie să știi este că ceasul se poate încărca cu orice charger compatibil Qi.
Preț
Prețul lui HUAWEI Watch GT Runner pleacă de la 1249 lei, și poate fi găsit în oferta magazinelor:
– HUAWEI Online Store
– eMAG
– evoMAG
– Flanco
Concluzii
HUAWEI Watch GT Runner este un smartwatch complex, un antrenor la încheietura mâinii, care nu doar că analizează rezultatele obținute în urma antrenamentelor, ci este capabil să creeze planuri pentru ca utilizatorul să își depășească limitele și să evolueze în mod constant. În continuare nu poți răspunde la mesajele de pe WhatsApp cu mesaje audio, dar având în vedere că vorbim de un accesoriu atât de smart, la un preț atât de atractiv, pot trece cu vederea acest neajuns.
Un comentariu
Pingback: HUAWEI Watch GT 3 SE - un antrenor la încheietura mâinii, cu autonomie mare și preț accesibil - Gadget-Review.ro