Într-o situație ideală, “Acasă” ar trebui să însemne o oază de liniște și confort, în care ne regăsim, ne odihnim și ne încărcăm bateriile. Ei bine pentru persoanele cu alergii la praf, statul în casă poate declanșa o serie de simptome inconfortabile: astm, conjunctivită, rinită alergică, dermatită atopică, mâncărimi ale pielii și multe altele. În zilele noastre, alergiile la diferiți factori de mediu sunt tot mai frecvente. Potrivit OMS, fiecare locuitor al planetei ar suferi de o formă de alergie, însă unii o conștientizează, iar alții nu. Printre tipurile de alergie cele mai frecvente, ar fi alergia la acarieni, aceste microorganisme ce nu pot fi văzute cu ochiul liber, căci dimensiunile lor sunt de 0,2 – 0,3 mm. Aceștia viețuiesc în locuințe, în special pe paturile și așternuturile noastre, căci iubesc umiditatea. Potrivit studiilor, majoritatea saltelelor pe care dormim găzduiesc aproximativ 2 milioane de acarieni. Înfricoșător nu-i așa?
În mod normal aceste vietăți sunt inofensive, în sensul că nu mușcă, nu înțeapă, dar cu toate astea acarienii sunt responsabili pentru nenumărate alergii. Cum e posibil acest aspect? Well, acarienii se hrănesc cu pielea moartă a omului și ca urmare a acestui proces, își lasă în urmă cochiliile, dar și excrementele, care conțin o proteină responsabilă pentru reacțiile alergice, ce apar mai ales la persoanele sensibile.
Fan Fact, acarienii produc excremente de 20 de ori pe zi.
Alergiile la acarieni se manifestă prin strănut, răceli, senzația de mâncărime a ochilor, nasului, gâtului, senzații nazale apătoase, tuse, mâncărimi ale pielii, iar exemplele pot continua.
Există soluții pentru combaterea acarienilor?
Cu siguranță da și despre asta discutăm astăzi. Pe lângă câteva reguli de bază, cum ar fi aerisirea camerelor, șters praful cât mai des, schimbat lenjeria, de mare ajutor ar fi și curățarea eficientă a patului și a canapelei. Și pentru a face asta eu am folosit în ultima perioadă aspiratorul Jimmy BX5 Pro Anti-acarieni, ce vine echipat cu tehnologia UV potrivit nu doar pentru o curățare eficientă, ci și pentru a asigura un mediu sănătos pentru întreaga familie.
Unboxing
Și-ncepem cu un scurt unboxing. Și-avem așa, aspiratorul care dispune de un cablu destul de lung, 5m, astfel încât să poți aspira o suprafață generoasă, fără să stai tot timpul să schimbi alimentarea la priză. Tot în cutie mai găsești un filtru HEPA de rezervă și un plic cu instrucțiunile de utilizare ale device-ului, însoțite de un accesoriu pentru curățarea aspiratorului. Și atât, căci, aspiratorul îl scoți din cutie gata asamblat, pregătit pentru a fi pus la treabă. Doar îl bagi în priză, îl pornești și te apuci de aspirat.
Design
La prima vedere m-a dus cu gândul la un aspirator de mână, de dimensiuni ceva mai mari. Nu este ușor, cântărește 2,7 kg, dar având în vedere că vorbim de un device puternic, cu o putere de 500W, nu mă surprinde acest aspect. Este realizat dintr-un plastic mat, garnisit cu câteva elemente lucioase. Recipientul de colectare are o capacitate de 0,5l, suficient de generos după părerea mea. Până la urmă nu văd de ce ar fi mai mare, când aspiratorul îl folosim pentru paturi, canapele sau covoare. Poate fi golit cu ușurință. Doar apeși pe buton, l-ai scos de pe poziții, desfaci capacul și îl îl răstorni în coșul de gunoi.
Filtrarea ciclonică dublă, este patentată și ajută la separarea prafului de acarieni, mai exact aceștia rămân în filtru și nu se mai întorc în aer. Filtrul este realizat din oțel inoxidabil 304, iar acesta izolează foarte bine alergenii, pielea moartă, firele de păr etc.
Aspiratorul are o singură perie ce produce vibrații pentru a ridica acarienii, astfel încât să curețe într-un mod cât mai eficient suprafețele, fără a le deteriora. Portul de aspirare este suficient de lat(245 mm), să nu-ți ia o veșnicie să aspiri salteaua. Producătorul spune că 2 minute sunt suficiente pentru a curăța un pat. Eu zic că prima dată durează ceva mai mult, căci vei fi uimit de ce poate trage “jucăria asta” din salteaua pe care te odihnești zi de zi, dar odată ce te obișnuiești să îl folosești regulat, vei termina de aspirat chiar mai repede decât preconizează producătorul.
Modurile de aspirare și cât este de zgomotos
Are două moduri de aspirare: soft și strong. Poate fi folosit nu doar pentru aspirarea saltelei și a canapelei, ci și pentru igienizare covoarelor, perdelelor, textilelor sau a jucăriilor de pluș. Curăță în profunzime praful, părul și pielea moartă.
Nu este silențios nici măcar în modul Soft. Ajunge la 85dB,iar în modul Strong turează motoarele la maxim și atinge 90 dB.
Sterilizarea cu UV – eficient pentru un mediu sănătos
Că tot vorbeam de diferențe între aspiratorul clasic și Jimmy BX5 Pro, ei bine acesta nu doar aspiră în profunzime, ci și sterilizează suprafețele, căci vine echipat și cu UV, iar asta ajută la eliminarea aproape in totalitate a bacteriilor și virusurilor ascunse în țesături(99,9%) și totodată paralizează acarienii, încetinindu-le rata de multiplicare. Ca idee acarienii trăiesc cam 2-3 luni și se reproduc extrem de repede. Femelele depun între 20 și 80 de ouă pe durata vieții.
Și în caz că te întrebi dacă nu este periculos UV-ul pentru utilizator – nu, nu este dacă respecți o simplă indicație. Să îl pornești atunci când aspiratorul este poziționat cu lumina UV pe țesătură și nu îndreptat către tine. În momentul în care ridici aspiratorul de pe țesătură, pur și simplu lampa UV se stinge în mod automat și astfel se evită expunerea la UV.
Curățarea cu ultrasunete
Tehnologia este sigură pentru curățarea suprafețelor în preajma bebelușilor și a viitoarelor mămici. Mai exact curățarea cu ultrasunete este extrem de eficientă, căci distruge nervii acarienilor și împiedică înmulțirea lor. Ca idee, documentându-mă pentru materialul acesta, am găsit niște statistici din 2022, potrivit cărora incidența dermatitei atopice în rândul copiilor este de până la 25%, iar în rândul adulților de până la 10%. Adică un copil din 3 și un adult din 10 se confruntă cu această afecțiune. Trist, dar adevărat. Ei bine tocmai pentru cei care se confruntă cu o astfel de situație e nevoie de un mediu cât mai prietenos cu pielea, iar Jimmy BX5 Pro este capabil să îl asigure.
Experiență de utilizare
Prima dată când l-am folosit pentru aspirarea saltelei, am avut un șoc când am văzut ce s-a strâns în recipientul de colectare. După care am început să folosesc aspiratorul o dată pe săptămână și am constatat o diminuare semnificativă a reziduurilor din recipientul de colectare. Din fericire nici eu, nici membrii familiei mele nu ne-am confruntat până acum cu această sensibilitate alergică, însă în momentul în care am văzut ce se adună în saltea, pernă sau canapea, mi-am dat seama că un stil de viață sănătos trebuie întreținut, iar eu merg pe ideea că prevenția este mai bună ca tratamentul.
De ce Jimmy BX5 Pro și nu un aspirator clasic?
Și-o să spui bine, bine, da care e diferența între un aspirator obișnuit și Jimmy BX5 Pro? De ce aș mai ține un aspirator în plus în casă? Nu e suficient aspiratorul? Ei bine nu chiar. Un aspirator clasic poate aspira praful, părul, mai mult ceea ce se observă la suprafața saltelei sau a canapelei. Însă acarienii de obicei se ascund în interiorul saltelei, iar noaptea, atunci când ne odihnim, ies la suprafață și își încep activitatea.
Pentru a le veni de hac e nevoie de un device care să curețe și să sterilizeze suprafețele, iar Jimmy BX5 Pro este capabil de asta. Mai mult produsul este certificat de Fundația Allergy UK, din testele cărora a rezultat faptul că aspiratorul este capabil să îndepărteze 99,9% din acarieni și alergeni. Așadar utilizarea acestuia în mod regulat asigură un mediu mult mai sănătos și mai prietenos pentru întreaga familie.
Mentenanță
La partea de mentenanță, lucrurile sunt ușoare. În principiu trebuie să golești recipientul de colectare atunci când e cazul. După 30-50h de utilizare se recomandă schimbarea filtrului, în funcție de suprafețele aspirate.
Mai trebuie să cureți și peria, iar aici te poți folosi de accesoriul de curățare. Lampa UV trebuie și ea ștearsă periodic de praf, asfel încât să beneficiezi de eficiență maximă. Și ar mai fi partea de depozitare, unde se recomandă ca aspiratorul să nu fie lăsat în soare. Și gata, asta e tot.
Preț
Și-am discutat atâta, dar nu ți-am spus prețul lui Jimmy BX5 Pro. Aspiratorul anti acarieni poate fi găsit în oferta magazinelor:
Păreri Pro și Contra
Pro
- puternic
- eficient
- sterilizează suprafețele
- preț accesibil
Contra
- trebuie conectat la priză
Concluzii
Ținând cont că vorbim de un produs care nu doar aspiră, ci și sterilizează suprafețele pe care noi ne odihnim atâtea ore, eu aș spune că vine cu un preț foarte accesibil. Până la urmă un somn odihnitor înseamnă o putere de concentrare mai mare, eficiență mai bună și de ce nu o stare de bine.