În ultima perioadă ne-au trecut pragul mai multe televizoare, pentru a le testa, toate 4K. Fiecare TV în parte ne-a oferit o experiență de vizionare diferită, însă niciuna nu s-a comparat cu cea dată de LG OLED55B6J. Noi l-am primit în teste de la eMAG. Așa cum îți poți da seama din denumirea lui, este un OLED, iar acest aspect îl ajută să se diferențieze destul de mult de un LED, fie el și 4K. Prețul este într-adevăr unul pe măsură, 8000 lei (verifică preț actualizat)la momentul review-ului. Știu este o cifră extrem de mare, însă OLED este cea mai nouă tehnologie în materie de televizoare.
Review-ul este valabil și pentru modelul:
- LG OLED65B6J – cu o diagonală de 164 cm
Ambele modele fac parte din aceeași gamă. Singura diferență dintre ele, este diagonala, ce modifică evident și prețul TV-ului.
Deocamdată numărăm pe degete modelele OLED din ofertele magazinelor, dar sunt convinsă că ușor, ușor se va face trecerea la noua generație de televizoare, ce oferă câteva avantaje considerabile: consum mai mic de energie, un unghi de vizualizare mai bun, față de un LED, o luminozitate mai bună și televizoare cu un panou incredibil de subțire.
Ce înseamnă OLED?
Organic Light-Emitting Diodes este tehnologia ce face ca pixelii să își producă singuri lumina, pe orice culoare. De aici rezultă și acel black screen, din timpul unui film, încât ai impresia că televizorul este stins. Culorile sunt mai vibrante ca oricând, roșul e roșu, albul e alb, exact ceea ce ne dorim de la o imagine. Dacă urmărești review-ul video vei înțelege exact la ce mă refer.
Design
Revenind la LG OLED55B6J îți voi spune că este un model extrem de fin și elegant, cu un panou incredibil de subțire, chiar mai subțire decât un iPhone 6. E adevărat, doar în jumătatea superioară. În partea inferioară grosimea sa ajunge undeva în jur de 5 cm, dar aici vei găsi toată partea de conectică, sunetul, partea hardware, așa că nu ar trebui să te mire acest aspect.
Cântărește 18,6 kg și are dimensiunile de 1229 x 759 x 225 mm. Suportul este destul de interesant, dintr-un plexic calitativ, cu tăieturi de diamant pe spate. Ce îl face special, este iluzia pe care o creează. Partea de legătură dintre baza suportului și televizor este transparentă, lăsând impresia că televizorul practic plutește. Deși TV-ul are un suport robust, cu finisaje foarte interesante, eu prefer varianta suportului de perete. Panelul fiind foarte subțire în partea superioară, creează impresia de ușoară instabilitate atunci când îl ”agăți” din greșeală.
Imagine
Modelul coreenilor are o diagonală de 139 cm, ceea ce îl recomandă mai degrabă pentru un living. După 2 săptămâni de utilizare, pot spune că sigur m-aș obișnui cu el și în dormitor. Este o adevărată plăcere să urmărești filmele pe acest TV. Imaginile sunt impecabile, detaliate, contrastul este bun, iar experiența de vizionare este pe măsura prețului plătit. Cei peste 8 milioane de pixeli ”îngrămădiți” pe ecranul de dimensiuni generoase, sunt insesizabili cu ochiul liber, iar conținutul video de pe Youtube sau Netflix în 4K este impresionant. Chiar și posturile SD sunt redate la o calitate destul de bună, semn că tehnologia 4K Upscaler își face treaba destul de bine.
Sunetul de o calitate premium
Pe partea de sunet, televizorul beneficiază de o sonorizare Harman Kardon, un nume cu greutate în industria de înaltă fidelitate. Cunoscătorii sigur vor aprecia calitatea premium și basul echilibrat al acestui model.
Televizorul oferă o gamă destul de generoasă de opțiuni pentru sunet. De exemplu, beneficiază de un Smart Sound Mode, ce ajustează sunetul în funcție de conținutul redat. Dacă te uiți la un film, îți ajustează sunetul astfel încât să ai o experiență cinematică.
O opțiune pe care nu am mai întâlnit-o până în prezent la alte televizoare este funcția Magic Sound Tuning. Teoretic, TV-ul măsoară acustica din cameră, după care se optimizează setările de sunet cu ajutorul funcției respective. Eu una n-am simțit o diferență foarte mare, pentru că oricum cu setările standard se aude foarte bine. Totuși, dacă ai o cameră foarte mare, cu ecou, funcția este binevenită și ar putea avea un impact foarte bun.
Cei 40 W se pot dovedi a fi insuficienți pentru utilizatorii foarte pretențioși, însă acest aspect poate fi soluționat cu ușurință printr-un soundbar.
Sistemul de operare, funcții + câteva detalii
LG OLED55B6J este un Smart TV, ce rulează sistemul de operare webOS 3.0, cu o interfață friendly, foarte ușor de utilizat, pentru o navigare cât mai ușoară prin meniu. Din punctul meu de vedere webOS-ul este printre cele mai simple platforme de utilizat, iar asta îmi place foarte mult. Keep it simple! De îndată ce accesezi butonul Home, apare bara de meniu în partea inferioară a ecranului, doar că de această dată este ceva mai bogată față de ce găseam la generația anterioară.
Dispune de nenumărate funcții, unele utile, altele mai puțin. O opțiune însă mi-a atras atenția. Este vorba de funcția Multi-View, ce împarte ecranul în două, permițându-ți să vizualizezi un post TV pe jumătate de ecran, iar pe cealaltă jumătate să te joci. Dacă la prima vedere pare inutilă, noi am folosit-o cu succes de câteva ori. De ce să faci un compromis, când se pot satisface ambele dorințe?
Gama de aplicații nu este la fel de ofertantă ca cea de pe Android, însă dispune de cele mai importante în materie de conținut video(ex. HBO GO, Netflix, YouTUbe etc), iar pentru mine asta este de ajuns. Desigur pentru gameri, s-ar putea ca acest aspect să fie oarecum deranjant, având în vedere că nu vor găsi jocuri cu o grafică puternică. Însă pe de altă parte sunt convinsă că un gamer adevărat dispune deja de o consolă.
Am observat că televizorul nu este activ pe partea de Social Media, așa că dacă ești mare fan al rețelelor de socializare, s-ar putea să îți displacă și acest aspect.
Ceea ce impresionează când vine vorba de acest TV, nu este partea sa Smart. Practic ai minimul necesar. Nu o să vezi jocuri, care să îți înlocuiască o consolă, dar modelul coreenilor îndeplinește funcțiile unui TV la o calitate premium. Nu am observat în nici un moment să agațe, sunetul este impresionant, iar imaginile sunt la o calitate foarte bună. Exact o astfel de experiență îmi doresc de la un televizor.
Telecomanda
Cu ajutorul Magic Remote, funcțiile sunt mult mai accesibile. Printr-o simplă rotire a încheieturii, se activează pointerul, iar telecomanda devine mouse. Da, are și scroll, așa că navigarea prin meniu este simplificată. Are comandă vocală și poate fi setată pentru limba română, ceea ce înseamnă că vei putea căuta cu ușurință conținutul dorit. Răspunsul fiecărei comenzi date de telecomandă apare instant. Poate fi achiziționată și separat în cazul în care ai un alt TV LG pe acasă. Atenție însă, verifică pe site-ul producătorului compatibilitatea ei cu modelul deținut de tine.
Păreri Pro și Contra
Pro
- este un OLED,
- design rafinat,
- rezoluție 4K,
- sonorizare Harman Kardon,
- HDMI(ARC)
- sistemul de operare prietenos
Contra
- prețul
- nu are jocuri cu grafică avansată