MacBook Pro 14 cu procesor M2 Pro – după 3 săptămâni de utilizare!

De vreo 3 săptămâni, am primit la test noul MacBook Pro de 14 inch cu faimosul procesor M2, iar astăzi a venit momentul să vă împărtășesc care a fost experiența mea cu el. Ce vreau să menționez de la bun început este faptul că în ultimii 6 ani mi-am desfășurat activitatea pe device-urile de la Apple. Inițial am avut un MacBook Air de 15 inch și în urmă cu 2 ani și jumătate am renunțat la el în favoarea unui MacBook Air cu puternicul procesor M1, despre care am realizat un video la momentul respectiv.

Fiind deja familiarizată cu sistemul de operare MacOS X, mi-a fost destul de ușor să mă acomodez cu noul MacBook Pro 14 cu M2. E adevărat vorbim de două serii diferite: MacBook Air este ușor, portabil cu o autonomie de invidiat, în timp ce  MacBook Pro este seria de top a producătorului când vine vorba de performanță. Și pentru că am avut ocazia să testez noul MacBook Pro de 14 inch, cu procesor M2 Pro, am vut să văd cât de potent este, cam cât de bine se descurcă comparativ cu al meu MacBook Air cu procesor M1 și dacă merită să fac un upgrade ținând cont de activitatea mea.

Și ca să lămurim lucrurile, îți voi spune din capul locului că MacBook Pro cu procesor M2 are un preț de aproximativ 11000 lei, în timp ce al meu MacBook Air M1 ajunge pe la 4800 lei.

Ce primești în cutie?

MacBook Pro M2 vine în aceeași cutie elegantă, albă, cu care ne-a obișnuit producătorul și este însoțit de un cablu USB-C – MagSafe cu un magnet super puternic și un încărcător de 67W, de dimensiuni destul de mici, astfel încât să-l poți strecura cu ușurință în ghiozdan sau geantă.

Design

La prima vedere, Macbook Pro 14 seamănă izbitor cu varianta precedentă, la modul că puse unul lângă celălalt, nu prea ai avea cum să le deosebești după felul în care arată. Avem de-a face cu aceeași construcție robustă din aluminiu, cu o grosime de 1,5 cm, ce cântărește 1,6 kg. E ceva mai greu decât majoritatea laptopurilor din categoria în care se înscrie, însă nu scârțâie, nu se îndoaie carcasa când pui presiune pe ea. Vorbim de un device elegant, ergonom, cu o calitate a materialelor excelentă. Oricât de cârcotaș ai vrea să fii, nu prea ai ce să îi reproșezi aici. Se simte și arată premium. Este mat, nu reține amprentele.

Îmi place că spre deosebire de al meu MacBook Air ce are doar 2 porturi USB-C, aici găsim o gamă mai generoasă și mai variată. Mai exact avem pe partea stângă portul de încărcare MagSafe, două porturi USB-C Thunderbolt 4 și jack-ul pentru căști, iar pe partea dreaptă găzduiește un port HDMI, cel de-al treilea port USB-C Thunderbolt 4 și un cititor de carduri(atât de util mai ales pentru creatorii de conținut video sau fotografi). Partea faină este că pentru încărcare nu ești condiționat de cablul MagSafe, ci îți permite să îl încarci și folosind un cablul USB-C la USB-C. Mai mult îl poți alimenta de la oricare din cele 3 porturi USB-C.

Îi mai lipsește ceva? Ar fi mers și un port USB 3.2 pentru periferice, dar rezolvi rapid acest neajuns cu un adaptor. Dacă în cazul de față adaptorul este opțional, când vine vorba de al meu MacBook Air adaptorul este un must, căci două porturi USB-C nu sunt de ajuns pentru nevoile mele, având în vedere că descarc conținut video, editez în Final Cut Pro etc.

Tastatura

Tastatură Magic Keyboard este retroiluminată și se simte bine la atingere. Este silențioasă, tastele au cursa scurtă și este o adevărată plăcere să o folosești, mai ales pentru cei ce scriu destul de mult. Nu am simțit oboseala nici după ore întregi de lucru.

Touch ID-ul este și el prezent în colțul drept de sus și așa cum eram deja obișnuită de pe al meu Air M1 asigură deblocarea instant, fără întârzieri enervante. Touchpad-ul se întinde pe o suprafață suficient de generoasă încât să te poți descurca cu ușurință chiar și fără lipsa mouse-ului. Eu una am editat chiar și clipuri fără mouse și nu mi s-a părut atât de complicat. E adevărat că mouse-ul te ajută mult mai mult pe parte de productivitate, însă ce vreau să spun este că în cazul unui MacBook Pro te descurci și fără.

Display

Display-ul de 14,2 inch este un Liquid Retina XDR, cu rezoluție 3024 x 1964 pixeli, cu HDR, extrem de luminos. Atinge 1600 niți, ceea ce îți permite să îl folosești și la exterior, fără probleme. Îmi place că are marginile subțiri, însă notch-ul de pe latura de sus se pare că este un fel de amprentă Apple, căci ei au fost cei care au introdus primii acest element pe telefoane, iar ulterior acesta a trecut și pe MacBook-uri. Cred că mi s-ar fi părut mai finuț să văd doar camera de 1080p, dar cumva te obișnuiești și cu acest detaliu. Vine cu modul ProMotion, ce permite redarea de conținut până la 120 Hz.

Sistemul de operare

Dacă pe parte de design nu avem schimbări față de generația anterioară, la interior lucrurile stau puțin diferit. Și schimbarea cea mai importantă este procesorul. Generația M1 Pro este înlocuită cu potentul procesor M2 Pro. N-aș putea să spun dacă diferența între procesoare se simte atât de mult, încât să se justifice diferența de preț de aproximativ 3000 de lei între cele două generații. N-am avut și generația anterioară la test ca să pot face mai multe teste comparative între cele două laptopuri, însă îți pot spune că MacBook Pro M2 de 14 inch zboară când vine vorba de activitatea de zi cu zi, iar pentru editare video, randări sau alte task-uri solicitante, se dovedește a fi un companion eficient. Bine părerea mea este că pentru astfel de activități ar fi mai potrivit cel de 16 inch, căci ai nevoie de un ecran mai generos sau de ce nu, să conectezi un monitor 4k sau 6k, pentru mai multe detalii, iar MacBook Pro M2 îți permite să conectezi nu unu, ci două monitoare externe cu o rezoluție de până la 6K la 60 Hz sau un monitor extern cu rezoluție 8K la 60 Hz sau un monitor extern 4K la 240 Hz.

Noul procesor M2 Pro este construit pe arhitectura ARM, cea folosită des pe telefoane, datorită consumului redus de energie, a performanțelor ridicate când vine vorba de rezolvarea taskurilor multiple simultan, precum și a costurilor și dimensiunilor reduse.

Modelul primit în teste are 10 nuclee și 16 GB de RAM și funcționează în tandem cu un SSD de 512 GB cu cip-ul integrat pe placa de bază. Practic, în cazul în care te gândești să îi aduci ceva îmbunătățiri, ia-ți gândul, căci nu îți permite niciun fel de upgrade. Dacă la MacBook-urile mai vechi puteai schimba SSD-ul, în cazul de față nu vei putea face asta.

Am instalat Cinebench R23, iar MacBook Pro M2 a obținut 11834 pct. pe multicore și pe single core 1641 pct.

De editat obișnuiesc să editez în Final Cut Pro, așa că am vrut să văd cum se descurcă atunci când e pus serios la treabă. Pentru acest test am pregătit un clip 4K de 13 minute, i-am dat export iar durata a fost de 2,37 secunde.

SSD-ul nu este neapărat cel mai grozav, dar cu siguranță nici nu dezamăgește.

Zgomot

Este incredibil de silențios. Chiar și atunci când e pus serios la treabă, răcirea se face fără a avea senzația că decolează un avion lângă tine. E adevărat poate ajunge să depășească 30 grade C atunci când editezi sau realizezi task-uri grele, însă nu ajunge să se încălzească prea tare, astfel încât să deranjeze.

Odată cu noua generație de laptopuri se face și trecerea de la Wifi 6 la WiFi 6E și de la Bluetooth 5 la Bluetooth 5.3.

Sunet

Ei bine acesta este un alt punct forte al unui MacBook. Cele 6 difuzoare încorporate cu woofere cu force-cancelling ale modelului de față te fac să vrei să asculți muzică mai mult ca oricând. Mediile și înaltele sunt bine redate, ai spațialitate, un bass puternic…Din ce am înțeles, dacă ai posibilitatea să conectezi și o pereche de căști Apple AirPods, experiența este și mai și.

Autonomie

Și-am ajuns și la autonomie, un alt capitol la care MacBook Pro M2 primește o bilă albă. Bateria de 70 Wh, asigură o autonomie de 11-13 ore de utilizare, în funcție de activitățile desfășurate. Practic mai mult decât o zi normală de lucru. Eu una n-am reușit să epuizez bateria într-o zi obișnuită la birou. Și pe lângă texte scrise, YouTube, mailuri, rețele de socializare, am avut și 3h de editare video.

Preț și disponibilitate

MacBook Pro 14 cu M2 Pro poate fi găsit în oferta magazinelor:

eMAG10699 lei

Flanco10699 lei

PcGarage10999 lei

evoMAG11299 lei

Concluzie

Ca și o concluzie după această perioadă de testare, MacBook Pro pe 14 inch cu procesor M2 Pro mi-a plăcut. Bine construit, silențios, puternic, se descurcă excelent pe parte de editare. Vine cu câteva atuuri interesante care te conving să îmbrățișezi ecosistemul Apple, cum ar fi securitatea. Știm că device-urile Apple excelează la acest capitol. În plus dacă deții și un iPhone sau un iPad, interconectivitatea între device-uri este ce trebuie. Poți începe o activitate pe unul și o poți finaliza pe celălalt cu ușurință. Ecosistemul e făcut de așa natură încât să asigure cea mai bună experiență utilizatorului.

Cui se adresează? Celor care își doresc un adevărat instrument când vine vorba de putere, celor care editează sau desfășoară activități super solicitante și își doresc un MacBook oarecum portabil, pe care să îl poată folosi în deplasare, dar și la birou, cu unu două monitoare externe. Pentru cei care fac multitasking și au tot felul de tabele, dar nu folosesc și un monitor extern, aș spune că o alegere mai potrivită ar fi MacBook Pro M2 Pro de 16 inch. Pentru mine, care editez ocazional și în rest scriu articole, fac multitasking, postări în social media și mailuri, cred că voi mai rămâne o perioadă pe al meu MacBook Air M1. Mai ales că obișnuiesc să în iau cu mine chiar și în vacanță Deocamdată nu simt nevoia să fac un upgrade pentru, dar cu siguranță atunci când va vremea, voi lua în considerare și varianta Pro.

Păreri Pro și Contra

Pro 

  • sonorizare grozavă
  • ecran-ul super luminos
  • materiale premium
  • autonomie incredibil de generoasă
  • se încarcă atât prin MagSafe cât și prin porturile USB-C

Contra

  • nu îi poți aduce îmbunătățiri
  • este greuț

MacBook Pro 14 cu procesor M2 Pro a fost oferit către testare de Apcom IT Distribution, unicul distribuitor autorizat al produselor Apple în România, începând cu 1994. 

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 9.4
Display - 9.2
Putere - 9.7
Autonomie - 10

9.6

O alegere premium

User Rating: 4.8 ( 2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.