Este mai mult decât evident faptul că Logitech a intrat în legendă cu seria de mouși MX Master. Iar lucrurile tind să devină din ce în ce mai bune, așa cum vei observa și în cazul perifericului Logitech Mx Master 3. Azi îți spunem cu ce performanțe incredibile ne „răsfață” acest mouse, dar și care sunt îmbunătățirile față de varianta precedentă.
Cu ce vine nou Logitech Mx Master 3?
Dacă Logitech Mx Master 2 a fost un mouse extrem de apreciat, Logitech Mx Master 3 reprezintă, în opinia celor mai cunoscuți oameni de tehnologie, ca fiind cel mai bun mouse office de pe piață.
În primul rând, Logitech a revoluționat scroll-ul principal al mouse-ului său, apelând la o tehnologie cu totul nouă, și anume MagSpeed Electromagnetic. Ce înseamnă asta? O viteză care, până ce te vei obișnui cu ea, ți se va părea demnă de filmele SF. Astfel, cu o simplă „împingere” a rotiței de derulare, poți ajunge la o viteză de 1000 de linii pe secundă, ceea ce înseamnă că vei călători prin fișierele de Excel de-a dreptul interminabile aproape „cu viteza luminii”. Din acest punct de vedere, Logitech Mx Master 3 va deveni rapid perifericul de suflet al celor care lucrează cu documente lungi și complexe. Nu îți face griji, însă, mouse-ul are și funcție de precizie, în care viteza este diminuată, comutarea se face automat, putând fi accesată după bunul plac. Bonus: roata de derulare este și extrem de silențioasă.
O altă schimbare binevenită și un alt capitol cu care Logitech se laudă este ergonomia. Logitech Mx Master 3 este chiar mai confortabil decât varianta precedentă, pe care eu am folosit-o mai bine de un an de zile. Forma e încă și mai înclinată, mouse-ul fiind mai proeminent în partea stângă și asigurând astfel o poziție relaxată a mâinii. În cazul butoanelor, cele mai notabile diferențe apar la cele de „back” și „forward”, plasate acum unul în continuarea celuilalt, nu unul peste altul, ca în varianta precedentă. Scroll-ul secundar e poziționat deasupra lor și anulează complet riscul de a-l apăsa din greșeală.
Nu în ultimul rând, modalitatea de încărcare a avansat și ea. Dacă la Logitech Mx Master 2 aveam o mufă de încărcare tip micro USB, acum Logitech ne pune la dispoziție mult mai doritul USB Type-C.
Unboxing
Mouse-ul nostru este în varianta pe culoare neagră, dar el este disponibil și în versiunea gri. Mie una mi se pare mai elegant cel pe negru. Alături de mouse-ul propriu-zis, în cutie vei mai găsi adaptorul pentru wireless, manualul cu instrucțiuni, garanția și, firește, cablul USB-C.
Design
În ceea ce privește designul, ergonomia și precizia au fost termenii la care Logitech s-a raportat atunci când a creat acest periferic. Îmi place mult faptul că brandul a ascultat cu atenție nemulțumirile utilizatorilor și a acționat în consecință.
Raportat la caracteristicile generale, Logitech Mx Master 3 are dimensiuni de 124,9*84,3*51mm și o greutate de 141g. E echilibrat și pur și simplu „zboară” pe orice suprafețe, fiind ușor de manevrat. Conceput din plastic rigid, designul nu se deosebește în mare de variantele precedente din serie, cu excepția schimbărilor despre care ți-am vorbit mai sus.
Plasarea butoanelor a fost și ea optimizată pentru cea mai bună experiență de utilizare. În total, Logitech Mx Master 3 a fost dotat cu 7 butoane, două roți și un buton pentru „gesturi”.
În partea superioară, vei găsi butoanele de stânga și dreapta, scroll-ul principal și încă un buton de mai mici dimensiuni, prin intermediul căruia poate fi modificată viteza roții de la cea maximă la cea din funcția de precizie. În partea inferioară, pe „burtă”ca să zic așa, mouse-ul are senzorul Darkfield, butonul de On/Off și un comutator.
În stânga ai roata de derulare orizontală și butoanele de back/forward, iar pe partea dreaptă sau pe „aripa” mouse-ului este plasat butonul pentru „gesturi”.
Raportându-ne la ergonomie, avem vești bune și nu neapărat bune. Dacă ai mâna de mărime medie sau mare, felicitări: Logitech Mx Master 3 este practic conceput pentru tine. Forma este ergonomică, poziția mâinii confortabilă și relaxantă, așa că orele de muncă vor trece mai repede ca niciodată. Nu vei simți oboseală și nici disconfort la utilizare. În schimb, dacă ai o mână mică sau ești stângaci, situația nu mai e roz deloc, așa că cel mai bine ar fi să testezi mouse-ul înainte de a-l achiziționa.
Utilizare
În ceea ce privește utilizarea Logitech Mx Master 3 este un mouse wireless optic ce se poate conecta la PC și prin Bluetooth. Este compatibil cu Windows, Mac, Chrome OS, iOS și Android, iar pentru a te bucura de toate super facilitățile sale este necesar să folosești aplicația Logitech Options, care îți permite practic să controlezi tot ce poate face acest mouse atât de apreciat.
Și una dintre funcțiile sale cele mai impresionante este redată de posibilitatea de conectare la maximum 3 PC simultan. În acest sens, tot ce trebuie să faci este să instalezi Logitech Options pe toate dispozitivele și să te asiguri că se află în aceeași rețea. Trecerea propriu-zisă de la un PC la altul se face fie prin butonul fizic din partea de jos a perifericului, fie prin funcția Flow din cadrul Logitech Options, care te poate ajuta și să copiezi fișiere de pe un device pe altul.
View this post on Instagram
Un alt atu al Logitech Mx Master 3 e legat de capacitatea de a „customiza” butoanele sale. În acest sens, trebuie să apelezi tot la Logitech Options, de aici putând programa acțiuni precum maparea scurtăturilor (copy/paste) pe butoanele forward/back, extrem de util dacă ai mereu de desfășurat sarcini repetitive și vrei să câștigi timp. De asemenea, poți personaliza butoanele mouse-ului și în aplicații precum Adobe Photoshop, Google Chrome, Safari, Microsoft Word, Excel, PowerPoint sau Edge.
Însă utilizarea mouse-ului este facilitată de senzorul Darkfield, ce face ca perifericul să „zburde” pe tot felul de suprafețe, inclusiv pe sticlă. Rezoluția maximă e de 4000 DPI, iar cea implicită și cel mai des folosită de 1000 de DPI. Valorile sunt mai mult decât suficiente, poate numai gamerii putând comenta din acest punct de vedere. Cu toate acestea, țin să îți amintim că Logitech Mx Master 3 nu este un mouse de gaming.
Baterie
La capitolul autonomie. Logitech Mx Master 3 funcționează cu o baterie Li-Polymer de 500 mAh care promite, conform producătorilor, o rezistență de până la 70 de zile, în funcție de câte ore petreci la birou folosindu-l. Sinceră să fiu are o autonomie atât de bună, încât este greu să îți aduci aminte când l-ai încărcat ultima dată.
Ce trebuie să știi este că mouse-ul se reîncarcă cu portul USB Type C și poate funcționa și cu fir. Încărcarea e un alt capitol de care producătorii sunt extrem de mândri: doar 1 minut de încărcare îți asigură până la 3 ore de utilizare, iar aici chiar nu avem ce reproșuri să facem.
Preț și disponibilitate
Concluzii
Prețul? aproximativ 420 lei. Nu-i un mouse ieftin, însă nici nu este pentru oricine. Fără urmă de îndoială, Logitech Mx Master 3 este un reper la capitolul performanță pentru perifericele contemporane. Mouse-ul își face treaba excelent pentru activitatea de birou, are o ergonomie bună și oferă clar o experiență de utilizare superioară. Pentru orele de lucru interminabile, este exact acel prieten care îți poate ușura și cele mai dificile sau, dimpotrivă, repetitive și plictisitoare sarcini.
Plusuri:
- ergonomie bună
- senzori preciși
- scroll rapid și silențios
- posibilitatea de a conecta la maximum 3 calculatoare și de a personaliza butoanele
- aspect elegant
- încărcare rapidă
Minusuri:
- formatul nu se adresează utilizatorilor stângaci sau celor cu mâini mici și delicate