De această dată vreau să vă prezint un nou tip de smartphone apărut pe piață, un smartphone pe care am avut șansa să îl testez recent și să îi vizualizez cu atenție fiecare detaliu. Inițial, când l-am luat prima dată în mână mi-a trecut prin minte o întrebare și anume ”Ce poate face acest device față de toate celelalte care sunt acum pe piață și fac furori?”. Ei bine, pot spune că am rămas uimită de ceea ce poate face un telefon adus la viață de un brand ce scrie istorie de puțin timp. OnePlus 5 a fost anunțat în luna iunie a anului 2017 și vine în atenția noastră cu un punct forte unic și anume memoria RAM care poate fi la alegere, fie de 6GB, fie de 8GB. Mai exact, acest telefon se prezintă cu o memorie mult mai mare în comparație cu un computer lansat acum câțiva ani și aici mă refer strict la memoria internă de 8GB. Acest telefon încearcă să aducă ceva nou, ceva inedit, dar și ceva plăcut. Impresionează atât din punct de vedere tehnic, dar și din punct de vedere vizual, aici fiind pus accentul pe un design bine conturat.
Probabil multă lume tratează acest smartphone cu superficialitate și din cauza faptului că nu se poziționează printre alte branduri de succes, însă eu consider, după testarea făcută, că acest telefon are potențial și cu siguranță se poate clasa oricând în top deoarece se descurcă bine din toate punctele de vedere.
Design
Se recunoaște de la distanță faptul că OnePlus 5 reușește să se situeze printre trendurile actuale în materie de telefonie mobilă. În ceea ce privește aspectul telefonului, se vede clar că acesta a fost inspirat de Apple și mai concret, de Iphone 7 Plus. Acesta are un design clasic și elegant, folosind astfel metal vopsit în nuanțe închise, care la prima vedere e chiar impresionant și se observă liniile de finețe foarte clar conturate. Evident că se aseamănă cu foarte multe alte telefoane apărute pe piață acum, însă consider că totuși păstrează o simplitate aparte.
OnePlus 5 oferă un ecran AMOLED de 5.5 inci la o rezoluție full HD, lucru care îți oferă posibilitatea de a-l manevra cu ușurință nefiind exagerat de mare, dar nici foarte mic. Telefonul este subțire, chiar mai subțire cu un fir de păr decât modelul anterior și atât aspectul cât și materialul fin îți oferă o senzație premium la atingere, încât să te poți bucura de el în forma lui standard. Are o grosime de 7,35 mm și este realizat în mai multe culori ( midnight black, slate grey și soft gold în ediție limitată.).
Ecranul telefonului este realizat dintr-o sticlă curbată în colțuri, de sus până jos. Tot referitor la aspect, pe partea cu ecranul întâlnim butonul de amprentă acoperit de sticlă și sus se află camera frontală. Pe partea laterală în stânga se situează butoanele de volum și un alt buton aflat puțin mai sus, pentru oprirea sunetului. Pe partea laterală în dreapta se situează butonul de blocare și deblocare. Acestea sunt finisate foarte bine, încât să poată fi utilizate cu ușurință. De asemenea, OnePlus 5, pe lângă butonul de amprentă mai are încă două butoane de navigare pentru principalele acțiuni Android.
Spatele telefonului încorporează două camere care sunt încadrate și protejate de o ramă metalică ușor ieșită în eviență și care, după părerea mea, te pune în postura de a-ți cumpăra o husă pentru telefon.
Detalii tehnice
După cum spuneam, OnePlus 5 are un ecran de 5.5 inci și o rezoluție de 1080×1920 pixeli full HD. Pentru trendurile actuale poate că rezoluția full HD este un minus, având în vedere succesul rezoluției QHD, însă nu văd o problemă majoră în acest caz.
Producătorii telefonului au vrut să aducă ce este mai bun și astfel găsim în OnePlus 5 o baterie de 3300 mAh care poate fi încărcată foarte rapid, procesor de top Snapdragon 835, pe care îl găsim și la Samsung Note 8, camerele de pe spate au 16 respectiv 20 MP, iar cea frontală are 16 MP și întâlnim un sistem de operare Android 7.1.1 Nougat.
Sunetul telefonului este bun, dar nu excepțional. Pentru un telefon cred că este potrivit, însă se putea și mai bine. Are o idee de bass și un difuzor situat în partea stângă jos. Indicat aici este să aveți grijă în a nu acoperi difuzorul din greșeală. De asemenea OnePlus 5 vine și cu Bluetooth în varianta 5.0, cu suport aptX HD pentru un sunet mult mai calitativ.
Un alt aspect tehnic ar fi fapul că a testat și timpul pe care și-l alocă pentru a se deschide și a ajunge pe ecranul principal. În medie durează undeva la maxim 20 de secunde, lucru foarte satisfăcător, însă e clar că s-ar putea mai bine.
Camera foto
Ideea este că OnePlus 5 a încercat să copieze Apple, dar și Huawei prin aceste două camere. Fotografiile sunt realizate cu succes atîta timp cât lumina și umbrele sunt bine alese, însă am observat că atunci când lumina nu este naturală sau unghiurile nu sunt alese corect, apare o problemă în ceea ce privește detaliile și culorile, acestea nefiind reproduse cu succes. Formatul RAW este din nou o problemă, deoarece atunci când l-am folosit am observat faptul că există o discrepanță a culorilor, acestea fiind ușor spălăcite. Dar în mare, poți realiza fotografii reușite și selfie-uri pe măsură.
În ceea ce privește camera video, acesta filmează 4K la 30 de FPS. Pe partea video se descurcă decent, avînd mici scăpări, dar în general îți poți face treaba cu el fără stres.
Concluzie
Vreau să mai punctez câteva detalii și aspecte minore. Acest telefon nu face performanță, însă este un telefon cu potențial care se poate situa la rangul celor mai populare telefoane ale momentului. Cu mici finețuri și atenție la detalii, acesta ar reuși să ajungă cu siguranță în top, deaorece se bucură de aspecte unice și bine realizate.
În momentul actual OnePlus 5 de 64GB costă aproximativ 500 de euro în Europa și 479 de dolari în USA, iar cel de 128GB costă 644 de euro în Europa și 539 de dolari în USA. Acesta este livrat gratuit în Europa și vine la pachet cu încarcător, căști, stickere și agrafa de desfacere a sloturilor pentru card/cartelă, dar și cu o folie pre aplicată, cartea cu instrucțiuni și un cablu USB.