Panasonic F-VXR70G – purificator și umidificator(Review)

Poate mai mult ca oricând acordăm o atenție sporită locuințelor noastre: să fie curate și igienizate, iar aerul pe care îl respirăm să fie unul de calitate. „Siguranța” este cuvântul de ordine zilele acestea, într-un context în care pandemia ne-a dat viețile peste cap, forțându-ne să ne adaptăm, să găsim soluții, să ieșim învingători dintr-o luptă cu natura practic. Probabil cel mai bun lucru pe care l-a adus tot haosul acesta, a fost acel respiro pe care l-a dat planetei, pentru a se reface, iar aici stau dovadă fotografiile din întreaga lume, care au demonstrat cât de mult a scăzut poluarea în această perioadă. Ca idee, poluarea cauzează anual cel puțin 8 milioane de decese…

Pandemia n-a trecut și din păcate va mai rămâne o bună perioadă cu noi, însă ușor, ușor, ne reluăm activitățile de zi cu zi, iar asta a început să se reflecte din nou în gradul de poluare. Și dacă la exterior nu putem controla calitatea aerului (dar putem lucra fiecare în dreptul nostru pentru a polua mai puțin), la interior lucrurile stau puțin diferit.

Purificator și umidificator

Putem îmbunătăți calitatea aerului cu ajutorul unui purificator de aer eficient. Testez de aproximativ 2 săptămâni unul dintre modelele Panasonic, F-VXR70G, un nume destul de complicat dacă mă întrebați pe mine, dar lăsând acest aspect deoparte, trebuie să știi că avem de-a face un un purificator de aer din gama premium, arată premium, și prețul este unul tot premium, aproximativ 3000 lei.

Dar, hai să o luăm treptat și să vedem de ce un preț atât de piperat, când pe piață există și modele la 500 lei și dacă merită sau nu investiția.

Din capul locului trebuie să afli că Panasonic F-VXR70G nu este doar purificator, ci și umidificator. Practic, este un device 2 în 1, care are grijă să asigure niște indicatori importați pentru menținerea sănătății.

Design

Este o prezență robustă, ce cântărește 10,2 kg și care îți va atrage atenția din prima clipă. Dimensiunile sale generoase(aproximativ 64 cm înălțime și 40 cm lățime ) nu îl vor lăsa să treacă neobservat indiferent de locul în care îl vei amplasa. Este potrivit pentru suprafețe de aproximativ 52mp, ceea ce înseamnă că va face față locuințelor cu încăperi mari și generoase.

Aspectul elegant îl salvează însă, făcându-l să se încadreze cu ușurință într-un decor modern, cu stil. La exterior este acoperit de un plastic calitativ, în nuanțe de negu și gri. Nu neg că mi-aș fi dorit ca măcar rama să fi fost metalică, dar probabil l-ar mai fi îngreunat puțin. Panoul de control se regăsește pe latura superioară, unde avem o mulțime de opțiuni, despre care voi detalia puțin mai târziu. În spatele panoului de control își au locul două grile din plastic, prin care este scos aerul filtrat. Pe laterale, are două mânere, pentru a fi transportat mai ușor. Dacă vrei să îl muți dintr-o cameră în alta și ți se pare greu de ridicat, îl poți împinge pur și simplu.

Purificatorul vine echipat și cu 4 rotițe, pentru a ușura mutarea lui prin casă. Și dacă tot am vorbit că are și funcție de umidificator, ei bine rezervorul de apă este găzduit pe laterala dreaptă și-l poți accesa cu ușurință de la butonul de deasupra. Rezervorul are o capacitate de 3,5 litri și îți permite să urmărești oricând nivelul apei, prin peretele semi-transparent. Partea frontală aduce și elementele spectaculoase: panoul din plastic, care se deschide într-un mod inedit, precum poarta unei nave spațiale. Iese ușor în relief, după care se ridică puțin și se aprind niște luminițe într-un mod spectaculos. Din păcate, plasticul lucios, negru, este și un aspirator de amprente și praf.

 

Cum funcționează?

Purificatorul vine cu un panou de control complex: mulți indicatori și senzori la bord. Mai exact este echipat cu 5 senzori: de activitate umană și de umiditate(pe față), de praf, de lumină și de mirosuri.

În plus, față de cei doi senzori, pe față mai observăm și un LED, destinat funcției ECONAVI(consum redus); pe centru un indicator LED pentru calitatea aerului(roșu – atunci când aerul din încăpere nu este calitativ sau albastru – atunci când totul este în regulă), un LED pentru funcția nanoe(ionizare), un indicator pentru înlocuirea filtrelor și încă unul care indică gradul de umiditate.

Acum că am terminat cu partea frontală, continuăm cu panoul de control, de unde te poți juca și poți realiza diferite customizări. Și avem așa:

-butonul Power în partea dreaptă

-funcția Clean.Humid. care oferă 3 opțiuni de funcționarea – Clean/Humid, Full Auto și Clean Air

Air volume – cu 4 opțiuni – Lo, Med, Auto Vol și Hi – eu l-am folosit mai mult pe modul Lo, pentru a nu deranja nici măcar pe timpul nopții. La volum maxim mi se pare foarte zgomotos.

Airflow Dir. – cu 4 opțiuni( Smoke și Odor funcționează împreună, Auto Dir. și Dust) – aici poți selecta pe ce să se concentreze eficiența purificiatorului. Nu sunt fumătoare, deci nu mă pot pronunța dacă reușește să îndepărteze fumul de țigară, dar în ceea ce privește mirosurile, pot spune că am sesizat o reîmprospătare.

Econavi – este modul pentru consum redus. Mai exact funcția știe să memoreze activitățile repetitive pe ore/zile și în funcție de asta își ajustează activitatea. Funcționează împreună cu funcția Humid Set. care îți permite să setezi umiditatea din încăpere la 40%, 50% sau 60%. Eu am preferat să o mențin la preferat să o mențin la 50%, acolo unde este nivelul optim de confort.

Spot Air – cu două opțiuni: Swing și Spot. Aici poți seta dacă fantele de deasupra să arunce aerul într-un anumit punct sau să îl disperseze random.

Timer – poți seta ca purificatorul să funcționeze 2h sau 4h. De exemplu îl poți seta cât să funcționeze pe timpul nopții

Child lock – ții apăsat 3 secunde butonul și funcțiile se blochează. La fel se și deblochează. Pentru copii toate butoanele și luminițele acestui purificator se dovedesc a fi tare tentante, al meu cel puțin este înnebunit după ele.

Panasonic F-VXR70G vine și cu funcția nanoe, care potrivit producătorului se traduce prin mici particule de apă electrostatică atomizată, care ajută la purificarea și îmbunătățirea calității aerului. Practic se ocupă cu dezodorizarea aerului, eliminarea mirosurilor și a polenului(pentru cei alergici)și împiedică dezvoltarea virușilor și bacteriilor în aer. Ce trebuie să știi este că odată cu activarea acestei funcții, se va elibera și o cantitate mică de ozon în aer… Producătorul susține că e vorba de o cantitate insignifiantă , mult mai mică decât nivelul din mediul natural, prin urmare nu va fi dăunătoare oamenilor…Important de menționat aici este și faptul că funcția nanoe poate fi dezactivată, dacă totuși nu te împaci cu idee că eliberează acea cantitate de ozon. Tot ce trebuie să faci, este să apeși timp de 3 secunde, în mod simultan, butoanele Econavi și Clean.Humid.

Cel mai mult l-am folosit în modul Auto. Am considerat că știe ce are de făcut și se poate adapta în funcție de ce se întâmplă în încăpere(mai multe persoane, mirosuri etc). Dacă la putere maximă își face simțită prezența bine, ba chiar nu ai cum să îl ignori, pe minim este destul de silențios. Eu l-am folosit chiar și noaptea și nu pot spune că m-a deranjat în vreun fel.

Legat de partea de umidificare, am observat un consum rapid al rezervorului de 3,5 l(în aproximativ 2 zile), ceea ce mi s-a părut ciudat, pentru că higrometrul pe care îl folosesc, îmi indică de regulă un nivel optim de umiditate(55% – 56%). Mi-a plăcut faptul că atunci când este folosit noaptea, intensitatea afișajului LED scade, astfel încât să nu deranjeze și că prin fantele de aer scoate un aer rece, astfel încât să nu îți disturbe confortul vara.

Pentru cine este potrivit?

Purificatorul este recomandat în special pentru persoanele cu alergii(polen, ambrozie) sau sensibilități la mirosuri(țigară). Este util chiar și în cazul mucegaiului. Reglează umiditatea în cameră, împiedicând ca acesta să se mai dezvolte.

Eu aș spune că purificatorul este necesar în special în zonele urbane, cu mult praf. Eu locuiesc într-un cartier în care verdeață nu prea există, ba chiar se mai construiesc niște clădiri, prin urmare duc o luptă cu praful zi de zi, iar un purificator de aer este binevenit în cazul acesta.

Mentenanță și înlocuirea filtrelor

Filtrele sunt poziționate în spatele panoului din față, care se îndepărtează cu ușurință pentru accesul la ele. Aici găsim, filtrul HEPA; filtrul de carbon și filtrul de umidificare.

Panasonic F-VXR70G este destul de ușor de întreținut. În primul rând se recomandă spălarea rezervorului de apă după fiecare golire a sa, iar filtrul de apă aproximativ o dată pe lună, pentru a preveni apariția “ciupercilor”.

Cât despre filtre, cel HEPA se recomandă a fi aspirat o dată la două săptămâni, în timp ce restul de filtre nu necesită o atenție deosebită, scuturarea lor este suficientă.

Înlocuirea filtrelor nu are de ce să te preocupe. Producătorul recomandă schimbarea lor după o perioadă de 10 ani, în condițiile în care purificatorul ar funcționa zilnic câte 8 ore.

Concluzii

Consider că purificatoarele au devenit un must have în prezent, dacă vrem să ne asigurăm o calitate a aerului bună, măcar în locuințe. Panasonic F-VXR70G este un purificator, cu funcție de umidificare, ce are grijă să îți asigure un aer sănătos și o umiditate optimă în casă. Nu este un purificator ieftin, am spus din capul locului că vorbim de clasa premium. Totuși, mi se pare puțin cam piperat prețul lui, în condițiile în care are câteva minusuri din punctul meu de vedere: nu vine cu aplicație pentru telefon, să îl pot controla și de la distanță și nu are nici măcar telecomandă.

Păreri pro și contra:

Pro

    • potrivit pentru o suprafață generoasă
    • o mulțime de senzori pentru a asigura un aer calitativ
    • ușor de întreținut
    • ușor de utilizat
    • design elegant

Contra

  • prețul piperat
  • nu are aplicație pentru a fi controlat după telefon
  • nu vine cu telecomandă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.