Panasonic TX-58DX700E este un Smart TV 4K, cu o diagonală imensă, pe care l-am primit și noi în teste zilele acestea de la eMAG. În cele ce urmează vei afla atât cu ce ne-a impresionat noul TV, cât și unde ar mai fi fost loc de îmbunătățiri.
Modelul face parte din cea mai nouă generație de TV-uri, lansată de japonezi și este unul dintre cele mai accesibile modele de acest calibru. Are un preț de 5000 lei(verifică preț actualizat)la momentul review-ului. Se pare că 2016 este anul televizoarelor 4K, având în vedere că în oferta magazinelor, vei găsi mai multe TV-uri cu peste 8 milioane de pixeli decât toate celelalte adunate la un loc. Acest aspect nu poate decât să mă bucure.
Știu, vei spune că încă nu avem suficient conținut 4K pentru a ne bucura pe deplin de calitățile acestor TV-uri. E adevărat, încă mai este mult de lucru la acest capitol, dar eu zic că suntem pe drumul cel bun. Pe YouTube de exemplu, calitatea filmărilor a crescut foarte mult în ultimul an. Din ce în ce mai mulți creatori de conținut video investesc în device-uri profi pentru a oferi o calitate ireproșabilă vizitatorilor. Chiar și review-ul video pentru acest TV a fost filmat în 4K. Așadar, ne plac pixelii, mai ales când ochiul liber nu îi poate distinge.
Un design versatil
Panasonic TX-58DX700E este un TV de o eleganță aparte, cu o ramă metalică aproape insesizabilă, un panou extrem de îngust în partea superioară, și ceva mai bombat pe restul suprafeței. Grosimea maximă crește până la 4 cm. Dar acest aspect se datorează conectorilor, încorporați pe spate.
La montarea TV-ului sunt necesare două persoane, și nu neapărat că ar fi extraordinar de greu(cântărește 24 kg), ci mai degrabă datorită dimensiunilor sale, de 1290 x 805 x 239 mm. Vine la pachet cu două picioare destul de joase, care au o formă ceva mai neobișnuită, fapt pentru care le poți monta greșit dacă nu ești atent. În plus are o prindere puțin mai solicitantă față de Samsung 49KS7502 de exemplu. Ce am apreciat totuși la acest TV, este faptul că oferă o prindere versatilă a suporturilor. Le poți monta fie mai pe interiorul TV-ului, fie mai spre exterior. În felul acesta dacă mobilierul este mai îngust decât TV-ul nu vei fi nevoit să îl schimbi sau să montezi device-ul pe un suport TV de perete.
O telecomandă ușor învechită
Vine la pachet cu o telecomandă destul de învechită, ce mă duce cu gândul la generațiile de TV-uri de prin 2007-2008. Este clasica telecomandă robustă, cu butoane mari, pe care nu ai cum să o pierzi prin casă. Recunosc, mi-aș fi dorit ca finețea design-ului să se regăsească și în telecomanda televizorului.
Specificații tehnice
Panasonic TX-58DX700E este un TV cu o diagonală de 146 cm, ceea ce îl face potrivit pentru un living cu o suprafață generoasă. Chiar dacă inițial ți se va părea imens, te asigur că în mai puțin de o săptămână te vei obișnui cu el și nimic nu va mai părea ciudat.
Imagine
Imaginile redate sunt impecabile. Chiar și cele în format SD arată destul de bine. Dar adevăratul potențial îl sesizezi evident în cazul conținutului 4K. Culorile sunt bogate, contrastul este puternic, luminozitatea este bună. În review-ul video am rulat mai multe clipuri în 4K, iar imaginile sunt de-a dreptul impresionante. Și asta fără o calibrare de imagine în prealabil. Sunt convinsă că poate chiar mai mult de atât, în cazul în care te pricepi și ai răbdare să te joci prin setările de imagine.
Televizorul beneficiază și de tehnologia HDR(High Dynamic Range), ce are rolul de a ajusta luminozitatea, dar și de a scoate în evidență detalii din imaginile mai întunecate.
Sistemul de operare
Televizorul japonezilor rulează sistemul de operare Firefox OS, cu care m-am acomodat ceva mai greu. Nu are o interfață la fel de prietenoasă ca Android, Tizen sau webOS, dar cu puțină răbdare, ajungi să te descurci foarte bine și cu aceasta.
Nici gama de aplicații nu m-a dat pe spate. Aș spune că este ușor modestă, comparativ cu alte Smart TV-uri din generația actuală. Iar de jocuri noi, cu o grafică solicitantă, nici nu se pune problema. Pentru nostalgici, este bine de știut că se pot delecta cu Râma sau Solitaire, pe lângă alte jocuri la fel de basic ca și acestea. Și dacă ții neapărat să te încerci cele mai noi jocuri, o consolă rezolvă ușor și acest aspect.
Conectivitate
Pe spate se regăsesc toți conectorii: 3 porturi HDMI(pentru a conecta mai multe device-uri simultan), 2 porturi USB 2.0, un port USB 3.0, slotul CI+ pentru canalele în format HD, o ieșire audio digitală, minijack-ul pentru căști și Wi-Fi integrat. Eu prefer rețeaua cablată, pentru un streaming fără laguri. Toată partea de conectică poate fi mascată cu două capace din plastic, pentru un aspect mai curat.
Sunet
În ceea ce privește sonorizarea am fost plăcut surprinsă. Sunetul își păstrează claritatea chiar și la volum maxim. Da, cei 20 W par a fi insuficienți pentru un TV cu o asemenea diagonală, dar pentru mine primează calitatea, iar TV-ul din seria DX700E asta oferă. Totuși dacă simți nevoia de o sonorizare mai puternică, un soundbar rezolvă cu ușurință și acest aspect.
Păreri Pro și Contra
Pro
- diagonală impresionantă,
- rezoluție 4K,
- sonorizare fidelă
- preț accesibil
Contra
- telecomandă cam învechită,
- jocuri basic,
- gama de aplicații mai puțin generoasă