Elon Musk și 1000 de experți AI cer o pauză de 6 luni în dezvoltarea inteligenței artificiale

După ce sistemul de inteligență artificială Chat GPT a crescut în popularitate cu o rapiditate de neimaginat, mai nou se cere o pauză de 6 luni în dezvoltarea inteligenței artificiale.

Elon Musk împreună cu un grup de 1000 de experți în inteligența artificială(printre care Emad Mostaque – directorul general al Stability AI, Yoshua Bengio de la DeepMind Alphabet) au semnat o petiție prin care solicită această pauză de 6 luni, timp în care să se pună la punct protocoale de siguranță, verificate și implementate de experți independenți.

E clar că tot mai mulți oameni din domeniu se tem că toată situația ar putea scăpa de sub control și rapiditatea cu care se dezvoltă AI-ul ar putea duce la situații de nedorit.

„Sistemele de inteligență artificială cu inteligență uman-competitivă pot prezenta riscuri profunde pentru societate și umanitate, după cum arată ample cercetări și după cum recunosc laboratoarele de vârf de inteligență artificială”, susțin cei care au semnat petiția.

Elon Musk, fondatorul Tesla(unde inteligența artificială este folosită pentru pilotul autonat) și al Neuralink(compania care își propunea în urmă cu 2 ani să conecteze creierul uman direct la calculator) și-a exprimat și el îngrijorarea cu privire la dezvoltarea accelerată a AI-ului.
„Trebuie să încetinim până când vom înțelege mai bine implicațiile”

Mai mult semnatarii petiției cred că dezvoltarea necontrolată a inteligenței artificiale ar putea crea dezechilibre politico-economice. Dacă ne gândim că tot zilele acestea Europol anunțase că infractorii cibernetici folosesc ChatGPT-ul pentru a păcăli cu ușurință oamenii de rând, parcă scenariul de mai sus pare tot mai credibil.

Așa cum era de așteptat directorul OpenAI nu a semnat scrisoarea…totuși compania e pe val…

Problema este că amploarea ChatGPT a determinat concurența să apese piciorul pe accelerație și din dorința de a rămâne relevanți pe piață e posibil ca lucrurile să nu ducă în direcția potrivită.

Se pare că acest cuțit cu două tăișuri, denumit AI, poate scăpa de sub control cu ușurință, iar nenumăratele avertismente ne arată clar că încă nu putem înțelege toate implicațiile acestui sistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.